Składniki: 1 filet drobiowy 100 g kaszy jęczmiennej połówka małej młodej kapusty oliwa 1/2 czerwonej cebuli pół szklanki białego wina ok. 3 szklanek rosołu lub wina ząbek czosnku łyżka ziół prowansalskich garść poszatkowanej natki pietruszki i selera Sposób przyrządzenia: Cebulę zeszklić na oliwie, następnie dodać kaszę.Lekko podsmażyć, cały czas mieszając(...)żeby się nie przypaliło. Wlać wino, wymieszać. Kiedy kasza wchłonie cały płyn podlać szklanką rosołu lub wody.Cały czas mieszać... wlać kolejną szklankę, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem do miękkości kaszy. Na oddzielnej patelni smażyć zamarynowanego kurczaka w ziołach prowansalskich ( łyżka oliwy + łyżka ziół )następnie dodać poszatkowaną młodą kapustę, czosnek. Dusić ok 15 min, po tym czasie
pieprzny smaczekkaszanki i przepis na pierogi z kaszanką. Domowa biała kaszanka zapiekana z cebulą i tymiankiem: Składniki: 1,5 szklanki o poj. 250 ml kaszy jęczmiennej perłowej 3 szklanki domowego rosołu 1 duża cebula 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu ziele angielskie, 5 ziaren roztartych w moździerzu 1 łyżka oleju rzepakowego Mięso(...)gotowych białych kaszanek cebula świeży tymianek 1 łyżka oleju do posmarowania formy Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, podsmażamy na oleju na złoto. Kaszę jęczmienną perłową gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy do dużej miski, do ciepłej jeszcze kaszy dodajemy surowe mięso wieprzowe. Dodajemy również do kaszy podsmażoną cebulkę. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, roztartym zielem angielskim i gałką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięedycji "Przepisy czytelników" Biblioteczki Poradnika Domowego z 1994 roku z delikatnymi własnymi edycjami. Zupa jest jedną z wersji gulaszu węgierskiego. Składniki 25 dag mięsa gulaszowego 6 szkl rosołu (ja dałam z kostki) 3 cebule 50 dag ziemniaków 20 dag kiszonej kapusty mała puszka koncentratu pomidorowego sól 2 łyżki sproszkowanej papryki 2 łyżki margaryny Sposób Mięso pokroić na małe(...)kawałki, zrumienić na rozgrzanej margarynie, przełożyć do garnka. Podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać do mięsa, posypać papryką, posolić i chwilę dusić razem, po czym zalać gorącym rosołem i gotować pod przykryciem przez 45 minut. W następnej kolejności dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiszoną kapustę. Gdy ziemniaki będą niemalże miękkie, dodać koncentrat pomidorowy. Na talerzu można posypać zupę posiekaną
Kuchenne aromatymarchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób Gotujemy rosół. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, odrobinę soli. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je z rosołu, oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy ziemniaki i seler
Kuchenne aromatywiększą ilością soku z cytryny. Polecam! składniki 1 pęczek botwinki - u mnie ze sporymi buraczkami 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki (ok 200 g) ząbek czosnku 1000 ml rosołu lub bulionu sok z cytryny parę łyżek kwasu buraczanego (opcjonalnie) pęczek koperku przygotowanie Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obrać, umyć pokroić w kostkę. Botwinkę umyć. Buraczki obrać pokroić(...)mniejsze kawałki - np w półplasterki. Czerwone łodyżki buraczane też skroić. Wybrać najładniejsze liście, dowolną ilość, pokroić na mniejsze kawałki - nie za drobne odłożyć na bok. Do rosołu dodać warzywa + pokrojone łodyżki buraczane. Doprowadzić do wrzenia gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać sok z cytryny i liście botwinki gotować jeszcze ok 3 minut. Wsypać koperek
Stare Garysmaku. Kwaskowa. Zapach obłędny. Polecam! Potrzebujemy: 2 łyżki oleju 4 szalotki 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego 250g piersi z kurczaka 2 cytryny 1,5 litra wody lub rosołu drobiowego ( tylko nie z kostki!!!) sól i biały pieprz 150g śmietanki 200g połamanego na kawałki spaghetti natka pietruszki do ozdoby W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną szalotkę, marchew pokrojoną(...)minut mieszając od czasu do czasu. Bardzo cienko obieramy cytryny, pozbywamy się białej skórki jeżeli obraliśmy zbyt grubo. Do garnka dokładamy skórkę i sok z cytryn, zalewamy całość rosołem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, następnie wyjmujemy skórki cytryny. Dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Grzejemy ale nie doprowadzamy do wrzenia bo może się zwarzyć śmietana. Wyłączamy zupę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/teraz nie o tym, tylko o makaronie z grzybami i chili. Obowiązują tylko grzyby leśne. One nadają smak i aromat potrawie. Na 4 porcje Potrzebujemy: 225g grzybów leśnych 150ml rosołu wołowego 100ml czerwonego wina 1 puszka pomidorów (zmiażdżone na sos) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru świeżo posiekana bazylia 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 400g penne(...)Pokrojone grzyby podsmażamy około 5min. Dolewamy rosół i wino. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15min. Dodajemy pomidory, koncentrat, cukier, bazylię. Solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy jeszcze 30min. Na drugiej patelni lekko podsmażamy chili i czosnek, cały czas mieszamy. Dodajemy chili i czosnek do sosu grzybowego z pomidorami. Makaron gotujemy al dente. Do ugotowanego makaronu dodajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki natki pietruszki posiekanej 2 łyżki drobno posiekanej kiszonej cytryny 1 garść mieszanki orzechów posiekanych 50 gramów posiekanych suszonych moreli 400 ml rosołu 150 gramów kaszy jaglanej 1/2 łyżeczki ziela angielskiego ubitego w moździerzu 2 piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę 150 ml jogurtu naturalnego sól pieprz W garnku na oliwie smażymy kawałki(...)złoto i odstawiamy na bok W tym samym garnku smażymy cebulę aż będzie złota Dodajemy pokrojoną paprykę, ziele angielskie i czosnek. Smażymy 1 minutę Dodajemy kaszę jaglaną - mieszamy Wlewamy rosół, dodajemy morele, sól i pieprz. Przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu Następnie dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy i przykrywamy na kolejne 10 minut Wsypujemy rozdrobnione orzechy, posiekaną
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comziemniaków ząbek czosnku 25 g masła 100 g soczewicy ( u mnie zielona, może i być czerwona) cebula por kolendra (świeża lub łyżeczka suszonej) szczypiorek sól,pieprz 0,5 litra rosołu dodatkowo: czerwona cebula (ja użyłam białej) łyżka masła 2 łyżeczki octu balsamicznego Cebulę, słodkie ziemniaki i pora kroimy w kostkę. Soczewicę płuczemy na sitku wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy(...)czosnek, kolendrę, słodkie ziemniaki, pora i wszystko razem mieszamy, chwilę podsmażamy. Dodajemy rosół i soczewicę, gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w piórka cebulę. Smażymy chwilę na maśle. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy, aż się zredukuje. Zupę ściągamy z ognia, dodajemy szczypiorek, przyprawiamy i podajemy z cebulą balsamiczną. Mmm Pycha! Kliknij tutaj
NA MOIM TALERZUwłożyć do wrzącej wody wraz z obranymi cebulami w całości. Ugotować do miękkości, wątróbkę i cebulę wyjąć wcześniej, bo ugotują się najprędzej. Bułkę namoczyć w lekko wystudzonym rosole Po wystudzeniu wszystko zmielić, doprawić do smaku solą i ziołami, dodać wyciśniętą bułkę Wbić jajka i dokładnie wyrobić, jeśli masa zbyt sucha ( a taka będzie ze względu na wołowinę ) dodać(...)tyle rosołu by masa się nie rozpadała Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia Piekłam około 1 godz. w prodiżu. Z tych składników upiekłam dwa pasztety we foremkach o wymiarach 25 x 12 cm. Moje uwagi: By pasztet nie był zbyt suchy należy dołożyć dość tłusty boczek. Inaczej pasztet będzie wiórowaty. Przed pieczeniem pasztetu położyłam na jego
Proste Potrawyrosół: korpus z gęsi, włoszczyzna, sól, 2 jagody jałowca, 4 ziarna pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, mała gałązka rozmarynu, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula pierożki: 3 śliski suszone, mięso z rosołu, sól, pieprz ciasto na pierogi: 300 ml mąki, 160 -180 ml ciepłej wody, 1 łyżka roztopionego masła, szczypta soli sól, tłuszcz (najlepiej smalec z gęsi
królestwo garówwsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące. Wylewać na wrzącą wodę lub rosół (ja gotuję w rosole) najlepiej przez zęby widelca - wówczas są cienkie i długie
królestwo garówkiełbasy , efekt jest równie smakowity, chociaż oczywiście inny w smaku. Domowa biała kaszanka z kaszą pęczak i płuckami: Składniki 2 szklanki po 250ml grubej kaszy pęczak 5 szklanek domowego rosołu 2 duże cebule 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu ziele angielskie, 5 ziaren roztartych w moździerzu 2 łyżki oleju(...)liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka soli jelita wieprzowe Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, podsmażamy na oleju na złoto. Kaszę gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy do dużej miski. Płucka myjemy, oczyszczamy i gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim w osolonej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do ciepłej kaszy. Dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsól, pieprz czarny i ziołowy, papryczka chilli, bazylia, tymianek śmietana 18 % makaron " ryżowy" miał być serduszkowy Jest to ekspresowy przepis na zupę pomidorową, ale mimo wszystko robiony na własnym rosole. Odkąd zaczęłam codziennie gotować, przestałam korzystać z przypraw typu : kucharek, vegeta, kostki rosołowe... i muszę przyznać, że moje potrawy mają naprawdę smak... i nie potrzeba im " ulepszaczy " :) Umyte nóżki kurczaka(...)gotujemy w wodzie ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa włoszczyzny, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Oczyszczamy z piany wodę rosołu, dodajemy warzywa, gotujemy kolejne 10 min na małym ogniu. Dodajemy przyprawy: mała łyżkę soli, pieprz, tymianek, bazylię, papryczkę chilli Chwile po, dolewamy 1 litr soku pomidorowego. gotujemy wszystko razem kolejne 10 minut. Po wyłączeniu gazy, zabielamy 2 łyżkami
MarciochaKucharzylubczyk, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie . Gotować na wolnym ogniu. Następnie doprawić solą, pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) Przed podaniem na stół wyciągam włoszczyznę z rosoły i kroje w kosteczkę i wrzucam ponownie do garnka, wszystko prócz marchewki. Ją podaje bezpośrednio na talerzu wraz ze świeżą pietruszką. W sumie gotowanie takiego rosołu to minimum
MarciochaKucharzy