rosół - 7627 przepisów (strona:220/509)

Zupa gulaszowa z pomidorów 194

pomidorom (są obłędne o tej porze). Pełnia aromatu i smaku,lekko pikantna, bardzo syta. Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200 g karkówki wieprzowej 200 g szynki wieprzowej 800 ml rosołu z kury 600 g cebuli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 500 g pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 ząbek czosnku(...)pokrojoną w piórka cebulą (dodajemy po kilku minutach smażenia mięsa, żeby się nie przypaliła). Następnie oprószamy ostrą papryką, lekko podlewamy wodą (50 ml), chwilę dusimy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (sparzone i obrane ze skórki bez gniazd nasiennych), czerwone wino, czosnek (cały ząbek), koncentrat pomidorowy, liść laurowy, bazylię. Gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy podsmażone

R'n'G Kitchen
Crumble z kurczakiem i papryką 144

danie. Upały minęły, piekarnik można odpalać i aż jest chęć do gotowania. Jednak doba powinna być dłuższa, bo czasami brakuje czasu. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 500 ml rosołu 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka pomarańczowa 50 g tartego parmezanu 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1/4 szklanki drobno posiekanych(...)orzechów włoskich sól pieprz płatki chilli Piersi z kurczaka ugotować  w rosole około 10 minut. Ugotowane pokroić w kostkę . W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodać papryki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kawałki. Wszystko przyrumienić, a następnie dodać pokrojonego kurczaka, ser i odrobinę bulionu, aby lekko rozrzedzić. (Dałam 1/4 szklanki.)  Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Rosół. 210

Rosół jest jedną z narodowych potraw polskich. Składniki na 4l wody : korpus kurczaka, udko i skrzydełko, 4 średnie marchwie, 1 większa pietruszka, kawałek selera, 1 por, sół, pieprz, natka pietruszki, ewentualnie kostka rosołowa lub vegeta, makaron nitki. Przygotowanie: Korpus dokładnie oczyścić i opłukać, udko i skrzydełko również opłukać. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, ale w między czasie szumować(...)rosołową lub vegetę. Cały czas gotować na bardzo małym ogniu do momentu gdy warzywa będą już miękkie. W między czasie ugotować makaron, który nakładamy na talerz tuż przed podaniem rosołu. Również posiekaną natkę pietruszki posypujemy tuż przed podaniem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Schab w galarecie. 167

Składniki: 1kg schabu bez kości, 3 marchwie, 1 pietruszka, kawałek selera, por, sól, pieprz, magii., żelatyna. Przygotowanie: Ugotować ok 2,5l rosołu razem ze schabem. Od zagotowania, gotować na bardzo wolnym ogniu ok.1h20min. Mięso wyjąć i pokroić na plastry. Rosół przelać przez sito i dodać żelatynę ( ja dodaję żelatynę na ciut mniej wywaru niż podają na opakowaniu). Schab rozłożyć

W kuchni u Moniki
Ryż z marchwią. 127

dniu kiedy jest na obiad rosół i w planach również jest drugie danie, można zrobić bardzo smaczny ryż. Wystarczy zrobić więcej około 4 szklanek  rosołu i wrzucić dodatkowo dwie marchwie .   Składniki: ok. 4 szklanek bulionu, 2 marchwie, ugotowane, 1 szklanka ryżu, 1 mniejsza cebula, 2 ząbki czosnku, ewentualnie dodatkowo sól, pieprz, łyżka masła. Przygotowanie:  Na maśle podsmażyć

W kuchni u Moniki
SOS SZPINAKOWO - SEROWY 162

Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień.  Składniki:  torebka szpinaku mrożonego  150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie)  pół szklanki rosołu lub wody ( ja użyłam wody z pulpetów)  duży ząbek czosnku  sól, czarny pieprz świeżo mielony  łyżka gęstej śmietany  Sposób przyrządzenia:  Szpinak przełożyć do garnka, przykryć(...)dusić ok 7-8 minut na małym ogniu. Dodać czosnek, zalać rosołem i znowu dusić 5 minut. Następnie dodać ser, śmietanę, poczekać aż się rozpuści i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z rybą, makaronem lub jak ja pulpetami mięsnymi

pieprzny smaczek
Sos pieczarkowy 103

faszerowanej,  ale z powodzeniem można go wykorzystać jako dodatek do różnych kotletów, mięsa pieczonego lub czegokolwiek chcemy.  0,5 kg pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju trochę rosołu 2-3 łyżki mąki sól pieprz Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w grubsze plasterki. Podsmażyć cebulę na oleju, dodać pieczarki, lekko posolić i smażyć przez chwilę. Jak już pieczarki będą(...)podsmażone (nie za mocno) zalać je rosołem, posolić, dodać pieprzu do smaku. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i wlać do sosu, aby go zagęścić. Zagotować, w razie potrzeby doprawić do smaku. Posypać po wierzchu posiekanym koperkiem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
(Nie)banalne naleśniki 2185

wejściu do kuchni robi Wam się słabo? Na taką sytuację mam przepis idealny. Szybkie, proste i nietypowe danie naleśnikowe. A w bonusie obiecany sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, którego nikt nie chce jeść, a szkoda, żeby się zmarnowało. Najpierw absolutnie niezawodna proporcja na naleśniki: 2 jajka Szklanka mleka Szklanka lodowatej wody (najlepiej gazowanej) Szczypta soli Mąki tyle, żeby ciasto(...)liście sałaty lub rukoli Pokrojone pomidory lub pomidorki koktailowe Sól Można dodać ulubione świeże lub suszone zioła, np. tymianek Pakujemy w „sakiewki” Farsz 2: Gotowane mięso (z rosołu), pokrojone w drobne kawałeczki Cebula i kilka ząbków czosnku- trzeba je zeszklić, lecz uważać, żeby nie przyrumienić, bo robią się gorzkie Suszony majeranek Mielimy w blenderze do ulubionej konsystencji

Patchwork
Skrzydełka pieczone - Jak upiec chrupiące skrzydełka 334

ogniem z palnika gazowego. Będzie pewność, że usuniemy wszystkie włoski co do jednego. Nie jest to jednak konieczne. Pamiętam z dzieciństwa, że moja mama robiła tak z kurą na rosół, opalając ją nad podpalonym denaturatem. Przeciąć skrzydełka w stawach zachowując dwie grubsze części. Trzecia to końcówka i nie wiele tam mięsa. Można jednak, jeśli ktoś lubi lub szkoda mu wyrzucić(...)dużym garnku osoloną wodę i wrzucić kawałki skrzydełek na wrzątek. Po tym od razu zmniejszyć ogień pod garnkiem i na możliwie najmniejszym ogniu gotować skrzydełka do miękkości jak na rosół bez przykrywki. Fakt, że wszystkie kawałki muszą znajdować się pod wodą. Gdy skrzydełka są już praktycznie miękkie i mięso łatwo odchodzi od kostek, wyłowić je z wody nie uszkadzając skórki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Papryka faszerowana 126

zapiekłam. Dawno nie było takich papryk więc zniknęły w mgnieniu oka. 6-8 papryk 1 kg łopatki wieprzowej 3 torebki ryżu 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka rosołu sól pieprz 1 łyżka oleju kawałek żółtego sera Papryki umyć, ściąć wierzchy niezbyt szeroko, wydrążyć środki, ułożyć ściśle w naczyniu żaroodpornym. Przygotować farsz - ugotować i wystudzić ryż, cebulę pokroić(...)farsz nałożyć do wydrążonych papryk. Na wierzch każdej papryki nałożyć gruby plaster żółtego sera - na porcji dla naszego alergika nie kładłam sera.  Do naczynia żaroodpornego wlać ok. szklanki rosołu (skórka papryki będzie miała wtedy delikatny smaczek, nie będzie mdła). Piec ok. 1 godziny (lub dłużej - w zależności od piekarnika, ja mam gazowy więc pieczenie trwało prawie 1,5 godziny

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 165

doprawiona także w środku - a nie tylko przy brzegach. Brzmi smacznie? Zapraszam do wypróbowania :) Przepis własny. Składniki: 1,5 kg karkówki bez kości - może być lekko tłusta 1 szklanka rosołu (można zastąpić przegotowaną wodą) liść laurowy na marynatę: 120 ml oleju ( około pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna(...)pieczeń nie spiekła się zbyt mocno i lekko dusiła się. Najpierw piec bez przykrycia, w wysokiej temperaturze 200 stopni, przez 20 minut. Po tym czasie pieczeń podlać szklanką rosołu lub wody, dodać liść laurowy. W zależności od wielkości naczynia może wejść mniej lub więcej wody, powinno jej być tyle by zakryła paznokieć palca - około 1,5 cm. Nałożyć pokrywkę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Risotto z kurkami i karmelizowaną cebulką 141

około 5 minut. Dodajemy pokrojone grzyby, mieszając smażymy kolejne 5 minut. Wsypujemy zioła – oregano i tymianek. Wsypujemy ryż. Mieszamy całość dokładnie, wlewamy szklankę cydru lub wina i porcję rosołu (ok. ½ szklanki). Mieszamy, gotując całość na małym ogniu. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka(...)łyżki masła, najlepiej klarowanego 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku 3 szklanki posiekanych kurek 2 szklanki ryżu arborio 1 szklanka cydru jabłkowego wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 8 szklanek rosołu (może być drobiowy i warzywny z kostki) ½ szklanki gęstej kremowej śmietanki 30% ½ szklanki startego parmezanu lub sera Pecorino 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki tymianku sól pieprz

Karo in the Kitchen
Zupa romans cukinii z kurkami 123

duża cukinia 1,5 sztuki cebuli 20 dag świeżych kurek 3 łyżki masła+ 2 łyżki oleju 2 łyżki masła do kurek 20 dag serka topionego 1,5 -2 litry rosołu sól do smaku ziarnisty zielony pierz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania: Cukinię umyć, jeśli ma nasiona w środku, wydrążyć łyżeczką, całą pokroić w grubą kostkę,cebulę obrać(...)posiekać drobno. W garnku rozpuścić masło z olejem wrzucić cebulę, przesmażyć chwilę, dodać cukinię, przykryć i dusić 5 minut, po tym czasie wlać rosół, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut, na 5 minut przed końcem gotowania, dodać serek topiony, doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową, całość zmiksować blenderem. Kurki dobrze opłukać, większe pokroić na kawałki, małe zostawić

Wanilia i Kardamon
rosół 158

Rosół Niewielka ilość składników, łatwość przygotowania, a przy tym wyjątkowy smak. Wszystko to sprawia że rosół, jest częstym i mile widzianym gościem, na naszych stołach. Składniki   Danie dla czterech osób 4  kacze skrzydełka (lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 cebula 2 marchwie

Miód i pieprz
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską 185

uwalnia swoje walory. Skusicie się? Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 150 g serka mascarpone 5 moreli 100 g szynki parmeńskiej 1 cebula pęczek świeżej melisy cytrynowej 1 szklanka rosołu drobiowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska do smaku kolorowy pieprz z młynka do smaku 50 ml białego półwytrawnego wina Sposób wykonania potrawy: Schab delikatnie rozbijamy przez(...)roladki. Następnie owijamy plasterkami szynki parmeńskiej, spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas duszenia. W  wysokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, wlewamy rosół oraz wino, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę , przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum, doprawiamy kolorowym pieprzem.  Serwujemy gorące z lampką schłodzonego półwytrawnego wina

Wanilia i Kardamon