rosół - 7627 przepisów (strona:170/509)

Pasztetowa wędzona 188

ziele angielskie listek laurowy sól pieprz pieprz czarny 1 szkl kaszy manny majeranek jelita wołowe do nadziewania sznurek wędzarniczy Kurczaka i mięso myjemy, razem z warzywami nastawiamy jak na rosół i na wolnym ogniu gotujemy aż do miękkości. Pod koniec na 10 min wkładamy umytą wątróbkę. Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości i mielimy przez maszynkę razem(...)ugotowanymi warzywami. Wszystko umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy do smaku, sól pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, kaszę manną i dolewając rosołu (ok 1.l ) potem ostrożnie małymi porcjami, blendujemy wszystko na jednolitą masę . Masa powinna być dość gęsta , nie płynna (kiedy spada z łyżki robi plask, plask)  Jelita płuczemy w letniej wodzie i nadziewamy przy pomocy samego lejka, zawiązujemy dokładnie

Gotowanie jest łatwe
Baleron pieczony 125

Miłego dnia kochani :-) Składniki: 2 kg karkówki 2 łyżki stołowe peksoli 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca pieprz ziarnisty majeranek do smaku 3-4 ząbki czosnku 1 litr rosołu 1. Przyprawy ucieramy w moździerzu, dodajemy peksól i mieszamy. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami. Włożyć do garnka i zalać wywarem z rosołu.  2. Przechowywać w lodówce

kruche babeczki
Kluski lane 175

Domowe kluski lane to jeden z podstawowych przepisów dla każdego rodzica. Domowe kluseczki lane na mleku lub na rosole zna chyba każdy. Zrobisz je w kilka minut tylko z jajek i mąki. Idealne zamiast makaronu. - stary przepis na kluski lane - świetne zamiast makaronu, kaszy lub też ryżu - kluseczki do mleka, rosołu lub zupy warzywnej

AniaGotuje.pl
Zupa chińska z kurczakiem – po polsku 112

Cześć! O tym, że lubię wszelkiego rodzaju dania kuchni azjatyckiej pisałam już nie raz. Czasami trzeba zjeść coś innego niż bigos, pierogi i rosół….no właśnie rosół…. Zerknęłam do lodówki a tam pół piersi z kurczaka, papryka, sos sojowy…Ugotowałam zupę na wzór chińskiej. Przyznaję nieskromnie, że proste potrawy zawsze się sprawdzają. Nie prosiłam o żadne

Pieprzyć z Fantazją
Domowy makaron wg mojej mamy 101

Cześć! W moim domu rosół smakuje najlepiej w niedzielę. Z tejże też okazji ugotowałam rosół oraz zrobiłam makaron. Często kupuję gotowy, ale nie ma to jak smak swojskiego. Pamiętam jak byłam dzieckiem, moja mama w każdą niedzielę stawała przy stole i zagniatała ciasto na makaron, czasami pomagał jej w tym tata, bo ciasto do makaronu jest dość zbite i twarde

Pieprzyć z Fantazją
Kartacze – cepeliny 90

cepelinów. Wystarczyło dla 4 osobowej rodziny. Składniki: * 1,5 kg surowych ziemniaków * 50 dkg ugotowanych ziemniaków * sól * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: * ok. 40 dkg ugotowanego mięsa np. z rosołu * 1 duża cebula * olej * sól, pieprz Na okrasę: * kawałek słoniny * cebula * szczypiorek do posypania Dodatkowo: * mąka ziemniaczana Ugotowane ziemniaki stłukłam tłuczkiem i przepuściłam przez praskę. Surowe ziemniaki starłam za pomocą(...)odrywałam po kawałku tworząc kule i następnie je spłaszczając. Nakładałam farsz ok.1,5 łyżki na jednego kartacza. Formowałam podłużne kartacze na długość mojej dłoni. Miałam ugotowane mięso wołowe z rosołu. Oszczędziłam również z niego marchewkę, pietruszkę i selera. To wszystko zmieliłam w maszynce.  Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i zrumieniłam na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodałam razem

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet drobiowy z żurawiną 104

albo przystawka na świąteczny stół. Ponadto, podczas jego przygotowania powstaje bulion drobiowy, który możemy wykorzystać jako bazę do zgotowania pysznej zupy np. pomidorowej albo ugotować makaron i już mamy rosół.   Składniki na pasztet drobiowy z żurawiną (keksówka 27x11cm): 1,2 kg udek z kurczaka 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie marchewki niewielka pietruszka niewielki kawałek selera 2 cebule(...)marchewki, pietruszkę, selera, płaską łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i listków laurowych. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godz. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu i pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy udka będą chłodne, oddzielamy je od kości. Mięso, wątróbkę, włoszczyznę i czosnek mielimy w maszynce na małych oczkach. Do masy dodajemy żółtka, bulion, który powstał

e-PrzepisyKulinarne
Rosół z mięs mieszanych 108

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pierwszy raz od kilku lat w niedzielę rosół mieliśmy :P A co! Czasami trzeba zaszaleć :P Składniki: 1 porcja rosołowa z kaczki wraz ze skrzydełkami 1 udko z kaczki 1 szponder wołowy 300 g łopatki wołowej(...)ostygnięcia. Zbieramy nadmiar tłuszczu, ponownie podgrzewamy, tym razem dodając obrane warzywa (cebule opalamy, podobnie pietruszkę), grzyby, pęczek natki pietruszki, gotujemy kilka godzin. Warzywa wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki. Rosół doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem i posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Kulki wieprzowe w pysznym orzechowym sosie 132

pysznym orzechowym sosie 0,5 kg mięsa wieprzowego ( u mnie mielona łopatka wieprzowa ) 3 ząbki czosnki 5 łyżek sosu sojowego jasnego 2 duże łyżki masła orzechowego 1 szklanka rosołu ( u mnie drobiowy ) zielona cebulka ugotowany ryż olej   Z mięsa robimy kulki, tak nie doprawiamy go niczym, poprostu robimy małe kuleczki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią olej tak maksymalnie pół(...)olej i smażymy je na brązowo. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy go do mięsa na tyle delikatnie mieszamy żeby kulki nam się nie rozpadły. Podlewamy całość rosołem wraz z sosem sojowym, dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Zagotowujemy, pozwalamy sosowi lekko odparować. I .. gotowe :) Podajemy z ryżem, posypane pokrojoną cebulką ( ja wolę grubiej )   Czyż to nie szybkie danie

Kuchnia na wzgórzu
Zimowy kociołek głodomora 148

pieczarek ½ żółtej papryki ½ czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała cukinia 1 duża cebula mały kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 szklanki domowego bulionu lub rosołu ½ szklanki pomidorowej passaty 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Szczypta suszonego tymianku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cienką kiełbasę pokroić na grubsze kawałki. Cebulę(...)oleju dodać cebulę z czosnkiem, zeszklić pod przykryciem 2-3 minuty, dodać  kiełbasę i pokrojoną marchewkę, całość przesmażyć około 5 minut. W sypać suchą soczewicę, zalać bulionem lub rosołem, dodać szczyptę tymianku i sól do smaku, zagotować, gdy zabulgocze, dodać resztę pokrojonych warzyw, gotować do miękkości soczewicy, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, wlać passatę, gotując  doprawić solą

Wanilia i Kardamon
szybkowar - gołąbki z młodej włoskiej kapusty... 181

Składniki: kapusta włoska młoda 2 główki, ryż ugotowany 3 woreczki, kucharek 2 łyżki, marchew z rosołu 4 sztuki, cebula podsmażona 2 sztuki na oleju - z 1 łyżeczką cukru, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, jajka 2 sztuki, mielone drobiowe 50 dag, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, woda 2 szklanki, sok pomidorowy 1 litr Mięso mielone drobiowe(...)ugotowany ryż bez soli, marchew z rosołu, jajka, podsmażona cebulka, posiekany koperek, kucharek, pieprz mielony dobrze połączyć. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać sparzone liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawinąć ciasno w kapustę. Na oleju na patelni zrumienić z każdej strony gołąbki, w szybkowarze rozłożyć sitko, układać gołąbki

W Mojej Kuchni Lubię
Grzybowe zrazy z łopatki 126

ładny gruby kawałek ( taki jak na pieczeń ) mały kawałek wędzonej słoniny lub wędzonego boczku ( najlepiej mieć swojskie ) 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula musztarda miodowa 2-3 szklanki rosołu (może być dowolny,w ostateczności nawet z kostki ale będzie mniej smaczne ) sól selerowa , pieprz do smaku dodatkowo mąka pszenna , zmieszana z woda do zagęszczenia sosu kilka suszonych grzybów farsz(...)grzyby , sól selerową do smaku i dusimy pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu , około 2 godzin . W tym czasie sos powinien się zredukować , jeśli zbyt mocno odparuje , można dolać rosołu . Na koniec zagęszczamy mąką, rozrobiona z wodą do lubianej konsystencji i serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , obficie posypane tymiankiem. Smacznego !   Artykuł Grzybowe zrazy z łopatki pochodzi z serwisu

Ogrodnik w podróży
Pizza z resztkami z kurczaka 111

Pizza – to idealny sposob na mięso z rosołu. Zapieczony na cienkim cieście gotowany kurczak nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. I jest pyszny! Pizza z resztkami z kurczaka Pizza to danie, które powstało z potrzeby zagospodarowania resztek jedzenia – zapiekane w wysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo(...)smak. Nic więc dziwnego, że spośród wielu pomysłów na recykling jedzenia pizza z resztkami z kurczaka jest naszym ulubionym. Co zamiast mozarelli? Na wierzch ciasta wrzuciliśmy kawałki kurczaka z rosołu. Zamiast mozarelli, dla odmiany i dodania smaku, użyliśmy serka górskiego, a zamiast parmezanu – dziugasa (prawda jest też taka, że akurat takie sery mieliśmy w lodówce). Doskonale się sprawdziły

Niedzielny kucharz
Co zrobić z resztek kurczaka cz. 3 167

Polpette di polo Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Jeśli macie kurczaka z rosołu możecie wyczarować niesamowite danie. Zobacz przepis Enchilada Doskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Zobacz przepis Lasagna(...)Zobacz przepis Jambalaya Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz do niego wrzucić niemal wszystko co masz pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Obowiązkowy są tylko ryż i warzywna „święta trójca”. Zobacz przepis Muffiny Kilka jaj, włoszczyzna i kawałek żółtego sera. Do tego odrobina

Niedzielny kucharz
gulasz warzywny z mięsem indyka z rosołu... 142

sztuk,por 1 sztuka duża ,cebula 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mięso z indyka z rosołu (skrzydło,szyja), olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, por, ząbki czosnku. Wsypać pokrojoną paprykę, fasolkę, cukinię, marchew, dodać kostki(...)indyka, doprawić pieprzem mielonym i pieprzem ziołowym, wsypać posiekaną natkę pietruszki, gotować jeszcze z 2 minuty. Podawać z ryżem, kaszą, makaronem ziemniakami - takie danie warzywne z wykorzystaniem mięsa z rosołu jest bardzo sycące, rozgrzewające, po prostu smaczne........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję