ogórki - 26028 przepisów (strona:115/1736)

Mizeria z sałatą 234

łyżeczka świeżego koperku pieprz Ogórek tniemy na cienkie plasterki, mieszamy z łyżką soli i odkładamy na godzinę. Miękkie plasterki ogórka płuczemy z soli, odsączamy i wkładamy do miski.  Liście sałaty tniemy na drobne kawałki, razem z koperkiem dodajemy do ogórków. Śmietanę mieszamy z cukrem, octem i wlewamy ją do ogórków. Doprawiamy pieprzem.  Im cieńsze plasterki ogórków, tym mniej czasu potrzeba by namiękły w soli. Cienkie plasterki w swojej mizerii zawdzięczam robotowi kuchennemu Desire

Gotowanie i blogowanie
Prozdrowotna zupa krem z ogórków kiszonych 187

Poniekąd bałam się, że to nie będzie smakować, lecz po zmiksowaniu, wiedziałam, że był to dobry pomysł. Spróbujcie sami! Składniki: - 1l wody (opcjonalnie: + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 10 ogórków kiszonych - 5 średnich ziemniaków - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - pół pora - pieprz Ziemniaki i cebulę kroimy w kosteczkę. Ogórki, marchewki i pietruszki ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach. Pora kroimy w talarki. Cebulkę szklimy na patelni. Do wody (z koncentratem lub bez) wrzucamy warzywa (bez ogórków!) i zagotowujemy do miękkości warzyw ok. 15 minut. Następnie dodajemy starte ogórki i gotujemy kolejne 10 minut. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. Ewentualnie doprawiamy. Smacznego

Be Fit Be Strong
Zupa ogórkowa - błyskawiczna. Łatwa zupa z ogórków kiszonych. 209

maśle i oliwie w garnku, w którym zrobimy zupę. Dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat. Zupa ogórkowa - błyskawiczna W tym czasie obieramy wszystkie warzywa (oprócz ogórków) i ścieramy w robocie kuchennym na grubych oczkach. Zupa ogórkowa - błyskawiczna Wrzucamy warzywa do garnka i podsmażamy. W tym czasie zagotowujemy wodę w czajniku i wrzącą wlewamy do garnka(...)warzywami. Ogórki ścieramy tak samo w robocie na grubych oczkach. Gdy warzywa będą półmiękkie dodajemy do garnka ogórki i ryż wysypany z torebki. Gotujemy około 15 minut do miękkości. Przyprawiamy zupę do smaku i dolewamy wody z ogórków, żeby zupa była bardziej kwaśna i wyrazista. Ugotowaną podajemy w miseczkach z kleksem śmietany. Zupa ogórkowa - błyskawiczna

Pyza i Surówka
Zupa ogórkowa 135

Osobiście uwielbiam zupę ogórkową za jej kwaskowaty smak.  SKŁADNIKI (na duży garnek, porcja na 6 osób) ogórki kiszone z 1,5 litrowego słoika 800 ml wody z ogórków kiszonych 1 mały korzeń selera 1 średni korzeń pietruszki 3 marchewki 5-6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego około 120 ml śmietany(...)można dodać: 1 udko z kurczaka jeżeli lubicie gęste zupy, to można zagęścić 1 kopiastą łyżką mąki pszennej WYKONANIE Ogórki lekko obrać z twardszej, wierzchniej warstwy i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Zalać starte ogórki kwaśną wodą ze słoika i gotować do miękkości. Do osobnego garnka dodać obrane korzenie selera i pietruszki, marchewki pokrojone

Passions hobbies life
Dip z suszonych ogórków i labnehu lub koziego sera 132

się z domowymi nachos to polecam dip z suszonych kiszonych ogórków i koziego sera. Tym dipem zaskoczycie swoich gości. Gwarantuję, że będą Was często odwiedzać Składniki 1/2 kg ogórków kiszonych 2 łyżki świeżej lub 1 łyżka suszonej mięty    400 g koziego sera lub jogurtu typu greckiego lub labnehu  sól i pieprz do smaku Sprzęt suszarka(...)owoców i warzyw młynek udarowy do przypraw, nasion i kawy (np. MMK-06M ) Przygotowanie Ogórki kiszone pokroić w jak najcieńsze plasterki i ususzyć. Czas suszenia zależy od modelu i mocy suszarki - w przypadku naszej ( model MSG-04 firmy MPM ) ususzenie takiej ilości ogórków zajmuje  około 2 godzin Ususzone ogórki zmielić i wymieszać z kozim serem bądź

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki w miodzie 134

Ogórki w miodzie mają wspaniały lekko słodki smak. Uwielbiam te ogórki, muszę robić je w większej ilości gdyż pierwsze znikają ze spiżarni. Doskonałe na kanapki. Składniki: 2,5-3 kilogramy ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 1,5 szklanki cukru 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 5 ziaren ziela angielskiego Sposób(...)przygotowania: Ogórki myjemy nie obierając, kroimy w plastry, układamy w słoikach.Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewamy poukładane ogórki w słoikach.Pasteryzujemy 3-4 minuty od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Korniszony na słodko 118

Ogórki zrobiłam pierwszy raz w tym roku, przepis dostałam od mojej mamy, bardzo mi smakowały , polecam. Składniki: 2-2,5 kilograma ogórków Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 marchewka 1 cebula koper ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowe gorczyca Sposób przygotowania: Ogórki myjemy. Do każdego słoika wkładamy, koper(...)kilka plasterków marchewki i cebuli, 2 ząbki czosnku, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziaren pieprzu, łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy dość ścisło w słoikach, składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego 137

ryby i ryżu, tak więc dowolność i możliwości kombinowania są już zależna od Waszego podniebienia. Jako trzecie zaproponuję faszerowane kapelusze pieczarek. Tzatziki: 1 duży jogurt typu greckiego 2 ogórki 2 ząbki czosnku sól, pieprz  Podpłomyki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej (typ 2000) około 1 szklanki wrzątku sól, cukier Faszerowane kapelusze pieczarek: 6-8 dużych pieczarek(...)szałwia grana padano sól, pieprz Idąc po kolei. Przed przygotowaniem tzatzików, musimy umyć nasze ogórki, rozciąć po długości na ćwiartki, wyciąć nasiona a pozostałą część ogórka zetrzeć na tarce bez skóry. Starte ogórki należy posypać solą i odstawić na bok(najlepiej na sitku). Po około 10 min należy odcisnąć sok z ogórków, zalać odsączone ogórki jogurtem

Kuba Gotuje
Makaron w sosie ogórkowo – porowym 343

Makaronowe muszelki z kurczakiem w sosie śmietankowym przygotowanym na bazie świeżych ogórków i porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania. SKŁADNIKI: 1 por 3 świeże ogórki 1 pierś z kurczaka 150g makaronu muszelek 1 łyżka koperku 1 szklanka śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz kolorowy masło(...)pół i pod bieżącą wodą wypłukać, pozbywając się ewentualnych resztek ziemi. Posiekać w cienkie paski. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić posiekany por. Chwilę podsmażyć po czym dorzucić ogórki starte na tarce jarzynowej. Nie obierałam ich ze skóry. Smażyć, aż warzywa zdecydowanie zmiękną. Zsunąć na bok patelni i wrzucić posiekaną pierś z kurczaka. Delikatnie przesmażyć, po czym zalać całość

https:KKuchniaMniam
Ogórki w musztardzie 144

Uwielbiam ogórki, ale te w musztardzie są najlepsze. Spróbujcie bo        są naprawdę pyszne. Polecam! Składniki: 2 kg ogórków 18 ziaren ziela angielskie 6 liść laurowy 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2.5 łyżki soli 6 łyżek musztardy Wykonanie: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać musztardę, cukier, sól. Zalewę zagotować, wystudzić(...)Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki.  Do słoika włożyć ogórki po dwa liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego. Ogórki zalać chłodną zalewą, zakręcić. Pasteryzować, 5 minut od momentu zagotowania. Odkładamy słoiczki do góry dnem, do ostygnięcia

magiczna kuchnia Kasi
Ogórki konserwowe. 168

chrzanu, czosnek.  Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Ogórki dokładnie umyć i ciasno powkładać do słoików (najlepiej ciemną stroną ogórka do dołu). Do każdego słoika dodać po kawałku korzenia chrzanu, czosnku i marchwi ( zdjęcie u mnie, to partia ogórków bez marchwi, której zabrakło - ale lepiej dać). Zalać ogórki zalewą i mocno zakręcić słoiki. W garnku położyć(...)ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka, by po włożeniu ogórków nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Pasteryzować 10min. Smacznego

W kuchni u Moniki
Mizeria, czyli sałatka ze świeżych ogórków 176

.  Jednak ja ją uwielbiam. Moja mizeria jest na słono. Tak przygotowywała ją moja mama i taką pokochałam miłością wierną :) Najlepsza mizeria, moim zdaniem, jest zrobiona latem, z ogórków gruntowych.  Składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych cebula mała śmietana sól Wykonanie: Ogórki kroimy na cieniutkie plasterki lub ścieramy na plastry na tarce. Cebulę drobno siekamy(...)dodajemy do ogórków. Całość solimy dość obficie, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie próbujemy i w razie potrzeby dosalamy. Dodajemy śmietanę, całość mieszamy. Smacznego

Smak mojego domu
Sos tzatziki (cacyki) 155

tzatziki to grecki sos na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórków i czosnku. Świetnie pasuje do wędlin, mięs i potraw z grilla. Składniki: 5 - 6 małych ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku jogurt typu greckiego sól pieprz Wykonanie: Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do ogórków dodać

Mama Gotuje
Sałatka z ogórków, orzechów włoskich i pestek granatu 183

których tegoroczne lato nam nie szczędzi :) Zielony ogórek bardzo fajnie skomponował się ze słodko kwaśnymi pestkami granatu i chrupiącymi orzechami włoskimi. Autorka przepisu, Rebecca Seal, szczególnie poleca tę sałatkę jako dodatek do sera halloumi, który jak wiecie uwielbiam, ale równie dobrze możecie ją podać w towarzystwie ryby czy drobiu.   Sałatka z ogórków, orzechów włoskich i pestek granatu Hıyar(...)salatası na podstawie książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 porcje): 400 g ogórków (u mnie 1 duży) 150 g orzechów włoskich, grubo posiekanych pestki z 1/2 granatu 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pul biber lub płatków chilli 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Przekrój ogórki na pół i przy pomocy łyżeczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Ogórki z chilli – zimowa przekąska 537

Spróbujcie , warto , no chyba że ktoś w ogóle nie jada ostrości , to wtedy poczuje się zawiedziony " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : około 3 kg ogórków 1 główka czosnku 1/2 paczki chilli zalewa : 1 butla octu 10 % ( 0,75 l ) 1 solidna szklanka cukru 1 łyżka soli 3 l wody Ogórki myjemy , kroimy(...)plastry razem ze skórką,posypujemy chilli , mieszamy ,odstawiamy na godzinkę .Składniki na zalewę , wkładamy do jednego garnka i gotujemy razem . Ogórki układamy w słoikach, wkładamy na każdy słoik, po kilka ząbków czosnku ( 2-3 ) i całość zalewamy gorącą zalewą , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Następnego dnia pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania wody , wyciągamy i ponownie

Ogrodnik w podróży