rosół - 7627 przepisów (strona:222/509)

Zupa z jarmużem 177

Pikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Składniki 100 g jarmużu cebula 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny) por łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła klarowanego kilka ziemniaków ząbek czosnku 100 ml przecieru pomidorowego 100 g chorizo w plasterkach 3 ziarenka ziela

R'n'G Kitchen
Sałatka drobiowa z owocami 177

piersi kurczaka ( po ok. 20 dag ) 1 średni ananas 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1 pęczek bazylii 80 ml rosołu drobiowego sól pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy dijon sałata do przybrania Przygotowanie   Filety przyprawiłem solą i pieprzem , a następnie usmażyłem(...)gniazdo szypułki. Bazylię opłukałem, otrząsnąłem z wody i drobno posiekałem. Filet pokroiłem w paski i wymieszałem w misce z ananasem, kukurydzą, fasolą, cebulą oraz pomidorem. Listki sałaty opłukałem , osuszyłem. Rosół wymieszałem z sokiem z cytryny, musztardą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem polałem sałatkę, posypałem bazylią i całość delikatnie wymieszałem. Podałem w misce przybranej listkami sałaty

R'n'G Kitchen
Rosół wołowy 139

Pyszny domowy rosół. Składniki 800 g wołowiny (szponder) 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1/4 selera 1/4 kapusty włoskiej 1 cebula 6 ziarenek czarnego pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy Sól i pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie Mięso umyć ,zalać 1,5 l zimnej wody ,doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone(...)jakiś czas dolewać zimnej wody. Kiedy mięso jest miękkie ,wyjąć je wraz z warzywami i przyprawić. Dodać cebulę i gotować jeszcze 30 min. Ugotowane warzywa pokroić ,dodać do rosołu. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Gicz cielęca 141

cielęce w towarzystwie warzyw. Składniki 2 gicze cielęce (po 800-900 g) 3 cebule włoszczyzna 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki oleju 500 ml rosołu cielęcego ( może być z kostki ) 3 łyżki octu z białego wina 2 łyżeczki cukru majeranek sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie Włoszczyznę obrałem, pokroiłem na kawałki dość grube. Obrałem cebulę, pokroiłem(...)brytfance rozgrzałem olej, obsmażyłem mięso z każdej strony. Przyprawiłem solą , wyjąłem z brytfanki. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania

R'n'G Kitchen
Zupa z soi 133

Japonii soja nazywana jest mięsem z pól ,łączy w sobie wartości odżywcze mięs z bogactwem mikro i makroelementów roślin. Zupa pełna wartości odżywczych. Składniki 1,5 l rosołu drobiowego 3/4 szkl soi 2 marchewki 2 pietruszki seler 4 ziemniaki por (biała część) łyżka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonego boczku  łyżka suszonego majeranku natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Soję moczymy przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia do zimnego rosołu dodajemy osączoną z wody soję ,pokrojone w kostkę warzywa (bez ziemniaków) ,pora pokrojonego w piórka ,koncentrat pomidorowy oraz podsmażony na suchej patelni boczek ,pokrojony w kostkę ,wraz z wytopionym tłuszczem. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości soi. Zupę

R'n'G Kitchen
Jaja na jarzynie ze szpinaku i porów 142

Propozycja na kolację Składniki 500 g porów 500 g szpinaku 150 g surowej szynki 50 g masła 40 g mąki 125 ml wytrawnego białego wina 250 ml rosołu mięsnego sól pieprz czarny świeżo starta gałka muszkatołowa 4 jaja Przygotowanie   Pory przekroiłem wzdłuż, umyłem, oczyściłem a następnie pokroiłem w cienkie krążki. Szpinak dokładnie umyłem, przebrałem i dość grubo pokroiłem. Szynkę(...)szynki dodałem pory, dusiłem je 3 minuty na słabym ogniu. Dodałem szpinak, dusiłem pod przykryciem, aż liście zmiękły i puściły sok. Tak przygotowaną jarzynę oprószyłem mąką, zasmażyłem. Rozprowadziłem rosołem i winem. Zagotowałem i pod przykryciem trzymałem na słabym ogniu ok. 7 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W międzyczasie ugotowałem jajka na półmiękko. Obrałem , przekroiłem na pół

R'n'G Kitchen
Ogórki duszone w śmietanie 130

dań głównych. Zachęcamy do wypróbowania. Składniki 1 kg ogórków 20 g mąki 50 g masła 250 ml śmietany 18% 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 100 ml rosołu warzywnego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki obieramy ,kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w rondlu ,wkładamy ogórki i chwilę smażymy. Podlewamy rosołem i dusimy do ich miękkości. Śmietanę

R'n'G Kitchen
Pomidorowa z kukurydzą 228

kolejna wersja słynnej pomidorówki, ale w nico innej odsłonie: Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 niewielka cebula 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 szklanki  rosołu mielona papryka słodka wędzona oraz ostra  sól, świeżo zmielony pieprz 1 kulka sera  mozzarella 1 łyżka posiekanej bazylii lub natki pietruszki Wykonanie: W garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy obraną cebulę(...)którą  kroimy w drobną kosteczkę oraz  czosnek, który  przeciskamy przez praskę, chwilę podsmażamy, aż będą szkliste. Dodajemy odcedzoną kukurydzę chwilkę podsmażamy następnie pomidory z puszki, rosół oraz przyprawy, całość gotujemy 25 minut.Ser mozzarella koimy w kosteczkę wkładamy do bulionówki wlewamy zupę. Podajemy z posiekaną bazylią lub natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Krem z pora i sałaty 184

pyszna! Podana w bulionówce   Bogucice    MIRANDA Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze 2 młode ziemniaki 1 mała cebula 1 mała główka sałaty lodowej 1 litr rosołu 1 duży ząbek czosnku 2 czubate łyżki masła 2 serki topione po 100 g użyłam  Mońki 2 łyżki słodkiej śmietanki 22% sól morska do smaku gałka muszkatołowa do smaku(...)cebulę obieramy, ziemniaki skrobiemy.Kroimy dowolnie np w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz sałatę i ziemniaki, dusimy 5 minut, solimy do smaku, po czym wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz białym pieprzem, zaciągamy śmietaną. Podajemy posypaną np natką pietruszki. Smacznego;-) Ps.Zapraszam

Wanilia i Kardamon
Galaretka drobiowa 227

paczki żelatyny natka pietruszki ziele angielskie 4 liście laurowe szczypta Vegety sól pieprz natka pietruszki groszek konserwowy Ćwiartki kurczaka umyć i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, tak jak rosół z liściem i zielem angielskim. Po około pół godzinie dodać warzywa ( w całości ). Doprawić przyprawami. Jak warzywa zmiękną i mięso zacznie odchodzić od kości wyjąć je z rosołu. Doprawić posiekanym

Jemy Pijemy
Suszona skórka z pomarańczy i mandarynek, czyli recykling kulinarny 142

tego. Do racjonalnego wykorzystywania pokarmu. Na świecie zdecydowanie zbyt wiele jedzenia się wyrzuca. Na koniec jeszcze kilka przykładów mądrego wykorzystywania odpadków: zielone, niejadalne części pora możemy dać do rosołu, razem z innymi warzywami. Zrobi się z nich naprawdę smaczny wywar. Jak zeschnie nam się żółty ser to możemy odkroić twarde skórki i też dodać do rosołu. Te skórki są bardzo

Marder&Marder Manufacture
Letni bigos 186

podstawa w sezonie. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kg szynki wieprzowej 40 dag boczku gotowanego 1 duży pęczek koperku 2 cebule 4 łyżki oleju 1,5 szklanki rosołu 1 łyżka mąki pszennej przyprawa do gołąbków jarzynka lub sól do smaku pieprz grubo mielony do smaku Sposób przygotowania: Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć grubo poszatkować nożem.Koperek drobno posiekać(...)mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać gorące danie

Wanilia i Kardamon
Kurczak po chińsku 139

kurczaka 1 marchewka 1 mała cukinia 1 mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej 50ml rosołu z kury sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do dekoracji Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Mięso, marchew i cukinię  pokroić na cieniutkie paseczki. Cebulę  i paprykę(...)zewnętrznej krawędzi patelni , a na jej środek wrzucić marchew i cebulę. Smażyć , w dalszym ciągu na dużym ogniu, 2 minuty. Dorzucić paprykę i czosnek . Smażyć kolejne 2 minuty. Wlać rosół i doprowadzić do wrzenia. Sos sojowy wymieszać  z łyżeczką wody i mąką kukurydzianą. Wlać na patelnię. Zagotować i trzymać na ogniu przez następną minutę. Doprawić do smaku solą

Wiem co jem
Domowy rosół z kaczki 177

Kiedy w domu ktoś zaczyna kichać i czuję, że zaraz dopadnie go przeziębienie, przynoszę z piwnicy wielki gar, wyciągam kaczkę z zamrażarki i gotuję pyszny, zdrowy rosół z dużą ilością świeżych warzyw. Przyprawiam liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, goździkami i czosnkiem. Robię do niego domowy makaron i podaję moim domownikom prawie wrzący, bo rosół taki właśnie musi być, aby każdy

Wiem co jem
Barszcz szczawiowy z jajkiem 205

przygotowuję barszczyk na domowym wywarze mięsno-warzywnym, ale dzisiaj skorzystałam z kostek bulionowych. Podałam go z usmażonymi na złocisty kolorek kostkami ziemniaków. Pycha :) Barszczyk szczawiowy Składniki: około 2 litrów rosołu – może być z kostki 2 łyżki sklarowanego masła ząbek czosnku słoiczek 280 g siekanego szczawiu 1/2 szklanki śmietany 18% lub tłuściejszej łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz cukier do podania: jajka(...)zrumienił, po czym dodałam szczaw ze słoiczka. Kilka chwil razem dusiłam, a w międzyczasie dokładnie wymieszałam śmietanę z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę dodałam do szczawiu, roztrzepałam i zaczęłam porcjami wlewać rosół, energicznie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Zupę doprowadziłam do wrzenia i doprawiłam do smaku

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania