się wybrać wszystkie ości. Jajka ugotowane i ostudzone obieramy i kroimy do naszej makreli na mniejsze kawałki. Gdy jajka są pokrojone blenderem miksujemy jajka i makrelę na jednolitą masę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na grubym oczku a następnie wyciskamy z nich większą ilość soku aby później nie zbierał się w naszej paście. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę(...)Obieramy naszą makrelę starając się wybrać jak najwięcej ości a najlepiej wszystkie. Ogórek starty na tarce na dużym oczku a cebulkę kroimy w drobną kostkę. Nasze jajka z makrelą blend-ujemy na jednolitą masę. Tak ma wyglądać nasza masa z jajek i makreli. Z ogórków odciskamy wodę aby później nie pojawiała się w paście. Dodajemy cebulkę i ogórki
Sprawdzone przepisy kulinarneSezon na domowe przetwory uważam za otwarty;) Dzisiaj szykuję ogórki kiszone. Osobiście robię je po raz 3 jednak z domowego, sprawdzonego przepisu. Ogórki są pyszne, twarde i idealnie kwaśne:) Przepis jest prosty i szybki. Polecam bardzo;) Składniki: 8 kg ogórków około 30 ząbków czosnku 15 kawałków chrzanu koper ziele angielskie liść laurowy woda sól(...)około 1,5 łyżki na litr wody) Wykonanie: Z podanych ilości wyszło mi 15 litrowych słoików. Ogórki wyszorować. Na dno każdego słoika wrzucić gałązkę kopru, następnie ściśle ułożyć ogórki. Do każdego słoja wrzucić po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 3 ziela angielskie i około 5 liści laurowych. W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól(woda ma być
Krakowskie smaki AniOGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU.z mojego zeszytu ,robie je co roku i szybko znikają.,,,,,,,,,,,,,,,,,.. SKŁADNIKI.. ogórek gruntowy 2.5 kg, sól 4 łyżki, czosnek 2 główki, chili (przyprawa) 1-2 łyżeczki, olej 8 łyżek, cukier 50 dag, ocet 1.5 szklanki](10%) WYKONANIE Ogórki umyć i pokroić w paski (bez obierania skórki). Posypać solą i zostawić tak na 6 godzin(...)Następnie odlać wodę. Czosnek wymieszać z chili i dodać do ogórków. Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Ocet+cukier zagotować, polać ogórki. Wszystko wymieszać i pozostawić na 12 godzin. Następnie włożyć do słoików, zalać płynem, zakręcić i odstawić [najlepiej do piwnicy;)].nie trzeba pasteryzować ,ale ja pasteryzuje 3-5 minut. Cetrioli PO MEKSYKAŃSKU.z mio notebook
w mojej kuchniminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jeżeli znudziła nam się tradycyjna mizeria z zielonych ogórków, polecam ogórki z serem feta i ziołami :-) Prosta, szybka do wykonania. Składniki : 2 duże ogórki szklarniowe 1/3 opakowania sera feta Odrobina świeżego lub suszonego koperku Sposób wykonania: Ogórki obrać(...)pokroić w drobną kostkę. Ser feta pokruszyć drobno i wymieszać z ogórkami. Dodać koperek. Surówkę najlepiej jest zrobić w ostatniej chwili przed podaniem. Jeżeli zbyt długo czeka, wydziela się sok. Smacznego
Na słodko lub wytrawniePoza kiszonymi robiłam też sałatkę szwedzką z ogórków. Skorzystałam z przepisu Margarytki. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Wyszło mi 10 słoiczków małej wielkości. Składniki: 2-2,5 kg ogórków 9 szklanek wody 0,5 szklanki soli Zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki cukru 1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu) Do każdego słoika wkładamy(...)plasterki marchewki 0,5 łyżeczki gorczycy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek) Sposób przygotowania: 1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku. 2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami
Kuchnia domowa Aniprzepisów, w którym ilość dodatków zależy od indywidualnych upodobań. Dla jednych dwa ogórki będą wystarczającą ilością , inni będą woleli wersję kwaśniejszą. Robiąc takie ziemniaki kieruję się raczej smakiem ogórków - jak po ich dodaniu ziemniaki wydają się za mało kwaśne - dodaję kolejne. Ale bardzo polecam ziemniaki w takim wydaniu. szybkie do zrobienia a inne niż tradycyjnie podawane. składniki(...)ziemniaków kilka ogórków kiszonych - ilość zależy od wielkości, kwaśności i naszych upodobań 1 mała lub 1/2 większej cebuli łyżka masła sporo pieprzu przygotowanie ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki obrać - ja nie obieram , lubię ze skórką - pokroić w mała kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować, rozgnieść przy pomocy praski
Stare Garyoliwek 2 łyżki białego octu winnego 3/4 łyżeczki soli przygotowanie Odłożyć kawałek ogórka i parę winogron do podania zupy - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki. Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć(...)winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, 6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce, przykryć i chłodzić w lodówce, co najmniej 2 godziny, do jednego dnia. Podawać posypane płatkami migdałowymi, ogórkiem i winogronami. Polać oliwą. Smacznego! Uwagi: prażone migdały: całe migdały rozłożyć na blasze i piec
Stare Garyłyżki mleka; 1 jajo; Przyprawa do kurczaka; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sos: 2 średnie, czerwone papryki; 2 średnie, żółte papryki; 1 kg pieczarek; 3 duże cebule; 4 duże ogórki kiszone; 400 g koncentratu pomidorowego; 500 g ketchupu pikantnego; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka(...)kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych. Cebule obrać, pokroić w pióra. Papryki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie, długie paski. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Ogórki kiszone odsączyć z soku i pokroić w cienkie, długie paski. Na rozgrzany na głębokiej patleni olej wrzucić pokorojoną w pióra cebulę i zeszklić. Do zeszklonej na patelni cebuli dodać
Gospodyni Miejskapieczarek. Wiórki selera konserwowego i drobno posiekany szczypiorek. A całość oblepiona majonezem i oprószona przyprawą do ziemniaków. Pycha! Składniki: 5 dużych ziemniaków; 300 g pieczarek; 4 jaja; 4 ogórki konserwowe; Słoik selera konserwowego (około 150 g); Pęczek szczypiorku; Majonez; Łyżka masła; Sól; Pieprz; Przyprawa do ziemniaków; 1 płaska łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety. Sposób przygotowania: Ziemniaki(...)umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pieczarki, oprószyć ulubioną przyprawą do zup i podsmażyć. Seler dobrze odsączyć na sicie i pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórki pokroić w półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, jajka, podsmażone pieczarki, posiekany seler, pokrojone ogórki i połowę posiekanego szczypiorku. Dodać majonez i wymieszać. Przyprawić przyprawą
Gospodyni Miejskawiększe postanowiłam pokroić. Przejrzałam miliony przepisów na składkę szwedzką i nie zobaczyłam nic, co by je różniło za bardzo. Każdy przepis to ulubiona zalewa octowa, przyprawy i pokrojone ogórki. Więc zrobiłam je całkowicie po swojemu. Ilość zalewy zawsze robię na oko. Bo nie wiem dokładnie ile na daną chwilę będę miała produktu. Składniki zalewy mojej ulubionej;) 4 szkl(...)smak przetworów. Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików wkładamy: Kawałki kopru, Ząbek czosnku Kawałek korzenia chrzanu Trochę gorczycy Można włożyć też delikatnie podgotowaną, pokrojoną marchewkę. Ogórki kroimy w plastry. W moim wydaniu dość grube, ponieważ lubię czuć co gryzę;) Gotujemy zalewę. Wodę z octem, solą, cukrem i przyprawami. Po kilku min gotowania wyjmujemy pływające przyprawy
Malinowe Pocałunkiłyżeczka BARDZO drobno posiekanej cebuli - szczypta czosnku granulowanego lub suszonego - pół łyżeczki cukru - pół łyżeczki octu winnego - 1 ogórek konserwowy Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Ja zamiast ogórka konserwowego użyłam ogórków w plastrach w słodko-kwaśnej zalewie z pewnego dobrze znanego niemieckiego dyskontu i zamiast octu winnego dodałam pół łyżeczki tej zalewy z ogórków :) dodatkowo potrzebne będą(...)ogórek konserwowy - sałata rzymska lub lodowa - bułki do hamburgerów - ser topiony w plastrach Cheddar sałatę kroimy w paski, a ogórki w plasterki. PRZYGOTOWANIE: Wyjmujemy nasze kotlety z zamrażalnika i smażymy na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety same wytopią tłuszcz. Bułki kroimy na 3 części i opiekamy na patelni też bez dodatku tłuszczu. Górę i dół opiekamy z jednej
Zainspiruj się kuchniącytryny, chociaż niektórzy zakwaszają mizerię octem. Taka m izeria słodko-kwaśna najlepiej smakuje schłodzona, dlatego ja dodatkowo chłodzę śmietanę wykorzystywaną do przygotowania mizerii. Składniki: 3-4 ogórki gruntowe 150 ml gęstej śmietany 18 % 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, szatkujemy na mandolinie (muszą być(...)cienkie). Aby je lekko zmiękczyć (puszczą wodę) podobnie jak w sałatce szwedzkie j, solimy i układamy na durszlaku . Po kwadransie ogórki odciskamy. Śmietanę mieszamy z cukrem do jego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z cytryny (zawsze w tej kolejności, tak jak w herbacie: cukier, sok z cytryny, gdyż w odwrotnej kolejności cukier się nie rozpuści) i sporą ilość pieprzu (jeśli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSAŁATKĄ Z OGÓRKA Z MIODEM. /przepis: Adam Chrząstowski;/ okrasa: 700g mięsa obranego (pozbawionego ości) z wędzonego na gorąco pstrąga 2-4 łyżki żubrówki 150g masła utartego "na biało " 4 łyżki posiekanej cebuli dymki 4 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki śmietany 18% sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy (np. z oliwek ) 1/2 szklanki "brązowego masła" sałatka z ogórków(...)skórki i kroimy w julienne. Na nasze: za pomocą obieraczki kroimy ogórka na cienkie plastry tak, jak obieramy skórkę. Z każdej strony po trosze, a nasiona odkładamy. Następnie układamy kilka plastrów na sobie, przepoławiamy, po czym zwinnymi ruchami kroimy w cieniutkie paseczki, niczym spaghetti. Mieszamy ogórki z miodem, koperkiem i octem. Doprawiamy i odstawiamy na chwilę. Następnie dokładnie
W kuchni Karmel-itkiSurówka do obiadu z warzyw pokrojonych w słupki! Cukinia, papryka, marchewka i świeży ogórek – warzywa są marynowane przez dobę w zalewie z octem jabłkowym. Ta sałatka w stylu koreańskim pasuje do tradycyjnych polskich obiadów, a także do dań kuchni azjatyckiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków i mielonych, do klusek śląskich, a także do makaronu ryżowego, sajgonek(...)ryżu z sosem curry. Dzięki marynowaniu warzywa mają jeszcze więcej smaku. Marchewka i papryka pozostają lekko chrupiące, a ogórek i cukinia pod wpływem marynowania stają się miękkie – jest to idealne połączenie. Lubię, kiedy surówka na stole podana jest w ładnej salaterce – w przypadku surówek najlepiej sprawdzą się średniej wielkości miseczki. Tę sałatkę podałam w salaterce, od której ciężko
Via Gustomarynacie sporządzonej z masła orzechowego, kolendry, soi, czosnku i imbiru. Szaszłyki są lekko chrupiące z wierzchu, a środku mięciutkie. Do kurczaka satay przygotowałam słodko – kwaśną sałatkę z ogórka. Ta sałatka idealnie pasuje do grillowanego kurczaka. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Aromatyczny ogórek doprawiłam słodko kwaśnym dressingiem i posypałam kolendrą, szczypiorkiem i chili. Ogórkową sałatkę można zastąpić coleslaw w stylu(...)danie na obiad można podać z podpłomykami lub ryżem. Pogoda na grilla dopisuje. Grilluję prawie codziennie! Polecam zatem wypróbowany przepis na szaszłyki z kurczaka i sałatkę ze świeżego ogórka w stylu azjatyckim. Szaszłyki satay 8 – 10 szaszłyków Składniki: 800 g filetów z piersi kurczaka 100 g masła orzechowego 1 duży czosnek solo, przeciśnięty przez praskę 3 łyżki sosu sojowego
codojedzenia