rosół - 7627 przepisów (strona:165/509)

Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka 68

podkarpacka Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka Składniki: 800 g żeberek, 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 2 marchewki 1 jabłko 4 łyżki smalcu sól, pieprz 3-4 szklanki rosołu Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Solimy je, dodajemy pieprz i obsmażamy na smalcu. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na tłuszczu po smażeniu żeberek. Kapustę kiszoną odciskamy(...)siekamy drobniej. Marchewki i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym lub garnku do zapiekania układamy warstwy: żeberka, cebula, kapusta, jabłko, marchewka. Podlewamy słonym rosołem, żeby wszystko było przykryte. Zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) około 2 godziny. Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich specjałów w zakładce KUCHNIA

Trzeci talerz
Pasztet wieprzowo-drobiowy 58

marchwi 2 pietruszki por pół selera cebula 8 jajek natka pietruszki 2 kajzerki Sposób przygotowania: Wszystko gotujemy na 10 minut przed wrzucamy wątróbkę. Ostudzić i zmielić. W rosole namoczyć bułki dodać przyprawy i mięso też w przyprawach gotować. Piec tak 1.5 godz w temperaturze 180 góra dół. Warzyw można mniej dać chodzi o marchew. Dolewamy rosół żeby wyrobić mięso. Autor

Wasze Przepisy
ZUPA Z PAPRYKI KONSERWOWEJ 79

Błyskawiczna, przepyszna zupa o bogatym smaku. Gotowa w 15-20 minut.   papryka konserwowa 200 g rosół 750 ml ( lub 1,5 kostki drobiowej ) szynka wędzona 100 g śmietana 18 % 125 ml 2 lekko czubate łyżki mąki starty chrzan 1 łyżka lub łyżeczka sos sojowy 1 łyżka lub łyżeczka gałka muszkatołowa, sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 2 -3 łyżki(...)Paprykę osączyć z zalewy i zmiksować, nie musi być na gładko. Szynkę pokroić w cienkie słupki. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką. Paprykę przełożyć da saganka, dodać szynkę i zalać rosołem. Gotować 7 minut a potem doprawić chrzanem, sosem sojowym, gałką, solą i pieprzem. Do śmietany dolać trochę gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy i zagotować. Zupę posypać natką pietruszki

Smaczne moje
Pielmieni 92

obficie świeżo zmielonym pieprzem z dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z octem. Na 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% należy dodać 1 łyżeczkę octu spirytusowego 10%. Część pierogów można podać w rosole lub w bulionie. Pierożki wyławiane z gorącego bulionu smakują doskonale. Do rosołu z pierogami idealnie pasuje natka pietruszki. Źródło:  aniagotuje.pl   Drukuj przepis

Świat Domowej Kuchni
Zupa krem ze szpinaku 60

pokrojoną w paski) 3-4 ząbki czosnku 3-4 kromki chleba śmietana Sposób przygotowania: Gotujemy wywar tym razem na porcji z indyka może to być baza na podstawie zwykłego rosołu. Jak mięso miękkie wrzucam warzywa. Tym razem wrzuciłam mrożone, ale mogą być także świeże jak do rosołu. Gotuję do miękkości wszystko, mięso można obrać z kości i wrzucić do zupy

Wasze Przepisy
Gołąbki z włoskiej kapusty 96

szklanki ryżu 15 g suszonych grzybów 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 700 g passaty pomidorowej 1 / 2 litra wywaru z gotowania grzybów 1 / 2 litra rosołu 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżeczka cukru 1 / 4 łyżeczki chili 1 łyżka papryki czerwonej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gołąbki: Grzyby opłukać, włożyć do garnka, zalać dwiema(...)każdego liścia wyciąć grube nerwy. Na liście nakładać porcję farszu z ryżu, mięsa mielonego i grzybów, zwijać jak krokiety. Sos pomidorowy: Do garnka wlać wywar z gotowania grzybów, rosół oraz passatę pomidorową, dodać pokrojony w plasterki czosnek, cukier oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wykonanie Dno dużego garnka wyłożyć zewnętrznymi liśćmi

niecodziennikpary
ZUPA FASOLOWA BEZ MIĘSA 65

takie dni, kiedy jest mało czasu na gotowanie :) Składniki: * 250 g białej fasoli z paczki * 4 średnie ziemniaki * 2 marchewki * 1 cebula * około 2.5 litra rosołu * sól, pieprz do smaku * około 3 łyżeczek majeranku * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki mąki pszennej * 4 łyżki oleju+ odrobina do podsmażenia cebuli * 3 liście laurowe * 3 kulki ziela angielskiego Wykonanie: Fasolę zalać wodą(...)Wsypać do garnka 2 łyżeczki majeranku, wymieszać z cebulą. Marchewkę obrać, pokroić w niedużą kostkę, wrzucić do marchewki, wszystko podsmażać około 2 minuty, co chwilę mieszając. Do garnka wlać rosół, wsypać podgotowaną fasolę oraz obrane, pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę majeranku.  Całość gotować na średnio nagrzanym palniku grzewczym do czasu

Zrób to smacznie
Sałatka z gotowanym kurczakiem 66

Jeśli często zostaje Ci gotowane mięso z rosołu i tak jak my nie przepadasz za potrawką z kurczaka ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Składniki: ·         1/2 puszki zielonej soczewicy ·         puszka białej fasoli ·         mięso z rosołu (w większości kurczak

Między kuchnią a pokojem
ZUPA KREM Z BATATÓW 69

cebuli. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie ją zrobić :) Składniki: * 2 większe bataty (moje po obraniu miały około 700g) * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * około 1 litra rosołu * 2 łyżki oleju * opcjonalnie śmietana do dekoracji * groszki ptysiowe na wierzch (użyłam  Brześć ) Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem(...)obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone bataty, wszystko razem podsmażać na średnio rozgrzanym palniku grzewczym około 7-8 minut, co chwilę mieszając. Na koniec wlać rosół (wlać najpierw około 800 ml, w razie potrzeby dolać pozostałe 200ml), całość gotować około 10 minut (do czasu aż bataty zmiękną). Tak ugotowaną zupę zmiksować przy pomocy blendera na krem

Zrób to smacznie
ŻUR STAROPOLSKI NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE: tradycyjny przepis na żurek 74

kiełbasie krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)  Polecam. Przepis na staropolski żurek z chrzanem i kiełbasą. Oto składniki na żur z kiełbasą: 2,5 l rosołu 400 g wiejskiej, wędzonej kiełbasy w naturalnej osłonce 1,5 - 2 szklanki dobrego, nie skwaszonego zakwasu pszennego na żurek  kilka kapeluszy suszonych grzybów 1 mały kubek śmietany 12% sól(...)przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Następnie pokroić w paseczki lub posiekać. Jajka ugotować, obrać i pokroić na połówki. Krok 2. Do garnka wlać rosół, włożyć kiełbasę i zagotować, zmniejszyć ogień. Parzyć kiełbasę 20 minut powoli po czym kiełbasę wyjąć i poporcjować. Krok 3. Do gorącego wywaru wlać rozmieszany zakwas pszenny i rozbitą śmietanę, dodać

Moja Książka Kucharska
Pierogi z mięsem 89

Pierogi z mięsem są jednym z moich ulubionych pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, zwłaszcza, gdy robię rosół na mięsie drobiowym i wołowym. Takie mieszane mięsko idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów z mięsem. Gorąco polecam! Pierogi z The post Pierogi z mięsem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kluski śląskie - kulinarny recycling 67

eksperymentować z nowymi przepisami albo w ogóle wymyślać nowe potrawy. Często tak robię, ale z drugiej strony, często, jak w wielu polskich domach bywa u nas bardzo tradycyjnie, czyli rosół i schabowe. Nawet to lubię, bo, ponieważ  sama nie przepadam za rosołem, jest to danie, którym od początku do końca zajmuje się mój mąż. Sam robi potrzebne zakupy

I tu będę miała takie te
MIĘSNE CYGARA DZIADKA HILAREGO 109

masala. zmielone mięso wieprzowe 500 g 1 duże jajko lub 1 mniejsze+ 1 żółtko bułka tarta 3 czubate łyżki tandoori masala 1 czubata łyżka 1-2 łyżki wody lub rosołu sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania    Wychodzi 8 sporych cygar. Jajko roztrzepać z przyprawą tandoori masala, dosypać bułkę tartą, wymieszać i dodać do zmielonego mięsa. Mięso(...)przyprawić solą i pieprzem, dodać rosół lub wodę i dobrze wymieszać. Masę wyrabiać dokładnie rękoma kilka minut, aż będzie jednolita. Potem podzielić na osiem części z każdej formować cygara i obtoczyć w bułce tartej.   Cygara smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia. Idealnie smakują duszonymi warzywami. Smaczne są na ciepło i zimno

Smaczne moje
ROSÓŁ NA DROBIU PIECZONYM W MLEKU W PROSZKU 80

Niesamowity zapach , intensywny kolor i smak pieczonego kurczaka. Często wracam do tego przepisu. Idealny rosół na niedzielny obiad. 2 udka kurczaka, 2 skrzydełka mleko w proszku marchewka, pietruszka , kawałek selera 1 mała cebula sól. pieprz świeże oregano i majeranek Po umyciu i wysuszeniu mięsa, obsypujemy je mlekiem w proszku. Wstawiamy w blaszce do piekarnika (180-200 C) aż nabierze brązowego(...)koloru , podlewamy odrobiną wody. W zależności od tego jak bardzo podpieczemy mięso zmieni się nam kolor rosołu. Dzisiaj jest mniej podpieczone mięso stąd też kolor jest mniej intensywny. Nastawiamy wodę , gdy się zagotuje wkładamy upieczone mięso i pokrojone warzywa. Mięso gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu , pod koniec dodajemy świeże zioła, sól i pieprz. Z tej ilości miałam około

Smaczne moje
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i mięsem 72

sycąca paprykę faszerowaną  kaszą jęczmienną i mięsem. Tym razem papryki nie piekłam, a udusiłam w wodzie.  To taka alternatywa dla pieczonych papryk faszerowanych. Dodatkowo wykorzystałam mięso z rosołu,  które świetnie się tu sprawdziło. Składniki: 6 zielonych papryk 650 g mięsa gotowanego(może być z rosołu) 200 g kaszy jęczmiennej 2 cebule 3 ząbki czosnku olej do smażenia

magiczna kuchnia Kasi