pan - 500 przepisów (strona:8/34)

Magazyn "Moje smaki życia" - recenzja 116

Źródło zdjęcia: http://mojesmakizycia.pl/ Tekst NIE jest sponsorowany!Wbiegłam wczoraj do Biedronki chwilę przed zamknięciem po ekspresowe zakupy i kiedy Panie krzyczały już, że zapraszają do kasy wpadł mi w oko magazyn "Moje smaki życia". Okładka ładna, cena zachęcająca (2,99 zł) - "a niech będzie" - pomyślałam i wrzuciłam z pełną świadomością, że jak zacznę przeglądać i się zastanawiać(...)Panie zamordują mnie wzrokiem... Nie kupuję często takich magazynów, bo przeważnie są drogie i szkoda mi kasy. Jak już mam coś kupić, to lepiej książkę ;)"Moje smaki życia" za tą cenę są jednak atrakcyjną propozycją. Znajdziemy trochę przepisów, w tym numerze w dużej mierze świątecznych, z których może któryś wypróbuję, a może nie... Wiecie, jak mam książkę, to wiem

Kraina Tysiąca Smaków
Na kartce za tylnią szybą pisało, czyli polszczyzna na blogach 104

piętnaście minut na zjedzenie śniadania i przy okazji oglądanie telewizji (oczywiście "śniadaniowej"). Zawsze oglądam telewizję, choć podobno można też oglądać telewizor. Próbowałam raz, ale było nudno. W każdym razie pan Michał Olszański opowiadał dziś o kartkach wkładanych przez złodziei samochodów "za tylnią szybę" i pomyślałam, że się przesłyszałam. M. nie potwierdził, bo nie znosi "śniadaniowej" i oczywiście nie słuchał(...)chwilę później pan Olszański zaczął mówić o złodziejach wyciągających portfele "z tylniej kieszeni", no i to niestety usłyszeliśmy już oboje. I wtedy się zbulwersowałam i napisałam nawet maila do TVP :) Ja rozumiem, że zaproszony do programu gość może popełniać takie błędy i telewizja za takie osoby odpowiadać nie może, ale żeby prezenter? Zakładam, że oni powinni mówić w miarę poprawnie

Kraina Tysiąca Smaków
"Dietetyczne rewolucje" z Oleofarm 164

nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi bagietkami wypiekanymi w Andelsie :) Zdjęcie dzięki uprzejmości organizatorów Pod okiem pana Mirosława Jabłońskiego, przygotowaliśmy własne kompozycje sałatek. Każda zupełnie inna i oryginalna. Jury wybrało trzy sałatki (najładniejszą, najzdrowszą i najciekawiej skomponowaną), których autorzy otrzymali nagrody, a na koniec wszyscy uczestnicy mieli wybrać(...)mnóstwa zdrowych i pysznych składników. Do dyspozycji mieliśmy nie tylko świeże warzywa, ale także owoce, sery, kiełki, pestki dyni, płatki migdałowe, a także całą gamę olejów i soków Oleofarm. Pan Mirosław Jabłoński pokazał nam, jak można te ostatnie wykorzystać do przygotowania oryginalnych dressingów do naszych sałatek. A na koniec moja kompozycja: miks sałat, kiełki (m.in. buraka - genialne! tylko gdzie

Kraina Tysiąca Smaków
Przepis na tortille pszenno-kukurydziane, gotowanie na rynku Manufaktury i X Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi :) 154

sobotę 8.06 miałam ogromną przyjemność przygotować meksykańskie tortille na rynku Manufaktury w Łodzi. Muszę Wam przyznać, że ręce mi się trzęsły, gdy sympatyczny Pan Jarek zakładał mi na głowę mikrofon i powiedział, że teraz mogę zacząć gadać... bo co tu mówić? Ten uśmiech na zdjęciu to tylko "dobra mina do złej gry" ;) No, ale w radiu pracy nie szukam, Szaranowicz(...)też ze mnie żaden ;) Gotowałyśmy w takim oto składzie (od lewej): Magda, Agnieszka, ja i Zośka :) Pan Jarek montuje mikrofon. A fartuszek podpisał Paolo Cozza na szczęście ;)  Ale od początku... X Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi odbywał się w dniach 6 - 9.06.2013 r. Motywem przewodnim były w tym roku filmy. 25 restauracji i 9 kawiarni przygotowało potrawy i desery

Kraina Tysiąca Smaków
Cannelloni z porem i brokułem 325

warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też w Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Pan Mąż ochrzcił rury "prawdziwym męskim żarciem" i brzuszysko głaszcze z zadowolenia, gdy na stole ta wersja cannelloni ląduje. Wiecznie suszy mi głowę aby rury jak najszybciej powtórzyć :) Składniki(...)pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był dokładnie przykryty.Piec do miękkości w nagrzanym do 200C piekarniku ok 20-25 min. Miękkość makaronu sprawdzać widelcem. "Prawdziwe męskie żarcie" wg. Pana Męża

Grunt to przepis!
Rostbef 225

kolacje, a jeszcze bardziej wspólne jej przygotowywanie. Dlatego zawsze wybieram sprawdzone sposoby i przyrządzam coś, co mój mężczyzna lubi najbardziej, i co w znaczący sposób poprawia mu humor. Drogie Panie  - może też skusicie się i uraczycie swych lubych solidną porcją soczystego steka? Po takiej kolacji Wasi mężczyźni na pewno zadbają  o najsłodszy na świecie deser. A może zamienicie(...)się rolami i tym razem Panowie założą fartuszki? Inwencję twórczą pozostawiam Wam moi drodzy czytelnicy :) Wszystkiego najsmaczniejszego!  Steki z rostbefu - 2 kawałki rostbefu wołowego (każdy o masie 200g) - oliwa z oliwek - świeżo mielony pieprz - sól - kiść pomidorków koktajlowych - pół szklanki wytrawnego wina czerwonego Na patelni rozgrzej oliwę. Na gorący tłuszcz wyłóż steka i smaż 3 minuty. Po tym czasie

Sajkofanka smaku
STROMBOLI 207

Dzisiaj zapraszam Was na moje kulinarne wspomnienie z amerykanskich wakacji Panie , Panowie - kuchnia wloskaa w roli glownejSTROMBOLI Przyszykowalam ciasto jak do pizzyUsmazylam piersi z kurzczaka, przygotowalam szpinak, podsmazylam pieczarki, ser starty mozzarella, brie oraz zblanszowalam brokuly. Wylozylam to na rozwalkowany prostokat ciasta, posmarowany pasta z pomidorow. Zrolowalam. Drugie Stromboli przygotowalam z miesa mielonego z cebulka, I z grilowanej papryki, mozzarella

Smaki Edyty
W damskim gronie - 8.03.2013- Dzień Kobiet 140

Powiedział mi po prostu- klepiemy bo One na to pozwalają . Jak bym Ciebie klepnął to bym dostał w pysk, to po co się wygłupiać. Tak więc moje drogie Panie tak nas traktują jak na to pozwalamy . I w pracy i w domu i w polityce . A, że tegoroczny Dzień Kobiet spędzam w typowo babskim gronie ( Mama , suczka-Psotka(...)herbatę różano-waniliową ( pachnie obłędnie) i ciasteczka z czekoladą ( endorfiny zawsze mile widziane). Pies dostanie krupniczek na kurzych żołądkach który uwielbia  i Dzień Kobiet odfajkowany. A od naszych Panów z racji odległości jaka ich od nas dzieli doszły rankiem M-msy z kwiatkami

Buniabaje w kuchni
Wykwintna Kaczka... Dziwaczka? 228

makaron, A gdy połknęła dwa złote, Mówiła, że odda potem. Martwiły się inne kaczki: "Co będzie z takiej dziwaczki?" Aż wreszcie znalazł się kupiec: "Na obiad można ją upiec!" Pan kucharz kaczkę starannie Piekł, jak należy, w brytfannie, Lecz zdębiał obiad podając, Bo z kaczki zrobił się zając, W dodatku cały w buraczkach. Taka to była dziwaczka! Jan Brzechwa, "Kaczka

W kuchni Karmel-itki
Szefie, sałatkę? SAŁATKA "SZEFA". 2353

swoje światopoglądy!A co do tego ma szef, z tytułowej sałatki? Natknęłam się na jeden bardzo krótki, szczątkowy wpis. Prawdopodobnie z lenistwago nie dokończyłam. "(..) Szef mojej ciotki, rubaszny, grubaśny pan, trzymał w swojej wielkiejręce miseczkę plastikową i zażerał się jakąś sałatką. Co tam było, chwila.. Pomidor, sałata,majonez chyba. Na pewno, widać, że lubi. Kawałek sera przykleił mu się(...)biegałpo zakładzie, krzyczał z wypchana paszczą - do roboty! A sam? Żarłok. Leniwy żarłok! (...)"Prawdopodobnie nie przepadałam za nim, nie pamiętam. Ale obok znajdował się taki "miły" obrazek z karykaturą Pana Szefa. Tak miły, iż wolałam go nie publikować.Postanowiłam jednak, że z racji takiego śmiesznego znaleziska, postaram się tę sałatkę odtworzyć.I wyszło mi takie coś.Zapraszam do skosztowania! SAŁATKA

W kuchni Karmel-itki
Mięciutko mi...DOBOWE PIERNICZKI NA MAŚLANCE. 371

Dostałam ten przepis od klienta mojej Mamy. Prowadzimy sklep, a nawet trzy. Moja mama to osoba bardzo otwarta i towarzyska, czym sobie plusuje u klienteli. Jeden Pan przybiegł wieczorem i pytał o amoniak, a z tego tytułu wywiązał się temat o piernikach. Na osiedlu, gdzie mieści się sklep już wiedzą, że gotuję i prowadzę bloga. Nim się obejrzałam, dostałam(...)Pana przepis na intrygujące pierniki. Są to pierniki dobowe, gdzie przygotowane ciasto zostawiamy na dobę. Nie byłam zbyt do nich przychylna, ale..  Zostałam mile zaskoczona. Tak mięciutkich pierniczków w życiu nie jadłam! (chyba,że te kupne). Wręcz jak biszkopciki. I co najważniejsze, nie muszą leżakować. Są od razu do jedzenia, nie twardnieją, nic się z nimi nie dzieje. Polecam

W kuchni Karmel-itki
BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. 180

się z pozostałymi w Gniewinie.Biszkopciki te powstały na warsztatach słodkich wypieków, w jakich Karmel-itka miała przyjemność wziąć udział.Były tak pyszne, aż rozeszły się w mgnieniu oka. A Pan od Jana Niezbędnego, który przyglądał się nam, jak pieczemyi skosztował jeszcze ciepłego ciasteczka, po czym poprosił o publikację przepisu. Spełniam więc prośbę,publikuję obiecany przepis. BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. /przepis(...)Wylewamy do małych foremek, wciskamy w ciasto owoce, posypujemy  posiekanymi pistacjami. Pieczemy w temperaturze ok. 180  stopni przez 12 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich, a  w szczególności Pana od Jana Niezbędnego, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 161

nowego kucharza restauracji, Dariusza Spychały, jak i pożegnania dotychczasowego szefa, Pawła Zasławskiego, który żegna się z Gośćmi, aby dalej rozwijać swoje umiejętności. Menu degustacyjne, które zostało stworzone przez obu panów, połączyło w sobie ich smakowe doznania, doświadczenie zawodowe, kunszt kulinarny w owocne efekty tego jakże smakowitego spotkania. fot.: Zielone Słonie - Fuzja Smaków    "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW" powstała(...)kulinarnych wspaniałościach, po tej uczcie dla zmysłów, szefowie kuchni wyszli z ukrycia, by ukazać swoje oblicze i opowiedzieć co nieco o zaprezentowanych daniach. Z racji obecności dziennikarzy, porwano obydwóch panów przed kamerę i obiektywy aparatów. Przeprowadzono wywiady, wymieniono uwagi i porady, podzielono się spostrzeżeniami i chwalono za pyszną kolację. Uważam, że pochwały były jak najbardziej słuszne. Paweł Zasławski Dariusz Spychała

W kuchni Karmel-itki