udziałem będzie bardzo pyszna. Tak więc do dzieła. Na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 400 g dyni hokkaido 200 g pieczarek 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 150 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki vegeta, pieprz, słodka papryka olej do smażenia Pieczarek nie myjemy, obieramy tylko ze skórki i kroimy na ćwiartki, lekko doprawiamy(...)garnka. Dyni hokkaido nie obieramy ze skórki. Na samym końcu smażymy na patelni kurczaka pokrojonego w kostkę i przyprawionego vegetą. Po usmażeniu wrzucamy go do garnka. Całość zalewamy rosołem. Śmietankę mieszamy z mąką, dodajemy do potrawy, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką, gotujemy minutę. Podajemy z ryżem lub pieczywem. Smacznego
Jadło i czytadłotrakcie duszenia tak mi danie zasmakowało, że nie chciałam w nim już niczego więcej. Składniki: 4 gęsie udka 2 pietruszki 2 marchewki kawałek selera 2 cebule 2 szklanki rosołu sól, pieprz cytryna Sposób przygotowania: Udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odkładamy w chłodne miejsce na min. 2-3 godziny. Mięso układamy na patelnię skórą(...)Chwilę smażymy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa wykładamy na dno garnka (u mnie brytfanka). Kładziemy mięso. Wlewamy rosół. Dusimy pod przykryciem ok. 2,30-3 h. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z czerwoną kapustą, albo buraczkami. Ja uwielbiam to mięso jeszcze z dodatkiem klusek
Pobite gary Barbarymarchew – smażymy warzywa razem około 3-4 minut. oddajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę imbiru i smażymy do czasu, aż czosnek straci ostry zapach – 3-4 minuty. Zalewamy całość rosołem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości marchwi. Całą zupę lekko studzimy, następnie blendujemy w blenderze kielichowym razem z pomarańczą i świeżym imbirem. Gładką, kremową zupę przelewamy przez(...)patelni jasnym sezamem, pokruszonymi wodorostami nori i świeżą kolendrą. Spróbujcie, z czym Wam najbardziej pasuje i podzielcie się proszę wrażeniami znad talerzy SKŁADNIKI na 4-6 porcji 1,200ml rosołu drobiowego lub jarzynowego 500g świeżej marchwi karotki 1 duża słodka pomarańcza 1 łyżka drobno startej skórki z pomarańczy 1 średnia cebula – dowolna 3cm świeżego imbiru 3 łyżki oleju kokosowego
Karo in the KitchenCiasto francuskie stanowi idealną bazę do wykonania szybkich, a zarazem eleganckich przekąsek. Dzisiaj wykorzystaliśmy je do przygotowania poduszeczek nadzianych farszem, którego główny składnik stanowiło mięso z kurczaka z rosołu. Zwykle do gotowania rosołu używamy (oprócz indyka lub wołowiny) podudzi z kurczaka. Dzięki temu unikamy nadmiaru tłuszczu w zupie, a jednocześnie otrzymujemy zbalansowany smak. Filety z podudzi wrzucamy do zamrażalnika
Kuchnia od dwojgadobrze wszystkim znane kotlety mielone, ale z wkładką. Z wkładką która nadaje bardzo ciekawego i oryginalnego smaku. 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko średnia cebula 0,5 szklanki rosołu czarny pieprz i sól do smaku paczka suszonych śliwek bułka tarta tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Bułkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rozmoknięcia. Cebulę ścieramy na tarce wprost(...)mocno wyrabiamy, jak już kiedyś pisałam najlepiej się to robi tłuczkiem do ziemniaków. Bułkę odciskamy z wody i dodajemy do masy mięsnej i ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy rosół ( ten jest dużo lepszy niż woda) i ostatecznie doprawiamy. Na koniec jajko i 2 - 3 łyżki bułki tartej. Odstawiamy na chwilę aby sobie odpoczęło. Śliwki wykładamy na sitko i przepłukujemy
Dieta moja pasjaDziś poniedziałek, a więc dzień resztkowy. Jak wiecie, można zrobić przeróżne fajne i smaczne rzeczy wykorzystując resztki z poprzedniego obiadu. Ja dziś chcę pokazać jak mięsem z rosołu nafaszerować tortille, dodać trochę papryki i tym sposobem stworzyć smaczny, wypasiony posiłek. 2 tortille mięso z rosołu papryka mała cebula 3 łyżki tartego sera kiszony ogórek łyżka oleju sól i pieprz
Dieta moja pasjałyżki oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne 1/3 łyżeczki imbiru Oraz: główka włoskiej kapusty 3 łyżki oleju szklanka rosołu Zaczynamy od sosu, cukinię, jabłko, cebulę koimy w kostkę. Na oleju podsmażamy paprykę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy składniki pokrojone w kostkę, podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż się rozpadną(...)patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy gołąbki z każdej strony. Taka obsmażona kapust smakuje dużo lepiej. Resztkami kapusty wykładamy garnek o grubym dnie, na takim posłaniu układamy obsmażone gołąbki. Zalewamy rosołem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Gotowe gołąbki przekładamy na talerz, do tego co powstało w czasie duszenia, dodajemy rozgotowaną cukinię, czosnek przegnieciony przez praskę i miksujemy
Dieta moja pasjabarbecue – wędzony, mocny i z charakterem. Jeśli po upieczeniu fasolka wypije go za dużo i macie wrażenie że jest za sucha – dolejcie wody po gotowaniu fasolki, wody świeżej lub rosołu. Jak zjeść baked beans? Jest kilka dobrych i sprawdzonych sposobów – same, z pajdą chleba. Rozsmarowane na toście – z jajkiem sadzonym. Jako dodatek do angielskiego śniadania – kiełbasek, frytek, wafli(...)spokojnie możecie zmniejszyć ilość składników o połowę . W takim wypadku czasy gotowania i pieczenia pozostają bez zmian. Łatwo ją i zamrozić, i odgrzać. Dolejcie po prostu wody lub rosołu przy odgrzewaniu, utworzy się bardzo przyjemny sos, a fasola nie będzie się odgrzewać na sucho i przypalać. SKŁADNIKI 1kg drobnej białej fasolki 1 pełna łyżka stołowa suszonego cząbru
Karo in the KitchenFlaczki na rosole to dla mnie jesienne danie kojarzące się od dzieciństwa z listopadowym Świętem Zmarłych. Tego dnia spotykaliśmy się w gronie rodzinnym, w domu Babci, razem szliśmy na cmentarz a potem wracaliśmy na wspólny, późny obiad. Na rozgrzanie przeważnie były właśnie flaki, takie tradycyjne na rosole, w których specjalizowała się ciocia Ania, a do flaczków obowiązkowo świeża bułka
Smaczna Pyzapara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Składniki: 50 dkg mięsa wołowego mielonego 3 pomidory 1/2 szklanki rosołu mięsnego lub z kostki 1/2 szklanki mleka 1 żółtko 3/4 szklanki śmietany gęstej 180 g startego żółtego sera goudy 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru gałka(...)Przygotować sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić 1łyżkę masła i przesmażyć z 1 łyżką mąki. Dodać mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać rosół i ponownie wymieszać – jeśli sos będzie za gęsty, dolać mleka. Na koniec wsypać starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. 5. Rurki
Przepisy kulinarne babci AntoninyBardzo prosta, szybka i smaczna zupa krem. To łatwy sposób na pożywny obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Składniki: 300ml bulionu warzywnego lub rosołu 600-800g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido szklanka listków bazylii świeżo mielony pieprz sól groszek ptysiowy Brześć Dynię oczyszczamy, ściągamy skórę obieraczką (możemy ją zostawić, ale dynię należy porządnie wyszorować), kroimy(...)półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180*C. Rosół/bulion podgrzewamy, dodajemy listki bazylii i upieczoną dynię, blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym, mój pochodzi od firmy Brześć
Gotowanie i blogowaniezupy. :-) Składniki: - 1 większa cebula - 2 główki czosnku - ok.400g obranych ziemniaków (miałam 420g) - 2 -3 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy), można użyć masło klarowane - ok.1 litr bulionu, rosołu lub wody - sól, świeżo mielony pieprz - twardy owczy ser do posypania (w wersji nie dla wegan) W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Czosnek obrać, pokroić w plastry(...)dorzucić do podsmażanej cebuli. Poddusić tak do miękkości. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko posolić, po 5 minutach zalać całość bulionem (rosołem lub wodą) i gotować pod przykryciem ok.15 minut. Garnek zdjąć z palnika i całość zblendować. Doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolać jeszcze trochę wody, ja dolałam ok.100ml. Podawać posypane
Smaczne Zdroweprzepyszną z łososiem. A przypomniała mi o tym Marta z bloga Przepisy z Podróży swoją jeszcze inną wersją, norweską z dodatkiem krewetek. W moim domu co niedzielę serwowany był rosół wedle tradycji. Gotujący i pyrkający wielki gar stał na gazie od wczesnego rana. Rodzice czuwali nad nim, niczym ludzie pierwotni nad ogniem. Kiedy przychodziło do degustacji ja zawsze pytałam się(...)jest dużo makaronu i pilnowałam mojej Mamy by dała mi tylko pół chochelki rosołu. Do tej pory tak mam. Makaron jest najważniejszy. Dlatego kiedy zobaczyłam zupę prosto z tajwańskiej kuchni Niu rou mian z blogu Na pałeczkach (autorki samymi zdjęciami mnie oczarowały) od razu zdecydowałam się przetestować. Ogólnie lubię zaglądać na ich bloga. Dziewczyny dzielą się niesamowitymi przepisami z kuchni
Pink Envelopełyżeczki parmezanu 2 garści mixu ulubionych sałat 4 łyżki jogurtu naturalnego natka koperku sól, pieprz grzanki czosnkowe do podania Przygotowanie: Sałatkę tą robię, najczęściej wtedy kiedy gotuję rosół. Robię tak ze względu na mięso, które po ugotowaniu w rosole nabiera swojego specyficznego smaku i aromatu i jest zdecydowanie zdrowsze, niż smażone. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu
ChilliJemyrozgrzewająca.Najlepszy jest na wywarze z golonki wieprzowej ( ewen z indyka) która nadaje zupie dodatkową kleistość.Sekretem udanego krupniku jest jego długie gotowanie ok 4h ,ma "pyrkać" jak rosół. No i na końcu mój tajny składnik - czosnek - wzbogaca smak i sprawia,że z przyjemnością sięga się po kolejny talerz tej zdrowej zupy. Składniki: 1 golonka wieprzowa ( lub z indyka(...)zalać zimną wodą,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie,zagotować.Marchewkę,pietruszkę oraz seler obrać,umyć i w całości włożyć do wywaru,cebulkę opalić na gazie jak do rosołu,również dorzucić. Gotować na wolnym ogniu do momentu,aż mięso golonki będzie odchodzić od kości.Warzywa wyjąć,cebulę wyrzucić,resztę warzyw zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Dodać wypłukaną kaszę,posolić
Niespełnione zdolności kulinarne