rosół - 7627 przepisów (strona:157/509)

Krokiety z mięsem mielony i warzywami 50

kroku w prosty i szybki sposób zrobić pyszne krokiety z mięsem i warzywami. Krokiety z mięsem i warzywami to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z wczorajszego rosołu :-). Możesz też ugotować dowolne mięso mielone. W składnikach podaję smaczne propozycje zamienników . Krokiety to wdzięczny obiad. Po pierwsze są bardzo szybkie w zrobieniu . Wykonasz je w zaledwie pół godziny. Po drugie(...)krokietów. Jeśli lubisz krokiety w panierce, to potrzebne będą też: 2 jajka szklanka bułki tartej (ewentualnie zmielone otręby owsiane) Jakie mięso do krokietów? Najprościej wykorzystać mięso z ugotowanego już rosołu. Jeśli nie masz, to ugotuj w garnku. Najlepsza jest mieszanka 2 typów mięs (drobiowe, wieprzowe lub wołowe). Ważne jest też, aby mięso nie było ani za chude, ani za tłuste

Ania gotuje
Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną 44

kaszą jaglaną i tymi samymi ziołami. Każda wersja była tak samo smaczna. No dobra, ta Toli smakowała mi chyba najmniej. Z wiekiem zaczynam omijać klasyczny makaron w zupach (poza rosołem oczywiście), nie smakuje mi tak bardzo jak kiedyś. Częściej wybieram ryż i kasze. Dzięki diecie My odkryłam właśnie kaszę jaglaną, którą dodaję nawet do zwyczajnych sałatek, na przykład z sałatą(...)gęsta, dolejcie trochę wody, za rzadka – pogotujcie ją chwilę bez pokrywki. Zupę podajemy z kaszą, poszatkowanymi ziołami i odrobiną jogurtu. Podobne przepisy: Kremowa pomidorowa z jarzynami z rosołu Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem Zupa pomidorowa z makaronem Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami Zupa pomidorowa

Kardamonovy
Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka 48

według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Czarnorzekach. Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanych i mielonych grzybów oraz z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład takiego, na którym gotowany był rosół. Do farszu dodaje się sporo podsmażonej cebulki i doprawia się go solą i pieprzem. Farsz jest syty, a dzięki grzybom i cebuli ma właściwą konsystencję, jest smaczny i aromatyczny. Można(...)niego dodać koperek, natkę pietruszki albo ugotowaną marchewkę z rosołu. Dobrze pamiętać, że w tego typu daniach jako dodatek najlepiej sprawdzają się podgrzybki, ponieważ mają intensywny smak i miły dla oka głęboki kolor. Prawdziwki (borowiki) zostawmy sobie do zup i sosów, które w znacznie lepszy sposób uwydatnią ich walory – łagodny smak i delikatny kolor. Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne

Trzeci talerz
Tom Kha Gai (tajska zupa z kurczakiem) 48

doprawiona sosem sojowym i pastą Tom Kha. Tą popularną zupę można wzbogacić o grzyby np. boczniaki lub Shiitake.  Składniki na zupę tajską z kurczakiem: około 1,2 litra rosołu z kurczaka 400g mięsa z kurczaka, pokrojonego w paseczki (może być z fileta lub udek bez kości i skóry) 2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona tępą(...)cieniutkie plasterki posiekany szczypiorek i kolendra do posypania gotowej potrawy ugotowany ryż (dodatek do potrawy) Tajska zupa z kurczakiem przepis  Krok 1. W garnku na zupę zagotować rosół, dodać pokrojone w paseczki mięso z kurczaka, podgotować chwilę i wlać mleko kokosowe. Następnie dodać trawę cytrynową, galangal, liście limonki kaffir, pastę Tom Kha oraz chili. Zupę skosztować i doprawić

Moja Książka Kucharska
PASZTET Z KURCZAKA I JABŁEK + FILMIK 53

wylewamy resztę masła.  Pasztet pieczemy około 45 minut w temperaturze 185 %, funkcja góra/dół.  Po upieczeniu i ostudzeniu wkładamy go do lodówki.  Do szklanki gorącego rosołu wsypujemy żelatynę i mieszamy aż ostygnie. Kiedy rosół zacznie tężeć smarujemy nim pasztet aż pokryje się cały galaretką.  Pasztet po zastygnięciu żelatyny nadaje się do zjedzenia. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa pieczarkowa 44

Zapraszam na tradycyjną i bardzo smaczną zupę pieczarkową . Zupa pieczarkowa to super pomysł na tani obiad, który można szykować przez cały rok. Zupę pieczarkową gotuję na rosole z ziemniakami i dodatkiem koperku, dzięki temu zupa jest aromatyczna i super pyszna. Zupa pieczarkowa to jedna z naszych ulubionych zup i zawsze gotuję ją w większym garnku i mam obiad(...)ziela angielskiego. Garnek przykryć pokrywą i postawić na gazie. Wybrać palnik o średniej mocy. Bulion zagotować, zmniejszyć moc palnika, tak aby wywar tylko mrugał i gotować przez godzinę. 2. Rosół odcedzić, zostawić w garnku sam bulion. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę pokroić w plastry. Odłożyć na talerzyk i dodać do zupy pod koniec gotowania

Gotuj z Prezesem
Leczo z klopsikami 64

drobno posiekaną cebulę. Po chwili smażenia dodać plasterki pieczarek, a po kilku minutach drobno posiekany czosnek. Smażyć krótko, włożyć klopsiki, listek laurowy i ziele,  zalać całość wodą lub rosołem. Dodać koncentrat, doprawić. Dusić około 20-30 minut lub do miękkości składników i zgęstnienia sosu - gdyby sos za szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu.  Sprawdzić stopień doprawienia sosu

Lekcje w kuchni
Gołąbki z bulgur i wołowiny 92

wołowiny: 1 puszka siekanych pomidorów z chili ok. 2 łyżki pasty paprykowej i 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz mielony do smaku, ok. 1 łyżeczki cukru 250 ml rosołu lub bulionu Jak przygotować pyszne gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą bulgur ? Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo (ok.10 minut), odcedzamy. Do miski z kaszą dodajemy(...)łyżki. Składamy liść zawijając brzegi do środka, a potem rolujemy jak krokiety . Gołąbki podsmażamy na oleju z obu stron na patelni, a następnie zalewamy je 250 ml wrzącego rosołu lub bulionu, (można też zrobić bulion z kostki jeśli ktoś używa), dodajemy siekane pomidory, pastę paprykową i koncentrat, majeranek, cukier, sól i pieprz do smaku, dusimy pod przykryciem, aż gołąbki będą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROSÓŁ + FILMIK 50

Wspaniały, przejrzysty i bez szumowin rosół. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowanu. Przepis mojej babci stosuję od lat i zawsze wychodzi idealny, polecam :) SKŁADNIKI :  4 litry wody  mały kawałek szpondru (wołowego ) 2 skrzydełka 2 udka z kurczaka 1mały korpus kawałek zielonej części z pora liście lubczyku i selera ( mogą być również suszone ) 1 cebula marchew, pietruszka, serler- kawałek(...)gotować, jednak jak nie chcemy mieć szumowin to mięso wkładamy na gorąca wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 minut,  Cebulę opalamu na gazie i dodajemy do rosołu oraz całą jarzynę. Rosuł gotujemy na małym ogniu aż wszystko będzie miękkie, na koniec wyjmujemy liście i cebulę i zupę doprawiamy do smaku.   Rosuł podajemy z makaronem, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Klopsiki w sosie porowo-koperkowym 67

przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 2-3 szklanek wody lub rosołu, mały por (biała i jasnozielona część), duży ząbek czosnku, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, 1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub mąki pszennej, mały pęczek posiekanego koperku sól, pieprz(...)klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, dodać posiekanego pora. Smażyć kilka chwil i dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć krótko i zalać całość wodą lub rosołem. Dusić na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości wszystkich składników. Wlać śmietankę. Dodać przyprawy. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody (mieszankę należy dodawać stopniowo, kontrolując gęstość

Lekcje w kuchni
Szybka zupa krem z zielonych szparagów 52

pyszne i zdrowe warzywa. Szybka zupa krem ze szparagów jest bardzo prosta do zrobienia. I tutaj mam dla Ciebie małą podpowiedź: zawsze mam w zamrażarce bulion lub rosół, przydaje się właśnie w takich momentach. Gdy gotuję rosół, od razu robię go więcej, część przelewam do pojemników i mrożę, a jak mam w planach zupę to po prostu go wyjmuję

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z botwiny z ziemniakami: przepis, jak zrobić 54

przygotowaniu! Zupa botwinkowa to prawdziwe smaki wiosny i dzieciństwa :) Niech Twoja kuchnia wypełni się zapachami wiosny! Pyszna zupa z botwiny z marchewką, ziemniakami i koncentratem pomidorowym. Zupa ugotowana na rosole z kurczaka, z dodatkiem posiekanego koperku, śmietanką i jajkiem na twardo. Sezon na botwinkę jest krótki - póki trwa sięgnij po ten prosty i wypróbowany przepis. Przygotuj zupę, ulepszając mój przepis(...)przepis na botwinkę tak samo jak ja! Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać: Zupa krem z soczewicy czerwonej>>> Rosół z indyka, najsmaczniejszy domowy przepis>>> Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą>>> Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem>>> Zupa jarzynowa

Moja Książka Kucharska
Szynka w sosie własnym z cebulą 149

godziny i 30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić sos przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Opcjonalnie dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią lub mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu (mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując

Lekcje w kuchni
Pasztet z indyka 59

stopni czas około 15 min. Po parzeniu wyjmujemy warzywa , mięso, wątróbkę i studzimy. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku 2,5-3 mm dwa razy. Bułki moczymy w rosole i dajemy do mielenia. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Dodajemy jajka. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY 57

Kapuśniak z kiszonej kapusty to zaraz po rosole i zupie ogórkowej jedna z moich ulubionych zup. Z dodatkiem marchewki, ziemniaków i kiełbasy, na wywarze warzywnym. Zupa jest pyszna, treściwa, sycąca i lekko kwaśna. Kiszonki mają bardzo dobry wpływ na nasz układ trawienny, dlatego też warto taką zupę wprowadzić do swojej diety. Przepisów na kapuśniak jest wiele, jedni gotują na żeberkach(...)inni na wędzonce, a jeszcze inni na rosole. Mnie i mojej rodzinie bardzo smakuje wersja z kiełbasą, dlatego też taką najczęściej gotuję. Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki: * 400 g kapusty kiszonej * 3 ziemniaki * 2 marchewki * 1 cebula * 1 kiełbasa typu Śląska * 3 kulki ziela angielskiego * 3 liście laurowe * 1 l wywaru warzywnego * 1 łyżeczka przecieru pomidorowego * 1/2 łyżeczki kminku

Zrób to smacznie