rosół - 7627 przepisów (strona:197/509)

Zupa pomidorowa z rybą 144

Zostało trochę rosołu ..no i co ? z rosołu oczywiście pomidorowa...dałam koncentrat pomidorowy..no i akurat miałam rybkę i dodałam ją  też do zupki..no i wyszło pysznie. kilka skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por kawałek świeżego imbiru [około 2-3 cm] sól, pieprz listek, ziele dowolny makaron 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana dowolna ryba

Moje domowe kucharzenie
Flaczki cielęce po zamojsku 111

łyżki majeranku Przygotowanie   Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Do garnka wlałem zimną wodę, włożyłem szponder, 2 liście laurowe i gotowałem powoli jak rosół do miękkości wołowiny, aby smaki z mięsa przeszły do wywaru. Mięso wyjąłem z rosołu, ostudziłem, po oddzieleniu od kości, pokroiłem w paski. Przygotowane flaki wrzuciłem do wywaru i powoli gotowałem

R'n'G Kitchen
Bigos po mojemu 121

obiad. Zrobiłam go oczywiście za dużo i część zawekowałam, a jutro resztę zje mój facet. Bigos jest dobrym "utylizatorem" mięsa, które np. nie chcemy zjeść -szynka, mięso z rosołu - ja lubię i jem, lecz mój facet już niestety nie. Jednak danie jako całość bardzo smakuje, pomimo braku grzybów, śliwek czy wina. U mnie w domu nigdy nie dodawano takich rzeczy(...)wieprzowej - może być łopatka wieprzowa 1 duża pętelka kiełbasy plastry szynki (jaka tam wam zostanie w lodówce - opcjonalnie) mięso z kurczaka (chodzi mi tutaj o wykorzystanie np mięska z rosołu) olej do smażenia ziele angielskie kilka kulek łyżeczka ziarenek kminku liść laurowy - ja dałam z 5-6 listków koncentrat pomidorowy (wg uznania) papryka słodka/ostra (kto jak lubi) sól pieprz

Justa próbuje gotować
Pho 123

Zupa pho to flagowe danie kuchni wietnamskiej, esencjonalny rosół z mięsem, makaronem i innymi dodatkami, doprawiony aromatycznymi korzennymi przyprawami. Spośród innych bulionów, pho wyróżnia niesamowita koncentracja mięsnego smaku umami  oraz anyżkowo-korzenny aromat. Swój smak zawdzięcza dużej ilości mięsa oraz długiemu czasowi gotowania. Opalona nad ogniem lub grillem cebula dodaje zupie dymnego aromatu. Taką cebulę dodaję nie tylko(...)orientalnego bulionu, ale też do tradycyjnego "niedzielnego" rosołu. Składniki: 1 kg wołowiny z kością (pręga,ogon) 2 cebule, obrane i opalone 10 cm imbiru 4 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 3 goździki 8 ziaren pieprzu 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Dodatki: wołowina z wywaru makaron ryżowy, ugotowany dymka kiełki kolendra papryczka chili

Smakowity Blog Kulinarny
Galaretka z kurczakiem i szynką 13616

sosem czosnkowym lub koperkowym. 1 marchewka 1 filet z kurczaka 1 papryka marynowana 6 plastrów szynki konserwowej 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 mały brokuł 1 litr buliony drobiowego (rosół) 7 łyżeczek żelatyny Ugotować filet z kurczaka, brokuł i marchewkę. Brokuł podzielony na różyczki gotujemy 5 min, nie może się rozpadać. Po wyjęciu z wrzątku należy go przełożyć na chwilę(...)marchewce ułożyć pokrojonego w paski fileta z kurczaka, następnie paprykę i zwinięte w rulonik plasterki szynki. Posypać kukurydzą i ułożyć różyczki brokuła. Wszystko zalać płynnym rosołem i odstawić do całkowitego stężenia. Podawać krojąc na grube plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Przystawki i przekąski Tagged: brokuł , filet z kurczaka , kukurydza , marchewka , wędlina

https:KKuchniaMniam
Chinkali - uzależniające gruzińskie pierogi 213

inspirowana pierożkami chinkali.  Chinkali to pierogi kuchni kaukaskiej, popularne głownie w Gruzji, wypełnione mięsem, zwykle wołowym lub baranim z dużą ilością kolendry. Sedno tkwi w zamkniętym w środku rosole, który otacza mięso. Chinkali jemy rękoma, chwytamy za górną falbankę, nadgryzamy ciasto, wysysamy  rosół, a następnie zabieramy się za farsz. Uwielbiam w ten sposób celebrować jedzenie. Moje pierożki

Cook&Love
Zupa krem z zielonych warzyw 167

garnka, w którym będzie gotowana zupa. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por, ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą (1,5 litra). Rosół gotować na bardzo małym ogniu (powinien jedynie delikatnie pyrkać) przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ćwiartkę/skrzydełka, doprawić rosół solą i gotować na małym ogniu przez 10 minut

Gospodyni Miejska
Najprostsza zupa szczawiowa 168

być przyswajalny przez organizm, dlatego do dań ze szczawiu powinno się dodawać produkty bogate w wapń np. jajka, mleko czy śmietanę.  Składniki :  1l bulionu warzywnego lub rosołu 3 łyżki szczawiu ze słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie :  Bulion lub rosół podgrzać, dodać szczaw i zagotować. Gotować przez kilka minut, doprawić do smaku solą

Codzienne Gotowanie
Jaja faszerowane pastą z plastrami piersi i buraczkami 175

podsmażane buraczki z czosnkiem. Składniki na 4 porcję; jaja 6 szt masło 70 g musztarda sarepska 2 łyżki sól i pieprz do smaku  pierś z kurczaka ugotowana w rosole burak 1 szt sol i  pieprz do smaku  czosnek 3 ząbki Wykonanie:   Pierś gotujemy w rosole najlepiej.Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy na cienkie plastry. Burak jeden ścieramy

Różowa kuchnia
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką 180

cukru 1 łyżeczka soli  Dodatkowo na farsz: karkówka 600 g pieczarki 200 g pomidor 1 szt marchew 3 szt pietruszka 3 szt bułka tarta 3 łyżki wywar z rosołu 1.1/2 szklanki     Wykonanie ciasta drożdżowego: Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże,sól i cukier. Wlewamy ciepłe mleko,olej i wbijamy jajo.Wyrabiamy przez 15 minut( cykl 3 x 5 minut(...)minutach przekładamy do garnka,dodajemy pietruszek marchew, pokrojone pieczarki  i pomidora, zalewamy wodą tyle tylko by nam zakryło składniki. Gotujemy na małym ogniu koło godzinki do powstania rosołu .Mięsko nam się ugotowało więc wyjmujemy niech ostygnie, marchew i pietruszkę też wyjmujemy.Przekładamy mięsko do misy razem z pieczarkami  z marchewką i pietruszką.Miksujemy do rozdrobnienia.Dodajemy bułkę tartą

Różowa kuchnia
Rosół wołowy 138

przyzwyczajona do smaku rosołu z kury, postanowiłam zrobić wołowy. Zrobiłam i już nie wrócę do drobiowego. Wołowy, esencjonalny ze słodka nutą pieczonej cebuli. Ugotowane mięso podałam z sosem chrzanowym. SKŁADNIKI: ok. kg rostbefu  2 marchwie 1/2 pora 1 większy korzeń pietruszki 1/2 selera Lubczyk 1/2 sporej cebuli Ciepła woda-ok.2-3 litry Cienki makaron  Natka pietruszki Sól(...)godziny, aż mięso będzie miękkie. Z garnka wyjmujemy mięso i warzywa-całość przelewamy przez sito. Makaron gotujemy. Na talerz nakładamy makaron, marchewkę w kostkę, posiekaną pietruszkę i zalewamy rosołem

Kopystką po garach
Kluski Z Mięsem Z Rosołu I Podduszoną Kapustą Kiszoną 159

kluseczki teraz smakują mi najbardziej. Nie są mdłe bo smak podkręca kiszona kapusta, która poddusiłam razem z cebulką, a i mięsko z rosołu znowu znajdzie swoje zastosowanie ;) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1  sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu wraz

Gotowanie...to proste !
Pasztetowa swojska-wędzona 304

około 1.30- 1.45.Cały czas utrzymujemy temperaturą 75 stopni. Cebulę parzymy 30 min. Piętnaście minut przed końcem parzenia wrzucamy wątrobę i serca. Wyjmujemy mięso i studzimy. Moczymy bułki w rosole, odciskamy je. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku 2-3 mm dwa trzy razy lub po zmieleniu jednorazowym posiłkujemy się blenderem. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie oraz dodanie(...)jajek. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Ja dolałem 250 mil. Masa mięsna ma być w miarę luźna pasztetowa ma być smarowna. Jelita dokładnie wypłukać. Teraz napełniamy jelita dość luźno. Następnie parzymy w wodzie o temperaturze 75 stopni 40-45 min. Po parzeniu studzimy. Gdy całkowicie ostygną wkładamy do wędzarni. U mnie wędzenie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rozpływająca karkówka, duszona w kapuście kwaszonej z aromatycznym sosem myśliwskim. 333

smakuje danie? Szczerze? Lubicie bigos? - To coś bardzo podobnego, ale... Dużo łatwiejszego. Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg kapusta kwaszona 1 kg sos myśliwski: 2 szklanki rosołu garść suszonych grzybków pół czerwonej papryki 1 tarty ogórek kwaszony ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę nieduża cebula posiekana w kostkę puszka pomidorów krojonych 100 ml czerwonego wina sól, pieprz, słodka papryka czerwona w proszku(...)wodą i gotować przez 60 minut na miękko.  W tym czasie pokroić karkówkę na plastry, posolić ją lekko i oprószyć pieprzem. Przygotować sos:  Do garnka wlać rosół, dołożyć grzybki, czosnek, cebulę, paprykę i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 20 minut i po tym czasie dołożyć pozostałe składniki, czyli: wino, pomidory, ogórki oraz przyprawy wedle uznania. Sos powinien

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rybna zapiekanka (fit). Dorsz pieczony z ryżem, pod pomidorową kołderką. 182

okazała się naprawdę obłędna w smaku. Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest odpowiednio doprawiony sos pomidorowy. Musi być słodkawy ale i pikantny - mocno wyrazisty. Ryż najlepiej ugotować na rosole, a już z pewnością musi być ugotowany w słonej wodzie, by nie był mdły. No i ryba - konieczna dobra gatunkowo. Powinna być smaczna, pachnąca i bez ości (filet). Do tego(...)świeża czerwona papryka słodka opcjonalnie : brązowy cukier do dosłodzenia, jednak sos powinien być sam w sobie słodki.  Wykonanie: Ryż ugotować w posolonej wodzie  (lub jeżeli macie na rosole).  W czasie gotowania ryżu, przygotować sos. Do rondelka przelać pomidory z puszki, dołożyć czerwoną paprykę posiekaną w kostkę, świeżą bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę i zblendować na gładką masę

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania