minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie dodać obraną cebulę, marchew, pietruszkę i 1 ząbek czosnku w koszulce. Gotować kolejne 90 minut. Gdy mięso odstaje od kości, odcedzić rosół, mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Na dnie foremek ułożyć kilka plasterków marchewki, mięso i zalać rosołem doprawionym do smaku solą, pieprzem i ( jeśli ktoś lubi) roztartym
Ola la LCHFSkładniki: 400 gram mięsa mielonego z kurczaka 1 średnia marchew 3 łyżeczki koperku 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka kaszy manny Mleko do zalania płatków 1 szklanka rosołu 4 łyżki jogurtu naturalnego Mąka kokosowa+pszenna/ kukurydziana 0,5 -1 łyżeczki mąki ziemniaczanej Czosnek w proszku 1 łyżeczka/ 1 ząbek Sól, pieprz, zioła (np. lubczyk, majeranek) Olej kokosowy/ masło(...)koperku. Formować pulpety i obtoczyć w mące (użyć kukurydzianej lub kokosowej wymieszanej w proporcji 50/50 z pszenną). Smażyć na oleju kokosowym do zarumienienia, w między czasie obracając. Następnie wlać rosół i dodać pozostałą łyżeczkę koperku i jogurt z mąką ziemniaczaną. Zagotować do zgęstnienia sosu. UWAGA * gdyby mięso było zbyt rzadkie to można dodać jeszcze odrobinę suchych płatków owsianych
Tradycyjna Kuchniazastąpiłam go jogurtem naturalnym. Dodatkowo smak wzbogaciłam cukinią. Wyszło pysznie i zdrowo! Składniki: 2 piersi z kurczaka Pół brokułu Pól cukinii Mała cebulka 200 ml jogurtu greckiego 1 szklanka rosołu Łyżeczka mąki ziemniaczanej Przyprawy: sól, pieprz, czosnek Olej kokosowy makaron pełnoziarnisty Wykonanie: Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawy, wymieszać. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju kokosowym, dodając(...)mieszając. W między czasie podzielić brokuł na różyczki (ja użyłam mrożonego, bo tylko taki miałam pod ręką), a cukinię pokroić (najlepiej obieraczką, w cieniutkie plasterki). Dodać do mięsa, zalać rosołem. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem kilka minut. Odlać część wywaru do szklanki, dodać jogurt i mąkę ziemniaczaną- wymieszać do połączenia składników. Dodać do mięsa, wymieszać i zagotować
Tradycyjna Kuchniapłatki chili. Znowu wszystko razem mieszamy i smażymy – mieszając żeby nie dopuścić do przypalenia – do czasu aż czosnek straci swój ostry, surowy zapach. Wlewamy do rondla wołowy rosół, wsypujemy utłuczoną w moździerzu kolendrę i suszony tymianek. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty. Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz obie sproszkowane papryki. Mieszamy(...)kostkę tofu, zamarynowane wcześniej w oliwie z oliwek z dodatkiem bazylii i oregano. SKŁADNIKI 4 porcje średniej wielkości 650-700g passaty pomidorowej – klasycznej albo z ziołami 0,5l rosołu wołowego (może być z kostki BIO*) 1 puszka ciecierzycy 400g (240-250g ciecierzycy po odcieku) 150-200g szpinaku baby 50g bekonu 150g cebuli, dowolnej 2 duże ząbki czosnku
Karo in the Kitchenrazie smakuje genialnie i jest bardzo zdrowa. Polecam zrobić :) SKŁADNIKI: 2 marchewki 2 cebule kawałek pora kawałek selera mała pietruszka 25 dag zielonej soczewicy 1,5 l wody lub rosołu 1-2 łyżki śmietany 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła PRZYPRAWY: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, papryka ostra i słodka WYKONANIE: Warzywa obieramy, cebulę i pora kroimy, marchew(...)selera i pietruszkę ścieramy na tarce podsmażamy razem z czosnkiem na maśle. Smażymy ok 10 minut. Soczewicę myjemy na sicie, zalewamy wodą lub rosołem, dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy i gotujemy, dodajemy podsmażone warzywa. Nadal gotujemy do miękkości. Blendujemy do miękkości, przyprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną. Podajemy z grzankami
Pani na deserPolecam wypróbować. SKŁADNIKI: 0,5 czerwonej cebuli mała czerwona papryka 1-2 pomidory 1 marchewka kawałek selera 3-4 łyżki przecieru pomidorowego z kartonu 1,5 l wody lub rosołu szklanka czerwonej soczewicy 1-2 łyżki masła ząbek czosnku PRZYPRAWY: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, chili, zioła prowansalskie ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy WYKONANIE: Cebulę, paprykę, pomidora kroimy(...)tarce na dużych oczkach. Warzywa podsmażamy na maśle ok. 10 minut. Mieszamy co jakiś czas. Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do warzyw i chwilę podsmażamy. Zalewamy wodą lub rosołem, dodajemy po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz 1 liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Na końcu zupę blendujemy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku
Pani na deserbardziej oryginalną propozycję. PIZZA Z RESZTKAMI PIECZONEGO LUB GOTOWANEGO MIĘSA Pizza – to idealny sposob na powtórne wykorzystanie gotowanego lub pieczonego mięsa. Ten przepis wymyśliliśmy, żeby zagospodarować kurczaka z rosołu, ale w ten sposób można zapiec każdy kawałek mięsa jaki został ze Świąt. Zapieczonena cienkim cieście gotowany nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie. JAMBALAYA Z RESZTKAMI Z MIĘSA Jambalaya to mega(...)można zrobić z resztek kurczaka? Z upę pho, klasyk wietnamskiej kuchni, zrobioną na aromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. SZARLOTKA Z CHLEBA Doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Przepis na tę szarlotkę jest prosty, wychodzi
Niedzielny kucharzaromatyczny i przepyszny sos, który idealnie pasuje do ryb oraz do dań z drobiu. Polecam! Składniki: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu lub rosołu 1/3 szklanki śmietanki 18% 1 żółtko 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku Przyprawa: sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, kurkuma *** W garnuszku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę(...)cały czas mieszając gotujemy przez około 1 minutę *** *** Dolewamy bulion lub rosół i nadal cały czas mieszamy *** *** Śmietankę mieszamy widelcem w kubeczku z żółtkiem *** *** Całość dodajemy do garnka, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje *** *** Dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek, szczyptę kurkumy oraz gałki muszkatołowej, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE
Blog z ApetytemWegański bigos z kapustą kiszoną i fasolą. Jeżeli nie macie fasoli możecie użyć soczewicy. Dodatkowo do bigosu wrzucić możecie seler lub korzeń pietruszki. Ja użyłam warzyw z rosołu (seler, pietruszka, marchewka, cebula), ale w prawdziwej wegańskiej wersji to nie przejdzie - bo weganie nie jedzą rosołu :D Jednak... "Bigos wszystko przyjmie" jak mówi moja babcia więc im więcej warzyw
CzarnawisienkaOstatnio mamy kryzys, ale nie w gotowaniu. Po prostu mamy teraz okres jedzenia rodzimych, tradycyjnych dań. Tradycja rosół w niedzielę, kotlet schabowy…w poniedziałek pomidorowa. U nas to rzadkość. I nawet nie wiecie, jak bardzo zazdrościmy Wam takiego jedzenia, lookając foty z rosołem <3 schaboszczaka z buraczkami lub łotewer, pomidorówki…oj dużo tego. Nie mówimy, że nowe smaki, które
R'n'G Kitchenkrupnik z kaszy jęczmiennej i ziemniakami, zabielany. Tradycyjny, polski krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami i marchewką, zabielany śmietaną. Krupnik doprawiony koperkiem i majerankiem. Krupnik gotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa. Najlepszy przepis na domowy krupnik jak u babci. Wyjątkowy, domowy krupnik - gęsty, pożywny i kleisty. Staropolski przepis na zupę krupnik, jaki kiedyś gotowały nasze babcie. Można(...)tarce do jarzyn. Cebulkę obrać i posiekać. Krok 3. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną cebulkę i poddusić. Następnie dołożyć pokrojone ziemniaki i startą marchew, wlać rosół jarzynowy, dodać kaszę, rozmieszać. Do zupy wrzucić listek laurowy i majeranek, zagotować - krupnik gotować kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec krupnik doprawić posiekanym koperkiem, natką pietruszki
Moja Książka Kucharskamargin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Idealny rosół z eko mięsa drobiowego, wołowiny i warzyw od naszej Spiżarni, do tego mieszany z orkiszem makaron. Bovsko <3 Składniki 2 udka z kaczki 500 g udźca wołowego(...)minimum. Gotujemy bez przykrycia 2-3 godziny, co jakiś czas dolewając zimnej wody. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy, przekładamy do szczelnego pojemnika (pokażemy Wam, jakie cuda można wyprawiać z rosołu). Część marchewek kroimy w talarki, ponownie dodajemy do zupy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem
R'n'G Kitchenwymówką do przygotowania domowej zupy. W ostateczności wystarczy mrożonka, którą wrzucamy do garnka i dodajemy makaron, kaszę czy ziemniaki. Jeśli mamy bulion, to już wogóle poezja. Zawsze, jeśli gotujecie rosół, warto zamrozić resztkę rosołu w foremkach lub woreczkach na lód. A jeśli nie macie ochoty już na daną zupę, to również ją możecie zamrozić i wtedy kiedy dopadnie was wilczy
Mieszam w Garnkuwlać około 2 litry wody, dodać kostkę rosołową, a po zagotowaniu włożyć torebki z kaszą. Gotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu wyciągnąć woreczki z kaszą, ale rosołu nie wylewać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać obficie oliwą i włączyć palnik. Chwilę smażyć, po czym dodać mięso mielone. Całość smażyć mieszając od czasu(...)mięso mielone nie będzie surowe. Do mięsa i cebuli dodać kaszę, wymieszać i dobrze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Jeżeli kaszotto jest zbyt suche, to dolać rosołu z gotowania się kaszy. Na koniec dodać buraki i czarną rzepę, po czym delikatnie wymieszać. Kaszotto podawać posypane umytą i posiekaną natką pietruszki
Passions hobbies lifeMoja Książka Kucharska Zupa ogórkowa z ziemniakami. Przepis na pyszną zupę ogórkową z ziemniakami. Tradycyjna zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, zabielana śmietaną i bez mięsa. Zupa gotowana na rosole, z dużą ilością pachnącego koperku. Gotową, gorącą zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Do zupy można przygotować grzanki z podpieczonych kromek z bagietki i posmarowanych roztartym z solą czosnkiem i masłem(...)przyprawy na zupę ogórkową z ziemniakami. Składniki na zupę ogórkową z ziemniakami: 5 ziemniaków 1 marchew biała część pora 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1,5 -2 litry rosołu (jarzynowego albo z kurczaka) 3 łyżki ryżu listek laurowy i po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego 6 ogórków kiszonych 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżki posiekanego koperku sól
Moja Książka Kucharska