rosół - 7627 przepisów (strona:160/509)

Schab w sosie koperkowym z marchewką 182

być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, dolać śmietankę i dodać posiekany koperek. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu.  Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil

Lekcje w kuchni
Rosół z udek kaczki i makaronem 87

Rosół jak mówi tradycja jest spożywany w niedzielę przy wspólnym stole z rodziną! Warto wypróbować rosół z kaczki. Smak jest o wiele lepszy niż z tradycyjnego kurczaka!  Składniki: 2-4 porcje 2 szt udek z kaczki   100g makaronu suchego 2 szt marchewki 20g suszonej włoszczyzny jarzynka bez soli  2 liście laurowe 3 ziela angielskie  2l wody

Truskawkowa Fiesta
Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską 91

szczypiorkiem imbir lekki sos sojowy, olej sezamowy, przyprawa chińska 5 smaków albo pieprz syczuański  Pierożki chińskie najlepiej smakują podane zaraz po ugotowaniu. W środku wypełnione są niezwykle pysznym rosołem, są mięciutkie, soczyste i delikatne. Ciasto na chińskie pierożki Ciasto na chińskie pierożki Aby przygotować ciasto na chińskie pierożki wystarczy zwykła mąka pszenna i woda. Stosunek mąki do wody wynosi(...)bazie chili i czosnku, może być ocet ryżowy. Posypujemy nasionami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem. Pierożki chińskie najlepiej smakują podane zaraz po ugotowaniu. W środku wypełnione są niezwykle pysznym rosołem, są mięciutkie, soczyste i delikatne. Pierogi chińskie. Pierogi chińskie Oto kilka innych przepisów na domowe pierogi, które mogą Wam się spodobać: Przepis na pierogi ruskie>>> Pierogi z mięsem

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka z mięsa kapusty i ryżu. Zapiekanka gołąbkowa 92

główka młodej kapusty 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 ½ szklanki ryżu (suchego przed ugotowaniem) 3 łyżki prażonej cebulki sól, pieprz, czosnek suszony, papryka, majeranek do smaku 3/4 szklanka bulionu rosołu (może być z kostki) uzupełniamy olejem rzepakowym aby była szklanka płynu Sos: 1 łyżka pasty paprykowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ketchupu, 3 kostki cukru 1 łyżka mąki(...)szklanka bulionu, rosołu (może być z kostki) sól i pieprz do smaku Jak zrobić błyskawiczny sos pomidorowy do zapiekanki? Ja zrobiłam tak: na patelnię wrzuciłam pastę paprykową, koncentrat pomidorowy oraz ketchup, kostki cukru i 1 łyżkę mąki, mieszałam szybko trzepaczką, aby wszystko się połączyło, wlałam 1 szklankę bulionu, zagotowałam i dalej mieszałam aby nie było grudek, a sos był gładki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z kalarepy 76

kalarepy jest bardzo prosta do przygotowania,  przepyszna w smaku i bardzo zdrowa. U nas obowiązkowy punkt w wiosenno - letnim menu. 3 porcje 1 litr delikatnego bulionu lub rosołu 2 duże kalarepy 2 większe marchewki 3 ziemniaki sól pieprz opcjonalnie wegeta 1/4 szklanki słodkiej śmietanki koperek 1 łyżka masła Kalarepę, ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku(...)roztopić masło dodajemy pokrojone warzywa, smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie wlewamy bulion lub rosół i całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Jedną chochelkę zupy miksujemy wraz ze śmietanką  na gładki krem i wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy posiekaną sporą ilość koperku . Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku

Andzia Pichci
Schab w sosie pieczarkowym 111

pieczarkami jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu. Mięso wystarczy  rozbić, oprószyć przyprawami i dobrze zrumienić na patelni. Po podsmażeniu pieczarek wystarczy tylko zalać całość wodą lub rosołem i poczekać, aż nasze bitki schabowe będą idealnie miękkie - może to zająć 60-90 minut, a nawet trochę dłużej. Czas duszenia zależy od grubości schabu. Schab w sosie pieczarkowym może(...)być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, dolać śmietankę rozmieszaną z mąką. Dusić kilka minut do zgęstnienia sosu. Posypać natką pietruszki. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje

Lekcje w kuchni
Zupa szczawiowa 96

mała cebula 6 jajek 1,5 łyżki soli 10 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki śmietamy 1/2 łyżki mąki 1. Zaczynamy od ugotowania rosołu. Do dużego garnka wkładamy umyte mięso z kurczaka oraz żeberka pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy warzywa, marchew, por, seler i pietuszkę. Cebulę opalamy na gazie lub patelni. Zalewamy całość wodą(...)możemy ugotować jajka na twardzo oraz posiekać umyty szczaw i obrać ziemniaki. Ziemniaki następnie kroimy w niedużą kostkę. A ugotowane i obrane jajka siekamy na większe kawałki. 3. Gdy rosół nam się ugototuje to wyciągamy z niego mięso oraz warzywa. Zostawiamy tylko marchęwkę. Wrzucamy ziemniaki, pokrojony szczaw i solimy. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. 4. Po tym czasie

karolgotuje
Schab w sosie śmietanowym z papryką 91

być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu albo mleka. Posypać natką pietruszki. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil

Lekcje w kuchni
Zupa rybna 82

osoby   1 ziemniak kawałek marchewki  pół cebuli kawałek selera szczypta suszonych pomidorów w płatkach lub grys 1 filet ryby (dowolna) ok 150 g 2 szkl rosołu lub bulionu warzywnego natka pietruszki, koperek zioła . przyprawy Rosół wlewamy do małego garnka,  dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki rybę i gotujemy jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Sałatka warzywna z sosem musztardowym 85

sosem z musztardą. Zdrowa i pożywna przekąska na drugie śniadanie lub dodatek do obiadu. Sałatka warzywna z sosem musztardowym jest dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw po ugotowaniu wywaru na rosół. Takie warzywa nie mają już bardzo wyrazistego smaku, ale nadal można je użyć w sałatce i w ten sposób nie będą zmarnowane. Smak sałatki świetnie zaostrzył(...)smaku Jak zrobić sałatkę warzywną z sosem musztardowym? Marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki gotować około 20 minut w lekko osolonej wodzie (mogą być niezbyt rozgotowane warzywa z wywaru na rosół). Warzywa odcedzić, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka zalać zimną wodą z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i od momentu zagotowania się wody gotować 6 minut na umiarkowanej

Kuchcik gotuje
szybkowar - klarowny, aromatyczny rosół z kury rosołowej... 131

Zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut, otworzyć szybkowar jak spuści ciśnienie. Podawać z makaronem, pieprzem mielonym i posiekaną natką pietruszki - aromatyczny, esencjonalny, energetyzujący rosół z kurkumą z szybkowara, rosół jest bardzo szybko gotowy i nie jest mętny.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Schab w sosie własnym 1837

godziny i 30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, ewentualnie dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu. Posypać natką pietruszki. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil

Lekcje w kuchni
Gołąbki z młodej kapusty 111

majeranku 2 łyżki oleju np. rzepakowego SOS: ok. 2 łyżki pasty paprykowej i 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz mielony do smaku, ok. 1 łyżeczki cukru 500 ml rosołu lub bulionu Jak przygotować pyszne gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem ? Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo (ok.15 minut), odcedzamy. Do miski z ryżem dodajemy mięso(...)zawijając brzegi do środka, a potem rolujemy jak krokiety . Gołąbki układamy ciasno na dnie garnka z pokrywką wyłożonego kilkoma wierzchnimi liśćmi młodej kapusty i zalewamy je 500 ml wrzącego rosołu lub bulionu, (można też zrobić bulion z kostki jeśli ktoś używa), smarujemy olejem przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, dusimy w piekarniku ok. 45-50 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DOMOWY MAKARON 79

Domowy makaron jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a satysfakcja ogromna. Najlepszy do rosołu , innych zup lub dań z makaronem . Taki domowy makaron jest o niebo lepszy od tego ze sklepowych półek. Rosół w niedzielę z domowym makaronem to raj dla podniebienia. Można go kroić samodzielnie, najpierw rozwałkowując cienko ciasto, ale można też tak jak to w moim

Zrób to smacznie
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY 83

Kapuśniak ze słodkiej kapusty to błyskawiczna zupa , którą bardzo często gotowała moja mama, a teraz przyrządzam ją ja. Gotowana na aromatycznym rosole , pełna kapusty , ziemniaków , marchewki i wkładki w postaci mięsa , na którym gotuje się zupa. Tak naprawdę pozostały z niedzieli rosół można bez problemu przerobić na taką zupkę. A w Waszych domach je się kapuśniak ze słodkiej czy kwaśnej

Zrób to smacznie