rosół - 7682 przepisów (strona:187/513)

Obiad w 10 minut – makaron, białe wino, czosnek, szalotki i ziołowa posypka 299

razem, mieszając, aż czosnek zmięknie i straci swój mocny, surowy zapach. Wlewamy wino i dodajemy liść laurowy – gotujemy na średnim ogniu 4-5 minut, aż połowa wina odparuje. Wlewamy rosół, zwiększamy płomień pod garnkiem i znowu odparowujemy połowę płynu. Do rondla dodajemy śmietankę i jeszcze jedną łyżkę masła, dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz i czekamy aż sos zgęstnieje. Próbujemy, czy sosu(...)małe szalotki 1 liść laurowy 1 garść listków pietruszki i świeżego estragonu 4-5 ząbków czosnku 150ml białego półwytrawnego wina (sauvignon blanc) 100ml śmietanki 36% tłuszczu, gęstej 150ml rosołu drobiowego albo jarzynowego 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka skórki startej z cytryny ½ szklanki startego na drobnej tarce parmezanu sól pieprz

Karo in the Kitchen
Sałatka warzywna 184

Czasami jednak te proste sałatki smakują najlepiej. Zbyt duża ilość składników może sprawić, iż różne smaki zaczną za bardzo ze sobą kolidować. Sałatkę warzywną robię najczęściej wtedy kiedy gotuję rosół. Do rosołu używam całej masy warzyw, które potem zamiast wyrzucać kroję i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Oczywiście warzywa można ugotować specjalnie celem tylko i wyłącznie przygotowania sałatki. Jeśli

mecooks
Fasolowa z pieczonym kalafiorem 164

Zupa fasolowa z pieczonym kalafiorem to moja kolejna kalafiorowa faza! Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 350 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka czerwonej i białej 1,3 l rosołu z kurczaka 2 pasternaki 1 marchewka 1 czerwona cebula 1 czosnek solo 50 ml śmietanki 1½ łyżeczki nasion anyżu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek ¾ łyżeczki(...)ekologiczną mieszankę fasolową z kartonika. Jeśli chcesz zrobić zupę z suszonej fasoli musisz ją namoczyć na noc. Zupę można ugotować z białej fasoli lub pomieszać różne kolorowe gatunki. Do rosołu dodaj pasternaki, marchewkę, czosnek i cebulę oraz namoczoną fasolkę. Dodaj suszony rozmaryn, zgnieciony anyż, sól i przyprawy. Gotuj aż fasola będzie miękka. Gotową fasolę włóż do garnka na 15 minut

codojedzenia
Flaki – tradycyjny przepis 226

ryżem – pomidorowa z makaronem FLAKI PRZYGOTOWANIE: 3 h 30 min SKŁADNIKI: – 1 kg flaków oczyszczonych – 4 marchewki – 2 pietruszki – pół selera – 1 l rosołu – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – według uznania – 5 listków laurowych – 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego – 1 łyżeczka majeranku – 2 łyżeczki słodkiej papryki – sól, pieprz(...)razem dodaj już przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, trochę pieprzu w ziarnach. Tak przygotowane flaki gotuj kolejne 2h aż będą miękkie. Na koniec odlej połowę wody i zastąp ją rosołem. Warzywa obierz i pokrój w niewielką kostkę lub na tzw zapałkę w cienkie słupki. Na patelnię wlej oliwę, dodaj warzywa i podsmaż przez 3-5 minut. Następnie dodaj oregano

nietylkopasta.pl
Barszcz ukraiński - Przepis 203

wielu domach używa się też kapusty kiszonej lub ukwaszonych buraków ćwikłowych). Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 małe buraki czerwone 4 ziemniaki 1,5l rosołu lub bulionu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 1-2 łyżki soku z cytryny natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie:      Warzywa obieramy, myjemy i kroimy(...)kostkę lub słupki - jak kto woli (pora kroimy w plasterki). Do garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę, pora, selara, buraki, listek laurowy, ziele angielskie, zalewamy rosołem i gotujemy jakieś 15-20 minut. Następnie dokładamy ziemniaki i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Gdy warzywa są już miękkie wlewamy sok z cytryny (uważać aby nie przesadzić bo zupa będzie zbyt kwaśna), doprawiamy solą, pieprzem

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
z wafli krokiety z barszczykiem... 140

rzepakowy 1/4 szklanki, kostki rosołowe grzybowe 2 sztuki, pieprz, sól - ile potrzeba, jajka 5-6 sztuk, olej rzepakowy 1 łyżeczka, tarta bułka - ile potrzeba, barszcz w kartonie + 2 szklanki rosołu + 2 łyżki cukru kaszę gryczaną ugotować w nie solonej wodzie i odcedzić, wsypać do garnka, dodać kiszoną kapustę ugotowaną drobniej pokrojoną, ja dodałam kapustę po uduszeniu z żeberkami usmażyć drobno(...)roztrzepane z łyżeczką oleju, w jajku maczać krokiety, obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju rzepakowym smażyć na złocisto z każdej strony, podałam z barszczem z kartonu wymieszanym z rosołem i cukrem - pierwszy raz robiłam krokiety z wafli, ale na pewno nie ostatni, są smaczne, smakują jak naleśnikowe a szybciej są gotowe na obiad, jak najbardziej mogą być podane

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół z kurczaka z ( domowym ) makaronem . 173

akim rosołkiem się doskonale rozgrzejesz. Wspaniale smakuje. Zapraszam po przepis. :)   Składniki : Rosół : 50 dkg kurczaka ( skrzydełka, szyja, piersi ) około 3 l zimnej wody 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki kawałek korzenia selera 1 średnia cebula kawałek pora 2 ząbki czosnku 1-2 suszonych grzybów ( borowik, maślak itp. ) sól pieprz mielony Makaron : 2 szklanki mąki  3-4 łyżki wody(...)masła, aby makaron się nie sklejał ), wymieszaj drewnianą łyżką.  Gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie odcedź na cedzaku, przelej zimną wodą.    G orący rosół rozlej do głębokich talerzy lub salaterek, dodaj makaron i posyp posiekaną natką pietruszki.  J a lubię posypać sobie jeszcze odrobiną mielonej ostrej papryki, wtedy grzeje jeszcze mocniej

Przepisy i porady kulinarne
POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE 161

cudnie... Danie dla 4-6 osób (po 2-3 szt). Składniki: - 12 policzków wieprzowych - 1 większa cebula - 4 ząbki czosnku - 150ml czerwonego wina - 400-450ml bulionu jarzynowego (lub rosołu) - sól - świeżo mielony pieprz - 2 małe listki laurowe (lub 1 większy) - 3-4 kulki ziela angielskiego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) lub smalcu Mięso umyć, lekko osuszyć ręcznikiem(...)przełożyć na talerz. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tym samym tłuszczu, pod koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Przemieszać i lekko posolić. Do garnka wlać czerwone wino, dolać bulion (lub rosół), posolić (ja dałam ok.1/3 łyżeczki soli himalajskiej), zagotować. Do garnka przełożyć podsmażone kawałki mięsa, oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Garnek zamknąć i umieścić w piekarniku nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Lane kluseczki jajeczne 190

posolić. Do wrzącej wody wlewać ciasto cienkim strumieniem. Wykorzystać do tego celu trzepaczkę. Gotować kluseczki 1 minutę. Odlać na sitko i przelać zimną wodą. Takie kluseczki są idealne do rosołu lub innych zup. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
z kury wiejskiej rosół z szybkowara... 169

angielskie, wlać około 3 litrów wody, do wyznaczonej lini w szybkowarze po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie rosół jest bardzo klarowny, nie mętny, kura dobrze ugotowana, podawać z makaronem jakim się lubi, przed podaniem dodać pieprzu mielonego do smaku i natkę pietruszki - rosół z kury wiejskiej gotowany

W Mojej Kuchni Lubię
Risotto klasyczne (bezglutenowe) 164

odparuje alkohol, to przychodzi czas na bulion. W międzyczasie możemy posolić, następnie stopniowo, po jednej chochli dolewamy bulionu. Uwaga - powinien być gorący!. Cały czas mieszamy. Ten proces wchłaniania rosołu przez ryż trwa jakiś czas. A my cały czas mieszamy, aż ryż będzie miękki. Potrzebujemy do tego właśnie około litra-półtora rosołu. 6. Gdy ryż zmięknie, to dodajemy starty

Kawa z mlekiem
Schabowy w paluszkowej panierce 176

jest! Zadanie zaproponowane przez olejkonwenanse nie było wcale łatwe. Trzeba było przygotować tradycyjne danie w nowoczesnej odsłonie. Jakie my, Polacy mamy najbardziej tradycyjne danie? Dla mnie to zdecydowanie rosół i schabowy. Jako, że rosołu z wykorzystaniem oleju przygotować się nie da, mój wybór padł więc na kotlet schabowy. Chcecie też poszaleć w swojej kuchni i wypróbować nowych smaków i połączeń

Pobite gary Barbary
Pulpety drobiowe 184

kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 litr bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić pulpety drobiowe , przepis podstawowy. Rosół, wywar warzywny lub bulion doprowadzamy do wrzenia w garnku pod przykryciem. Namaczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 325

tradycyjna wigilijna potrawa . Niektórzy gotują go na zakwasie, który najlepiej zrobić samemu, ale jeżeli go nie mamy, to nic straconego :-) Ten barszcz czerwony z pieczonych buraków gotuję na rosole jarzynowym, przez co jest naprawdę bardzo, bardzo pyszny o zdecydowanym przyjemnym smaku. Barszczyk należy zacząć przygotowywać minimum jeden dzień przed Wigilią, można go także przygotować już na początku grudnia, zagotować(...)roku, warto dodać także np. mięso z kaczki. Do barszczu można podać paszteciki lub pieczone pierogi z kapustą kwaszoną . Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). Składniki: Na rosół jarzynowy:  pęczek włoszczyzny, liść kapusty cebula, 2 liście laurowe, kilka kulek pieprzu i kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz, kilka gałązek lubczyku, kilka natki pietruszki, łyżka oliwy 2 litry

Poezja Smaków - blog kulinarny
Krupnik 170

białkowych, czyli np. kawałka pieczeni, ryby lub w przypadku wegetarian jajka sadzonego... A w przypadku wegan potrawy np. z soi lub fasoli... ☺ Składniki: 140g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1,5l rosołu 2 marchewki 1 pietruszka  ćwiartka selera (średniej wielkości) kawałek pora 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego  natka pietruszki łyżka domowej wegety sól pieprz Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy(...)następnie kroimy w kostkę lub słupki i wkładamy do garnka z rosołem. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Gdy wszystko zacznie nam się gotować wsypujemy kaszę, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza i warzywa będą miękkie. Na końcu doprawiamy wegetą, solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Jeśli ktoś lubi krupnik bardziej gęsty

Dieta Rozdzielna i Zdrowie