rosół - 7627 przepisów (strona:218/509)

Pierś z kurczaka duszona w pikantnym sosie śliwkowym, pieczona dynia hokkaido i ziemniaki z wody 111

podwójna pierś z kurczaka sól pieprz biały curry indyjskie 1 cebula 400 g śliwek węgierek 3 łyżeczki cukru 200 ml rosołu 1 dynia hokkaido sól pieprz oliwa Pierś z kurczaka oczyścić, przeciąć jeśli  obie połówki są razem, obrócić jedną tak by po złożeniu wewnętrzną stroną tworzyły całość owalną. Obwiązać sznureczkiem . W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu wrzucić posiekaną(...)cebulę i wypestkowane pokrojone w kostkę śliwki, podsmażyć, włożyć mięso i podlać rosołem, doprawić solą, cukrem, szczyptą białego pieprzu i ćwierć łyżeczki curry indyjskiego. Dusić pod przykryciem ok 30 min, po czym odkryć garnek i zredukować sos. Wyjąć mięso, zmiksować przy pomocy blendera . Dynię obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małe cząstki, ustawić w naczyniu żaroodpornym

Gotowanie jest łatwe
Gulasz z drobiowych żołądków i serc 86

pietruszkę w kostkę, drobno na plasterki pokroić wszystkie podroby. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz , włożyć pokrojoną cebulę, podsmażyć chwilę, dodać mięso i warzywa, paprykę pokroić w kostkę, brukselkę , podlać rosołem z gotowania podrobów. ok 1 szklankę, dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem przez ok 20 min. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę lub podprawić mąką rozrobioną w rosole, Podawać z ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
Udka w sosie paprykowym i kluseczki ziemniaczane 153

udka 1 duża papryka 2 pomidory 1 cebula 1 łyżka tłuszczu 2 szkl rosołu (500 ml) sól pieprz pieprz ziołowy staropolski przyprawa turecka lub inna do mięs oregano bazylia majeranek 200 ml śmietany 1 łyżka maki kukurydzianej na kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko Udka umyć, oczyścić. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić udka(...)stron, Dodać pokrojone w kostkę warzywa, podlać rosołem i dodać przyprawy, Dusić pod przykryciem ok 30 min. Pod koniec podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką kukurydzianą. Przygotować kluseczki.. Z mąki ziemniaków i jajka zagnieść ciasto . formować podłużne kluseczki w formie gnocchi . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z sałatką

Gotowanie jest łatwe
Pyzy ziemniaczane z nadzieniem 152

sól  nadzienie 2 udka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek pora sól pieprz majeranek jajko Mięso i warzywa włożyć do garnka, doprawić tak jak doprawia się rosół i ugotować.  (Rosół przyda się na zupę)  mięso i warzywa wyłowić , wystudzić , oddzielić od kości i zemleć w maszynce do mięsa, dodać sól, pieprz, jajko i majeranek. Wymieszać nadzienie

Gotowanie jest łatwe
Lane kluseczki na rosole 93

litr rosołu 1 jajko 4 łyżki mąki odrobina mleka  (3-4 łyżki) sól pieprz Jajo rozbełtać z mlekiem dodać mąki tyle by ciasto było gęste ale nie płynne. Przełożyć ciasto do woreczka z otworem i do wrzącego rosołu wyciskać często mieszając. Zagotować

Gotowanie jest łatwe
Risotto oskrzydlone - ze skrzydełkami drobiowymi 81

pół czerwonej papryki 4-5 pieczarek kawałek pora ok 10 cm oregano majeranek sól pieprz szczypta chili szczypta lubczyku szczypta mięty pół szkl białego wina 2 szkl rosołu tłuszcz do smażenia Skrzydełka umyć, i przeciąć na wszystkich zgięciach. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, przysmażyć poporcjowane skrzydełka razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać posiekane warzywa, podlać(...)winem i rosołem, wsypać ryż, przyprawy do smaku i mieszając gotować na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolać wody by risotto nie było zbyt suche. Pod przykryciem zostawić jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Pasztet drobiowy z mączką grochową 142

udko ugotowane 6 wątróbek drobiowych 1 szklanka rosołu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski przyprawa do pasztetu (pasztet ardeński) 2 łyżki mączki z grochu 1 jajko Oddzielić mięso od kości. Mięso  i wątróbkę włożyć o kubka blendera zalać rosołem, dodać jajko i wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku, Przełożyć do formy i piec

Gotowanie jest łatwe
Ogórkowa z pulpecikami 106

litr rosołu 3-4 ziemniaki 3-4 ogórki kiszone 1 marchewka 1 cebula 300 ml śmietany sól pieprz szczypta oregano szczypta majeranku szczypta bazylii 200 g mięsa mielonego 1 jajko Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę pokroić w kostkę. Rosół wlać do garnka, dodać ziemniaki i marchewkę, pokrojoną cebulę i zioła. Gotować

Gotowanie jest łatwe
Kartoflanka z makaronem jak u babci 106

Prostota czasem cieszy, moja babcia zawsze gotowała zupę z literkami :) wybierało sie literki i pisało słówka a czasami pozwalała pobawić sie suchym makaronem :) 1 litr rosołu kilka młodych ziemniaków marchewka pietruszka pół cebuli pół szkl makaronu (literki) sól pieprz koperek natka pietruszki Rosół zagotować, dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i cebulę, ugotować do miękkości, Następnie dodać makaron, doprawić do smaku

Gotowanie jest łatwe
Kartoflanka z kluskami z pod pachy - skubanymi 176

pietruszka cebula 2-3 ziemniaki listek selera natka pietruszki na kluski 1 szkl maki 1 jajko szczypta soli woda W garnku nastawić wodę, dodać porcję rosołową lub kości na rosół, marchewkę , pietruszkę, cebulę i seler, ugotować rosół. Wyjąć kości, oderwać resztki mięsa i dodać do zupy, Następnie ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotować do miękkości. Z mąki jajka soli

Gotowanie jest łatwe
Zupa krem z dyni z pieczonymi buraczkami i grzankami 124

mała dynia hokkaido 1 marchewka 1 cebula 3-4 ziemniaki 1,5 l rosołu imbir cukier sól pieprz majeranek śmietana burak ćwikłowy chleb lub bułka na grzanki Buraka obrać i pokroić w plasterki lub frytki, srkopić oliwą, solą, cukrem i pieprzem. Rozsypać w blaszce na papierze i piec ok 40 min. Do garnka wrzucić ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki(...)dynię oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę, cebulę i marchewkę przekroić na mniejsze kawałki, wszystko zalać rosołem i gotować ok pół godziny. Garnek zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera i doprawić zupę do smaku. Podawać ze śmietaną i pieczonymi buraczkami, oraz grzankami prosto z patelni

Gotowanie jest łatwe
Pasztet z 3 gatunków mięs 173

Święta, święta.... i po urlopie :) Długo mnie nie było, ale wracam z pysznym pasztetem.  Podobnie jak w przypadku rosołu dobrze by było, aby ten składał się z minimum dwóch gatunków mięs...  Mój składa się  z trzech:  mięsa wieprzowego, królika oraz kaczki.  Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki.  - ok. 1,5 kilograma mięsa(...)miękkości*. Na ostatnie 10 minut gotowania do wrzącego wywaru z mięsem dodać oczyszczoną wątrobę ( ma się zaparzyć a nie ugotować ). Gotowe mięso wyłowić z wywaru, wystudzić. W zimnym rosole namoczyć suche bułki.  Mięso, wątrobę, bułki, warzywa z wywaru + surową** marchewkę zmielić. Dodać przyprawy, jajka w całości oraz sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec

kawawszklance
Buraczki zasmażane do obiadu 182

buraczków 1 kopiasta łyżka smalcu 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz  sok z cytryny, w zależności od upodobań należy wycisnąć 1/4 lub 1/2 soku cytryny 3/4 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego, może być z kostki rosołowej  garść szczypiorku 1. Buraczki gotujemy w łupinach, solimy jedną płaską łyżką soli. Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 2. Na patelni robimy złotą zasmażkę ze smalcu i mąki, łączymy z rosołem, mieszamy i dodajemy do buraków. Wspólnie zasmażamy przez chwilę, dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem

Apetyczna babeczka
Kluski z mięsem 175

Kiedy zostaje mięsko z rosołu na drugi dzień zawsze pojawiają się pytania: upiec i zjeść, przerobić na krokiety lub pierożki z mięsem, albo zrobić kluski nadziane mięskiem. Wybrałam ostatnia opcje :) Dawno nie było, a uwielbiamy te kluseczki w naszym domu. Jest przy nich odrobinka pracy, ale jak ma się dodatkową parę rąk w dodatku w postaci męskiej to całość(...)czasu :) Składniki na około 12-14 klusek 1 kg ugotowany i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 mała sparzona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu ( wystarczyła mi jedna duża ćwiartka z kurczaka ) sól, pieprz 1. Sparzona cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie mielimy razem z mięsem. doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki

Gotowanie...to proste !
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 170

pewnością dorzuciłabym trochę fasolki szparagowej. Nie ma tu reguły co się daje do środka, ważne jest to by było różnorodnie i warzywnie. Romowie dodawali też mięso gotowane (takie po rosole), leśne grzyby. Można kombinować. Cukinia to idealny dodatek do takich dań bo świetnie przechwytuje inne smaki, ale musi się przegryźć. Czyli przygotowujemy danie tak, by przed podaniem mogło choć godzinkę(...)obraniu i wydrążeniu wyjdzie nam wagowo o połowę mniej) 0,5 kg dobrej kiełbasy w pętkach ( zwyczajnej np. śląska) 0,5 kg małych pieczarek 2 cebule 2 ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka

Poezja Smaków - blog kulinarny