wołowiny (np. udźca) 2-3 cebule (w zależności od wielkości) kilka kiszonych ogórków mąka (do obtoczenia zrazów) kilka łyżeczek musztardy (opcjonalnie) sól pieprz olej (do smażenia) ok. 2 l rosołu wołowego (może być z kostki) Dodatkowo: wykałaczki Wykonanie: Mięso wołowe myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na plastry grubości ok. 1 cm, a następnie(...)spinamy wykałaczką. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Przygotowane zrazy obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzanym na patelni oleju. Obsmażamy z każdej strony i wkładamy do garnka z wołowym rosołem. Pozostałą cebulkę dodajemy do wywaru. Zrazy gotujemy ok. 1,5-2 godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami (ja ugotowałam kaszę pęczak). Smacznego
MyCookBook.plpolecam! :) Składniki (na ok. 6 porcji): 500 g surowej dyni (już obranej) lub 500 g puree z dyni 2 spore ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 l rosołu lub wywaru z warzyw 1-2 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz cukier ok. 4 łyżki oliwy lub oleju (np. z pestek winogron) Wykonanie: Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę(...)Cebula powinna się zeszklić. Należy cały czas mieszać, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy dynię* oraz ziemniaki. Lekko obsmażamy. Dodajemy curry, dokładnie mieszamy. Po ok. 5 minutach wlewamy rosół (lub wywar z warzyw). Gotujemy do momentu aż ziemniaki oraz dynia będą miękkie. Na koniec całość miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Zupę podajemy z lekko podprażonymi
MyCookBook.plSkładniki: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko woda f arsz: 0,5 kg mięsa mielonego ( zmieliłam łopatkę ) sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku wegeta rosół: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku sposób wykonania: Z w/w składników ugotować(...)rosół. Mąkę zagnieść z jajkiem i wodą. Dobrze wyrobić, żeby ciasto było puszyste, przykryć ściereczką, żeby nie wyschło. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, wegetą, świeżym czosnkiem i potarkowaną świeżą cebulą. Do mięsa dodać wody i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki szklanką, skleić. Gotować na wcześniej przygotowanym wywarze przez około 15 minut od wypłynięcia
Darcia w kuchniwątróbki drobiowej 100 g selera 100 g pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku(...)najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem blaszkę. Na wierzch ułożyłam świeże zioła. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 10 minut
Darcia w kuchniłyżeczki na całość, by danie było pysznie rozgrzewające . -cebula -czosnek -seler -nać sól i pieprz do smaku Porcję rosołową opłukaj i zalej wodą, dodaj cebulę, czosnek, nać selera. Ugotuj rosół, wyjmij mięso. Ponownie zagotuj wywar i wsyp Danie Babci Zosi. Doprowadz do wrzenia i gotuj tak w rosole aż ryż zmięknie. Dodaj curry. Posól i dosmacz pieprzem. Oczyść kości
Z Kuchni Do Kuchnizielonego pieprzu sól, pieprz + wywar z grzybów i gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Jeżeli nie mamy gotowanej kury i wołowiny z rosołu, gotujemy je razem z podgardlem. Mięsa, oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posolić, zalać niedużą ilością wody(...)zalać częścią gorącego wywaru i parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do mięsa. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami (3,5), z warzywami z rosołu, cebulą. Czosnek, rozmaryn i szałwię drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Grzyby posiekać i dodać do masy razem z ziołami. Dodać płyn z gotowania grzybów. Doprawić masę solą, dużą ilością pieprzu
Stare Garyczęść pora • 1 cebula • ząbek czosnku duży • 2-3 łyżki octu • 1/2 łyżeczki cukru • 1 szklanka śmietany • 1 opakowanie tortellini z pomidorami i mozzarellą • kilka łyżek oliwy • 2 l rosołu • sól • pieprz • domową przyprawę uniwersalną Sposób przygotowania: 1. • Cebulę i por pokroić w paski podsmażyć na oliwie dodać startą marchew i pietruszkę na grubej tarce chwilę przesmażyć zalać wszystko(...)rosołem gotować aż warzywa zmiękną 2. • Buraczki zetrzeć na grubej tarce dodać do zupy dolać śmietanę lekko zagotować zupę i wyłączyć gaz Dodać starty na drobnej tarce czosnek ,ocet i cukier Doprawić solą i pieprzem i przyprawą uniwersalną Podawać z ugotowanymi osobno tortellini
W królestwie smaków Beatyzrodził się u mnie pomysł na banalnie prostą zupę dyniową z na Halloween :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut + czas potrzebny na ugotowanie dynii Składniki: 0,5 litra rosołu Ok. 200g dyni ( nie oczyszczonej) Makaron dla 2 dzieci (najlepiej w jakieś fajne kształty) Dynie obieramy ze skórki, wycinamy środek i kroimy w kosteczkę. Nastawimy w osolonej wodzie i gotujemy(...)miękkości. Możemy doprawić wedle uznania. Kiedy dynia będzie miękka odcedzamy. Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Do podgrzanego rosołu dorzucamy dynie, makaron i liście pietruszki (jeśli są akceptowalne przez naszą latarośl). Smacznego
Kolizje Smakówsamo również zachwyciło mnie smakiem. Naprawdę bardzo dobre. Risotto cytrynowe łatwe ok 30 minut dla 2 osób Składniki 20 dag okrągłego ryżu 1 cebula 3 łyżki oleju 3/4 litra rosołu (u mnie z kostki) 2 łyżki natki pietruszki 1/2 cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do dzieła!!! Cebulę pokroić w drobniutką kostkę(...)zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać opłukany ryż i smażyć przez chwilę. Powoli dodać rosół. Gotować pod przykryciem ok 20 minut często mieszając. Gdy ryż będzie miękki dodać otartą skórkę z połowy cytryny i sok z niej wyciśnięty, masło, pietruszkę i ser. Przyprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnispotkałam się chyba z takimi własnej roboty. Dlatego też chętnie jadamy wszelkiego rodzaju hamburgery, fishburgery i kebaby w domu - takie własnej roboty. Tym razem postanowiłam wykorzystać kurczaka z rosołu - nie lubię mięsa drobiowego - gotowanego więc zawsze staram się jakoś go przerobić jak już robię rosół Chickenburger ugotowane mięso z kurczaka troszkę masła pieprz syczuański (lub inne ulubione przyprawy), papryka
sierotka maRysia w kuchnibyć spalone - mam na myśli np. takie, które oferują za kilkanaście złotych niby to zupę rybną z łososia. A tak naprawdę co dostaję? O dżizas! Zupę rybną na bazie rosołu z włoszczyzną (mrożonka) z kawałkiem łososia - kawałkiem czyli 3-centymetrowy odpad z okolic ogona, w którym to mięsa było tyle co kot napłakał. Mnie również zbierało się na płacz(...)specjalizują się" we wszystkim i gdzieś tam daleko są zamieszczone pozycje z rybami (między pizzą, makaronem, golonką i kebabem). A jak jeszcze usłyszycie, że zupę rybną robi się z rosołu drobiowego to powiedzcie "a idź pan w pi...du!" PS Po jedzeniu fajne jest nicnierobienie na plaży w Gdyni Orłowie, z piwkiem piweczkiem się rozumie
Right Behind The Kitchenwiosenna wariacja szparagowa. Risotto z kaszy pęczak i białych szparagów Zdrewniałe końcówki szparagów usuwamy, resztę kroimy pod skosem na pół centymetrowe kawałki, główki zostawiamy dłuższe. Do gotującego się delikatnego rosołu (odrobinę posłodzonego) wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową. Podsmażamy kaszę (pojemność filiżanki) kilka minut na maśle (1 łyżka) i oleju rzepakowym (1 łżyka). Dolewamy stopniowo(...)zachowany rosół, w którym gotowały się szparagi. Mieszamy energicznie tak, jak to robimy przy tradycyjnym risotto . Kasza będzie stawać się miękka nawet 30 minut dlatego w razie potrzeby możemy dolewać gorącej wody. Kiedy kasza jest al dente, wlewamy 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%. Na ostatnie kilka minut wlewamy wcześniej zmiksowany w 100 ml wody średni pęczek szczypiorku (tylko
Right Behind The Kitchenrazu spodobała mi się. Znajdziemy w niej polskie dania połączone z akcentami kuchni europejskiej. Przystawki zimne i ciepłe w cenie 9 - 15 zł, sałatki 18 - 23 zł. Pyszny rosół zjemy już za 6 zł. Dostaniemy tam także bardzo dobry żur na zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią ilością majeranku, za 8 zł oraz delikatną, zabielaną ale również bardzo smaczną zupę holenderską(...)baraniną i bobem za 9 polskich złotych. Po zupach byłem pozytywnie zaskoczony jakością dań. Już sam smak rosołu podpowiadał, że kolejne potrawy mogą być całkiem przyzwoite. Dania główne dostaniemy w rozsądnych cenach - od 17 do 33 zł. W karcie znajdziemy także parę pozycji rybnych w przedziale cenowym 25 - 29 zł, dwa dania makaronowe za 17 i 19 zł oraz trzy
Right Behind The Kitchensłodką marchewką Zakupioną tuszę królika podzieliłem na kilka części - oddzieliłem przednią cześć (tzw. łapy), comber (środkową) oraz skoki (potocznie udka) od reszty (korpus), którą zostawiam na jakiś wywar / rosół. Na gorącej patelni obsmażam części królika (uprzednio posypane delikatnie solą) na złoty kolor z każdej strony. Następnie podlewam to ok. szklanką rosołu, dorzucam grubo pokrojoną marchewkę (2 szt.) oraz 1 posiekany
Right Behind The Kitchen