powoli wszystko dochodzi do ładu i składu i mam nadzieję, że znajdę więcej czasu na pisanie :) Tymczasem udało mi się zrobić zapasy ogórków kiszonych oraz nieco odmienione ogórki konserwowe w miodowej zalewie. Podobny przepis już na blogu jest, w tym odrobinę więcej miodu, więc to coś dla smakoszy :) Zapraszam! Składniki: 2 kg drobnych ogórków Zalewa: 6 szklanek(...)gorczycy 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju Dodatkowo do słoików: gałązka kopru kawałek chrzanu ząbek czosnku kilka plastrów marchewki liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć. 2. Przygotować słoiki, umyć, sparzyć, do środka włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka plastrów marchewki, liść laurowy i 4-5 kulek ziela angielskiego. Włożyć ogórki
Kuchnia domowa Aniurlop już wykorzystany, a wypad za miasto wyklucza np. sesja egzaminacyjna, można też skupić się na czymś mniej widowiskowym – kamionkowym dzbanie z ogórkami małosolnymi. Składniki: 2 kg ogórków 1 wiązka warzyw do kiszenia (kwiat kopru, czosnek, liście i korzeń chrzanu) 3 litry wody 3 łyżki soli kamiennej Wykonanie: Ogórki i warzywa myjecie i wkładacie do kamionkowego(...)wcześniej umyć lub przynajmniej opłukać. Wiązkę warzyw do kiszenia najlepiej rozdzielić i trochę włożyć na dno, a trochę na wierzch. Wodę solicie i doprowadzacie do wrzenia. Gorącą zalewacie ogórki, aż je dokładnie zakryje. Przykrywacie wszystko talerzykiem i zostawiacie na jakieś 2 dni. Kiedy woda stanie się mętna, a ogórki trochę ściemnieją i po przekrojeniu będą miały jednolity kolor
GRUBY WAŁEKkremu. Był to bardzo dobry pomysł bo zupka wyszła naprawdę fajna i smaczna a córeczka stwierdziła, że taka kremowa jest lepsza. składniki: 600 g obranych ziemniaków 2 duże kiszone ogórki 1,2 l bulionu 5 łyżek słodkiej śmietanki do podania grzanki i słodka śmietanka Ziemniaki pokroić w kostkę. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości. Ogórki(...)tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut. Gdy wolimy bardziej kwaśną zupkę możemy dodać ogórka więcej lub dolać trochę wody z kiszonych ogórków. Garnek zestawić z ognia. Zmiksować na gładki krem, dla ładniejszego koloru dodać śmietankę. Gotową zupkę krem podałam z kleksem śmietanki i grzankami
Monia miesza i gotujełyżeczka świeżego koperku pieprz Ogórek tniemy na cienkie plasterki, mieszamy z łyżką soli i odkładamy na godzinę. Miękkie plasterki ogórka płuczemy z soli, odsączamy i wkładamy do miski. Liście sałaty tniemy na drobne kawałki, razem z koperkiem dodajemy do ogórków. Śmietanę mieszamy z cukrem, octem i wlewamy ją do ogórków. Doprawiamy pieprzem. Im cieńsze plasterki ogórków, tym mniej czasu potrzeba by namiękły w soli. Cienkie plasterki w swojej mizerii zawdzięczam robotowi kuchennemu Desire
Gotowanie i blogowaniePoniekąd bałam się, że to nie będzie smakować, lecz po zmiksowaniu, wiedziałam, że był to dobry pomysł. Spróbujcie sami! Składniki: - 1l wody (opcjonalnie: + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 10 ogórków kiszonych - 5 średnich ziemniaków - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - pół pora - pieprz Ziemniaki i cebulę kroimy w kosteczkę. Ogórki, marchewki i pietruszki ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach. Pora kroimy w talarki. Cebulkę szklimy na patelni. Do wody (z koncentratem lub bez) wrzucamy warzywa (bez ogórków!) i zagotowujemy do miękkości warzyw ok. 15 minut. Następnie dodajemy starte ogórki i gotujemy kolejne 10 minut. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. Ewentualnie doprawiamy. Smacznego
Be Fit Be Strongmaśle i oliwie w garnku, w którym zrobimy zupę. Dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat. Zupa ogórkowa - błyskawiczna W tym czasie obieramy wszystkie warzywa (oprócz ogórków) i ścieramy w robocie kuchennym na grubych oczkach. Zupa ogórkowa - błyskawiczna Wrzucamy warzywa do garnka i podsmażamy. W tym czasie zagotowujemy wodę w czajniku i wrzącą wlewamy do garnka(...)warzywami. Ogórki ścieramy tak samo w robocie na grubych oczkach. Gdy warzywa będą półmiękkie dodajemy do garnka ogórki i ryż wysypany z torebki. Gotujemy około 15 minut do miękkości. Przyprawiamy zupę do smaku i dolewamy wody z ogórków, żeby zupa była bardziej kwaśna i wyrazista. Ugotowaną podajemy w miseczkach z kleksem śmietany. Zupa ogórkowa - błyskawiczna
Pyza i SurówkaOsobiście uwielbiam zupę ogórkową za jej kwaskowaty smak. SKŁADNIKI (na duży garnek, porcja na 6 osób) ogórki kiszone z 1,5 litrowego słoika 800 ml wody z ogórków kiszonych 1 mały korzeń selera 1 średni korzeń pietruszki 3 marchewki 5-6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego około 120 ml śmietany(...)można dodać: 1 udko z kurczaka jeżeli lubicie gęste zupy, to można zagęścić 1 kopiastą łyżką mąki pszennej WYKONANIE Ogórki lekko obrać z twardszej, wierzchniej warstwy i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Zalać starte ogórki kwaśną wodą ze słoika i gotować do miękkości. Do osobnego garnka dodać obrane korzenie selera i pietruszki, marchewki pokrojone
Passions hobbies lifesię z domowymi nachos to polecam dip z suszonych kiszonych ogórków i koziego sera. Tym dipem zaskoczycie swoich gości. Gwarantuję, że będą Was często odwiedzać Składniki 1/2 kg ogórków kiszonych 2 łyżki świeżej lub 1 łyżka suszonej mięty 400 g koziego sera lub jogurtu typu greckiego lub labnehu sól i pieprz do smaku Sprzęt suszarka(...)owoców i warzyw młynek udarowy do przypraw, nasion i kawy (np. MMK-06M ) Przygotowanie Ogórki kiszone pokroić w jak najcieńsze plasterki i ususzyć. Czas suszenia zależy od modelu i mocy suszarki - w przypadku naszej ( model MSG-04 firmy MPM ) ususzenie takiej ilości ogórków zajmuje około 2 godzin Ususzone ogórki zmielić i wymieszać z kozim serem bądź
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOgórki w miodzie mają wspaniały lekko słodki smak. Uwielbiam te ogórki, muszę robić je w większej ilości gdyż pierwsze znikają ze spiżarni. Doskonałe na kanapki. Składniki: 2,5-3 kilogramy ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 1,5 szklanki cukru 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 5 ziaren ziela angielskiego Sposób(...)przygotowania: Ogórki myjemy nie obierając, kroimy w plastry, układamy w słoikach.Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewamy poukładane ogórki w słoikach.Pasteryzujemy 3-4 minuty od momentu zagotowania
Bajeczna KuchniaOgórki zrobiłam pierwszy raz w tym roku, przepis dostałam od mojej mamy, bardzo mi smakowały , polecam. Składniki: 2-2,5 kilograma ogórków Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 marchewka 1 cebula koper ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowe gorczyca Sposób przygotowania: Ogórki myjemy. Do każdego słoika wkładamy, koper(...)kilka plasterków marchewki i cebuli, 2 ząbki czosnku, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziaren pieprzu, łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy dość ścisło w słoikach, składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniaryby i ryżu, tak więc dowolność i możliwości kombinowania są już zależna od Waszego podniebienia. Jako trzecie zaproponuję faszerowane kapelusze pieczarek. Tzatziki: 1 duży jogurt typu greckiego 2 ogórki 2 ząbki czosnku sól, pieprz Podpłomyki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej (typ 2000) około 1 szklanki wrzątku sól, cukier Faszerowane kapelusze pieczarek: 6-8 dużych pieczarek(...)szałwia grana padano sól, pieprz Idąc po kolei. Przed przygotowaniem tzatzików, musimy umyć nasze ogórki, rozciąć po długości na ćwiartki, wyciąć nasiona a pozostałą część ogórka zetrzeć na tarce bez skóry. Starte ogórki należy posypać solą i odstawić na bok(najlepiej na sitku). Po około 10 min należy odcisnąć sok z ogórków, zalać odsączone ogórki jogurtem
Kuba GotujeMakaronowe muszelki z kurczakiem w sosie śmietankowym przygotowanym na bazie świeżych ogórków i porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania. SKŁADNIKI: 1 por 3 świeże ogórki 1 pierś z kurczaka 150g makaronu muszelek 1 łyżka koperku 1 szklanka śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz kolorowy masło(...)pół i pod bieżącą wodą wypłukać, pozbywając się ewentualnych resztek ziemi. Posiekać w cienkie paski. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić posiekany por. Chwilę podsmażyć po czym dorzucić ogórki starte na tarce jarzynowej. Nie obierałam ich ze skóry. Smażyć, aż warzywa zdecydowanie zmiękną. Zsunąć na bok patelni i wrzucić posiekaną pierś z kurczaka. Delikatnie przesmażyć, po czym zalać całość
https:KKuchniaMniamUwielbiam ogórki, ale te w musztardzie są najlepsze. Spróbujcie bo są naprawdę pyszne. Polecam! Składniki: 2 kg ogórków 18 ziaren ziela angielskie 6 liść laurowy 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2.5 łyżki soli 6 łyżek musztardy Wykonanie: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać musztardę, cukier, sól. Zalewę zagotować, wystudzić(...)Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Do słoika włożyć ogórki po dwa liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego. Ogórki zalać chłodną zalewą, zakręcić. Pasteryzować, 5 minut od momentu zagotowania. Odkładamy słoiczki do góry dnem, do ostygnięcia
magiczna kuchnia Kasichrzanu, czosnek. Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Ogórki dokładnie umyć i ciasno powkładać do słoików (najlepiej ciemną stroną ogórka do dołu). Do każdego słoika dodać po kawałku korzenia chrzanu, czosnku i marchwi ( zdjęcie u mnie, to partia ogórków bez marchwi, której zabrakło - ale lepiej dać). Zalać ogórki zalewą i mocno zakręcić słoiki. W garnku położyć(...)ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka, by po włożeniu ogórków nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Pasteryzować 10min. Smacznego
W kuchni u Moniki. Jednak ja ją uwielbiam. Moja mizeria jest na słono. Tak przygotowywała ją moja mama i taką pokochałam miłością wierną :) Najlepsza mizeria, moim zdaniem, jest zrobiona latem, z ogórków gruntowych. Składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych cebula mała śmietana sól Wykonanie: Ogórki kroimy na cieniutkie plasterki lub ścieramy na plastry na tarce. Cebulę drobno siekamy(...)dodajemy do ogórków. Całość solimy dość obficie, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie próbujemy i w razie potrzeby dosalamy. Dodajemy śmietanę, całość mieszamy. Smacznego
Smak mojego domu