pan - 500 przepisów (strona:10/34)

Sałatka z owocem granatu i wizyta w Chacie w Lesie 366

Sałatkę przywieźliśmy ze sobą do serca Stobrawskich Lasów. Do maleńkiej osady Kęszyce, gdzie palce obu rąk wystarczą dziecku do policzenia wszystkich domów. Gościliśmy w CHACIE W LESIE. Chatą rządzi Pan Wojciech i jego żona Zosia :) Rodzice naszych przyjaciół. Już kiedyś tam byliśmy, ale dopiero teraz doznałam olśnienia - o tym miejscu MUSZĘ napisać na blogu. Będzie dużo i długo, ale zapewniam

bistro mama
Młoda kapusta z boczkiem, koperkiem i pomidorkami 179

rana dziś pada, termometr wskazuje jakieś 14 stopni, dzieci nie pobiegają po zielonej trawce, nie będzie występów na tarasie, atrakcji w ogrodzie. Żal mi ich strasznie. One czekają, panie przedszkolanki szykują swoje grupy na ten dzień od kilku miesięcy. A tu przychodzi deszcz w ten dzień i tyle z wielkiego słonecznego pikniku. Wiem, wiem, że to nie jest powód, żeby

bistro mama
Dodatki na grilla - tosty z kurkami oraz tortilla z gruszką i niebieskim lazurem 148

znaczyło, że byliście na jedynej słusznej drodze. Nie jest łatwo tam trafić, ale tylko za pierwszym razem. A bywanie tam uzależnia. Ostatni raz gościliśmy u pani Zosi i pana Wojciecha w zeszłym roku, w październiku. Takiej jesieni jak tam, próżno szukać w mieście. Kilka zdjęć można podejrzeć tutaj.Czytaj więcej

bistro mama
Lody z kajmakiem i prażonymi migdałami w polewie czekoladowej 145

obowiązkowo chrupiącej przekąski, kupiłam kiedyś łuskane solone prażone migdały. Uwaga, uwaga... firmy Son Sanchez :) Tak, tak, ja też myślałam, że to tylko słonecznik. Na pewno kojarzycie charakterystyczne opakowania z panem z sumiastym wąsem.Czytaj więcej

bistro mama
Schab pieczony w szynce w sosie z boczniaków 201

obiad muszę mieć cielęcinę, a że zbliżał się długi weekend, to szanse dostania dobrej sztuki mięsa malały. Zadzwoniłam do jednego z lepszych sklepów mięsnych w mieście, sam pan rzeźnik przekonywał mnie, że ma dla mnie wyśmienitą łopatkę cielęcą. Wysłałam więc szybko po te zakupy męża, który już po wszystkim chciał mnie udusić za całą akcję, za cenę tego mięsa

bistro mama
Koktajl z granatem 145

Dzień dobry poniedziałku, dzień dobry żłobku, szkoło i praco! Zaczynamy nowy tydzień. Piżamka do żłobka przyszykowana, wiadomo, zawsze w poniedziałek należy przynieść nową, przecież w piątek panie oddają do prania. Tik tak tik tak. Worek ze strojem na wf spakowany? To nie wszystko... trzeba jeszcze pamiętać, żeby go ze sobą zabrać. Tik tak tik tak...Śniadanie do szkoły, do pracy

bistro mama
Ciasteczka z kremem mlecznym (à la świąteczne markizy) 216

Sześciolatki zaczynają kumać bazę, jak powiedziałby dziś gimnazjalista. Taki sześciolatek już wie, ze nie każdy Mikołaj jest prawdziwy, bo na przykład pamięta z przedszkola przebranego Pana Fredzia... W centrum handlowym widzi czterech różnych Mikołajów i dlaczego niektórzy z nich rozdają ulotki zamiast prezentów? W szkole dziś też był Mikołaj, jutro zabawa Mikołajkowa u taty w pracy, znowu będzie jakiś inny

bistro mama
Letnia tarta z cukinią 164

wygodne zawsze ciasto francuskie. Niestety tuczące, również jak zawsze. Co ciekawe, po powrocie do domu okazało się, że cukinia w momencie nabijania jej na kasę występowała pod przykrywką i pan kasjer zobaczył w niej ogórek krótki. Panu więc dedykuję przepis i polecam zabawę w znajdź 5 różnic.Składniki:ciasto francuskie1 młoda cukiniapół małej cebuli2 ząbki czosnkułyżeczka kaparówkilka czarnych oliwek3 plasterki

W kuchni wieczorem
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 208

prąd motocyklem na rondzie nie powinna zbytnio dziwić. W wiejskim miasteczku zobaczymy dziadka z laską i pieskiem, który wyszepcze bon giorno, mijając Cię na drodze, a w sklepie starszy pan sprzedający sery, ani myśli mówić po angielsku, za to uśmiechnie się rozbawiony, a wyglądać będzie jak z filmu - śniada cera, posiwiałe włosy, fartuch przewiązany w pasie i ten błysk

W kuchni wieczorem
Addio pomidory 149

mój przewlekły niedoczas przyszła jasień i wysypała się dyniami na blogach. Dobrze, że chociaż w kuchni mogę na chwilę zwolnić i poczuć jej smak. I jeszcze posłuchać Kabaretu Starszych Panów, który bardzo mi się z jesienią kojarzy. Może za sprawą poniższej piosenki? Dziś ponownie tylko dawka zdjęć.  I jeszcze trochę jesieni z telefonu

W kuchni wieczorem
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce 386

Provence2 cups tomato sauce or passata1 generous handful of spinach, chopped½ cup mozzarella cheese, shredded¼ cup Parmesan cheese, gratedPreparation:Preheat oven to 180 oC.Heat the oil in a large pan over medium heat and add the ground meat, breaking it up with a spatula or wooden spoon.Add the minced garlic and herbes de Provence to the meat, season with salt

karmelowy
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 155

zarzucenia. Są na wysokim poziomie. No i w większości restauracje te, mają odsłoniętą kuchnie, a u Kojota jest w ogóle całkowicie na widoku! Widzimy co tam się dzieje, jak Panowie przygotowują pizze, wszystko schludne i może właśnie to jest ich sekret? Tak, jeżeli miałabym wybrać jakieś  godne polecenia miejsce to w 100% poleciłabym właśnie "u Kojota". Jeżeli będziecie

Słodkie Przyjemności
Tarta z białej czekolady na owsianym spodzie 392

Panowie! Macie pomysł na obdarowanie pań na tegoroczne święto Dnia Kobiet? Ja swojemu zapowiedziałam - nie chcę kwiatów - rajstop i kawy tym bardziej :) Zaproponowałam mu aby pomyślał nad czymś innym, a Wam proponuje przygotować słodką przyjemność dla swoich dam. Ciasto przekona każdego - mimo, że emanuje słodyczą ma w sobie też trochę płatków owsianych, które powinny przekonać osoby dbające o linie, poza

Słodkie Przyjemności
Zapiekane kajzerki z jajkiem 329

robi się praktycznie samo. Znajdą się chętni, prawda? :) Szczególnie w Dzień Kobiet, może dostaniemy śniadanie do łóżka :) - choć osobiście uważam, że takie śniadania powinny być na porządku dziennym Panowie ;)Składniki:2 kajzerki2 jajka15 dag ulubionej szynkiłodyżki szczypiorkuSposób przygotowania:Piekarnik nagrzewamy do 180`CNa samym początku przygotowujemy pucharki – kajzerkom odcinamy wierzch, następnie wydrążamy środek, lekko ugniatając spód. Na dno każdej bułki

Słodkie Przyjemności
Lordowska paczka 167

czuć tej piwnej goryczki - może dlatego, że nie  jest to prawdziwe piwo? :) Coś mi się wydaje, że będzie to hit tej majówki. Mówię o płci pięknej, dla panów wydaje mi się, będzie to za słodki trunek. W każdym razie, smak fajny, bardzo owocowy i słodki. Poza spersonalizowaną butelką, którą widać na moich zdjęciach, dostałam kilka przydatnych gadżetów

Słodkie Przyjemności