tarce i dosypać do ciasta naleśnikowego. Powinno być gęste. Na kilku kroplach oleju rzepakowego smażymy zgrabne placuszki. Smażą się bardzo szybko. przepis na sos z ogórka / tzatziki/ gęsty jogurt naturany 1-2 świeże zielone ogórki ząbek czosnku sól, pieprz Ogórki należy zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posolić i odrobinę popieprzyć. Voila! Gotowe(...)doskonała alternatywą dla smakoszy ciasta naleśnikowego. Ja robię je dosyć często, w różnych wariacjach smakowych. Mój pomysł na obiad w 10 minut w uzupełnieniu z sosem z zielonego ogórka jest naprawdę pyszny i każdemu go polecam. Artykuł pomysł na obiad w 10 minut – placki cukiniowe z sosem z ogórka pochodzi z serwisu Wkawiarence.pl
W Kawiarenceidentyczny jak ten w restauracji, chrupiąca sałata i ogórek oraz oczywiście rozpuszczony ser. Smak przebija wszystko – właśnie odkryłeś przepis na najlepsze cheeseburgery na świecie. Składniki (na 4 cheeseburgery): 400g dobrej jakości mielonej wołowiny, w temperaturze pokojowej 4 bułki hamburgerowe z sezamem 4 liście sałaty, u mnie strzępiastej 2 ogórki konserwowe 4 łyżki keczupu 4 plasterki sera gouda sól(...)pieprz do smaku Na sos: połowa małej cebuli 2 małe ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu sól i pieprz do smaku Zacznijmy od przygotowania sosu, który dobrze jak się lekko chwilę przegryzie – do miseczki dodajemy majonez, keczup, drobno posiekane ogórki i bardzo drobno posiekanej cebuli – można ją także zetrzeć na drobnej, ostrej tarce
Smaczna Stronaprzygotowywaniu kiszonej kapusty. Dziś przygotowuję ją sama. Jest, to niezwykle proste zwłaszcza jeśli macie do dyspozycji garnek hermetyczny z kamionki . To właśnie w takim garnku (bynajmniej bardzo podobnym) kiszone ogórki i kapustę przygotowywali moi rodzice. Niestety został uszkodzony, dlatego ostatnio zamówiłam nowy garnek w sklepie Zagroda . *na końcu wpisu mam dla Was niespodziankę Kilka słów o… Zagroda(...)Zagroda? Zamówiony przeze mnie garnek hermetyczny z kamionki (inaczej beczka z kamionki) jest przeznaczony do długotrwałego przechowywania żywności w warunkach ekologicznych, bez użycia konserwantów. Doskonale nadaje się do kiszenia ogórków, kwaszenia kapusty, peklowania mięsa, przechowywania smalcu itd. Ja używam go głównie go kiszenia. Garnek ma wymiary 30 cm (szerokość) i 36 cm (wysokość). Jeśli jeszcze nie kisiliście ogórków
Słodkie okruszkiporządku, więc dzielę się z wami moim “nowatorskim” rozwiązaniem Chętnie się dowiem, czy robicie w domu sałatkę szwedzką, czy może preferujecie inne wytrawne przetwory Sałatka z cukinii, ogórków i papryki na zimę – bez cukru 9 słoików 1,5 kg ogórków średniej wielkości 1,5 kg cukinii (u mnie żółta i klasyczna) 2 papryki 5 cebul(...)główki czosnku 30 ziarenek pieprzu 20 ziarenek ziela angielskiego 2,5 łyżki soli 3/4 szklanki octu 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu Wszystkie warzywa umyć. Z ogórków i cukinii odciąć końcówki, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić na plasterki ręcznie lub przy pomocy maszynki. Umieścić w dużym garnku, zasolić, dodać przyprawy, ocet i ksylitol, wymieszać
Fitkotmięsa czy ryb, świetnie komponuje się również z potrawami z ziemniaków. W moim domu podaję go do paluszków rybnych, smakuje wybornie. składniki na 4 porcje 3 duże ogórki kiszone 500 ml bulionu ( może być z kostki ) 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmiatany 18% pęczek szczypiorku sól ( opcjonalnie) przepis Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych(...)otworach. Do garnka przekładamy starte ogórki, zalewamy je bulionem i całość gotujemy około 5 minut. Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę, wlewamy chochlę bulionu i wszystko dokładnie razem łączymy. Gotową zawiesiną zabialamy sos, wszystko dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Opłukany szczypiorek drobno siekamy a następnie łączymy go z gorącym sosem. Gotowy sos podajemy na gorąco
Smakowite Daniapodsmażyć. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę smażyć do czasu aż się zeszkli (najlepiej na tej samej patelni, na której wcześniej smażyło się mięso). Kapustę pekińską poszatkować. Ogórki konserwowe (w sezonie polecam zrobić swoje ogórki wg przepisu: Ogórki konserwowe na zimę) . Pokroić w kosteczkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy(...)przepłukać. Wszystkie składniki (kurczak, cebula, kukurydza konserwowa, papryka, majonez, ketchup, ogórki konserwowe) poza kapustą pekińską wymieszać ze sobą oraz z ketchupem i majonezem. Przełożyć do miski (najlepiej przezroczystej), a na wierzch ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską. Smacznego! Zajrzyjcie również po ten przepis: Sałatka gyros warstwowa oraz tutaj: Przekąski na imprezę i tutaj: Sałatki na imprezę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post
Kulinarne Przebojebardzo, to niech popada trochę i niech wraca słoneczko :-) U mnie dziś przepis na ogórki z miodem. Robiliśmy w sobotę dwa rodzaje, jeszcze muszę zrobić dwa i ogórki na ten rok zakończone, chyba że znajdę jakiś ciekawy przepis to zobaczymy :-) Te polecam, jadłam. Siostra dała nam słoik na spróbowanie, dla mnie pyszne są. Bardziej na słodko, takie delikatne(...)Polecam i miłego poniedziałku życzę :-) Składniki: około 6-7 kg ogórków (takich większych) 1-2 czerwone papryki 3 cebule po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego można dać ziarenka kopru Zalewa: 12 szklanek wody 2 szklanki octu 10% 4 łyżki miodu prawdziwego u mnie wielokwiatowy 40 dkg curku 5 dkg soli 1. Składniki na zalewę dać do dużego garnka
kruche babeczkiubiegłym zrobionych zostało kilka słoików "na próbkę". Jadał je najbardziej wybredny pod względem zdecydowanych smaków członek rodziny, co dowodzi, że są pyszne. Spotkałam się z określeniem, że są to ogórki po żydowsku, choć nie mam pojęcia, dlaczego. Niezależnie od nazwy zróbcie sobie kilka słoików i przekonajcie się sami o wyjątkowości smaku tych przetworów. Składniki : Zalewa 5 szklanek wody(...)liścia pora 3 talarki marchewki ząbek czosnku kawałek (ok. 2 cm chrzanu) Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować, rozpuszczając cukier w płynie. Zalewę odstawić do schłodzenia. Zgrabne ogórki moczyć w zimnej wodzie przez godzinę lub dwie. Do słoików włożyć wymienione wyżej dodatki, a następnie włożyć ogórki (nie mogą wystawać poza szyjkę słoika). Zawartość słoików zalać schłodzoną
Weekendy w domu i ogrodziesałatka do obiadu. A w ogóle to można pomyśleć już o zimie i zapakować je do słoików i zrobić domowe zapasy W każdym razie polecam! Zachęcam również do zrobienia ogórków marynowanych z kurkumą – przepis znajdziecie tutaj <klik> . Składniki (na 2 słoiki litrowe): 2 świeże ogórki zielone (około 300 g) 4 łodygi selera naciowego 1 duża(...)szklanki cukru lub ksylitolu 2 szklanki wody Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w większe wiórka, a czosnek w plasterki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Ogórki i selera naciowego dokładnie myjemy i usuwamy brzydkie końcówki. Ogórki kroimy w plastry 0,5 – 1 cm grubości, a selera w słupki. Do umytych słoików władamy warzywa
Lamarida.pljesienno - zimowe wieczory, ale i na wiosenne obiadki też nie zaszkodzi :) 200 g. salami 50 g. boczku wędzonego 300 g. wędzonej cienkiej kiełbasy 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 10 zielonych oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 liść laurowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra rosołu 1 łyżka cukru sól pieprz papryka słodka(...)śmietana (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę i salami pokroić w paski, boczek w kostkę, a cebulę w piórka. Paprykę pokroić w paski, czosnek posiekać natomiast ogórki kiszone pokroić w półplasterki. Do garnka z grubym dnem wlać małą ilość oleju. Wrzucić kiełbasę, boczek i salami, lekko je podsmażyć i wyjąć z garnka. Na tym samym oleju podsmażyć cebulę, czosnek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprzyprawy gyros 1 łyżka przyprawy harrisa (nie pasty) 1 łyżka oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 sałaty lodowej 4-5 chlebków pita (najlepiej takich domowych ) Sos tzatziki : 1 ogórek szklarniowy (3 gruntowe) 2 ogórki kiszone (można zastąpić zwykłym ogórkiem) 1 jogurt grecki lub bałkański (400 g) garść drobno posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek świeżo(...)Doprawiamy przeprawami i olejem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie kurczaka smażymy na gorącej patelni na złoty kolor. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. Ogórki obieramy. Ścieramy je, razem z kiszonymi ogórkami na tarce o grubych oczkach. Odrobinę solimy i odstawiamy na 5 minut, aby puściły soki. Ogórki dobrze odciskamy i wylewamy
PatiGotujekawałek selera (ok. 50g) ¼ białej części pora (ok. 50g) 4 średnie ziemniaczki (ok. 350g) 5 średnich ogórków kiszonych (ok. 150-200g) ½ szklanki soku z kiszonych ogórków 1-1,5 łyżeczki soli 1/5 łyżeczki pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 2-3 liście laurowe 3 łyżki masła (ok. 40g) 1 łyżka oleju rzepakowego 100ml śmietany(...)masła i łyżkę oleju, przesmażamy warzywa przez około 2 minuty. Por kroimy w drobne piórka, również przesmażamy, na małym ogniu, na łyżce masła, przez mniej więcej 1,5 minuty. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i również przesmażamy na łyżce masła. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Do podgotowanego udka, po upływie 40 minut, dodajemy marchewkę z pietruszką
KulinarneImpresje.plDzisiaj jedno z ulubionych dań mojego męża, chrupiące placki ziemniaczane, z gęstym sosem z wołowiną, z dodatkiem ogórka kiszonego, papryki i sosem czosnkowym. Danie, które w różnych odsłonach można zjeść w niejednej przydrożnej chacie. Ale tylko dotychczas udało nam się trafić dosłownie może trzy razy, tak aby chcieć wrócić jeszcze raz na ten posiłek. Zazwyczaj zamiast wołowiny dodawana jest wieprzowina(...)wszystkim wiem co jem. Placki ziemniaczane są pyszne chrupiące- takie, jak robiła babcia, mięso jest delikatne i rozpływające się w ustach. Sos czosnkowy mogę przygotować tak jak lubię, ogórki kiszone pachną, a posiekana papryka nadaje delikatnej chrupkości temu daniu. Danie jest dość proste i nie wymaga od nas dużych umiejętności. Co do przygotowania dania może Was odstraszać
SMYKWKUCHNIsałatki, czy pasty... Podczas warsztatów przygotowaliśmy między innymi pierogi z rybą wędzoną, ogórkiem i koperkiem. Do farszu został dodany majonez, wszystko zostało zapakowane w ciasto i tak powstały pierogi. Postanowiłam lekko zmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba wędzona (u mnie makrela), 3-4 ogórki kiszone (u mnie z Gospodarstwa Ekologicznego „U Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego(...)szalotki, pieprz, 3 -4 łyżki oleju z pestek słonecznika (u mnie olej z podlaskiej firmy Olejowy Raj ), 1-2 łyżki soku z cytryny, Rybę obrać z ości i rozdrobnić. Ogórki i szalotkę posiekać w drobną kostkę. Połączyć rybę, szalotki, ogórki (nie dodawać wszystkich ogórków od razu, może się okazać, ze wystarczy mniej, wszystko zależy od ogórków
królestwo garówdrożdży świeżych szczypta cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ: 100 g kaszy gryczanej 100 g twarogu tłustego 1 cebula sól pieprz czarny SOS Z KISZONYMI OGÓRKAMI: 300 g pieczarek 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 słoiki ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz czarny masło Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według(...)dotykały gotującej się wody. Sos. Umyte pieczarki pokroić i usmażyć na maśle, aż się przyrumienią. Zdjąć z patelni i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać skrojone na plasterki ogórki kiszone i chwilę przesmażyć. Następnie dołożyć przyrumienione pieczarki i wlać sosy uniwersalne. Doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, można go podlać wodą. Gorący podawać
https:KKuchniaMniam