przekąska na świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 gram białego ryżu, 1 torebka ok 200 gram szynki w kawałku 5 średnich jajek M puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 1 ogórek świeży szklarniowy 4 większe ogórki konserwowe 4-5 łyżek majonezu ketchup sól, sól ziołowa, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, jajka(...)gotujemy na twardo, następnie łupimy i siekamy na mniejsze kawałki , ogórek świeży pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę, szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, składanie sałatki: na dnie większej miski rozprowadzamy ryż, po ryżu rozsmarowujemy 2 łyżki majonezu, następnie układamy szynkę, kolejno ogórek świeży i konserwowy, na warstwę ogórków wykładamy jajka, po jajkach rozsmarowujemy
Blog kulinarny S9.PLdzieciństwa, idealna, obok zupy szczawiowej i kapuśniaka zajmuje szczególne miejsce w mojej kuchni. To mój domowy i sprawdzony przepis na zupę ogórkową. Dodatkowym smakiem jest przesmażenie na maśle startych ogórków, przed dodaniem ich do zupy – efekt jest rewelacyjny! Dobre składniki, mięso i włoszczyzna, do tego ogórki kiszone własnej produkcji lub z dobrym składem zakupione w sklepie. Polecam(...)przepis! Zupa ogórkowa SKŁADNIKI: 6 i 1/2 szklanek wody 4 podudzia z kurczaka 400 g kiszonych ogórków 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 kawałek pora, jasna część 2 spore ziemniaki 1 mała cebulka 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki vegety natur pieprz i sól do smaku łyżka masła 2 łyżki
Zasmakuj KuchniJeśli planujecie odświętny obiad, to ta karkówka bardzo dobrze się sprawdzi. Jest obłędnie pyszna! Składniki: 80 dag karkówki 2 cebule 5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 30 dag pieczarek 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz majeranek olej do smażenia Sposób przyrządzenia 1. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić, natrzeć solą, pieprzem(...)majerankiem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso. 2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Cebulę zeszklić na patelni, po czym dodać pieczarki i dusić do odparowania wody. 3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, zalewę z ogórków wymieszać z keczupem i koncentratem pomidorowym. 4. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dodać pieczarki z cebulą oraz ogórki
Kuchnia domowa Anispecjalny sposób. Ogórki do niej wcześniej podsmażyłam na maśle, po tym są kruche i nie są gumowate jak bez tej czynności. Polecam wypróbować! Składniki: * 6-8 średniej wielkości ogórków kiszonych * 3 średniej wielkości ziemniaki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ok. 5 cm pora * 2 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietanki 30 % * sól(...)zalałam wodą ok.2 l. i zagotowałam. Dodałam podsmażoną cebulę i pora, dorzuciłam liść i ziele. Dodałam 1/3 łyżeczki soli. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 10 minut. W tym czasie ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i podsmażyłam na patelni z dodatkiem 2 łyżek masła. Smażyłam przez ok. 6-7 minut mieszając od czasu do czasu zawartość patelni.Dodałam
Pieprzyć z FantazjąBardzo prosta i pyszna surówka z ogórka kiszonego z cebulką idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i rybnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 dużych ogórków kiszonych pół cebuli 3 łyżki oleju rzepakowego pieprz ziołowy do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ogórki kroimy w plasterki bądź półplasterki, zależy od wielkości ogórków i naszych upodobań, cebulkę kroimy w dość drobną kostkę, do miski wrzucamy pokrojone ogórki, cebulkę, całość mieszamy razem z olejem, doprawiamy pieprzem do smaku, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLdużym półmisku cieszy oko, smakuje obłędnie, dlatego polecam na świąteczny stół jak nic! Śledzie pod pierzynką SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych w oleju a la matjas 165 g ogórków konserwowych (7 małych sztuk) 4 jajka ugotowane na twardo 100 g tartego sera świeżo zmielony pieprz 5 łyżek majonezu natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroję w niezbyt małą(...)żą kostkę. Ogórki drobno siekam w kostkę. Jajka obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Na półmisku układam śledzie, smaruję 2 łyżkami majonezu, posypuję 2 tartym jajkami, lekko pieprzę. Układam warstwę ogórków, na nie tarte ostatnie 2 jajka, smaruję 3 łyżkami majonezu, posypuję serem, lekko pieprzę i dekoruję natką. Smacznego
Zasmakuj KuchniCzas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia i marynowania Składniki na karkówkę po cygańsku: 1700 g karkówki wieprzowej 500 g pieczarek 300 g papryki czerwonej 3 cebule czerwone 300 g ogórków kiszonych 3 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżeczki kolendry 5 łyżeczek kminku mielonego 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżki soli Zamiast wymienionych przypraw może być dobra(...)godziny, aby się zamarynowało. Mięso po zamarynowaniu obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Paprykę po oczyszczeniu z gniazda nasiennego i ogórki pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę po obraniu w pióra. Na spód dużego żaroodpornego naczynia lub brytfanki wyłożyć 1/2 część pokrojonej cebuli i pieczarek. Rozłożyć plastry karkówki, które
Kuchcik gotujektóre idealnie komponują się z całą resztą. Nadają intrygującego kwaśno-słonego posmaku, który jest tutaj strzałem w 10. To jak? Do dzieła Składniki: – 1 brokuł – 8 średnich ogórków małosolnych – 100g kaszy jaglanej – 1 pęczek szczypiorku – 1/2 pęczka natki pietruszki – 1,5 łyżki słonecznika – 1 łyżka płatków drożdżowych – sól, pieprz Kaszę gotujemy(...)odrobiną soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Brokuł płuczemy i kroimy na małe różyczki, wrzucamy go do gorącej wody i gotujemy przez 6 minut, odcedzamy i studzimy. Ogórki kroimy w kostkę, a szczypiorek i natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, doprawiamy i mieszamy. Smacznego! Artykuł Zielona sałatka z kaszą jaglaną, brokułem i ogórkami małosolnymi
Be Fit Be StrongZobacz koniecznie jak zrobić najpyszniejsze ogórki tarte w słoikach . Takie ogórki tarte kiszone do słoików, to najszybszy sposób na to, by zamknąć ogórki na zimę i cieszyć się ich smakiem w zupie ogórkowej. - ogórki tarte kiszone w 20 minut - najlepszy przepis na tarte ogórki na zimę - idealne do zupy ogórkowej oraz do sałatki
AniaGotuje.plfetą Chłodnik z pieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Gazpacho, hiszpański chłodnik Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Tarator, czyli ogórkowy chłodnik Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 długie zielone ogórki (ok. 700 g) 400 g naturalnego jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 1/ 2 pęczka koperku świeże listki(...)mięty 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny sól garść włoskich orzechów Wykonanie: Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w grubą kostkę. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Ogórki, czosnek, jogurt, oliwę umieszczamy w blenderze i wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy sola i sokiem z cytryny. Koperek i mięte siekamy
Kulinarne przygody Gatityzniknęła:-) SKŁADNIKI: 3 marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały seler lub 1/2 większego 1 cebula słoik 315 ml przecieru z ogórków kiszonych, u mnie Wiejskie Jadło, przetarte ogórki 1 mały por, jasna część pęczek natki pietruszki pęczek natki z marchwi 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe łyżeczka vegety natur, świeżo zmielony pieprz 3 łyżeczki śmietany(...)czasu do czasu mieszając. Następnie wlewam wodę, dodaję ziemniaki, pora, obie natki, kulki ziela, liście laurowe i vegetę. Gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw. Na koniec dodaję ogórki wraz z sokiem. Do słoika po ogórkach wlewam trochę zupy i mieszam ze śmietaną, tak by nie było grudek. Wlewam ostrożnie do zupy. Mieszam. Doprawiam pieprzem do smaku. Podaję
Zasmakuj Kuchnis.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -małe jędrne ogórki Na zalewę: -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu 10% -1 łyżka soli -2 łyżki cukru Przyprawy do słoika: -łodyga kopru - kawałek korzenia chrzanu - zabek czosnku -2 liscie(...)laurowe -4-5 ziaren pieprzu czarnego -2 ziarna ziela angielskiego -5-10 ziaren gorczycy Do każdego wyparzonego słoika włożyć przyprawy. Umyte ogórki scisło ułożyć w słojach. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać sól oraz cukier, zagotować, ostudzić. Zalać ogórki zalewą 3 cm poniżej brzegów słoika. Słoje lekko zamknąć nakrętkami i pasteryzować przez 35 minut. Po wyciągnieciu
Kulinarne przemyslenia