ryżu, jajek na twardo i kukurydzy idealnie sprawdzi się na każdej imprezie. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 180g ryżu 4 jajka 1 puszka kukurydzy 5 ogórków kiszonych 2 małe czerwone cebule majonez ketchup sól pieprz Wykonanie: 1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. 2. Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić, obrać i pokroić w kostkę(...)Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i podzielić na 4 równe części. 4. Ogórki i cebulę pokroić w małą kostkę. 5. Sałatkę układać warstwami: 1/2 ogórków, 1/4 ryżu, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, cebula, kukurydza, 1/4 ryżu, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, jajka, 1/4 ryżu, 3 łyżki ketchupu, sól, pieprz, tuńczyk, 1/4 ryżu, majonez, sól, pieprz
Szalona Kuchnia Ewelinymalutkie pyszne zielone nasionka, które moim zdaniem pobijają inne marki na głowę. Uwielbiam go! Do groszku z Polomarketu dołączyły również ogórki korniszone tej samej marki własnej. Ogórki korniszone jakie kupicie w Polomarkecie są malutkie, cudownie malutkie. W sałatce to one są kluczowym składnikiem przełamującym jej skład. Są kwaśne, dzięki czemu sałatka nie jest mdła. Co łączy(...)znacznie tańszy od swoich kolegów na półkach. Zachęcam do wypróbowania. Potrzebujemy: gotowana podwójna pierś z kurczaka 1 puszka groszku, u mnie groszek Zaczarowany Ogród ze sklepu Polomarket 1/2 słoiczka ogórków konserwowych, u mnie ogórki korniszone Zaczarowany Ogród ze sklepu Polomarket 1 czerwona cebula 4 ugotowane jajka na twardo 2 duże ugotowane ziemniaki 6 łyżek majonezu, u mnie majonez
MamaOskarkaSchab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym Składniki: 1 kg schabu środkowego 3 łyżki przyprawy Vegeta Natur do mięs 125 g boczku wędzonego 2-3 cebule 3-4 ogórki kiszone 3 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Schab dokładnie natrzyj przyprawą Vegeta Natur(...)mięs. Boczek i ogórki pokrój w paski, cebulę w pióra. Tak, aby wszystkie składniki były podobnej wielkości. Pokrojone składniki podsmaż na dużym ogniu, na oleju roślinnym około 6-7 minut, aż składniki zmiękną i się zarumienią. Wtedy wszystkie smaki idealnie się połączą. Po tym czasie dodaj musztardę, całość wymieszaj
kuron.com.plsiadali przy stole i siekali warzywa. Najbardziej lubiłam kroić jabłka i jajka, bo zawsze można było skubnąć kawałek żółtka (kto by się łasił na białko) czy jabłko. Nie lubiłam ogórków, bo zawsze z nich wyciekał sok. Ogórki wędrowały również na sito, żeby tam nieco stracić soku. Pamiętam, że to krojenie trwało i trwało. Czasem, używaliśmy specjalnego siteczka-kratki(...)marchewki 2 pietruszki 2 jajka 2 średnie jabłka 1/2 selera 2-3 niewielkie ziemniaki 1 niewielka cebula kawałek pora (opcjonalnie) puszka groszku konserwowego 2-3 łyżki majonezu 4 ogórki kiszone sól, pieprz, musztarda do smaku Sposób przygotowania Ogórki obieramy lub nie i kroimy w kostkę, odcedzamy lub nie na sitku jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki gotujemy w mundurkach
Mieszam w Garnkudodatkiem kwaszonych ogórków. Bez tłuszczu, bez oleju i bez masła! Oto składniki, których potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka, jogurt naturalny (180 g), 1 cebula, 3 duże ogórki kwaszone, 2 łyżki musztardy, maggi, sól, pieprz, czosnek, majeranek Filety kroję w mniejsze kotleciki. Rozbijam je i oprószam solą oraz pieprzem. Ogórki kroję w kostkę a cebule w piórka(...)oddzielnej misce mieszam jogurt z musztardą. Doprawiam czosnkiem oraz majerankiem (wedle uznania) i 2 łyżkami maggi. Dorzucam ogórki z cebulą i wszystko mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję mięso. Odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość przekładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam folią aluminiową. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 30 minut
Przepis na Dzień Dobryśliwkowy Kompot z jabłek Kompot mirabelkowy Kompot z suszonych owoców Kompot jabłkowo - śliwkowy Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierogi ruskie Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Ogórki małosolne w plasterkach Ogórki małosolne z koperkiem Ogórki małosolne z czarnuszką Ogórki małosolne z ognistą przyprawą
Moja smaczna kuchniacały rok, nie było dla nich innego zastosowania, a doskonale sprawdzały się w roli bazy do zupy. Kwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni miała je w swojej spiżarni. Wiele dawnych skromnych dań(...)zalewajki gotuje się nadal, szczególnie w zachodniej części województwa, w okolicach Jasła. Powód jest prosty. Są naprawdę smaczne, a dodatkowo dzisiaj wiemy też, że kwas z kapusty i kiszonych ogórków bardzo korzystnie oddziałują na nasze zdrowie. Zachęcam więc do wypróbowania kolejnego przepisu na regionalny specjał. Zalewajka ogórkowa, którą dzisiaj proponuję, przyrządzana jest przez gospodynie z gminy Brzostek. Wyróżnia
Trzeci talerzłyżek soli (najlepiej soli niejodowanej), 250 ml octu 6%*, 0,5 kg cebuli (u mnie cebula cukrowa), 12 ząbków czosnku, 10 łyżek cukru, 2 łyżeczki świeżo zmielonej gorczycy, Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Dokładnie wymieszać z solą i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Ogórki odcisnąć, płyn(...)ogórków wylać. Dodać do nich cebulę, czosnek, gorczycę, ocet i cukier. Wymieszać. Ogórki wraz z wytworzonym sosem przełożyć do słoików (z tej porcji otrzymamy 8 słoików o pojemności 450 ml). Słoiki pasteryzować 12 minut w 90 stopniach. Jeżeli mamy większe słoiki to chwilę dłużej. Słoki wyjąć z wody i odstawić do ostygnięcia do góry dnem
królestwo garówczas coś tutaj dopiszę. Z tej ilości składników wyszło mi 10 słoików po 250 ml. Może komuś z Was wyjdzie nieco inna ilość, jedynie uczulam. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 10 ząbków czosnku 10 goździków 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka nasion gorczycy 100 g soli Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w grube plastry, mieszamy z solą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ogórki odcedzamy. W garnku zagotowujemy wodę z octem, kolendrą i gorczycą, gotujemy pod przykryciem 10 minut. Ogórki wkładamy do wyparzonych słoików, do każdego wlewamy zalewę, wkładamy dodatkowo ząbek czosnku i goździk, zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy
Kardamonovyoleju (u mnie rzepakowy), garść siekanej matki pietruszki (można dać mniej pietruszki, jak ktoś jej nie lubi), garść siekanego koperku, 10 – 12 ząbków czosnku, 4 łyżki cukru, Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Dokładnie wymieszać z solą i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Ogórki odcisnąć, płyn z ogórków wylać. Dodać do nich cebulę, czosnek, zioła, ocet, olej i cukier. Wymieszać. Ogórki włożyc do słoików ( z tej porcji otrzymamy 8 słoików o pojemności 450 ml). Słoiki pasteryzować 12 minut w 90 stopniach. Jeżeli mamy większe słoiki to chwilę dłużej. Słoki wyjąć z wody i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. *80 ml octu
królestwo garówOgórki z tego przepisu robię od lat. Są naprawdę pyszne. Przepis dostałam od teściowej więc nie może być inaczej :) Bardzo Wam polecam ten przepis, proporcje zalewy są idealne. Ogórki nie są ani za słodkie, ani za kwaśne. Musicie koniecznie spróbować. Składniki: ogórki ( nie za duże) koper czosnek chrzan liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca marchewka(...)ozdoby ( nie konieczne) Zalewa: 3,5 l. wody 0,5 l. octu 10 % 1 szklanka cukru 1/2 szklanki soli Wykonanie: Ogórki umyć i namoczyć, co najmniej na godzinę. Składniki zalewy zagotować i zostawić do przestudzenia. Do wyparzonych słoików włożyć przyprawy. Na słoik 1 łodygę kopru, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, 1 liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kilka ziaren
Agusiowe smakołykiPostanowiliśmy zrobić placki po naszemu. Bo skoro cukinia daje radę, no to dlaczego nie polskie, świeże ogórki? Powiemy Wam, PYSZNE! Składniki 1 kg ogórków gruntowych 2 jajka 4-5 łyżek mąki 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 1 cebula olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą, mieszamy, pozostawiamy(...)pół godziny by ogórki puściły wodę. Odciskamy. Do ogórków wbijamy jajka, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy ze śmietaną
R'n'G Kitchenwarzyw z ogródka Mimo wszystko, ja czasami lubię , do mięsa w sosie własnym , zaserwować właśnie taką obiadową sałatkę , jest pyszna i wystarczy tylko otworzyć słoiczek … Składniki : 3 kg ogórków 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki , grubościennej 2 opakowania, ziaren gorczycy ( około 4-5 łyżek ) 4 łyżki soli 2 szklanki, oleju słonecznikowego Zalewa: 5 szklanek(...)wody 3 szklanki octu 10 % ,spirytusowego 3 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki ,kroimy na mandolinie w cieniutkie plasterki . Marchew , obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cebulę , tak jak ogórki ,ścieramy na mandolinie, na cieniutkie plasterki . Paprykę ,oczyszczamy z gniazd nasiennych , kroimy w paseczki , jak pozostałe warzywa . Wszystkie warzywa mieszamy w misce , razem z solą,olejem
Ogrodnik w podróżyświetnym obiadem w taki gorący dzień. Możemy podać go solo lub w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem i masełkiem. Polecam Składniki: 2 zielone ogórki sałatkowe 2 zielone ogórki gruntowe 2 szkl kefiru naturalnego 1 dymka ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu Przygotowanie: Ogórki, dymkę oraz koperek myjemy(...)osuszamy. Ścieramy ogórki wraz ze skórką na tarce jarzynowej wprost do cedzaka i odstawiamy. Do miski wlewamy kefir i dodajemy przyprawy, mieszamy. Dymkę razem z koperkiem siekamy drobno i dodajemy do kefiru, mieszamy. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do kefiru. Na koniec dodajemy odciśnięte ogórki i mieszamy razem. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Smacznego Przepis
słodkie i nie tylko historie kulinarneogórków gruntowych 1 łyżeczka soli zalewa: 1/2 szkl octu jabłkowego 1/3 szkl cukru 1/2 łyżki soli ziele angielskie 5 szt listek laurowy pieprz czarny 5 szt Przygotowanie: Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i bardzo cienko szatkujemy razem ze skórką. Wkładamy je do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Mieszamy od czasu do czasu. Po tym czasie(...)odcedzamy ogórki z soku który puściły i ponownie wkładamy je do miski. Gotujemy ocet z cukrem i przyprawami na zalewę i gorącą wlewamy do ogórków do miski (przez sitko aby odcedzic przyprawy). Mieszamy ogórki z zalewą i odstawiamy je na kolejne 2 godziny-od czasu do czasu mieszamy. Następnie przekładamy sałatkę (wraz z zalewą) do czystego
słodkie i nie tylko historie kulinarne