papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła 2 kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy 2-3 szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę, cebule i selera pokroić, następnie podsmażyć na maśle, na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory z puszki(...)ostre papryczki, sól i pieprz wedle uznania. Wymieszać dokładnie i chwilę poddusić. Na sam koniec dodać rosół lub wodę, i pół szklanki wcześniej wypłukanej kaszy*. Jeszcze chwilę potrzymać na gazie, do zagotowania, a potem zdjąć i zostawić na noc. Kasza przez noc napęcznieje i wchłonie wodę. *Kasze zawsze można też ugotować oddzielnie, gdy goni nas czas
Pora na porakury sok z połowy pomarańczy grzanki do podania Przygotowanie; Mięso myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki oraz pietruszkę. Wrzucamy ziele i liść laurowy, gotujemy rosół. Ziemniaki obieramy i kroimy w duża kostkę. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy z zupy i zużywamy do innych celów. Dodajemy ziemniaki i jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Rosołu powinno być
Radość kipiąca uśmiechem.porcja mięsa na rosół 2 pęczki botwinki młoda włoszczyzna 3 ziemniaki puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka koperku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietanki 30 % 3 łyżki soku z cytryny 4 ziela angielskie 4 liście laurowe cukier sól pieprz Porcję mięsa na rosół wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na ogień. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, łyżkę soli oraz
KuchcikoweLovesmakowało. Dla mnie pycha. 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka ananasa 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 czerwona papryka 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 3/4 szklanki pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku 1 cebula olej do smażenia 1. Pierś pokroić w kostkę lub w paski, posolić, popieprzyć i wymieszać. 2. Cebulę pokroić(...)podsmażyć lekko na oleju razem z czosnkiem, dodać pierś z kurczaka i usmażyć. 3. Do usmażonego mięsa dodać paprykę pokrojoną w paski, kukurydzę i fasolę odsączone z płynu, zalać rosołem i ketchupem. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. 4. Na samym końcu dodać groszek i gotować jeszcze przez 5 minut. 5. Podawać z ryżem lub pieczywem
Jadło i czytadłoZupa z białych warzyw na niedzielny obiad. Krem z białych warzyw przygotowałam dlatego, że kupiłam warzywa na rosół, ale zapomniałam kupić kurczaka więc odstawiwszy na bok marchewkę wykorzystałam do zupy całe opakowanie włoszczyzny plus ziemniaki, oraz cebulę i czosnek. Ta kremowa zupa jest nie tylko pyszna i delikatna w smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny(...)wysokim rondlu, następnie wrzucamy cebulę i por, delikatnie solimy i szklimy, dokładamy czosnek i chwilkę dusimy. Do rondla wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy. Następnie zalewamy warzywa bulionem warzywnym (lub rosołem), wkładamy listki laurowe, rozgnieciony pieprz zielony, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Przed zmiksowaniem wyjmujemy z zupy listki laurowe. W między czasie na suchej patelni prażymy mieszankę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękońcu nastała prawdziwa wiosna, ale niektórych z nas dopada przeziębienie. Polecam przygotować smaczny i sycący rosół. Szybko postawi na nogi. Świetnego aromatu dodaje masło klarowane i świeży koperek. :) Składniki: włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler średnia cebula 2 skrzydła kurczaka 1 łyżeczka masła klarowanego przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, świeżo mielony pieprz, suszone pomidory z z czosnkiem i bazylią, 2 liście(...)wrzucamy umyte skrzydełka. Następnie do gotującej się wody dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę. Gotujemy kilka minut po czym dodajemy masło klarowane i przyprawy. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy. Po ugotowaniu rosołu, który jest już w talerzu dodajmy świeży koperek. Smacznego
Truskawkowa Fiestakombinowałam, by skrzydełka były pyszne i by jeszcze raz je zrobić. I za każdym razem zawodziłam się... Próbowałam smażyć surowe - ale nie dosmażały się. Próbowałam gotować - ale gotowane w rosole smakowały rosołem, a panierka była pikantna - źle to smakowało. Z panierką i ciastem też przebojów miałam co nie miara! Aż do czasu... I trafiłam! Teraz są idealne! Przepyszne
dobra gospodyni dom wesołym czynimielonego mięsa z indyka czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki chilli (jak lubicie bardziej łagodne to wtedy 1 łyżeczkę) 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczka papryki ¾ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki rosołu Do posypania: Jak zwykle to co lubicie, albo co macie pod ręką – pełna dowolność, np: pomidory czerwona cebula awokado kolendra marchewka natka pietruszki papryka bazylia Przygotowanie: Na wysokiej patelni(...)czekamy około 3 minut, aż się zarumieni. Potem wrzucamy mięso indyka, wciskamy czosnek i smażymy, aż mięso będzie gotowe (około 5-7 minut). Dorzucamy wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy i rosół. Zmniejszamy gaz i czekamy, aż sos się zredukuje (zagęści). Tak przygotowane mięso podajemy na liściu sałaty lodowej, kapusty pekińskiej lub innym (sztywnym) zielonym liściu Do dekoracji i urozmaicenia smaku dodajemy
PaleoLifezostał podpatrzony na stronie hpba.pl Czas przygotowania: 10 minut + czas na ugotowanie warzyw Ilość porcji: 4 Składniki: 4 buraki średniej wielkości 1 batat 1 cebula 0,5 litra rosołu/wywaru warzywnego Odrobina oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Batat i buraki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy. Batat ugotuje się nieco szybciej więc wyjmujemy(...)kiedy będzie miękki, a buraki gotujemy aż zmiękną. Cebulę obieramy i podsmażamy na złoty kolor. Ugotowane warzywa odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku, zalewamy rosołem i dodajemy cebulkę. Podgrzewamy, a następnie blenderujemy na gładką masę, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Smacznego
Kolizje Smakówmożna się z nich spotkać najczęściej? Kuchnia chińska to przede wszystkim popularne zupy. Znane są różne przepisy na takie potrawy, choć największa popularnością cieszą się te, które powstają na rosole z kurczaka. Restauracje chętnie sporządzają takie rosoły, dodając do ich tak ciekawe przyprawy, jak np. imbir – bardzo popularny w kuchniach wschodnich dodatek. Zupy, które są znane w chińskim menu, różnią
Codogaraprostu konieczne. Właśnie przypomniałam sobie, że przed laty jadłam pysznego kurczaka z ananasem pod majonezem, dołożyłam galaretę, którą uwielbiam i oto jest! SKŁADNIKI: 6 szt. podudzia ugotowanego w rosole 4 szparagi mała puszka ananasa 1-2 łyżki majonezu do dekoracji: 2 rzodkiewki, paski zielonego pora WYKONANIE: mięso obieramy z kości, układamy na półmisku w półkule, smarujemy cienko majonezem układamy(...)paski ananasa, dekorujemy majonezem, rzodkiewką, wokół mięsa lejemy galaretę z rosołu i żelatyny, na wierzch kładziemy paski pora i czekamy aż zastygnie
Kuchnia Beatybarszczyk czerwony w ekspresowej odsłonie ;) SKŁADNIKI 1/2 szkl. rosołu (razem z marchewką pokrojoną w plastry) 1 słoiczek buraczków - kulki , 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, 2 łyżki słodkiej śmietanki, majeranek 1 łyżka mąki WYKONANIE Do garnka wlewamy rosół, dodajemy buraczki ze słoika wraz z zalewą, dolewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy
słodki bratekSkładniki 3 duże cukinie 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2,5 szklanki rosołu sól, pieprz tymianek śmietana 18% pestki słonecznika, pestki dyni Przygotowanie W rondelku rozpuść masło, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj posiekany czosnek. Cukinie pokrój w kostkę wrzuć do rondelka i chwilę podsmaż. Całość zalej bulionem i gotuj, aż cukinia zmięknie(...)Zupę dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Całość zmiksuj. Możesz dolać trochę rosołu, jeśli będzie zbyt gęsta. Krem posyp pestkami słonecznika i dyni z kleksem śmietany
KukuleczkiSkładniki: podudzia z kurczaka 4 sztuki/z rosołu, ziemniaki młode 1 kg, ser żółty 20 dag/tarty, papryka słodka mielona 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, kminek 1 łyżeczka/ziarenka, gorczyca 1 łyżeczka, ziele angielskie 3 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny ziarnisty 10 ziarenek w moździerzu utrzeć przyprawy, dolać olej, wsypać paprykę i wszystko utrzeć dokładnie podgotowane(...)młode ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w talarki, wkładać do blaszki, polać marynatą, położyć kawałeczki masła posypać po wierzchu startym żółtym serem, na serze poukładać wcześniej ugotowane podudzia w rosole, natrzeć je marynatą, nałożyć po kawałeczku masła piec w 200 C około 40 minut - ziemniaki są pyszne, ser ciągnący, kurczak chrupiący..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię