ogórki - 26028 przepisów (strona:128/1736)

Najlepsze polskie przepisy 230

śliwkowy Kompot z jabłek Kompot mirabelkowy Kompot z suszonych owoców Kompot jabłkowo - śliwkowy Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierogi ruskie Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Ogórki małosolne w plasterkach Ogórki małosolne z koperkiem Ogórki małosolne z czarnuszką Ogórki małosolne z ognistą przyprawą

Moja smaczna kuchnia
Zalewajka ogórkowa – kuchnia podkarpacka 223

cały rok, nie było dla nich innego zastosowania, a doskonale sprawdzały się w roli bazy do zupy. Kwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni miała je w swojej spiżarni. Wiele dawnych skromnych dań(...)zalewajki gotuje się nadal, szczególnie w zachodniej części województwa, w okolicach Jasła. Powód jest prosty. Są naprawdę smaczne, a dodatkowo dzisiaj wiemy też, że kwas z kapusty i kiszonych ogórków bardzo korzystnie oddziałują na nasze zdrowie. Zachęcam więc do wypróbowania kolejnego przepisu na regionalny specjał. Zalewajka ogórkowa, którą dzisiaj proponuję, przyrządzana jest przez gospodynie z gminy Brzostek. Wyróżnia

Trzeci talerz
Sałatka ogórkowa z gorczycą 125

łyżek soli (najlepiej soli niejodowanej), 250 ml octu 6%*, 0,5 kg cebuli (u mnie cebula cukrowa), 12 ząbków czosnku, 10 łyżek cukru, 2 łyżeczki świeżo zmielonej gorczycy, Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Dokładnie wymieszać z solą i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Ogórki odcisnąć, płyn(...)ogórków wylać. Dodać do nich cebulę, czosnek, gorczycę, ocet i cukier. Wymieszać. Ogórki wraz z wytworzonym sosem przełożyć do słoików (z tej porcji otrzymamy 8 słoików o pojemności 450 ml). Słoiki pasteryzować 12 minut w 90 stopniach. Jeżeli mamy większe słoiki to chwilę dłużej. Słoki wyjąć z wody i odstawić do ostygnięcia do góry dnem

królestwo garów
Ogórki z kolendrą 95

czas coś tutaj dopiszę. Z tej ilości składników wyszło mi 10 słoików po 250 ml. Może komuś z Was wyjdzie nieco inna ilość, jedynie uczulam.  Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 10 ząbków czosnku 10 goździków 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka nasion gorczycy 100 g soli Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w grube plastry, mieszamy z solą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ogórki odcedzamy. W garnku zagotowujemy wodę z octem, kolendrą i gorczycą, gotujemy pod przykryciem 10 minut. Ogórki wkładamy do wyparzonych słoików, do każdego wlewamy zalewę, wkładamy dodatkowo ząbek czosnku i goździk, zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy

Kardamonovy
Sałatka z ogórków na zimę – sałatka szwedzka 223

oleju (u mnie rzepakowy), garść siekanej matki pietruszki (można dać mniej pietruszki, jak ktoś jej nie lubi), garść siekanego koperku, 10 – 12 ząbków czosnku, 4 łyżki cukru, Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Dokładnie wymieszać z solą i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Ogórki odcisnąć, płyn z ogórków wylać. Dodać do nich cebulę, czosnek, zioła, ocet, olej i cukier. Wymieszać. Ogórki włożyc do słoików ( z tej porcji otrzymamy 8 słoików o pojemności 450 ml). Słoiki pasteryzować 12 minut w 90 stopniach. Jeżeli mamy większe słoiki to chwilę dłużej. Słoki wyjąć z wody i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. *80 ml octu

królestwo garów
Ogórki konserwowe (korniszony). 150

Ogórki z tego przepisu robię od lat. Są naprawdę pyszne. Przepis dostałam od teściowej więc nie może być inaczej :) Bardzo Wam polecam ten przepis, proporcje zalewy są idealne. Ogórki nie są ani za słodkie, ani za kwaśne. Musicie koniecznie spróbować. Składniki: ogórki ( nie za duże) koper czosnek chrzan liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca marchewka(...)ozdoby ( nie konieczne) Zalewa: 3,5 l. wody 0,5 l. octu 10 % 1 szklanka cukru 1/2 szklanki soli Wykonanie: Ogórki umyć i namoczyć, co najmniej na godzinę. Składniki zalewy zagotować i zostawić do przestudzenia. Do wyparzonych słoików włożyć przyprawy. Na słoik 1 łodygę kopru, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, 1 liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kilka ziaren

Agusiowe smakołyki
Placki ze świeżych ogórków 157

Postanowiliśmy zrobić placki po naszemu. Bo skoro cukinia daje radę, no to dlaczego nie polskie, świeże ogórki? Powiemy Wam, PYSZNE! Składniki 1 kg ogórków gruntowych 2 jajka 4-5 łyżek mąki 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 1 cebula olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą, mieszamy, pozostawiamy(...)pół godziny by ogórki puściły wodę. Odciskamy. Do ogórków wbijamy jajka, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy ze śmietaną

R'n'G Kitchen
Obiadowa sałatka warzywna do słoików na zimę 425

warzyw z ogródka Mimo wszystko, ja czasami lubię , do mięsa w sosie własnym , zaserwować właśnie taką obiadową sałatkę , jest pyszna i wystarczy tylko otworzyć słoiczek … Składniki : 3 kg ogórków 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki , grubościennej 2 opakowania, ziaren gorczycy ( około 4-5 łyżek ) 4 łyżki soli 2 szklanki, oleju słonecznikowego Zalewa: 5 szklanek(...)wody 3 szklanki octu 10 % ,spirytusowego 3 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki ,kroimy na mandolinie w cieniutkie plasterki . Marchew , obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cebulę , tak jak ogórki ,ścieramy na mandolinie, na cieniutkie plasterki . Paprykę ,oczyszczamy z gniazd nasiennych , kroimy w paseczki , jak pozostałe warzywa . Wszystkie warzywa mieszamy w misce , razem z solą,olejem

Ogrodnik w podróży
Pomidorowe ogórki 123

Ogórki konserwowe to znakomity dodatek do mięsa, szczególnie w sezonie grillowym. Moja propozycja to smaczne i aromatyczne ogóreczki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i wyrazistej cebulki. Składniki: 2,5kg ogórków 1/2 kg cebuli 200g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1/2 oleju 3 łyżki soli Wykonanie: 1. Ogórki dokładnie oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić(...)słupki, dodać pokrojoną w piórka cebulę, posypać solą i całość wymieszać. Odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odlać sok, a ogórki powkładać ciasno do słoików. 2. Olej zagotować z cukrem i octem, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach, pasteryzować 15-20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Ogórki w curry 131

smaku mieszanki przypraw z całego świata są świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, rewelacyjnie sprawdzą się do dań grillowych oraz jako przekąska stołu imprezowego. Składniki: 1,5 kg ogórków   2 cebule   Zalewa:   1 litr wody   1,5 szklanki cukru   1,5 szklanki octu 10%   1,5 łyżki soli   3 łyżki curry Przyprawy(...)liście selera   gorczyca Wykonanie: 1. Ogórki  umyć, wysuszyć, obrać (można zrobić bez obierania, będą chrupiące)  i pokroić w słupki. 2. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę, zdjąć z ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć po liściu selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki

Szalona Kuchnia Eweliny
Ogórki małosolne Pana Bogusława 174

organizuje piknik rodzinny w swojskim klimacie, z okazji 15lecia istnienia naszego ośrodka. To dla naszej pracowni kolejne ogromne wyzwanie. Będziecie trzymać kciuki by wszystkim naszym gościom smakowały nasze przekąski? Ogórki małosolne Składniki: Ogórki gruntowe Chrzan Koper Liść winogrona Czosnek 1 łyżka grubej soli na litr wody Wykonanie: Na spód kamieniaka wrzuciliśmy 3 ząbki czosnku, gałązke kopru, korzeń chrzanu(...)oraz liść winogrona. Bogusław ciasno poukładał ogórki ciemną końcówką ku dołowi. Na górze ponownie poukladaliśmy kawałki czosnku, kopru, chrzanu, liść winogrona. Całość zalaliśmy roztworem wody z solą.  Mamy nadzieję, że za 5 dni ogórki będą już gotowe. Pozdrawiamy, Boguś, Paula

Sprawni w smaku
Sałatka z ogórków w curry 176

szklanki cukru -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki curry Przyprawy: -całe łodygi selera wraz z liśćmi -ziarna gorczycy -cebula ​Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i curry. Umyte ogórki pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Słoiki wyparzyć, na dno położyć po całej łodydze selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Pasteryzować(...)a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Tą sama zalewą można zalać sałatkę z ogórków. Obrane ogórki kroimy w plastry. Na dno słoika układamy kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy, pokrojoną młodą główkę cebuli, kilka pasków papryki żółtej  i czerwonej. zalewamy zalewą

Kulinarne przemyslenia
Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) 218

blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii(...)marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 duże malinowe pomidory 2 gruntowe ogórki 1 duża czerwona papryka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól kłodawska pieprz czarny

Kulinarne przygody Gatity
Staropolska zupa ogórkowa na smażonych na maśle ogórkach 156

przygotowywane aż z 5 jaj, delikatne w smaku i smakujące jak domowe, ręcznie robione! 4 porcje zupy: * makaron Lubella Jajeczna Wstążki- około 200 g * bulion warzywny/rosół- 2 litry * ogórki kiszone- około 300 g * masło- 60 g * marchewka- 1 średniej wielkości * pietruszka- 1 średniej wielkości * cebula- 1 mniejsza * sól, pieprz- do smaku * natka pietruszki- do posypania Ogórki kiszone(...)oczkach i wycisnąć z nich sok (soku nie wylewać). Marchewkę oraz pietruszkę również zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle. Następnie dodać startą pietruszkę, marchew, odciśnięte ogórki i całość smażyć około 5 minut. Zagotować bulion. Do wrzącego wywaru przełożyć warzywa i gotować kolejne 5 minut- w międzyczasie spróbować zupy, aby ewentualnie zakwasić pozostałym z wyciskania ogórków

Kraina Miodem Płynąca
Ogórki z chili 164

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na słoik litrowy: ogórki ½ papryczki chili ząbek czosnku 4 łyżki soli Ogórki myjemy i przekrajamy wzdłuż na 4 części. Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na 6 godzin.  Po tym czasie wylewamy sok, który puściły ogórki. Na dnie(...)słoika układamy czosnek pokrojony na plasterki. Następnie układamy ciasno ogórki i po kawałku papryczki.  Zalewamy przestudzoną ale nie zimną zalewą. Pasteryzujemy 5 minut, od momentu zagotowania wody. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

kulinarnyswiatdomi