rosół - 7627 przepisów (strona:169/509)

11 powodów – dlaczego nie mogę schudnąć po ciąży !!! 85

obiadu na świetlicy szkolnej/ Zupa działa u mnie jak zdrowy zapychacz. Nie muszę się martwić, ze nie dostarczyłam sobie i mojej rodzinie dziennej dawki warzyw. A co z rosołem? Tam również ląduje nie 1 ale 4-5 marchewek, 2 pietruszki, seler, por, cebula, brokuł, jarmuż, kalarepka i zioła typu korzeń lubczyka, liście laurowe, odrobinka magi i ociupinka soli. Uwielbiam też(...)suszone grzybki. Marchewki, brokuł, jarmuż, kalarepkę /o ile nie jest „niciata”/ wcinamy wraz z rosołem. Jako drugi posiłek dziennie, preferuję kawę i coś na ząb. Zwykle to moment, w którym pracuję. Stawiam obok siebie miseczkę z orzeszkami, pełnowartościowy batonik lub po prostu owoce. Uwielbiam tez własnej roboty zdrowe ciasteczka ( artykuł – zdrowe energetyczne batoniki ) Polecam Wam również przeróżne

W Kawiarence
Botwinka 124

młodymi ziemniaczkami pachnącymi świeżym koperkiem smakuje obłędnie i jest propozycją pełnowartościowego, sezonowego obiadu. Składniki: 3 duże pęczki młodej botwinki 2 marchewki 2 ziemniaki 2 litry wody 3 kostki rosół drobiowy Vegeta Natur 1 pęczek koperku 6 łyżek soku z cytryny 3 łyżki przyprawy w płynie Vegeta Natur 60 ml śmietany 30% 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki(...)ziemniaki obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka na rozgrzany olej i chwilę smażyć. Następnie dodać buraczki, łodygi, liście i wlać wodę. Następnie dodać kostki rosół drobiowy Vegeta Natur, przykryć pokrywką i gotować około 20-25 minut. Po tym czasie dodać posiekany koperek, sok z cytryny, cukier, przyprawę w płynie Vegeta Natur i całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
KREM SZPARAGOWY 110

orientacyjne, tyle miałam szparag w lodówce, z takiej ilości więc zrobiłam. Składniki: - 1,1kg obranych szparag - 4 mniejsze cebule lub 2 duże - 90g masła - 50g kremówki - ok. 750ml rosołu, bulionu, itp. - sól - ksylitol lub cukier do smaku (u mnie 1-1,5 łyżki zależy od szparag) dodatkowo: - szczypior do posypania - cienkie plastry boczku W garnku rozgrzewamy masło, obsmażamy(...)obrane, pokrojone w kostkę cebule.  Do garnka dorzucamy obrane wcześnie,j pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Kilka minut obsmażamy razem z cebulą. Dodajemy sól, wlewamy gorący rosół (gdy nie mamy, wystarczy woda), garnek przykrywamy i gotujemy całość ok. 15-20 minut. Garnek zestawiamy z palnika i blendujemy zawartość na gładki krem. Ja używam do tego ręczny blender. Dodajemy kremówkę

Smaczne Zdrowe
Kurczak w śmietanowym sosie ze szparagami, podany z makaronem. 121

piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki 3/4 szklanki rosołu lub wody Przygotowanie; Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy na pół, wzdłuż, lub na kilka mniejszych ( według własnych upodobań) Każdy kawałek rozbijamy delikatnie młotkiem do mięsa. Oprószamy solą, pieprzem a następnie obtaczam(...)Ściągamy z patelni.  Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, delikatnie obieramy (strugamy nożem) końcówki. Kroimy w plasterki, wierzchołki zostawiamy w całości. Na patelnie dodajemy masło i wrzucamy szparagi .Dolewamy rosół lub wodę Dusimy około 3 minut. Dokładamy mięso a następnie wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy z makaronem lub ziemniakami.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Groszek z marchewką w wersji "wiosenna łąka" 109

czerwonej soczewicy 75 ml wody 1 łyżka startego parmezanu 3 łyżki oliwy z oliwek Vegeta Natur - przyprawa warzywna do potraw  pół opakowania mrożonego groszku 1 średnia marchewka z rosołu 1 garść szpinaku baby gałązka mięty pół małego pęczka koperku 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny jadalne kwiaty i listki mięty(...)kroimy w grubszą kostkę, kilka plasterków zostawiamy do ozdoby (wycinamy w kształt kwiatków). Pokrojoną marchewkę lekko podsmażamy na połowie łyżki masła, doprawiamy pieprzem. (jeśli akurat nie macie marchewki z rosołu, najlepiej ugotować ją osobno z dodatkiem Vegety Natur).   Groszek gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem Vegety Natur.  Następnie odcedzamy studzimy i blendujemy blenderem ręcznym razem z resztą

Quinoa Raz!
w sosie koperkowym piersi kuczaka... 129

piersi kurczaka 1 podwójna duża, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy 8 łyżek,    VEGETA NATUR z curry "zobacz TUTAJ" 2 łyżki, koperek świeży 2 pęczki, wywar z rosołu 1/2 litra lub woda i kostka rosołowa, pieprz mielony, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 12% 100 gram, woda 1/2 szklanki ziemniaki ugotowane 1 kg marchew karotka 3/4 kg, masło(...)duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i zrumienić na złoto z każdej strony, odkładać na talerz. Do tłuszczu po piersiach wsypać posiekany koperek, podsmażać z 1 minutę, wlać wywar z rosołu, włożyć piersi i dusić z 20 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do wywaru, wsypać pieprz mielony, mieszać do zagęszczenia sosu. Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem

W Mojej Kuchni Lubię
War z komperami - kuchnia podkarpacka 109

Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydaje przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpaci „ProCarpathia”. War z komperami – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 kości jagnięce warzywa jak do rosołu (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula) 1-2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego szczypta majeranku, 3 ząbki czosnku około 500 ml soku z kiszonej kapusty sól, pieprz Kości(...)baranie lub jagnięce zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem obranych jarzyn, liści laurowych i ziela angielskiego aż do powstania esencjonalnego rosołu. Przecedzamy. Do waru dodajemy sok z kiszonej kapusty w proporcjach: na 1 l wywaru – 500 ml l soku spod kapusty. Dodajemy też drobno posiekany czosnek oraz starty majeranek. Zagotowujemy. War podajemy z komperami, czyli gotowanymi ziemniakami

Trzeci talerz
Zupa pomidorowa 89

Zupa pomidorowa to jedna z szybszych zup, jeśli robi się ją na rosole, który już był wcześniej ugotowany. Tak wiec jeśli robimy zupę pomidorową na rosole z niedzieli, to jej wykonanie zajmie nam nawet mniej niż 10 minut. Poniżej znajdziecie właśnie p The post Zupa pomidorowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa szczawiowo- ziemniaczana 67

ogólnie bardzo lubię - najbardziej na surowo ;) Ale w zupie jak się okazuje też jest pyszny. Prosta, tania i na pewno znana większości z Was. Zupa szczawiowo-ziemniaczana - 2 litry rosołu - 8 dużych ziemniaków -300g szczawiu - 2 marchewki - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 50 ml śmietany - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę- podobnie robimy z marchewką. Zalewamy(...)rosołem i gotujemy do miękkości. Szczaw tniemy lub rwiemy na kawałeczki i wrzucamy do zupy- znów chwilę gotujemy. Śmietanę mieszamy z mąką , zaprawiamy niewielką ilością zupy a następnie wlewamy i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku

Kuchnia Pełna Emocji
Zupa pomidorowo- cebulowa 100

właśnie ją dodałam do zupy i powiem Wam, że jest pyszna- chyba lepsza od zwykłej pomidorówki. Jeśli chcecie dowodu to proponuję wyprobować przepis :) Zupa pomidorowo-cebulowa - 2 litry rosołu drobiowego - 2 puszki pomidorów krojonych ( 800g) - 1 kg cebuli - 50ml koniaku - 1 łyżka masła - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cząber suszony,  bazylia do smaku - 3 ząbki czosnku Rosół podgrzewamy i dodajemy

Kuchnia Pełna Emocji
Krupnik warszawski ze szczawiem 83

mogłam sobie pozwolić na popełnienie tego przepisu. Receptura wydaje się być zwykłym krupnikiem ale dodatek szczawiu nadaje tej zupce unikalnego charakteru. Krupnik warszawski ze szczawiem - 1,5-2 l rosołu - 150 g kaszy jęczmiennej - 6-7 ziemniaków - garść szczawiu ( świeżego) - 2 marchewki - por ( biała część) Rosół zagotowujemy i wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę marchewkę.  Kaszę płuczemy

Kuchnia Pełna Emocji
Sałatka ziemniaczana teściowej 94

znajomymi. Smakuje bardzo podobnie do tradycyjnej sałatki jarzynowej – z tym, że jest bez jajek, za to z czerwoną fasolą. Sałatka jest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw pozostałych z rosołu. https://youtu.be/w5aAjYizHe8 Składniki na sałatkę ziemniaczaną teściowej: 5 ziemniaków średniej wielkości (około 0,5 kg) 3 marchewki (250 g) kawałek selera, 2 pietruszki (razem 200 g) puszka czerwonej fasoli(...)łyżki majonezu 2 łyżki śmietany łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz   Przygotowanie Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach. Marchewki, selera i pietruszki również gotujemy (ja miałam warzywa z rosołu). Czekamy, aż warzywa przestygną. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Marchewki, selera i pietruszki również kroimy w kostkę, ale drobną. Fasolę odsączamy z zalewy. Ogórki i cebulę kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa buraczkowa 118

dużo wartości odżywczych, więc warto je uwzględniać w swojej diecie. Zupę przygotowałam na bazie bulionu mięsnego, jednak możecie ją również przygotowywać na bulionie warzywnym. Buraczkową możecie zrobić także z rosołu, który Wam pozostał – wystarczy w poniższym przepisie pominąć etap przygotowywania bulionu, dodać buraczki, ziemniaki, pokroić marchewkę z rosołu oraz zaprawić całość śmietaną. Mam nadzieję, że ta prosta zupa

Kuchnia Bazylii
Pierogi z mięsem z pieczarkami 93

niedzielę w wielu polskich domach gotowany jest rosół, a później pytanie co zrobić z mięsem z tego rosołu. Najłatwiej zrobić po prostu pierogi z mięsem , pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , różnego rodzaju paszteciki , pierogi ruskie , pasztet z makaronu włoskiego i wiele innych. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami. nadzienie: 450 g mięsa wołowego gotowanego, 2 cebule

królestwo garów
Karkówka wolno pieczona 150

WOLNO PIECZONA KARKÓWKA Składniki: ok. 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do grilla 1 kostka bulionowa Vegeta Natur (rosół drobiowy lub warzywna) 250 ml gorącej wody 3 ziela angielskie 2 liście laurowe Przygotowanie: Karkówkę nacieramy solą, pieprzem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posypujemy przyprawą Vegeta Natur do grilla. Karkówkę(...)przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc, aby przeszła przyprawami.  Kostkę bulionową Vegeta Natur (ja użyłam rosołu drobiowego, ale może to być też bulion warzywny) rozpuszczamy w gorącej wodzie.  Karczek wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut ( w tym czasie trzeba go obrócić na drogą stronę). Po 20 minutach

Bon appetit mon amie