rosół - 7627 przepisów (strona:163/509)

Sałatka z gotowanym kurczakiem, kukurydzą i selerem naciowym 61

ostatnich świętach zachciało mi się pomidorówki. Takiej zwykłej, domowej, pysznej. Nagotowałam rosołu, nagotowałam pomidorowej, z rosołu został porządny kawałek kurczaka. Zupełnie nie planowałam robienia sałatek, chodziły mi po głowie bardziej drugie dania. Ostatecznie nic ciekawego nie wymyśliłam. Pogrzebałam w lodówce, w której walał się seler naciowy. Po świętach zostało też trochę majonezu i jogurtu. Ryż w sumie zawsze

Kardamonovy
Zapiekanka z młodej kapusty z filetami z kurczaka i boczkiem 78

chrupiącym pieczywem.  Miękka kapustka, soczysta pierś z kurczaka i chrupiący boczek - mniam.... polecam Składniki: 1 młoda kapusta 2-3 filety z kurczaka 250 g wędzonego boczku 200 ml rosołu  2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18 %  pół łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz  przyprawa do kurczaka 1-2 łyżki oleju 1 łyżeczka oregano Przygotowanie(...)Zobaczcie krótki film jak zrobić taką zapiekankę krok po kroku 👇👇👇 Z kapusty odkrajamy ciemne zewnętrzne liście ,całą kapustę kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mieszamy ze sobą rosół ,śmietanę , koncentrat pomidorowy, papryka słodka sól i pieprz - tak powstałym sosem polewamy po wierzchu kapustę. Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół i posypujemy przyprawą do kurczaka i skrapiamy odrobiną

Swojskie jedzonko
Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka 81

Grupę Działania Lasovia. Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 4 duże cebule sól, pieprz, słodka mielona papryka tłuszcz do smażenia (olej, smalec) 1 szklanka rosołu lub wody Mięso kroimy na plastry grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster z obu stron oprószamy solą i pieprzem, a dodatkowo z jednej strony oprószamy(...)słodką mieloną papryką. Mięso partiami obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po smażeniu nie myjemy patelni. Plastry mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Podlewamy rosołem lub wodą i zapiekamy pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około godzinę. W połowie pieczenia obracamy mięso   na drugą stronę. Cebule obieramy, kroimy w piórka

Trzeci talerz
Zupa fasolowa Roberta 100

rosół 1,5 L · fasola perłowa 3/4 szkl · mięso z kurczaka 25dag · marchewka ugotowana 20 dag · pietruszka gotowana 20 dag · seler ugotowany 15 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona  Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować, odcedzić. Mięsa i warzywa pokrajać w paseczki, dodać do rosołu razem z fasolą, chwilę

przepisy- Milki
Keto zupa pekińska (Paleo, LowCarb) 85

zrobiły się u mnie ostatnio wyjątkowo popularne. W sumie od dłuższego już czasu regularnie zaopatruję się w możliwie dobrej jakości drób , zazwyczaj całą sztukę i na korpusie robię pyszny rosół. Zupy są więc stałym elementem mojego menu, choć nie zawsze ich zdjęcia lądują na IG lub na blogu… Czasami jest to po prostu zwykły rosół do picia. Niby takie

Modern Cave Girl
Galaretka z warzywami 68

konserwowy 1 puszka · kukurydza w puszce 1 puszka · pieczarki marynowane 200 g  · papryka marynowana 200 g · szynka z kurczaka 200 g · żelatyna 5 łyżek · sól · czarny pieprz mielony · rosół warzywny 1 L   Żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, tak żeby napęczniała. Rosół dokładnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną, sola i pieprzem. W dużej formie na babkę

przepisy- Milki
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym 93

obawiacie się ewentualnego rybnego posmaku, możecie zamienić sos rybny na sojowy. Drukuj Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym Jeśli szukasz pomysłów na wykorzystanie resztek kurczaka po pieczeniu czy rosole, to jest idealny przepis dla ciebie. Ta pyszna, pełna aromatów zupa, mimo całego bogactwa smaku, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Posiłek obiad, zupa Kuchnia azjatycka, tajska Słowo kluczowe curry, imbir(...)makaronu ryżowego 400 ml mleka kokosowego 4 cm kawałek świeżego imbiru 350 g ugotowanego, poszarpanego kurczaka może być z rosołu lub pieczenia 1 łyżka kurkumy 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki pasty z tamaryndowca 2 łyżki soku z limonki 5-6 liści limonki

Na-talerzu.pl
Zupa krem z białych warzyw 116

duża cebula połowa małego/kalafiora mały ząbek czosnku sól pieprz pół łyżeczki suszonego lubczyku lub kilka gałązek świeżego 4-5 łyżek słodkiej śmietanki Ok 700 ml. rosołu lub dowolnego bulionu Seler, pietruszkę, cebulę ziemniaki kroimy w niedużą kostkę. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zeszklić cebulę następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę. Całość(...)podsmażamy co jakiś czas mieszając około 5-8 minut.  Następnie wlewamy rosół/bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje dodajemy kalafiora i przyprawy.  Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, na koniec dodajemy śmietankę. Następnie wszystko miksujemy na jednolity krem. Świetnie smakuje z grzanką czosnkową, lub groszkiem ptysiowym. Smacznego

Andzia Pichci
Pasta do chleba z suszonymi pomidorami 84

Składniki : średniej wielkości filet z piersi kurczaka- u mnie taki gotowany w rosole ok. 10 sztuk pomidorów suszonych w oleju pieprz i papryka ostra mielone olej w którym były pomidory Przygotowanie: Ugotowane mięso, oraz pomidory zblendować, dodać pieprz i paprykę oraz olej ( u mnie kilka łyżek) Oleju dodać tyle, by masa dała się swobodne rozsmarować na chlebie. Znalazłam kolejny smaczny(...)prosty sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu

Proste Potrawy
Drożdżowe pierogi z soczewicą 59

minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren soczewicy * 250 gr mięsa z rosołu lub przesmażonej wątróbki drobiowej lub pominąć 3 ząbki czosnku 2 małe jajka 4 łyżki mielonego siemienia lnianego pół pęczka koperku 1 i 1/2 łyżeczki soli (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min. aż siemię zacznie wiązać. Farsz ma być, gęsty, trochę klejący, o konsystencji pasztetu. Jeżeli wyjdzie zbyt zbity, dodać jedno jajko lub kilka łyżek rosołu, jeżeli wyjdzie zbyt luźny dodać jedną łyżkę siemienia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić. Blat/stolnicę wysmarować cienką warstwą oleju, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, ma być

moj przepis na
Drożdżowe pierogi z soczewicą 70

minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren soczewicy * 250 gr mięsa z rosołu lub przesmażonej wątróbki drobiowej lub pominąć 3 ząbki czosnku 2 małe jajka 4 łyżki mielonego siemienia lnianego pół pęczka koperku 1 i 1/2 łyżeczki soli (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min. aż siemię zacznie wiązać. Farsz ma być, gęsty, trochę klejący, o konsystencji pasztetu. Jeżeli wyjdzie zbyt zbity, dodać jedno jajko lub kilka łyżek rosołu, jeżeli wyjdzie zbyt luźny dodać jedną łyżkę siemienia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić. Blat/stolnicę wysmarować cienką warstwą oleju, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, ma być

moj przepis na
Gulasz z kurczaka 86

porcje gulaszu w sosie śmietankowym z groszkiem i marchewką. 2 ćwiartki kurczaka 300 g Buttergemüse ( marchewka, groszek + masło) ale może być tylko mrożona marchewka z groszkiem 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego (może być z ½ kostki warzywnej) szczypta ostrej papryki w proszku 150 g śmietanki kremówki 30% 50 ml wrzącej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej rzepakowy ryż do podania(...)ostrą papryką. Smarujemy mięso odrobiną oleju. Mrożone warzywa wyjmujemy z zamrażalnika. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy doprawione mięso. Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony, następnie wlewamy gorący rosół lub bulion, zagotowujemy. Do mięsa wsypujemy warzywa i gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut. Dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i wrzącą wodą. Gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka brokułowa z gotowanym kurczakiem i fetą 72

fetą to doskonała propozycja na dość szybki i lekki posiłek. Uwielbiam takie połączenie, które idealnie współgra z delikatnym oraz niskokalorycznym sosem czosnkowym! Jeśli zastanawiacie się jak wykorzystać kurczaka z rosołu to ta sałatka będzie idealną inspiracją na jego pyszne spożytkowanie. Spróbujecie? Sałatka brokułowa z gotowanym kurczakiem i fetą - składniki:   500g brokuła 1 udo gotowane (lub inne mięso z kurczaka(...)może być z rosołu) 1/2 opakowania fety (około 140g) 1/2 czerwonej papryki Sos czosnkowy: 150 ml jogurtu naturalnego 1/2 ząbka czosnku  sól, pieprz Ponadto: groszek ptysiowy do posypania (u mnie Brześć )   Sałatka brokułowa z gotowanym kurczakiem i fetą - przygotowanie: Brokuła ugotować al dente na parze lub w lekko osolonej wodzie. Mięso z kurczaka oddzielić od kości, a fetę

Di gotuje