Składniki : średniej wielkości filet z piersi kurczaka- u mnie taki gotowany w rosole ok. 10 sztuk pomidorów suszonych w oleju pieprz i papryka ostra mielone olej w którym były pomidory Przygotowanie: Ugotowane mięso, oraz pomidory zblendować, dodać pieprz i paprykę oraz olej ( u mnie kilka łyżek) Oleju dodać tyle, by masa dała się swobodne rozsmarować na chlebie. Znalazłam kolejny smaczny(...)prosty sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu
Proste Potrawyminimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren soczewicy * 250 gr mięsa z rosołu lub przesmażonej wątróbki drobiowej lub pominąć 3 ząbki czosnku 2 małe jajka 4 łyżki mielonego siemienia lnianego pół pęczka koperku 1 i 1/2 łyżeczki soli (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min. aż siemię zacznie wiązać. Farsz ma być, gęsty, trochę klejący, o konsystencji pasztetu. Jeżeli wyjdzie zbyt zbity, dodać jedno jajko lub kilka łyżek rosołu, jeżeli wyjdzie zbyt luźny dodać jedną łyżkę siemienia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić. Blat/stolnicę wysmarować cienką warstwą oleju, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, ma być
moj przepis naminimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren soczewicy * 250 gr mięsa z rosołu lub przesmażonej wątróbki drobiowej lub pominąć 3 ząbki czosnku 2 małe jajka 4 łyżki mielonego siemienia lnianego pół pęczka koperku 1 i 1/2 łyżeczki soli (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min. aż siemię zacznie wiązać. Farsz ma być, gęsty, trochę klejący, o konsystencji pasztetu. Jeżeli wyjdzie zbyt zbity, dodać jedno jajko lub kilka łyżek rosołu, jeżeli wyjdzie zbyt luźny dodać jedną łyżkę siemienia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić. Blat/stolnicę wysmarować cienką warstwą oleju, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, ma być
moj przepis naporcje gulaszu w sosie śmietankowym z groszkiem i marchewką. 2 ćwiartki kurczaka 300 g Buttergemüse ( marchewka, groszek + masło) ale może być tylko mrożona marchewka z groszkiem 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego (może być z ½ kostki warzywnej) szczypta ostrej papryki w proszku 150 g śmietanki kremówki 30% 50 ml wrzącej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej rzepakowy ryż do podania(...)ostrą papryką. Smarujemy mięso odrobiną oleju. Mrożone warzywa wyjmujemy z zamrażalnika. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy doprawione mięso. Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony, następnie wlewamy gorący rosół lub bulion, zagotowujemy. Do mięsa wsypujemy warzywa i gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut. Dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i wrzącą wodą. Gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfetą to doskonała propozycja na dość szybki i lekki posiłek. Uwielbiam takie połączenie, które idealnie współgra z delikatnym oraz niskokalorycznym sosem czosnkowym! Jeśli zastanawiacie się jak wykorzystać kurczaka z rosołu to ta sałatka będzie idealną inspiracją na jego pyszne spożytkowanie. Spróbujecie? Sałatka brokułowa z gotowanym kurczakiem i fetą - składniki: 500g brokuła 1 udo gotowane (lub inne mięso z kurczaka(...)może być z rosołu) 1/2 opakowania fety (około 140g) 1/2 czerwonej papryki Sos czosnkowy: 150 ml jogurtu naturalnego 1/2 ząbka czosnku sól, pieprz Ponadto: groszek ptysiowy do posypania (u mnie Brześć ) Sałatka brokułowa z gotowanym kurczakiem i fetą - przygotowanie: Brokuła ugotować al dente na parze lub w lekko osolonej wodzie. Mięso z kurczaka oddzielić od kości, a fetę
Di gotujewielkości 150 g ryżu długiego pół słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z oleju 50 ml oleju rzepakowego sól i mielony pieprz SOS POMIDOROWY 330 g pomidorów z puszki 2 chochelki rosołu jarzynowego lub warzywno – mięsnego sól i zmielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ryż długi ugotuj w lekko osolonym wrzątku przez 10 – 12 minut. Papryki umyj chłodną(...)gotowany ryż i suszone pomidory. Całość wymieszaj i dopraw do smaku tworząc farsz. Farszem czubato nadziej papryki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i przykryj odciętymi kapeluszami. Pomidory z puszki, rosół i przyprawy zblenduj na gładki sos blenderem ręcznym. Sos wylej na spód naczynia żaroodpornego z paprykami. Faszerowane warzywa wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni
ProstePesto.plJest to pyszny dodatek do kanapek, ale można go też jeść na ciepło. Jednocześnie bardzo sprytnie wykorzystasz mięso po gotowaniu rosołu czy bulionu. Mamy dla was super przepis na paprykarz z kurczaka. Przepis na paprykarz z kurczaka Składniki: ugotowane mięso z kurczaka wraz ze skórkami w ilości odpowiadającej mniej więcej dwóm obranym ćwiartkom, 2 cebule, 1 duża marchewka, 1 papryka(...)jaglanej. Wypróbuj również nasz przepis na paprykarz szczeciński: Przepis na paprykarz szczeciński marynarze przywieźli z… Afryki. Domowy jest pyszny Artykuł Paprykarz z kurczaka. Sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaząbki majeranek: 1 łyżka ziołowy pieprz: 1 łyżeczka kminek mielony: 1/3 łyżeczki czarny pieprz: 1/2 łyżeczki sól: 1 łyżeczka tymianek suszony: 1 łyżeczka chrzan: 1 łyżka woda lub rosół: 400 ml odrobina oleju do smażenia Patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami Przepis: Kiełbasę kroimy w plasterki, a obrane ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Podobnie paprykę. Kapustę dość grubo szatkujemy. Cebulę(...)kroimy w piórka. Do wody lub rosołu dodajemy wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kiełbasę. Po ok. 5 minutach dodajemy cebulę, paprykę i ziemniaki. Kilka minut razem smażymy. Następnie dodajemy kapustę i zalewamy mieszanką przypraw. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków, od czasu do czasu mieszając
Kuchnia Na Wypasieprzepisy Kapuśniak na żeberkach to jedna z wersji tej pysznej zupy. Jak gotować kapuśniak? Żeberka i kiszona kapusta to wręcz idealne połącznie smaków. Poza tym występuje jeszcze kapuśniak na rosole , a wiosną na naszych talerzach pojawia się pyszny kapuśniak z młodej kapusty . W żadnej z tych wersji zupa nie jest zbyt czasochłonna. Kapuśniaku warto przygotować więcej. Możemy przełożyć(...)więcej, my po prostu zwyczajnie kapuśniak bardzo lubimy. Każdy z nas jest zapewne przyzwyczajony do konkretnej wersji kapuśniaku i nie lubi na talerzu wielkich zmian ;). Na wędzonce, na rosole, na żeberkach oraz w wersji wegetariańskiej kapuśniak z kiszonej kapusty to zawsze godny uwagi pomysł na pyszny obiad. Przepisy na kapuśniak z kiszonej kapusty często się od siebie delikatnie różnią. Podsmaża
Kuchnia Na Wypasiełyżeczka gałka muszkatołowej • Pieprz sól • 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso z kaczki, wątrobę oraz boczek gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. 2. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z rosołu, rosołem zalewamy bułkę i moczymy. Mięso oraz bułkę mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. 3. Po zmieleniu do mięsa wbijamy jajka, doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą
Kulinarna ChwilaCześć i czołem, kluski z rosołem :-) Dziś niedziela a ja jestem w pracy, więc nie będzie rosołu. Wczoraj zmajstrowałam sobie szybką, bardzo smaczną i dosyć treściwą sałatkę, a to za sprawą kartofli. Zima jest, mróz jest, wiec trzeba jeść dużo kalorii, żeby nie zamarznąć 😋😋😋. Słuchajcie, bez wstydu można takową potrawę wykorzystać dla gości. Podobno jest ona pochodzenia niemieckiego
pieprzny smaczekSałatka z makaronem z zupek chińskich to idealna propozycja na lekką przekąskę imprezową lub pyszną kolację. Składniki 3 paczki zupek vifon rosół 3 ogórki kiszone 3 ogórki gruntowe pół kostki żółtego sera szynka około 15 plastrów pół puszki kukurydzy 1 papryka 3 pomidory szczypiorek majonez sól, pieprz do smaku Przygotowanie Pokroić wszystko w kostkę dodać 3 paczki zupek vifon rosół
Wasze PrzepisyPodkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka Składniki: 250 g czerstwego chleba pszenno-żytniego 50 g masła 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1250 ml rosołu sól kminek 125 ml kwaśnej śmietany 1 żółtko szczypiorek Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle, rumieniąc na złoty kolor. Dodajemy posiekany czosnek, kminek oraz pokrojony w kostkę(...)chleb. Dolewamy gorący rosół i gotujemy kilka minut, rozbijając trzepaczką lub widelcem chleb. Następnie śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy. Zagotowujemy i ściągamy z ognia. Zupę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem. Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich regionalnych zup w zakładce KUCHNIA PODKAPRACKA Zapraszam
Trzeci talerzsól i pieprz do smaku smalec domowy do smażenia Sos grzybowy: suszone grzyby: 50 g cebula: 1 szt. masło: 2 łyżki śmietana 30 %: 200 ml woda lub rosół: ok. 1,2 l mąka pszenna: 2 łyżki majeranek: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Kotlety mielone w sosie grzybowym Przygotowanie: Jak zrobić sos z grzybów suszonych? Grzyby zalewamy dzień wcześniej(...)chwilę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i chwilę razem podsmażamy. Podlewamy wodą z moczenia grzybów i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Do grzybów dodajemy wodę lub rosół, majeranek, śmietanę oraz sól i pieprz. Następnie w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę, zagęszczamy sos i chwilę razem gotujemy. Ilość śmietany oraz ilość wody z grzybów dodanej do sosu
Kuchnia Na Wypasiepapryczki. Zupa meksykańska z batatami i kurczakiem SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka – 380 g ½ większego batata – 320 g 70 g czerwonej soczewicy 1 litr bulionu lub rosołu 1 łyżka oliwy 1 nieduża cebula 3 małe ząbki czosnku 70 ml szklanki śmietanki 30% ½ płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonej kolendry oraz oregano większa szczypta kurkumy i ostrej(...)lekko średnim ogniu przez 3-5 minuty. Dodaj suchą czerwoną soczewicę. Możesz ją uprzednio opłukać na sitku zimną wodą. Smaż wszystko razem minutę. Następnie wlej bulion lub aromatyczny rosół, dodaj przyprawy, zagotuj. Kolendry możesz użyć w ziarenkach, wystarczy ją zmielić np. w moździerzu. Gotuj 5 minut, następnie wrzuć kawałki kurczaka. Zmniejsz moc palnika i gotuj na lekkim ogniu przez
Zasmakuj Kuchni