rosół - 7627 przepisów (strona:214/509)

ODŚWIĘTNE ZRAZY NADZIEWANE 179

rodziny.Możemy je podawac z różnymi sosami do ziemniaczków czy makaronu.Delikatne i przepyszne ZRAZY  z rozpływającym się serem żółtym.Myślę , że każdemu zasmakują.Uwaga , wykorzystujemy tu Warzywa z rosołu.Jaką oszczędność mamy przy okazji:)!Zapraszam.       0.5 kg.mięsa mielonego 1 bułka kajzerka 1 cebula 1 łyżka musztardy 1 lub 2 jajka sól i pieprz warzywa gotowane(...)rosołu marchew , pietruszka ogórki kiszony plasterki sera żółtego plastry wędzonej karkóweczki lub szynki bułka tarta do panierowania olej do smażenia w głębokim tluszczu kawałek folii do zawijania zrazów ********************************************** Do miski włożyć mięso mielone , dodać obraną i startą na tarce cebulę,dodać namoczoną Bułkę kajzerkę i przyprawy ,jajka oraz musztardę, dokładnie wymieszać.Na folii Układać mięso mielone ,uformować z niego prostokąt

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa krem z soczewicy. 115

Składniki (2/3 porcje): 150 g soczewicy czerwonej łuskanej 1 pomidor 1/2 cebuli 1 mała papryczka chili czosnek granulowany, papryka ostra mielona 600 ml rosołu (z 2 skrzydełek) Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 30 minut - krócej się gotuje, później gotowałam). Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, papryczkę w krążki - podsmażamy na odrobinie oliwy. Soczewicę(...)odcedzamy i wrzucamy do blendera razem z warzywami z patelni, następnie zalewamy ciepłym rosołem doprawiamy czosnkiem i papryką - blendujemy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zupa krem brokułowo-pomidorowy. 109

Składniki: 1/4 brokuła 1 pomidor 250 ml rosołu papryka ostra mielona, czosnek granulowany, tymianek Brokuła gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, w międzyczasie kroimy pomidora w kostkę i podgrzewamy rosół. Brokuła po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy do blendera, dodajemy pomidora i wsypujemy przyprawy. Wlewamy rosołek - miksujemy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zupa krem pomidorowy. 126

zdjęciu wrzucony rozdrobniony wafel ryżowy. Składniki: 0,5 litra rosołu drobiowego 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 malutkie chilli 1 duży ziemniak 2 łyżki śmietanki do zup 18 % papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, szczypta soli Pomidory wlewamy do rosołu. Chilli kroimy w krążki, ziemniaka w kostkę i dorzucamy do pomidorów. Doprawiamy przyprawami do smaku. Papryki można wsypać troszeczkę

Moje-pitraszenie
Zupa pomidorowa. 110

Składniki: 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietanki do zup 18% 1,5 litra rosołu z udek kurczaka Przepis tutaj Rosół gotujemy i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę i mieszamy. Podajemy z makaronem razowym lub ryżem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zupa pieczarkowa. 97

Składniki: 450 g pieczarek 1 cebula 1,5 litra rosołu (przepis tutaj)  4 łyżki śmietanki 18% Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę i podsmażamy na maśle lub margarynie aż woda odparuje z pieczarek. Następnie wrzucamy zawartość patelni do gotującego się rosołu i gotujemy około 20 minut, po tym czasie dodajemy śmietankę. Gotujemy jeszcze 10 minut

Moje-pitraszenie
Zupa ogórkowa z cukinią. 137

Składniki: 1 duża cukinia 3 ogórki kiszone(dość duże) 1 łyżeczka bazylii 1,5 litra rosołu (przepis tutaj) 5 łyżek śmietanki 18% Cukinię kroimy w kostkę, ogórki w krążki i wrzucamy do gotującego się rosołu. Po około 20 minutach wyciągamy warzywa, przekładamy do plastikowej miski i miksujemy na gładką masę. Wrzucamy z powrotem do garnka dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze

Moje-pitraszenie
Potrawka z indyka i boczniaków 232

Potrawka ta jest pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu, w tym przypadku akurat indyka, ale może to być inne mięso. Proste i smaczne danie, które można podać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu zjeść z chlebem. 200g grzybów boczniaków 300g gotowanego mięsa z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 1/2 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki

https:KKuchniaMniam
Zupa gołąbkowa 198

surowy ryż. Całość gotujemy przez ostatnie 15 minut, aż ryż zmięknie. Zabielamy śmietaną, przekładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! :) Przydatne wskazówki: * Zupę można przygotować na gotowym rosole. Posiekaną kapustę zalewamy przecedzonym rosołem i gotujemy 45 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy kolejne 30 minut. Dalej postępujemy jak w przepisie * Aby śmietana nam się nie zważyła, przekładamy

My Culinary Art
Zapiekanka z brukselki 131

Brukselka jest najmłodszym i najmniejszym potomkiem kapuścianego rodu- będąc jednocześnie źródłem wielu witamin. U mnie dziś w zapiekana pod kołderką sera żółtego. Mniam! Składniki: 1 kg brukselki ½ szklanki rosołu (może być z kostki) ½ szklanki startego żółtego sera 5 dag masła 1 łyżeczka cukru sól do smaku gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Brukselkę dokładnie oczyścić z zwiędłych listków(...)dokładnie opłukać i ugotować z cukrem do miękkości, następnie odcedzić. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, ułożyć brukselkę, polać rosołem, posypać serem i oprószyć gałką muszkatołowa. Na wierzch położyć wiórki masła, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do zrumienienia sera

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety drobiowo-pieczarkowe 380

Któż nie lubi naleśników, krokietów, dlatego proponujemy wersję z ciekawym farszem, wykorzystując do niego mięso gotowane z rosołu, czy innej zupy gotowanej na kurczaku, w połączeniu z pieczarkami i żółtym serem stanowi doskonały farsz naleśnikowy i w ten sposób mamy wykorzystane mięso w dwóch potrawach... Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka(...)łyżki oleju sól do smaku olej do smażenia nadzienie 300 g mięsa gotowanego z kurczaka ( najlepiej wykorzystać mięso po rosole) 500 g pieczarek 100 gram żółtego sera 1 por 1 średnia cebula sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa: pomidory z czosnkiem i bazylią olej Wykonanie: Do miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy

kgwjanczewo
Zupa krem z pieczonym czosnkiem 177

zupę rozgrzewamy olej, podsmażamy na małym ogniu pokrojoną cebulę i selera przez 10-12 minut, do zeszklenia, co jakiś czas je mieszając. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, zalewamy wodą i rosołem, dodajemy ½ łyżeczki soli i startą gałę muszkatołową. Zupę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw, około 20-30 minut.   Gdy kalafior i seler już miękkie, całość miksujemy(...)cebula, ok 150g 1 główka czosnku średniej wielkości 6-8 łyżek masła klarowanego (jeśli czosnek gotujemy w maśle) 5 łyżek śmietany 30% 4 łyżki oleju do smażenia 1 litr rosołu (może być warzywny z kostki) + szklanka wody (razem 1250ml płynu) 2 kromki czerstwego chleba na grzanki ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypior do podania sól pieprz

Karo in the Kitchen
Gulasz drobiowy z kurkami 164

kurek cebula   ząbek czosnku sól pieprz łyżka przyprawy do gulaszu   łyżeczka słodkiej papryki 2 ziarenka ziela ang.   2 liście laurowe 2 łyżki mąki pszennej 0,75l rosołu drobiowego Mięso umyć, osuszyć i obrać z błonek. Pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gulaszu oraz słodką papryką. W rondlu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka. Cebulę i czosnek(...)dodać do smażącego się mięsa, smażyć ok 5-10 minut. Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić. Dodać do rondla i smażyć ok 15 minut. Gulasz podlać ok 0,75l rosołu/ew. wody, dodać ziele ang. i liście laurowe. Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Mąkę wymieszać w 1/3 szkl zimnej wody, zagęścić gulasz. W razie konieczności doprawić do smaku. Podawać

Smakołyki Asi
Pulpety mięsne z kukurydzą w sosie pomidorowym 114

Smaczny pomysł na obiad. Składniki: 75 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 2 żółte papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki tłuszczu 1 szklanka rosołu (może być z kostki) ½ łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki ostrej papryki sól do smaku pieprz do smaku 1 puszka kukurydzy mąka do panierki Wykonanie: Mięso wymieszać z pieprzem i solą do smaku, dokładnie wyrobić masę(...)garnka, a na tym samym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną  cebulę i paprykę. Do tego sosu włożyć raz jeszcze pulpety, podprawić koncentratem pomidorowym, wymieszać, dodać kminek i zalać rosołem. Gotować na bardzo małym ogniu, po chwili dodać odsączoną kukurydzę, dogotować do miękkości i gotowe. Podawać z pieczywem lub do drugiego dania

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak na ryżu z pieczarkami i papryką 1264

papryką - danie godne polecenia wszystkim zapracowanym. Składniki: 3 torebki ryżu 15 udek  2 cebule 1 papryka czerwona 25 dag pieczarek 6 łyżek ketchupu 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pieprz sól 3 łyżki oleju oregano wegeta słodka papryka 80 g masła Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem i odstawiamy na dwie godziny.  Masło(...)plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a na nim układamy pokrojone cebule, pieczarki i paprykę. Następnie układamy udka. Całość zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków