rosół - 7627 przepisów (strona:167/509)

Kulinarne ABC na udane dania obiadowe 94

każdej główki brukselki natnijmy na krzyż. Gotujmy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru, koniecznie bez przykrycia. Dzięki takiemu zabiegowi brukselka nie będzie gorzka w smaku. Na bazie rosołu – co możemy zrobić, jeśli po świątecznym obiedzie zostanie nam rosół? Wtedy zamiast pomidorowej, przygotujmy na jego bazie zupę ze świeżych ogórków. Po obraniu, zetrzyjmy je na tarce lub posiekajmy. Wrzućmy

ProstePesto.pl
Zupa kalafiorowa 101

się szybko. My zdecydowanie odchodzimy od szybkiego sposobu. Zwykle robimy zupy na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. A żeby taki wywar uzyskać, to trzeba gotować go dość długo, coś jak rosół. I dopiero do takiego „rosołu” dodajemy całą resztę składników. To właśnie jest sekretem naszych zup. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Roladki wołowe w sosie chrzanowo-śmietanowym z przepisu taty 128

łyżka 200 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej 2 lub 3 małe ogórki kiszone papryka konserwowa 2 kostki rosołowe drobiowa i wołowa, możemy zamienić na domowy bulion lub rosół, kawałek żółtego sera 2 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka gałązek świeżej natki pietruszki 4 łyżki oleju sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie,słodką paprykę, pokrojoną w pół piórka jedną cebulę i wino. ( jeśli nie używamy kostek rosołowych wodę zmieniamy na 0,5 litra bulionu lub rosołu), Brytfankę/garnek przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok 3 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania sprawdzamy mięso na twardość, gdy roladki będą już miękkie dodajemy

Blog kulinarny S9.PL
Poradnik ProstePesto. Zioła w ogrodzie 118

cóż. Jeżeli jest w mieszkaniu balkon, to wystarczy duża doniczka. Może efekt nie będzie aż tak powalający, ale zawsze pod ręką będzie garść świeżej, zielonej wspaniałej pietruszki do niedzielnego rosołu. Pesto pietruszkowe sos z natki pietruszki i nerkowców Zupa krem z gruszki i korzenia pietruszki Podstawa polskiej kuchni czyli pyszny i pożywny rosół Masło do pieczywa z pietruszką i szczypiorkiem

ProstePesto.pl
11 powodów – dlaczego nie mogę schudnąć po ciąży !!! 109

obiadu na świetlicy szkolnej/ Zupa działa u mnie jak zdrowy zapychacz. Nie muszę się martwić, ze nie dostarczyłam sobie i mojej rodzinie dziennej dawki warzyw. A co z rosołem? Tam również ląduje nie 1 ale 4-5 marchewek, 2 pietruszki, seler, por, cebula, brokuł, jarmuż, kalarepka i zioła typu korzeń lubczyka, liście laurowe, odrobinka magi i ociupinka soli. Uwielbiam też(...)suszone grzybki. Marchewki, brokuł, jarmuż, kalarepkę /o ile nie jest „niciata”/ wcinamy wraz z rosołem. Jako drugi posiłek dziennie, preferuję kawę i coś na ząb. Zwykle to moment, w którym pracuję. Stawiam obok siebie miseczkę z orzeszkami, pełnowartościowy batonik lub po prostu owoce. Uwielbiam tez własnej roboty zdrowe ciasteczka ( artykuł – zdrowe energetyczne batoniki ) Polecam Wam również przeróżne

W Kawiarence
Botwinka 142

młodymi ziemniaczkami pachnącymi świeżym koperkiem smakuje obłędnie i jest propozycją pełnowartościowego, sezonowego obiadu. Składniki: 3 duże pęczki młodej botwinki 2 marchewki 2 ziemniaki 2 litry wody 3 kostki rosół drobiowy Vegeta Natur 1 pęczek koperku 6 łyżek soku z cytryny 3 łyżki przyprawy w płynie Vegeta Natur 60 ml śmietany 30% 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki(...)ziemniaki obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka na rozgrzany olej i chwilę smażyć. Następnie dodać buraczki, łodygi, liście i wlać wodę. Następnie dodać kostki rosół drobiowy Vegeta Natur, przykryć pokrywką i gotować około 20-25 minut. Po tym czasie dodać posiekany koperek, sok z cytryny, cukier, przyprawę w płynie Vegeta Natur i całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
KREM SZPARAGOWY 133

orientacyjne, tyle miałam szparag w lodówce, z takiej ilości więc zrobiłam. Składniki: - 1,1kg obranych szparag - 4 mniejsze cebule lub 2 duże - 90g masła - 50g kremówki - ok. 750ml rosołu, bulionu, itp. - sól - ksylitol lub cukier do smaku (u mnie 1-1,5 łyżki zależy od szparag) dodatkowo: - szczypior do posypania - cienkie plastry boczku W garnku rozgrzewamy masło, obsmażamy(...)obrane, pokrojone w kostkę cebule.  Do garnka dorzucamy obrane wcześnie,j pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Kilka minut obsmażamy razem z cebulą. Dodajemy sól, wlewamy gorący rosół (gdy nie mamy, wystarczy woda), garnek przykrywamy i gotujemy całość ok. 15-20 minut. Garnek zestawiamy z palnika i blendujemy zawartość na gładki krem. Ja używam do tego ręczny blender. Dodajemy kremówkę

Smaczne Zdrowe
Kurczak w śmietanowym sosie ze szparagami, podany z makaronem. 138

piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki 3/4 szklanki rosołu lub wody Przygotowanie; Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy na pół, wzdłuż, lub na kilka mniejszych ( według własnych upodobań) Każdy kawałek rozbijamy delikatnie młotkiem do mięsa. Oprószamy solą, pieprzem a następnie obtaczam(...)Ściągamy z patelni.  Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, delikatnie obieramy (strugamy nożem) końcówki. Kroimy w plasterki, wierzchołki zostawiamy w całości. Na patelnie dodajemy masło i wrzucamy szparagi .Dolewamy rosół lub wodę Dusimy około 3 minut. Dokładamy mięso a następnie wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy z makaronem lub ziemniakami.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Groszek z marchewką w wersji "wiosenna łąka" 130

czerwonej soczewicy 75 ml wody 1 łyżka startego parmezanu 3 łyżki oliwy z oliwek Vegeta Natur - przyprawa warzywna do potraw  pół opakowania mrożonego groszku 1 średnia marchewka z rosołu 1 garść szpinaku baby gałązka mięty pół małego pęczka koperku 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny jadalne kwiaty i listki mięty(...)kroimy w grubszą kostkę, kilka plasterków zostawiamy do ozdoby (wycinamy w kształt kwiatków). Pokrojoną marchewkę lekko podsmażamy na połowie łyżki masła, doprawiamy pieprzem. (jeśli akurat nie macie marchewki z rosołu, najlepiej ugotować ją osobno z dodatkiem Vegety Natur).   Groszek gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem Vegety Natur.  Następnie odcedzamy studzimy i blendujemy blenderem ręcznym razem z resztą

Quinoa Raz!
w sosie koperkowym piersi kuczaka... 145

piersi kurczaka 1 podwójna duża, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy 8 łyżek,    VEGETA NATUR z curry "zobacz TUTAJ" 2 łyżki, koperek świeży 2 pęczki, wywar z rosołu 1/2 litra lub woda i kostka rosołowa, pieprz mielony, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 12% 100 gram, woda 1/2 szklanki ziemniaki ugotowane 1 kg marchew karotka 3/4 kg, masło(...)duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i zrumienić na złoto z każdej strony, odkładać na talerz. Do tłuszczu po piersiach wsypać posiekany koperek, podsmażać z 1 minutę, wlać wywar z rosołu, włożyć piersi i dusić z 20 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do wywaru, wsypać pieprz mielony, mieszać do zagęszczenia sosu. Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem

W Mojej Kuchni Lubię
War z komperami - kuchnia podkarpacka 129

Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydaje przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpaci „ProCarpathia”. War z komperami – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 kości jagnięce warzywa jak do rosołu (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula) 1-2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego szczypta majeranku, 3 ząbki czosnku około 500 ml soku z kiszonej kapusty sól, pieprz Kości(...)baranie lub jagnięce zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem obranych jarzyn, liści laurowych i ziela angielskiego aż do powstania esencjonalnego rosołu. Przecedzamy. Do waru dodajemy sok z kiszonej kapusty w proporcjach: na 1 l wywaru – 500 ml l soku spod kapusty. Dodajemy też drobno posiekany czosnek oraz starty majeranek. Zagotowujemy. War podajemy z komperami, czyli gotowanymi ziemniakami

Trzeci talerz
Zupa pomidorowa 109

Zupa pomidorowa to jedna z szybszych zup, jeśli robi się ją na rosole, który już był wcześniej ugotowany. Tak wiec jeśli robimy zupę pomidorową na rosole z niedzieli, to jej wykonanie zajmie nam nawet mniej niż 10 minut. Poniżej znajdziecie właśnie p The post Zupa pomidorowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa szczawiowo- ziemniaczana 87

ogólnie bardzo lubię - najbardziej na surowo ;) Ale w zupie jak się okazuje też jest pyszny. Prosta, tania i na pewno znana większości z Was. Zupa szczawiowo-ziemniaczana - 2 litry rosołu - 8 dużych ziemniaków -300g szczawiu - 2 marchewki - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 50 ml śmietany - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę- podobnie robimy z marchewką. Zalewamy(...)rosołem i gotujemy do miękkości. Szczaw tniemy lub rwiemy na kawałeczki i wrzucamy do zupy- znów chwilę gotujemy. Śmietanę mieszamy z mąką , zaprawiamy niewielką ilością zupy a następnie wlewamy i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku

Kuchnia Pełna Emocji
Zupa pomidorowo- cebulowa 118

właśnie ją dodałam do zupy i powiem Wam, że jest pyszna- chyba lepsza od zwykłej pomidorówki. Jeśli chcecie dowodu to proponuję wyprobować przepis :) Zupa pomidorowo-cebulowa - 2 litry rosołu drobiowego - 2 puszki pomidorów krojonych ( 800g) - 1 kg cebuli - 50ml koniaku - 1 łyżka masła - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cząber suszony,  bazylia do smaku - 3 ząbki czosnku Rosół podgrzewamy i dodajemy

Kuchnia Pełna Emocji
Krupnik warszawski ze szczawiem 100

mogłam sobie pozwolić na popełnienie tego przepisu. Receptura wydaje się być zwykłym krupnikiem ale dodatek szczawiu nadaje tej zupce unikalnego charakteru. Krupnik warszawski ze szczawiem - 1,5-2 l rosołu - 150 g kaszy jęczmiennej - 6-7 ziemniaków - garść szczawiu ( świeżego) - 2 marchewki - por ( biała część) Rosół zagotowujemy i wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę marchewkę.  Kaszę płuczemy

Kuchnia Pełna Emocji