rosół - 7627 przepisów (strona:167/509)

Zupa porowa z charakterem 108

false false false PL X-NONE X-NONE Mama obdarowała mnie większą ilością pora i aby się nie zmarnował, część pokroiłam na porcje do warzywnych zup czy rosołu, surówek a z części ugotowałam zupę porową. Ale nie taką zwyczajną ale taką z charakterem,   pastą curry i mleczkiem kokosowym.   Smakowała bardzo dobrze Składniki : 4 sztuki   białej części pora(...)zielonej pasty curry 2 łyżki masła klarowanego Pęczek szczypiorku Biały pieprz, sól do smaku Dodatkowo na bulion: 1 podwójny filet z kurczaka z kością i skórą Włoszczyzna jak do rosołu Kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych Sól, pieprz Przygotowanie: Wcześniej ugotować bulion około 2 litry. Por przeciąć wzdłuż i dokładnie wypłukać. Najczęściej w jego wnętrzu znajduje się dużo piasku

W garach u Gosi
Pulpety z mięsa i ryżu duszone z ciecierzycą i marchewką 104

ciecierzycą i marchewką Składniki: 100 g ryżu 1/2 kg mielonej wołowiny 2 cebule 1 łyżeczka mielonego kminu ok 6 miękkich daktyli suszonych sól, pieprz do smaku 2 litry rosołu ( albo wywaru warzywnego) 4 marchewki 1 puszka ciecierzycy 1/2 łyżeczki kurkumy 2 nasiona kardamonu ( można pominąć) kawałek skórki z cytryny sól, pieprz do smaku do posypania 2 łyżeczki posiekanej mięty(...)migdały pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski razem z mięsem, przyprawami i ryże, wymieszać. Uformować pulpety, odstawić do lodówki na 30 minut. Marchewkę posiekać w kostkę W garnku zagotować rosół, dodać marchewkę, ciecierzycę, kurkumę, kardamon, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Delikatnie przełożyć pulpety. Gotować 40 minut. Na talerzu posypać miętą i bazylią

Smaczny zeszyt
Skrzydełka w jarzębinie i sosie sojowym 105

mąki ryżowej  Skrzydełka myjemy, wkładamy do garnka wraz z marchewką, cebulą i pietruszką, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Gotujemy skrzydełka do miękkości.  Skrzydełka wyjmujemy z rosołu (rosół użyjemy np. na bazę do zupy) W głębokiej patelni umieszczamy miód, konfiturę z jarzębiny, wino i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy skrzydełka. doprawiamy pieprzem. Po kilku minutach

Gotowanie jest łatwe
Stejkejszyn czyli 6 trików na wakacyjny klimat bez wakacji 90

Sezon urlopowy w tym roku jest jak rosół z ryżem- niby jak zwykle, niby dobrze, że jest, ale gdzie są kluseczki? Wiele osób musiało przeogranizować swoje plany, wiele wciąż nie wie co zrobi z wolnym czasem. Są też jednostki, które cieszą się z rosołu z ryżem i w tym roku wyszarpały pandemii wakacje życia- podobno, jeśli jesteś gotowa zaryzykować, największe

les mirabelles
MAKARON Z NALEŚNIKÓW 97

tani obiad lub dodatek do ulubionej zupy np.owocowej albo pomidorowej - zobacz przepis na makaron z naleśników.      Makaron naleśnikowy, to doskonały przepis na pyszny dodatek do rosołu, zupy pomidorowej, grzybowej lub szczawiowej. Makaron z naleśników świetnie komponuje się ze szpinakiem, kurczakiem, warzywami lub sosem pieczarkowym albo pomidorowym. Przygotowanie naleśnikowego makaronu jest szybkie, tanie i banalnie proste. Przepis(...)makaronem naleśnikowym>>> Z sosem ogórkowym>>> Z sosem grzybowym>>> Ze szpinakiem i śmietaną>>> Makaron naleśnikowy jako dodatek do: Rosołu z kury>>> Zupy pomidorowej>>>  Zupy koperkowej>>> Zupy neapolitańskiej>>>  Zobacz sprawdzony przepis na domowy makaron z naleśników

Moja Książka Kucharska
Szary krupnik dworski z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 117

cieszy się sporą popularnością. Tylko od nas zależy, czy nie zastąpi jej gazpacho, zupa tajska czy won ton ;) Szary krupnik dworski z Dzikowca – kuchnia podkarpacka Składniki: kości na rosół 1 stara kura 2 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 cebula 1/2 szklanki kaszy perłowej lub pęczaku 2-3 kapelusze suszonych grzybów sól Do dużego garnka wlewamy zimną wodę(...)wkładamy do niej kości rosołowe oraz wypatroszoną, umytą i poporcjowaną kurę. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Pod koniec gotowania solimy rosół, dodajemy obraną włoszczyznę, opieczoną nad ogniem cebulę, suszone grzyby   i wypłukaną do czysta kaszę. Gotujemy aż kasza zmięknie. Ugotowane mięso wyjmujemy, obieramy z kości, wkładamy na dno wazy i zalewamy wrzącym

Trzeci talerz
Ogórki duszone z metką 85

połączenie warzyw z metką Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych czerwona i żółta papryka cebula 4 pomidory (ok. 400 g ) 500 g wieprzowej metki 2 łyżki oleju 1/8 litra rosołu 2 łyżki listków tymianku sól pieprz pęczek koperku 100 g kwaśnej śmietany Przygotowanie: Ogórki i paprykę umyłem. Paprykę przepołowiłem, oczyściłem. Ogórki i cebulę również przekroiłem na pół, pokroiłem na plastry(...)Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na ósemki. Metkę mocno podsmażyłem na 1 łyżce oleju, wyjąłem z patelni. Warzywa oprócz pomidorów lekko poddusiłem na pozostałym oleju. Podlałem rosołem, dodałem pomidory, metkę, doprawiłem tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowałem to wszystko 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Koper umyłem, posiekałem, gotowe danie posypałem nim. Kwaśną śmietanę podałem w oddzielnym

R'n'G Kitchen
Vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy 156

porom. Zdecydowanie polecam! Vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy Składniki:  3-4 większe pory (około 450g) tylko biała i jasnozielona część 2-3 duże szalotki bananowe 250g ziemniaków 500ml rosołu lub wywaru warzywnego, ewentualnie wody łyżka śmietany sok z cytryny sól, pieprz 2 łyżki masła do smażenia szczypiorek do przybrania Jak zrobić vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy?  W garnku(...)Warzywa smażyć na małym ogniu, aby się skarmelizowały, ale uważać, aby się nie przypaliły, aby nie były brązowe.  Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i chwilę wszystko smażyć. Wlać rosół (bulion lub wodę), dodać sól i pieprz, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Zupę zdjąć z palnika i odstawić

Codzienne Gotowanie
Pierogi z mięsem – przepis 106

jedyne mięso, którego możesz użyć do wyrobu pierogów. Klasyczny przepis na pierogi zawiera farsz z gotowanego mięsa, najczęściej wołowego. Na farsz świetnie nadaje się także mięso gotowane w rosole ( przepis na rosół z kury ) lub gotowane mięso z kaczki. Mięso wieprzowe także ma swoich zwolenników. Jest jednak stosunkowo tłuste i przygotowany z niego farsz na pierogi ma charakterystyczny posmak, który

Przesmacznie
Nadziewane roladki schabowe duszone w kremowym sosie z warzywami 139

mieszanki warzywnej (marchewka, pietruszka, fasolka szparagowa, groszek) 2 ząbki czosnku 10 dag pleśniowego serka   np. brie 1 łyżka mąki + mąka do obtoczenia mięsa 1 szklanka mleka 1 szklanka rosołu lub bulionu domowego 3 łyżki oleju 1 łyżka klarowanego masła Sól i pieprz do smaku świeży koperek do posypania Przygotowanie: Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety . delikatnie solimy i posypujemy(...)wsypujemy łyżkę mąki i cały czas mieszając prażymy   mąkę przez minutę, następnie nie przestając mieszać wlewamy mleko i dokładnie mieszamy tak aby mąka dobrze się rozprowadziła, wlewamy gorący rosół lub bulion,   wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną z groszkiem, doprowadzamy do wrzenia, do patelni wkładamy roladki układając obok siebie, zmniejszamy ogień do minimum, ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Wanilia i Kardamon
Makaron domowy – przepis 102

Domowy makaron musi być na święta, do rosołu u babci i w każdym tradycyjnym polskim domu… włoskim pewnie też. To tylko cztery składniki – mąka, jajko, olej i sól. Nie ukrywam, że po robocie może być bałagan, ale przygotowanie wcale nie jest trudne. Spróbuj poniższego przepisu, a nie pożałujesz. Składniki na domowy makaron 200g mąki 1 jajko 1 żółtko łyżka oleju(...)rozwałkowaniu należy je pociąć na pasy szerokości 2 cm, następnie na romby lub kwadraty i dalej postępować tak jak z makaronem. Ten domowy makaron idealnie pasuje do tradycyjnego polskiego rosołu , sprawdź! Artykuł Makaron domowy – przepis pochodzi z serwisu PrzeSmacznie.pl

Przesmacznie
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą 100

tartej 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej czubek łyżeczki papryki chili sól, pieprz do smaku Sok pomidorowy: 1 kg świeżych pomidorów 2 szklanki rosołu 2 ząbki czosnku 3 cm papryki chili 1 łyżka cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego czubek łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia mąka do obtoczenia gołąbków (adsbygoogle(...)pokroić na kawałki, odrzucić twardy środek. Przesypać na pustą patelnię (może być po smażeniu gołąbków), dodać obrany i rozgnieciony czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili. Smażyć kilka minut, następnie wlać rosół, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, dusić pod przykryciem 20 minut. Do gorącego sosu pomidorowego włożyć usmażone wcześniej gołąbki z młodej kapusty, gotować 10 minut. Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

niecodziennikpary
Sos cebulowy – kuchnia podkarpacka 116

jego wypróbowania :) Przepis pochodzi ze strony Powiatu Kolbuszowskiego http://www.powiat.kolbuszowski.pl/smaki-powiatu/smaki-historyczne/ Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka Składniki: 4 średnie cebule 4 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki rosołu (najlepiej wołowego) 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego 5 płaskich łyżek cukru Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku z grubym dnem przesmażamy na maśle na złotobrązowy kolor. Do cebuli dodajemy(...)mąkę, mieszamy i jeszcze chwilę razem smażymy. Dolewamy gorący rosół, stawiamy na małym ogniu i mieszamy aż sos zgęstnieje i nie będzie czuć smaku mąki. Dodajemy ocet. Na suchej patelni karmelizujemy cukier, podgrzewając go to momentu, kiedy zacznie brązowieć. Skarmelizowany cukier dodajemy do sosu i przyprawiamy go do smaku solą. Podajemy gorący. Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA

Trzeci talerz
Sprawdzone pomysły na letnie dania 115

przepisem, który mimo swojej prostoty może być kulinarnym majstersztykiem, jest chłodnik litewski – danie, które jest idealne na upały. Składniki: pęczek botwiny wraz z buraczkami 400 g kefiru 500 ml rosołu lub bulionu 400 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanego koperku 2 małe ogórki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu Przygotowanie 1. Botwinkę umyć, pokroić, buraczki(...)obrać, a następnie pokroić w kosteczkę. 2. Do zagotowanego rosołu dodać buraczki i grubsze łodygi, należy je gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, na średnim ogniu, aż buraczki nie zmiękną, liście należy dodać pięć minut przed końcem gotowania. 3. Wywar należy wystudzić, następnie dodajemy kefir, śmietanę, koperek i szczypiorek oraz pokrojonego ogórka. 4. Danie doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez

sierotka maRysia w kuchni