rosół - 7682 przepisów (strona:210/513)

Pasztet drobiowy 231

wątróbki drobiowej 100 g selera 100 g pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku(...)najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem blaszkę. Na wierzch ułożyłam świeże zioła. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 10 minut

Darcia w kuchni
Indyjska zupa z curry 180

łyżeczki na całość, by danie było pysznie rozgrzewające . -cebula -czosnek -seler -nać sól i pieprz do smaku Porcję rosołową opłukaj i zalej wodą, dodaj cebulę, czosnek, nać selera. Ugotuj rosół, wyjmij mięso. Ponownie zagotuj wywar i wsyp Danie Babci Zosi. Doprowadz do wrzenia i gotuj tak w rosole aż ryż zmięknie. Dodaj curry. Posól i dosmacz pieprzem. Oczyść kości

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem 215

zielonego pieprzu sól, pieprz + wywar z grzybów i gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Jeżeli nie mamy gotowanej kury i wołowiny z rosołu, gotujemy je razem z podgardlem. Mięsa, oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posolić, zalać niedużą ilością wody(...)zalać częścią gorącego wywaru i parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do mięsa. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami (3,5), z warzywami z rosołu, cebulą. Czosnek, rozmaryn i szałwię drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Grzyby posiekać i dodać do masy razem z ziołami. Dodać płyn z gotowania grzybów. Doprawić masę solą, dużą ilością pieprzu

Stare Gary
Zupa buraczkowa z tortellini 184

część pora • 1 cebula • ząbek czosnku duży • 2-3 łyżki octu • 1/2 łyżeczki cukru • 1 szklanka śmietany • 1 opakowanie tortellini z pomidorami i mozzarellą • kilka łyżek oliwy • 2 l rosołu • sól • pieprz • domową przyprawę uniwersalną Sposób przygotowania: 1. • Cebulę i por pokroić w paski podsmażyć na oliwie dodać startą marchew  i pietruszkę na grubej tarce chwilę przesmażyć zalać wszystko(...)rosołem  gotować aż warzywa zmiękną 2. • Buraczki zetrzeć na grubej tarce dodać do zupy dolać śmietanę  lekko zagotować zupę i wyłączyć gaz Dodać starty na drobnej tarce czosnek ,ocet i cukier Doprawić solą i pieprzem i przyprawą uniwersalną  Podawać z ugotowanymi osobno tortellini

W królestwie smaków Beaty
Zupa dla dzieci na Halloween 238

zrodził się u mnie pomysł na banalnie prostą zupę dyniową z na Halloween :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut + czas potrzebny na ugotowanie dynii Składniki: 0,5 litra rosołu Ok. 200g dyni ( nie oczyszczonej) Makaron dla 2 dzieci (najlepiej w jakieś fajne kształty) Dynie obieramy ze skórki, wycinamy środek i kroimy w kosteczkę. Nastawimy w osolonej wodzie i gotujemy(...)miękkości. Możemy doprawić wedle uznania. Kiedy dynia będzie miękka odcedzamy. Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Do podgrzanego rosołu dorzucamy dynie, makaron i liście pietruszki (jeśli są akceptowalne przez naszą latarośl). Smacznego

Kolizje Smaków
Risotto cytrynowe 274

samo również zachwyciło mnie smakiem. Naprawdę bardzo dobre. Risotto cytrynowe łatwe ok 30 minut dla 2 osób Składniki 20 dag okrągłego ryżu 1 cebula 3 łyżki oleju 3/4 litra rosołu (u mnie z kostki) 2 łyżki natki pietruszki 1/2 cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do dzieła!!! Cebulę pokroić w drobniutką kostkę(...)zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać opłukany ryż i smażyć przez chwilę. Powoli dodać rosół. Gotować pod przykryciem ok 20 minut często mieszając. Gdy ryż będzie miękki dodać otartą skórkę z połowy cytryny i sok z niej wyciśnięty, masło, pietruszkę i ser. Przyprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Chickenburger 308

spotkałam się chyba z takimi własnej roboty. Dlatego też chętnie jadamy wszelkiego rodzaju hamburgery, fishburgery i kebaby w domu - takie własnej roboty. Tym razem postanowiłam wykorzystać kurczaka z rosołu - nie lubię mięsa drobiowego - gotowanego więc zawsze staram się jakoś go przerobić jak już robię rosół   Chickenburger ugotowane mięso z kurczaka troszkę masła pieprz syczuański (lub inne ulubione przyprawy), papryka

sierotka maRysia w kuchni
Trójmiasta trzecie miasto - Gdynia 201

być spalone - mam na myśli np. takie, które oferują za kilkanaście złotych niby to zupę rybną z łososia. A tak naprawdę co dostaję? O dżizas! Zupę rybną na bazie rosołu z włoszczyzną (mrożonka) z kawałkiem łososia - kawałkiem czyli 3-centymetrowy odpad z okolic ogona, w którym to mięsa było tyle co kot napłakał. Mnie również zbierało się na płacz(...)specjalizują się" we wszystkim i gdzieś tam daleko są zamieszczone pozycje z rybami (między pizzą, makaronem, golonką i kebabem). A jak jeszcze usłyszycie, że zupę rybną robi się z rosołu drobiowego to powiedzcie "a idź pan w pi...du!"  PS Po jedzeniu fajne jest nicnierobienie na plaży w Gdyni Orłowie, z piwkiem piweczkiem się rozumie

Right Behind The Kitchen
Risotto z kaszy pęczak i białych szparagów 176

wiosenna wariacja szparagowa. Risotto z kaszy pęczak i białych szparagów Zdrewniałe końcówki szparagów usuwamy, resztę kroimy pod skosem na pół centymetrowe kawałki, główki zostawiamy dłuższe. Do gotującego się delikatnego rosołu (odrobinę posłodzonego) wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową. Podsmażamy kaszę (pojemność filiżanki) kilka minut na maśle (1 łyżka) i oleju rzepakowym (1 łżyka). Dolewamy stopniowo(...)zachowany rosół, w którym gotowały się szparagi. Mieszamy energicznie tak, jak to robimy przy tradycyjnym risotto . Kasza będzie stawać się miękka nawet 30 minut dlatego w razie potrzeby możemy dolewać gorącej wody. Kiedy kasza jest al dente, wlewamy 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%. Na ostatnie kilka minut wlewamy wcześniej zmiksowany w 100 ml wody średni pęczek szczypiorku (tylko

Right Behind The Kitchen
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 246

razu spodobała mi się. Znajdziemy w niej polskie dania połączone z akcentami kuchni europejskiej. Przystawki zimne i ciepłe w cenie 9 - 15 zł, sałatki 18 - 23 zł. Pyszny rosół zjemy już za 6 zł. Dostaniemy tam także bardzo dobry żur na zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią ilością majeranku, za 8 zł oraz delikatną, zabielaną ale również bardzo smaczną zupę holenderską(...)baraniną i bobem za 9 polskich złotych. Po zupach byłem pozytywnie zaskoczony jakością dań. Już sam smak rosołu podpowiadał, że kolejne potrawy mogą być całkiem przyzwoite. Dania główne dostaniemy w rozsądnych cenach - od 17 do 33 zł. W karcie znajdziemy także parę pozycji rybnych w przedziale cenowym 25 - 29 zł, dwa dania makaronowe za 17 i 19 zł oraz trzy

Right Behind The Kitchen
Królik w sosie chrzanowym z koperkiem, kaszą gryczaną i słodką marchewką 165

słodką marchewką Zakupioną tuszę królika podzieliłem na kilka części - oddzieliłem przednią cześć (tzw. łapy), comber (środkową) oraz skoki (potocznie udka) od reszty (korpus), którą zostawiam na jakiś wywar / rosół. Na gorącej patelni obsmażam części królika (uprzednio posypane delikatnie solą) na złoty kolor z każdej strony. Następnie podlewam to ok. szklanką rosołu, dorzucam grubo pokrojoną marchewkę (2 szt.) oraz 1 posiekany

Right Behind The Kitchen
Risotto z czerwoną słodką papryką, indykiem i zielonymi oliwkami 203

masła i dorzucamy drobno posiekaną cebulę oraz grubo pokrojoną w kostkę paprykę, po chwili dorzucamy ryż arborio (2 garście na osobę), czekamy aż ryż zrobi się niemal przezroczysty. Dolewamy rosół i łyżką drewnianą zeskrobujemy to, co przywarło do patelni podczas smażenia indyka - tu jest mnóstwo smaku! Dygresja: jeśli używacie patelni teflonowej, z której teflon odchodzi, proponuję zaprzestać gotować i kupić(...)nowy sprzęt : ) Rosołu dolewamy sukcesywnie aż ryż będzie al dente, pamiętając aby jak najczęściej mieszać potrawę w celu uzyskania ostatecznie kremowej konsystencji potrawy. Na sam koniec dorzucamy porządną garść posiekanego pora aby wyostrzył smak potrawy oraz usmażonego uprzednio indyka (wraz z sokami, które mogły pozostać nam na talerzu) - po chwili białko powinno się całkowicie ściąć i uzyskamy soczyste mięso. Wyłączamy

Right Behind The Kitchen
Drobiowe flaczki. 158

dłużej. Gdy juz będą miękkie, przelać wszystko przez sitko, do drugiego garnka. Udka oddzielić od kości, pokroić w kawałki, żołądki i serca pokroić w paseczki, wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu. Zagotować, do gotujących się flaczków dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty majeranek, pokrojoną marchewkę i pietruszkę z rosołu. Jeśli nie mamy przyprawy do flaków, można dodać: imbir mielony

Radość kipiąca uśmiechem.
Gulasz z serc indyczych 219

Lubię wątróbkę, żołądki  czy serca. Gulasz z wątróbek indyczych pokazywałam Wam już na blogu (przepis) , a dzisiaj gulasz z serc indyczych. Składniki 500 g serc indyczych 2 szklanki rosołu drobiowego 2 średnie cebule 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta płatków chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Serca oczyścić  i pokroić w plasterki(...)patelni rozgrzać masło lekko zeszklić cebulę dodać serca i smażyć stale mieszając, aby je lekko zrumienić. Całość podlać rosołem i dusić pod przykryciem do miękkości. Jak serca będą miękkie doprawić solą, pieprzem , płatkami chilli  i majerankiem. Pogotować 2 minuty. Sos zagęścić rozpuszczając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej w odrobinie wody. Całość zagotować. Podałam z ziemniakami. gulasz z serc indyczych

O kuchni z uczuciem