barszcz z uszkami, różnorodne dania z grzybów i fasoli. Wigilia kończy się wręczeniem prezentów, śpiewaniem kolęd i wyjściem na pasterkę. Po powrocie z kościoła spożywa się posiłki mięsne np. rosół z kołdunami. Na placu Katedralnym w Wilnie co roku można podziwiać piękną, rozświetloną choinkę i największy żłobek na Litwie. W tym miejscu Litwini witają Nowy Rok. Tradycyjne ozdoby choinkowe tworzy(...)czekają prezenty przyniesione przez aniołka lub Jezuska. Przez całą noc na dworze palą się pnie drzew. Boże Narodzenie i 2 dzień świąt to czas rodzinnych spotkań. Tradycyjne dania to rosół z cielęciny, indyk z migdałami i kasztanami. Węgrzy chętnie sięgają też po kiełbasy, szynki i kaszanki. Deser stanowi strucla nadziewana makiem i orzechami. Składniki dań mają swoje znaczenie np. miód
ProstePesto.pletap powinien trać 20-30 min. Ja w wersji dania ze zdjęcia, nie wyjmowałam mięsa z blaszki a w wolne przestrzenie między mięsem wsypałam ryż i całość podlałam rosołem. Kawałki mięsa były zanurzone w rosole, górna część pozostała chrupiąca. Robimy jak lubimy Ryż u mnie ostatnio basmati, ale nada się każdy taki, jaki lubicie, trzeba tylko dopilnować sobie długości czasu
Mieszam w GarnkuSycąca i rozgrzewająca p rzepyszna zupa z żołądków drobiowych potocznie zwana flaczkami. 3 porcje około 1,5 litra rosołu 600 g żołądków drobiowych 1 średniej wielkości marchewka kawałek selera 1 mała pietruszka kawałek pora pół małej cebuli 3 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)gotować do miękkości około 60 minut. Następnie żołądki odcedzić, wystudzić i pokroić na paseczki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki, por pokroić na plasterki. Zagotować rosół włożyć pokrojone żołądki i warzywa oraz przyprawy oprócz majeranku. Całość dorowadzić do wrzenia następnie zmniejszyć płomień i gotować około 30 minut. Na patelni i oleju zeszklić cebulę dodać mąkę
Andzia Pichcilubczyku 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki cukru pieprz cayenne według uznania 2 ząbki czosnku olej do smażenia około 1,5 litra dowolnego bulionu lub rosołu Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc. Następnie ugotować do miękkości. Cebulę pokroić, w kosteczkę, czosnek posiekać i zeszklić na oleju, Papryki pokroić(...)talarki i dodać do podsmażonej cebuli. Całość smażyć co jakiś czas mieszając krótko tak aby warzywa pozostały al dente. Ugotowaną fasolę przełożyć do garnka zalać bulionem (ja wykorzystałam rosół z wczoraj) dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać podsmażone warzywa, pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 15 minut aby smaki się
Andzia Pichcikroku w prosty i szybki sposób zrobić pyszne krokiety z mięsem i warzywami. Krokiety z mięsem i warzywami to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z wczorajszego rosołu :-). Możesz też ugotować dowolne mięso mielone. W składnikach podaję smaczne propozycje zamienników . Krokiety to wdzięczny obiad. Po pierwsze są bardzo szybkie w zrobieniu . Wykonasz je w zaledwie pół godziny. Po drugie(...)krokietów. Jeśli lubisz krokiety w panierce, to potrzebne będą też: 2 jajka szklanka bułki tartej (ewentualnie zmielone otręby owsiane) Jakie mięso do krokietów? Najprościej wykorzystać mięso z ugotowanego już rosołu. Jeśli nie masz, to ugotuj w garnku. Najlepsza jest mieszanka 2 typów mięs (drobiowe, wieprzowe lub wołowe). Ważne jest też, aby mięso nie było ani za chude, ani za tłuste
Ania gotujekroku w prosty i szybki sposób zrobić pyszne krokiety z mięsem i warzywami. Krokiety z mięsem i warzywami to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z wczorajszego rosołu :-). Możesz też ugotować dowolne mięso mielone. W składnikach podaję smaczne propozycje zamienników . Krokiety to wdzięczny obiad. Po pierwsze są bardzo szybkie w zrobieniu . Wykonasz je w zaledwie pół godziny. Po drugie(...)krokietów. Jeśli lubisz krokiety w panierce, to potrzebne będą też: 2 jajka szklanka bułki tartej (ewentualnie zmielone otręby owsiane) Jakie mięso do krokietów? Najprościej wykorzystać mięso z ugotowanego już rosołu. Jeśli nie masz, to ugotuj w garnku. Najlepsza jest mieszanka 2 typów mięs (drobiowe, wieprzowe lub wołowe). Ważne jest też, aby mięso nie było ani za chude, ani za tłuste
Ania gotujekaszą jaglaną i tymi samymi ziołami. Każda wersja była tak samo smaczna. No dobra, ta Toli smakowała mi chyba najmniej. Z wiekiem zaczynam omijać klasyczny makaron w zupach (poza rosołem oczywiście), nie smakuje mi tak bardzo jak kiedyś. Częściej wybieram ryż i kasze. Dzięki diecie My odkryłam właśnie kaszę jaglaną, którą dodaję nawet do zwyczajnych sałatek, na przykład z sałatą(...)gęsta, dolejcie trochę wody, za rzadka – pogotujcie ją chwilę bez pokrywki. Zupę podajemy z kaszą, poszatkowanymi ziołami i odrobiną jogurtu. Podobne przepisy: Kremowa pomidorowa z jarzynami z rosołu Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem Zupa pomidorowa z makaronem Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami Zupa pomidorowa
Kardamonovywedług przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Czarnorzekach. Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanych i mielonych grzybów oraz z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład takiego, na którym gotowany był rosół. Do farszu dodaje się sporo podsmażonej cebulki i doprawia się go solą i pieprzem. Farsz jest syty, a dzięki grzybom i cebuli ma właściwą konsystencję, jest smaczny i aromatyczny. Można(...)niego dodać koperek, natkę pietruszki albo ugotowaną marchewkę z rosołu. Dobrze pamiętać, że w tego typu daniach jako dodatek najlepiej sprawdzają się podgrzybki, ponieważ mają intensywny smak i miły dla oka głęboki kolor. Prawdziwki (borowiki) zostawmy sobie do zup i sosów, które w znacznie lepszy sposób uwydatnią ich walory – łagodny smak i delikatny kolor. Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne
Trzeci talerzdoprawiona sosem sojowym i pastą Tom Kha. Tą popularną zupę można wzbogacić o grzyby np. boczniaki lub Shiitake. Składniki na zupę tajską z kurczakiem: około 1,2 litra rosołu z kurczaka 400g mięsa z kurczaka, pokrojonego w paseczki (może być z fileta lub udek bez kości i skóry) 2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona tępą(...)cieniutkie plasterki posiekany szczypiorek i kolendra do posypania gotowej potrawy ugotowany ryż (dodatek do potrawy) Tajska zupa z kurczakiem przepis Krok 1. W garnku na zupę zagotować rosół, dodać pokrojone w paseczki mięso z kurczaka, podgotować chwilę i wlać mleko kokosowe. Następnie dodać trawę cytrynową, galangal, liście limonki kaffir, pastę Tom Kha oraz chili. Zupę skosztować i doprawić
Moja Książka Kucharskawylewamy resztę masła. Pasztet pieczemy około 45 minut w temperaturze 185 %, funkcja góra/dół. Po upieczeniu i ostudzeniu wkładamy go do lodówki. Do szklanki gorącego rosołu wsypujemy żelatynę i mieszamy aż ostygnie. Kiedy rosół zacznie tężeć smarujemy nim pasztet aż pokryje się cały galaretką. Pasztet po zastygnięciu żelatyny nadaje się do zjedzenia. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliZapraszam na tradycyjną i bardzo smaczną zupę pieczarkową . Zupa pieczarkowa to super pomysł na tani obiad, który można szykować przez cały rok. Zupę pieczarkową gotuję na rosole z ziemniakami i dodatkiem koperku, dzięki temu zupa jest aromatyczna i super pyszna. Zupa pieczarkowa to jedna z naszych ulubionych zup i zawsze gotuję ją w większym garnku i mam obiad(...)ziela angielskiego. Garnek przykryć pokrywą i postawić na gazie. Wybrać palnik o średniej mocy. Bulion zagotować, zmniejszyć moc palnika, tak aby wywar tylko mrugał i gotować przez godzinę. 2. Rosół odcedzić, zostawić w garnku sam bulion. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę pokroić w plastry. Odłożyć na talerzyk i dodać do zupy pod koniec gotowania
Gotuj z Prezesemdrobno posiekaną cebulę. Po chwili smażenia dodać plasterki pieczarek, a po kilku minutach drobno posiekany czosnek. Smażyć krótko, włożyć klopsiki, listek laurowy i ziele, zalać całość wodą lub rosołem. Dodać koncentrat, doprawić. Dusić około 20-30 minut lub do miękkości składników i zgęstnienia sosu - gdyby sos za szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Sprawdzić stopień doprawienia sosu
Lekcje w kuchniwołowiny: 1 puszka siekanych pomidorów z chili ok. 2 łyżki pasty paprykowej i 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz mielony do smaku, ok. 1 łyżeczki cukru 250 ml rosołu lub bulionu Jak przygotować pyszne gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą bulgur ? Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo (ok.10 minut), odcedzamy. Do miski z kaszą dodajemy(...)łyżki. Składamy liść zawijając brzegi do środka, a potem rolujemy jak krokiety . Gołąbki podsmażamy na oleju z obu stron na patelni, a następnie zalewamy je 250 ml wrzącego rosołu lub bulionu, (można też zrobić bulion z kostki jeśli ktoś używa), dodajemy siekane pomidory, pastę paprykową i koncentrat, majeranek, cukier, sól i pieprz do smaku, dusimy pod przykryciem, aż gołąbki będą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWspaniały, przejrzysty i bez szumowin rosół. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowanu. Przepis mojej babci stosuję od lat i zawsze wychodzi idealny, polecam :) SKŁADNIKI : 4 litry wody mały kawałek szpondru (wołowego ) 2 skrzydełka 2 udka z kurczaka 1mały korpus kawałek zielonej części z pora liście lubczyku i selera ( mogą być również suszone ) 1 cebula marchew, pietruszka, serler- kawałek(...)gotować, jednak jak nie chcemy mieć szumowin to mięso wkładamy na gorąca wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 minut, Cebulę opalamu na gazie i dodajemy do rosołu oraz całą jarzynę. Rosuł gotujemy na małym ogniu aż wszystko będzie miękkie, na koniec wyjmujemy liście i cebulę i zupę doprawiamy do smaku. Rosuł podajemy z makaronem, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliprzesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 2-3 szklanek wody lub rosołu, mały por (biała i jasnozielona część), duży ząbek czosnku, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, 1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub mąki pszennej, mały pęczek posiekanego koperku sól, pieprz(...)klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, dodać posiekanego pora. Smażyć kilka chwil i dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć krótko i zalać całość wodą lub rosołem. Dusić na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości wszystkich składników. Wlać śmietankę. Dodać przyprawy. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody (mieszankę należy dodawać stopniowo, kontrolując gęstość
Lekcje w kuchni