cebulę (można przełożyć na chwilę klopsiki, gdyby patelnia lub rondel były za małe). Smażyć kilka chwil i dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć krótko i zalać całość wodą lub rosołem. Dodać koncentrat, doprawić. Dusić około 20-30 minut lub do miękkości składników i zgęstnienia sosu - gdyby sos za szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę
Lekcje w kuchnidodać do gotującego się mięsa. Gotować przez 2 godziny bez przykrywki. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem, maggi. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie pasztetu Kajzerkę zalać rosołem, odstawić na kilka minut aż nasiąknie. Wątróbki oczyścić, przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę, poddusić przez chwilkę. Dodać wątróbkę przed zarumienieniem się(...)cebulki. Dusić przez 10-15 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Z rosołu wyjąć mięso i jedną marchewkę, pietruszkę. Mięsko odebrać od kości. Przepuścić dwukrotnie przez maszynkę wraz z marchewką, pietruszką, usmażoną wątróbką. Białka dwóch jaj oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka dodać do zmielonego mięsa, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całą mięsną masę delikatnie połączyć z białkami
Przepiski.plzalety tych pysznych roladek. Szynka zawijana z farszem, to bardzo lubiane przez nas danie, które dość często pojawia się na wielkanocnym stole. Do naszego farszu możesz wykorzystać warzywa z rosołu, a sam rosół idealnie sprawdzi się jako baza do zalewy. Do naszych dzisiejszych roladek z szynki w galarecie przygotowaliśmy farsz z gotowanych warzyw, który uzupełniliśmy jajkiem oraz zielonym groszkiem. Składniki
Kuchnia Na Wypasieprzyprawa do pasztetu 4g/kg -włoszczyzna suszona 5g/kg -suszone grzyby namoczone wcześniej lub można je zetrzeć w moździerzu na proszek mogą być też świeże pieczarki /ilość według uznania -rosół z gotowania mięsa /ilość taka aby masa pasztetowa była dość luźna, pasztet ma być smarowny, wątróbkę gotujemy w innej wodzie którą później jest nam nie potrzebna. -słoiki, puszki(...)dodać włoszczyznę już do gotowej masy mięsnej bez jej mielenia . Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna pasztet ma być smarowny. Napełniamy słoiki puszki, na wierzch dajemy łyżeczkę oleju jadalnego ja dałem z pestek winogron. OBRÓBKA TERMICZNA Puszki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mięso powinno być wtedy bardzo miękkie i kruche, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić trochę dłużej). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Po tym czasie dodać koncentrat, wymieszać. Doprawić do smaku. Jeśli sos jest za rzadki, można zagęścić go skrobią lub mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu (lub pogotować trochę
Lekcje w kuchniprzepis na zupę gulaszową. Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 1 kg szynki 3 cebule 6 średnich ziemniaków 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 5 ząbków czosnku 6 pieczarek 1,5 l rosołu lub bulionu 400 g pomidorów krojonych z puszki 6 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, oregano 3 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE: Zupę gulaszową zaczynam(...)smażę 8-10 minut. Po tym czasie wrzucam posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, mieszam. Szynkę z cebulą i czosnkiem smażę przez 5 minut. Wlewam 1,5 litra bulionu lub rosołu, dodaję trzy liście laurowe oraz 6 kulek ziela angielskiego. Dodaję pokrojoną w kostkę kolorową paprykę. Zupę gotuję na średniej mocy palnika przez 30 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone
Zasmakuj Kuchniszybkie kluseczki biszkoptowe o nieregularnych kształtach, które przygotujesz z kilku podstawowych składników. Są delikatne i mięciutkie, w sam raz do zup lub sosów. Kluski biszkoptowe polecam z zupą pomidorową, rosołem, gulaszem mięsnym, warzywnym (np. ratatouille ) lub sosem pieczarkowym , pomidorowym.. Podgrzane z masełkiem i posypane natką, koperkiem też smakują. Możesz je dodatkowo posypać parmezanem na talerzu. Kluseczki biszkoptowe podasz także(...)przez kilka minut, do miękkości. Porada. Kluseczki możesz szykować większe lub mniejsze. Te większe sprawdzą się do gulaszy mięsnych lub warzywnych. Mniejsze zaś do zupy, np. do zupy pomidorowej, rosołu, zamiast makaronu. Możesz je wrzucać wtedy bezpośrednio do gorącej zupy. Kluseczki biszkoptowe świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Możesz je także polać roztopionym masłem i posypać parmezanem. Smacznego. Inspiracja
Zasmakuj Kuchniwieprzowego 1 mała cebulka sól pieprz majeranek 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody 1 małe jajko Dodatkowo 6 mniejszych ziemniaków 2 średniej wielkości cebule 1/3 szklanki bulionu lub rosołu Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulkę, bułkę tartą wodę, jajko i przyprawy. dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W między czasie obieramy ziemniaki i cebulę. Następnie kroimy(...)około 10 sztuk) . W naczyniu żaroodpornym układamy na przemiennie kotlety mielone, warstwę ziemniaków i krążki cebuli oprószamy delikatnie solą lub pieprzem (można też użyć wegety) Następnie wlewamy bulion lub rosół. Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie aby część płynu odparowała i całość się zarumieniła. Smacznego
Andzia PichciZupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Zazwyczaj w większości domów przygotowywana jest na rosole, który został z wcześniejszego dnia. U nas w domu przeważnie przygotowuję ją na świeżym rosole, kiedy tylko najdzie nas ochota na tradycyjną pomidorówkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepisów na zupę pomidorową jest wiele. Jedni robią ją na samym koncentracie pomidorowym, inni na pomidorach
Przepiski.plnajlepiej razowego lub graham (duże kromki, trochę mniej niż 0,5 kg) tu trochę na oko bo każdy chleb ma nieco inne właściwości 2 średniej wielkości cebule 2 litry rosołu ( najlepiej na kościach wieprzowych ) lub wody z kostką bulionową 3-4 duże ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka cukru lub miodu(...)Odstaw do wystygnięcia i wysuszenia. Chleb pokrusz na mniejsze kawałki i podsmaż na złoto na maśle. Uważaj żeby nie przypalić bo zupa nabierze nieprzyjemnego posmaku Przełóż do garnka zalej rosołem. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, również zrumień na maśle. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodaj do garnka z chlebem. Gotuj aż chleb się rozpadnie . Pod koniec gotowania dolej maślankę, dopraw cukrem, solą
Ogrodnik w podróży