rosół - 7627 przepisów (strona:180/509)

ZUPA BROKUŁOWA - prosty przepis 129

Zupa brokułowa fot. Moja Książka Kucharska Zupa brokułowa - prosty przepis. Przepis na zupę brokułową z ziemniakami, marchewką, serem i ziołami. Pyszna i zdrowa zupa z brokułów na rosole. Kolorowa i pachnąca ziołami - tymiankiem, koperkiem i szczypiorkiem. Jakie dodatki do zupy z brokułów. Zupę brokułową można podać na wiele sposobów. Najczęściej podajemy ją z chrupiącym, świeżym pieczywem, gęstą śmietaną i serkiem(...)makaron lub ryż jaśminowy. Jak zrobić zupę brokułową - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę z brokułów. SKŁADNIKI: 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu 3 niezbyt duże ziemniaki 1/2 głowy brokułu, podzielona na różyczki 1 marchew  1 por (biała i jasnozielona część) 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem 1 łyżka masła

Moja Książka Kucharska
Zupa krem z pomidorów i marchewki 171

średniej wielkości marchewki. Do zupy warto dodać odrobinę oliwy - lipoken jest rozpuszczalny w tłuszczach.  Składniki - 1 puszka krojonych pomidorów - 3 średniej wielkości marchewki   - naturalna przyprawa do rosołu (gotowe mieszanki do kupienia w sklepach) - łyżka oliwy - sól - pieprz - chilli - kurkuma - pestki dyni   - ziarna słonecznika Przygotowanie  1. Do garnka wlać około 1 litr wody i posolić. 2. Obrać(...)robienia zup krem sprawdza się blender ręczny. 4. Zblendowane warzywa dodać do garnka z wodą – gotować na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie doprawić zupę przyprawą do rosołu, pieprzem, kurkumą, chilli i dodać odrobinę oliwy. 5. Ugotowany krem podawać z pestkami dyni i słonecznika

Kuchenne innowacje
Klopsiki w kremowym sosie porowym 363

mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki olej do smażenia   *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy(...)podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Pora dokładnie myjmy, osuszamy, kroimy w plasterki i podsmażamy przez chwilę *** *** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy. Śmietankę łączymy z mąką, dodajemy dwie łyżki gorącego wywaru, mieszamy i całość przelewamy na patelnię *** *** Do potrawy dokładamy podsmażone mięso. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez

Blog z Apetytem
Potrawka z kurczakiem i pieczarkami 107

Pyszna, w miarę lekka potrawa. Po zjedzeniu jej nie czułam się jak fokaczia (foka znaczy). Składniki: 2 ugotowane podudzia z kurczaka 250 g pieczarek 1 gałązka rozmarynu 2 szklanki rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Pieczarki myjemy, kroimy(...)mniejsze kawałki, smażymy na oleju do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią

Kardamonovy
Rosół z dodatkiem buraka 219

zielem i liściem. Zdjąć szumowiny. Do gotującego się wywaru z mięsa dodać włoszczyznę (ja pokroiłam ją w kosteczkę). Gotować około 1.5h na wolnym ogniu. Buraka włożyć do rosołu pod koniec gotowania na około 2-3 minutki. Rosół lekko się zaróżowi ale nie przejmuj się tym ;) Po dalszym gotowaniu ten różowy kolor zniknie. Dopraw do smaku

Kulinarne blogowanie
Filety drobiowe w kremowym sosie z cukinią 562

obiad. Polecam!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 10dkg wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach 1 mała cebula 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki olej do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka   *** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki(...)samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz cukinię *** *** Gdy cebulka się zeszkli dodajemy drobno pokrojoną paprykę, mieszamy i jeszcze przez chwilkę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, dokładamy mięso i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu *** *** Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru z patelni i całość przelewamy do mięsa. Mieszamy

Blog z Apetytem
Azjatycki rosół wołowy 154

receptur, to jednak pewności, co do tego jak powinien smakować nie mam żadnej.  Nie odważyłam się też użyć tej nazwy u siebie, toteż zapraszam po prostu na azjatycki rosół wołowy. A jeśli jedliście już gdzieś oryginalny, a później zrobicie ten, na który przepis daję Wam niżej i stwierdzicie, że jest całkiem smaczny, to nie omieszkajcie mnie o tym poinformować(...)urządzenia wielofunkcyjnego (ustawiłam program slow cook 95⁰C na 2 godziny). Gotowy wywar przecedzamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Mięso obieramy i ponownie dodajemy do rosołu. W trakcie gotowania wywaru przygotowujemy także makaron- gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz jajka- te wkładamy do gotującej wody i wyciągamy po upływie 5 minut. Na miseczkach układamy porcję

Kuchnia w czekoladzie
Obiad z U-Boota 147

swój na pół wypełniony talerz i w ten sposób powiększa znacznie kałużę na stole. Jak bryły lodu z lodowca, który właśnie zaczął pękać, jasne kawałki ziemniaków pływają w ciemnobrązowym rosole pomiędzy poszczególnymi listwami. Przy następnym przechyle na stole pozostają tylko kawałki ziemniaków, rosół znalazł drogę pod listwami i wylewa się na łono dowódcy i czifa. Dowódca rzuca dokoła triumfujące spojrzenie

Kryzysowa Książka Kucharska
Schab duszony w sosie węgierskim 1168

jako niedzielny, odświętny obiad jak i zwykły codzienny posiłek dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: ok 0,5 kg schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 400ml bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli w proszku 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki olej(...)samej patelni na której smażyło się mięso. Gdy cebula zrumieni się dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilkę. Następnie dokładamy ponownie mięso, wlewamy bulion lub rosół i dodajemy sos sojowy. Całość doprawiamy słodką papryką (dodałam 1 łyżeczkę), szczyptą chilli oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Potrawę przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę

Blog z Apetytem
Polędwiczki w sosie kurkowym 600

świetnie komponuje się z duszonymi ziemniaczkami, jak również z ryżem lub makaronem. Polecam!     Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200g świeżych kurek 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka masła 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka mąki sól, pieprz 2 łyżki posiekanych świeżych ziół olej do smażenia mięsa       *** Polędwiczki kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy(...)zdejmujemy, a na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę *** *** Dodajemy dokładnie oczyszczone i umyte kurki, podsmażamy przez kilka minut ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, a następnie dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut *** *** Śmietanę mieszamy z mąką oraz łyżką gorącego bulionu i dolewamy na patelnie. Zagotowujemy, mieszamy *** *** Dodajemy świeże, drobno

Blog z Apetytem
Barszcz staruchy i Czerwona Jaskółka 205

Barszcz staruchy  2 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 4 średnie buraki 2 pomidory 2 łyżki octu  200 g śmietany kwasnej 1 łyżka cukru 2 l rosołu z wołowiny sól pieprz koperek W dużym garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim cebule pokrojone w kostkę. Nie rumienić. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać(...)cebuli. Zalać rosołem z wołowiny.  Dodać obrane ze skóry pomidory i pokrojone w kostkę, ocet, cukier, sól i pieprz. Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 1h. Podawać z kleksem śmietany i posypany koperkiem

O kuchni z uczuciem
Kurczak Zagrodowy - co z ciebie za typ 148

przypadku jedynie nazwą marki, ale ściśle odzwierciedla metody chowu kurczaków, który przebiega pod ścisłym nadzorem weterynaryjnym i sanitarnym. Z mięsa kurczaka Zagrodowego, możemy przygotować wszystko - od doskonałego rosołu, filetów, galaretek i legumin po pieczone udka i wiele innych pyszności. Podczas warsztatów przygotowaliśmy dania opracowane przez Macieja Nowickiego rosół polski z pielmieniami, kurczak na dyni w kminie i kolendrze skrzydełka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
” Żółwi schab” niebanalny obiad 183

cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu kurzego lub inny smalec ( chodzi o to ,że smalec po wstawieniu do lodówki , spowoduje że farsz łatwiej będzie formować ) 0,5 l rosołu sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W niewielkim garnku zagotowujemy rosół . W momencie kiedy zacznie wrzeć , zestawiamy z kuchenki i wkładamy do niego plastry schabu , przykrywamy , zostawiamy

Ogrodnik w podróży
ŻEBERKA W JARZYNACH Z PIEKARNIKA 155

żeberek czosnek sól,pieprz  ostra papryka ( u mnie wędzona) 2 cebule 2 marchewki  1 pietruszka  kawałek selera  ziele angielskie,liść laurowy  2 szklanki rosołu Żeberka pokroić na porcję,przyprawić solą,pieprzem,3 ząbkami czosnku oraz ostrą papryką. Odstawić na noc  bądź parę godzin do lodówki. Następnie podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Przełożyć(...)zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie warzywa podsmażyć na patelni ,dodać 3 liście laurowe, parę sztuk ziela angielskiego, doprawić solą,pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku - wyłożyć gorące na żeberka. Podlać rosołem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C -, dusić pod przykryciem ok 1 - 1,5 godziny, do miękkości. Smacznego

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów 122

pomidorom nie trzeba poświęcać uwagi- mieszacie z  marynatą, wstawiacie do piekarnika i zapominacie o temacie na 20 minut 👍 2 litry zupy: * pomidory malinowe- 1,5 kg * * rosół/bulion- 1 litr * oliwa z oliwek- 1/4 szklanki * cukier puder- 1 łyżka * sól- 1 łyżeczka * czosnek- 1 większy ząbek Oliwę wymieszać z cukrem pudrem, solą oraz sprasowanym czosnkiem. Pomidory przeciąć na pół(...)funkcją termoobieg) około 20 minut. Pomidory wraz z powstałym sokiem przelać przez sitko i dokładnie przetrzeć. Pozostałe skórki i pestki wyrzucić, a pomidorową esencję przelać do garna z rosołem i zagotować. Doprawić solą, ewentualnie pieprzem- jeżeli lubicie ciut ostrzejsze smaki. Smacznego! * z tej ilości pomidorów otrzymacie 1 litr przetartych pomidorów

Kraina Miodem Płynąca