Pizza – to idealny sposob na mięso z rosołu. Zapieczony na cienkim cieście gotowany kurczak nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. I jest pyszny! Pizza z resztkami z kurczaka Pizza to danie, które powstało z potrzeby zagospodarowania resztek jedzenia – zapiekane w wysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo(...)smak. Nic więc dziwnego, że spośród wielu pomysłów na recykling jedzenia pizza z resztkami z kurczaka jest naszym ulubionym. Co zamiast mozarelli? Na wierzch ciasta wrzuciliśmy kawałki kurczaka z rosołu. Zamiast mozarelli, dla odmiany i dodania smaku, użyliśmy serka górskiego, a zamiast parmezanu – dziugasa (prawda jest też taka, że akurat takie sery mieliśmy w lodówce). Doskonale się sprawdziły
Niedzielny kucharzUgotowane warzywa ( marchew, pietruszka, seler) kroimy w kostkę. Tak jak wcześniej wspomniałam, grubość u śląskich gospodyń zależała od tego, komu będzie ona przeznaczona. Bardzo często wykorzystywano włoszczyzną z niedzielnego rosołu. Taka sałatka robiona była na szybko, a więc krojona byle jak. Do tego szły niedojedzone resztki mięsa z rosołu, a zamiast majonezu była dawana śmietana. Tym sposobem, nic się
Dieta moja pasjaWykonanie: Kurczaka opłukać pod zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać pozostałe składniki i zagotować. Gotować ok. 40 minut. Kurczaka, korzeń selera, pietruszki i marchewkę wyjąć z rosołu. Odstawić do ostygnięcia. Z rosołu można zrobić barszcz. Składniki potrzebne do ugotowania ryżu: 400 g ryżu 800 ml wody 50 ml mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Ryż
Przepisy Babcirozgrzewająca zupa, idealna na długie zimowe wieczory. Zimą chętniej sięgamy po zupy. Kiedy na dworze jest mroźno i przemarzniemy, najszybciej ogrzeje nas miseczka aromatycznego wywaru. Bezkonkurencyjny jest oczywiście rosół, ale świetnie też sprawdzą się gęste zupy kremy – dziś polecam zupę z pieczonej papryki i batatów. Moja zupa krem z pieczonej papryki i batatów ma obłędny, intensywny kolor i bogaty bukiet(...)obrać ze skóry i odrzucić gniazda nasienne. Miąższ papryki dodać do cebuli i batatów. Wymieszać dokładnie i zalać ciepłym wywarem z warzyw – najlepiej sprawdzi się do tego wywar (np. rosół) ugotowany dnia poprzedniego. Gotować jakieś 10 minut pod przykryciem, po czym warzywa dokładnie zblendować przy pomocy blendera ręcznego. Jeśli potrzeba, dolać trochę wody dla osiągnięcia odpowiedniej konsystencji kremu (u mnie
Dietologkebab z kurczaka Wtorek – Ratatouille z piekarnika w dwóch krokach Środa – Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) Czwartek – Czerwona zupa z soczewicy Piątek – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Pobierz menu na tydzień Niedziela – Diabelski kurczak w 15 minut Poniedziałek – Domowy kebab z kurczaka Wtorek – Ratatouille z piekarnika w dwóch krokach Środa(...)Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) Czwartek – Czerwona zupa z soczewicy Piątek – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Jak gotowaliśmy Planowanie menu na tydzień jak zwykle zaczęliśmy od niedzielnego obiadu. Wybór padł na diabelskie udka z kurczaka robione w ekspresowym tempie – po 15 minutach są gotowe do jedzenia. Tak krótki czas jest możliwy do osiągnięcia dzięki pieczeniu
Niedzielny kucharzpieprz do smaku Oraz: łyżka z brzuszkiem masła łyżka mąki zielenina gałka muszkatołowa Kurczaka kroimy na ćwiartki, dodajemy warzywa, przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy tradycyjny rosół. I teraz najmniej przyjemne czynności, rzucające się na nozdrza. 😀 Flaki, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po dziesięciu minutach odcedzamy i płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą, odrzucając nieczyste kawałki. Ponownie(...)dodać liść laurowy i gotować do miękkości. Uwaga! Flaków nigdy nie przykrywamy, ten zapach musi się ulotnić. Z ugotowanego mięsa, usuwamy skórę, oddzielamy od kości i lekko rozdrabniamy. Przecedzamy rosół, dodajemy mięso i miękkie flaki. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki. Gdy zrobi się lekko złocista, dodajemy do gotujących się flaków. Doprawiamy ostatecznie i na koniec dodajemy
Dieta moja pasjamały seler 2 łodygi selera naciowego 3 białe cebule 4 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 250 ml czerwonego wytrawnego wina ok. 500 ml rosołu lub bulionu 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Dodatki: 1 szklanka kaszy pęczak 4 nieduże buraki 8 bulw topinamburu 12 minimarchewek kilka brukselek 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki miodu(...)nieco się przypalą. Połowę z nich ułóż na spodzie rondla. Następnie połóż policzki wieprzowe i przykryj resztą warzyw. Ułóż natkę selera naciowego i rozmaryn. Całość zalej czerwonym winem i rosołem lub bulionem (tyle, aby zakryć warzywa). Rondel przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i duś przez minimum 2 h, aż policzki staną się miękkie. W międzyczasie
Food SquareGotujemy bardzo długo na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie .. ok 3 godziny. W tym czasie gotujemy kilka ziemniaków w całości lub tradycyjnie makaron. Przed podaniem pokrojone ziemniaki zalewamy rosołem i dodajemy na talerz jarzyny i porcję mięsa. Posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Rosół z ziemniakami to potrawa z kresów , moja babcia taki często gotowała i bardzo wszystkim smakował
Gotowanie jest łatwegotowanego, lub pieczonego wcześniej zmielonego - 1 większa cebula (ja nie dodawałam) - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki majeranku - 1/2-3/4 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz - szczypta chili - 2-3 łyżki rosołu lub wody Do polania: - ok.200g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2-3 łyżki oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) Do mięsa dodać startą na tarce lub drobno pokrojoną cebulę (nie dodawałam(...)zmiażdżone ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem, chili, majerankiem, dodać wodę lub rosół i dobrze wyrobić. Odstawić. 6 ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, utłuc na bardzo gładkie puree lub zmielić maszynką, przestudzić. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na bardzo drobnej tarce (masa będzie bardzo miałka), przełożyć na sito (nad garnkiem lub miską) wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą i dokładnie odcisnąć, wody nie wylewać. Odciśnięte
Smaczne Zdroweporcje: 250 g kasztanów jadalnych 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku mała marchewka gruby plaster korzenia selera 1 mała pietruszka 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego pierz i sól do smaku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego tymianku sól do smaku Do dekoracji świeży tymianek, posiekane(...)cebuli dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Dodajemy posiekane kasztany, liście laurowe, ziele i tymianek, zalewamy całość gorącym rosołem i gotujemy ok. 15 minut. Wyjmujemy z zupy liście laurowe i miksujemy na krem, wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze chwilkę. Podajemy posypane kasztanami, świeżym tymiankiem i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem, mieszając, aż czosnek zmięknie i straci swój mocny, surowy zapach. Wlewamy wino i dodajemy liść laurowy – gotujemy na średnim ogniu 4-5 minut, aż połowa wina odparuje. Wlewamy rosół, zwiększamy płomień pod garnkiem i znowu odparowujemy połowę płynu. Do rondla dodajemy śmietankę i jeszcze jedną łyżkę masła, dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz i czekamy aż sos zgęstnieje. Próbujemy, czy sosu(...)małe szalotki 1 liść laurowy 1 garść listków pietruszki i świeżego estragonu 4-5 ząbków czosnku 150ml białego półwytrawnego wina (sauvignon blanc) 100ml śmietanki 36% tłuszczu, gęstej 150ml rosołu drobiowego albo jarzynowego 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka skórki startej z cytryny ½ szklanki startego na drobnej tarce parmezanu sól pieprz
Karo in the KitchenCzasami jednak te proste sałatki smakują najlepiej. Zbyt duża ilość składników może sprawić, iż różne smaki zaczną za bardzo ze sobą kolidować. Sałatkę warzywną robię najczęściej wtedy kiedy gotuję rosół. Do rosołu używam całej masy warzyw, które potem zamiast wyrzucać kroję i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Oczywiście warzywa można ugotować specjalnie celem tylko i wyłącznie przygotowania sałatki. Jeśli
mecooksZupa fasolowa z pieczonym kalafiorem to moja kolejna kalafiorowa faza! Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 350 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka czerwonej i białej 1,3 l rosołu z kurczaka 2 pasternaki 1 marchewka 1 czerwona cebula 1 czosnek solo 50 ml śmietanki 1½ łyżeczki nasion anyżu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek ¾ łyżeczki(...)ekologiczną mieszankę fasolową z kartonika. Jeśli chcesz zrobić zupę z suszonej fasoli musisz ją namoczyć na noc. Zupę można ugotować z białej fasoli lub pomieszać różne kolorowe gatunki. Do rosołu dodaj pasternaki, marchewkę, czosnek i cebulę oraz namoczoną fasolkę. Dodaj suszony rozmaryn, zgnieciony anyż, sól i przyprawy. Gotuj aż fasola będzie miękka. Gotową fasolę włóż do garnka na 15 minut
codojedzeniaryżem – pomidorowa z makaronem FLAKI PRZYGOTOWANIE: 3 h 30 min SKŁADNIKI: – 1 kg flaków oczyszczonych – 4 marchewki – 2 pietruszki – pół selera – 1 l rosołu – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – według uznania – 5 listków laurowych – 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego – 1 łyżeczka majeranku – 2 łyżeczki słodkiej papryki – sól, pieprz(...)razem dodaj już przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, trochę pieprzu w ziarnach. Tak przygotowane flaki gotuj kolejne 2h aż będą miękkie. Na koniec odlej połowę wody i zastąp ją rosołem. Warzywa obierz i pokrój w niewielką kostkę lub na tzw zapałkę w cienkie słupki. Na patelnię wlej oliwę, dodaj warzywa i podsmaż przez 3-5 minut. Następnie dodaj oregano
nietylkopasta.plwielu domach używa się też kapusty kiszonej lub ukwaszonych buraków ćwikłowych). Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 małe buraki czerwone 4 ziemniaki 1,5l rosołu lub bulionu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 1-2 łyżki soku z cytryny natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy(...)kostkę lub słupki - jak kto woli (pora kroimy w plasterki). Do garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę, pora, selara, buraki, listek laurowy, ziele angielskie, zalewamy rosołem i gotujemy jakieś 15-20 minut. Następnie dokładamy ziemniaki i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Gdy warzywa są już miękkie wlewamy sok z cytryny (uważać aby nie przesadzić bo zupa będzie zbyt kwaśna), doprawiamy solą, pieprzem
Dieta Rozdzielna i Zdrowie