pan - 500 przepisów (strona:12/34)

Boze Narodzenie 200

WIARY, CO GÓRY PRZENOSINADZIEI, KTÓRA NIE GAŚNIEMIŁOŚCI W KAŻDEJ ILOŚCII... CZEGO SOBIE ŻYCZYCIE... - NIECH SIĘ SPEŁNI Na radosne świętowanie Pamiątki Narodzenia Pana Jezusa,życzę obfitych darów i łask, płynących ze żłóbka Bożej Dzieciny, czułej opieki Jego Matki w Nowym 2015 Rokuoraz odpoczynku od trudów codzienności

Anioły w kuchni
Jarmark bożonarodzeniowy pod Narodowym. Bez klimatu Świąt. 227

Niestety nic więcej dobrego o warszawskim jarmarku nie mogę napisać. Nawet rok temu, pod nieszczęsnym Dworcem Centralnym, jarmark miał ciekawszy asortyment i kupiłam na nim piękną drewnianą deskę od Pana z Litwy.Chyba nigdy nie napisałam tak negatywnego posta, ale zwyczajnie wkurza mnie to, że Warszawie brakuje jarmarku bożonarodzeniowego z prawdziwego zdarzenia, takiego z magicznym świątecznym klimatem. Na przykładzie innych polskich

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 286

hours (or over the night) in cold water or milk. It will make it more tender and delicate. Remove the liquids and set aside.Heat the oil in a medium pan, and fry the onions until translucent.Add sugar, bay leaves and allspice berries. Simmer on a small heat for a minute.Add a pinch of salt, tomato paste, vinegar, raisins, pinch

karmelowy
Pieczone jajko w bułce - śniadanie do łóżka nr 2 185

Kolejna propozycja śniadania do łóżka :) ciekawe ile panów skorzysta z tego pomysłu? :-PSkładniki na 1 porcję:1 duża, okrągła bułka razowa1  - 2 jajka (w zależności od wielkości bułki)2 plasterki szynkićwiartka pomidoramożna dodać dowolny sersól, pieprzszczypiorBułce ścinamy "kapelusz" i delikatnie wydrążamy miąższ. Do Środka wbijamy jajko (lub 2 jajka w zależności

Bon Appetit Małgorzaty
Czernina (Soplicowa czarna polewka) ! 181

Soplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę!   Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę!"   -  A. Mickiewicz  "Pan Tadeusz".uwielbiam tę zupę, ale jeśli ktoś się jej boi albo brzydzi to proszę tylko przeczytać ten post jako kulinarną ciekawostkę. Chętnie poznam innych blogerów, którzy jedli bądź nawet robili czerninę? :)Moi rodzice pochodzą ze Zduńskiej Woli z woj. łódzkiego (dawne sieradzkie

Bon Appetit Małgorzaty
Żeberka w glazurze miodowo-ketchupowej 233

ketchupie. Danie wzbogaciłam o ocet winny z czerwonego wina i musztardę. Ale jeśli ktoś przeoczył takie danie w swoim jadłospisie to serdecznie zapraszam do mojego przepisu. Smakuje głównie panom :)Składniki:1 kg żeberek wieprzowych1 cebulasól, pieprzsuszony majeranek4 łyżki naturalnego miodu10 łyżek ketchupu3 łyżki octu winnego z czerwonego wina3 łyżeczki musztardy grillowej1 łyżka sosu chilliolej do smażeniaŻeberka nacieramy solą, pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 188

Kuchnia kresowa ..."Pszenicy szafranowej buja kłos złocisty, Żyto ubrane w srebra malarskiego listy,I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy sięPrzepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej

Bon Appetit Małgorzaty
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 170

Znudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba zapiekana z serem i pieczarkami 216

Moje nowe odkrycie :) Przepis znalazłam zupełnie przypadkowo w gazetce Przyślij przepis nr 4/2008. Gazetka przeleżała 5 lat, ale się przydała. Przepis przysłał pan A. Malinowski. Podaję z moimi zmianami i polecam dla wszystkich lubiących ryby :)Składniki:700 g białej ryby (u mnie dorsz, ale może być mintaj, miruna lub morszczuk)1 łyżka olejuser zółty - tyle plastrów ile porcji rybykilka pieczareksóltymianeksuszony

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Orzechowe 257

znaczy, że gotowe) .Gotowe :) czy nie jest banalne ?  UWAGA!!! Ciasto jest kruche i delikatne więc uważamy przy krojeniu ;) Ostatnio natknąłem się na pewien utworek pewnego pana :) Do dziś słucham tego non stop. Oczywiście z gatunku indie folk :) HozierFrom Eden  Pozdrowionka i udanej niedzieli Michał

Gotuj Z Muzyką
Ciasto Orzechowe 249

gotowe) .Gotowe :) czy nie jest banalne ?  UWAGA!!! Ciasto jest kruche i delikatne więc uważamy przy krojeniu ;) Ostatnio natknąłem się na FB na pewien utworek pewnego pana :) Do dziś słucham tego non stop. Oczywiście z gatunku indie folk :) HozierFrom Eden  Pozdrowionka i udanej niedzieli Michał

Gotuj Z Muzyką
Cielęcina w sosie sardelowym 256

ponownie Pan Makłowicz spowodował, że koniecznie musiałam coś ugotować. Tym razem chodziło o cielęcinę. Niestety nie udało się kupić cielęcej polędwicy na medaliony - no dobra , nawet nie próbowałam. Kupiłam cielęce sznycle.  Z cielęciną mam taki problem, że robię ją rzadko i potem nigdy nie pamiętam czy mi smakowało czy nie do końca. Kojarzy mi się też z głębokim

Stare Gary
Fondue czekoladowe 150

mamy 30 września, czyli dzisiaj świętują nasi chłopcy! :)I moje drogie Panie, może zaserwujcie w ten dzień swoim mężczyznom zmysłowy deser, idealny na romantyczny wieczór?! :)Jeżeli nie macie naczynia do fondue, to można użyć metalowej podstawki do herbaty/naczynia + świeca typu podgrzewacz i garnuszek, a jak tego też nie posiadacie, to wystarczy czekoladę z kremówką roztopić w garnku na kuchence

Kraina Miodem Płynąca
Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy 203

bakers twine.In a medium oven-proof skillet heat remaining oil over a medium-high heat. Brown turkey on all sides. Pour apple cider and 1/4 cup chicken stock in pan. Place in oven and bake until chicken is cooked through, about 30-35 minutes. Use a meat thermometer to make sure it’s fully cooked, it should read 75 oC.Once

karmelowy
Poranna kawka z syropem z agawy 151

blasku słońca, z ukochanej moki, to kawa pełna aromatu. Włosi mawiają, że kawę najlepiej to w ogóle nie słodzić cukrem białym …Ja moją kawę słodzę zamówionym w sklepie u Pana Marka SKWORCU,orginalnym meksykańskim produktem- SYROPEM Z AGAWYSyrop z agawy jest trzykrotnie słodszy niż cukier biały a jednocześnie jego indeks glikemiczny IG jest 4-5 razy niższy

Z Kuchni Do Kuchni