śliwkowy Kompot z jabłek Kompot mirabelkowy Kompot z suszonych owoców Kompot jabłkowo - śliwkowy Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierogi ruskie Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Ogórki małosolne w plasterkach Ogórki małosolne z koperkiem Ogórki małosolne z czarnuszką Ogórki małosolne z ognistą przyprawą
Moja smaczna kuchniacały rok, nie było dla nich innego zastosowania, a doskonale sprawdzały się w roli bazy do zupy. Kwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni miała je w swojej spiżarni. Wiele dawnych skromnych dań(...)zalewajki gotuje się nadal, szczególnie w zachodniej części województwa, w okolicach Jasła. Powód jest prosty. Są naprawdę smaczne, a dodatkowo dzisiaj wiemy też, że kwas z kapusty i kiszonych ogórków bardzo korzystnie oddziałują na nasze zdrowie. Zachęcam więc do wypróbowania kolejnego przepisu na regionalny specjał. Zalewajka ogórkowa, którą dzisiaj proponuję, przyrządzana jest przez gospodynie z gminy Brzostek. Wyróżnia
Trzeci talerzłyżek soli (najlepiej soli niejodowanej), 250 ml octu 6%*, 0,5 kg cebuli (u mnie cebula cukrowa), 12 ząbków czosnku, 10 łyżek cukru, 2 łyżeczki świeżo zmielonej gorczycy, Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Dokładnie wymieszać z solą i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Ogórki odcisnąć, płyn(...)ogórków wylać. Dodać do nich cebulę, czosnek, gorczycę, ocet i cukier. Wymieszać. Ogórki wraz z wytworzonym sosem przełożyć do słoików (z tej porcji otrzymamy 8 słoików o pojemności 450 ml). Słoiki pasteryzować 12 minut w 90 stopniach. Jeżeli mamy większe słoiki to chwilę dłużej. Słoki wyjąć z wody i odstawić do ostygnięcia do góry dnem
królestwo garówczas coś tutaj dopiszę. Z tej ilości składników wyszło mi 10 słoików po 250 ml. Może komuś z Was wyjdzie nieco inna ilość, jedynie uczulam. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 10 ząbków czosnku 10 goździków 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka nasion gorczycy 100 g soli Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w grube plastry, mieszamy z solą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ogórki odcedzamy. W garnku zagotowujemy wodę z octem, kolendrą i gorczycą, gotujemy pod przykryciem 10 minut. Ogórki wkładamy do wyparzonych słoików, do każdego wlewamy zalewę, wkładamy dodatkowo ząbek czosnku i goździk, zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy
Kardamonovyoleju (u mnie rzepakowy), garść siekanej matki pietruszki (można dać mniej pietruszki, jak ktoś jej nie lubi), garść siekanego koperku, 10 – 12 ząbków czosnku, 4 łyżki cukru, Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Dokładnie wymieszać z solą i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Ogórki odcisnąć, płyn z ogórków wylać. Dodać do nich cebulę, czosnek, zioła, ocet, olej i cukier. Wymieszać. Ogórki włożyc do słoików ( z tej porcji otrzymamy 8 słoików o pojemności 450 ml). Słoiki pasteryzować 12 minut w 90 stopniach. Jeżeli mamy większe słoiki to chwilę dłużej. Słoki wyjąć z wody i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. *80 ml octu
królestwo garówOgórki z tego przepisu robię od lat. Są naprawdę pyszne. Przepis dostałam od teściowej więc nie może być inaczej :) Bardzo Wam polecam ten przepis, proporcje zalewy są idealne. Ogórki nie są ani za słodkie, ani za kwaśne. Musicie koniecznie spróbować. Składniki: ogórki ( nie za duże) koper czosnek chrzan liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca marchewka(...)ozdoby ( nie konieczne) Zalewa: 3,5 l. wody 0,5 l. octu 10 % 1 szklanka cukru 1/2 szklanki soli Wykonanie: Ogórki umyć i namoczyć, co najmniej na godzinę. Składniki zalewy zagotować i zostawić do przestudzenia. Do wyparzonych słoików włożyć przyprawy. Na słoik 1 łodygę kopru, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, 1 liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kilka ziaren
Agusiowe smakołykiPostanowiliśmy zrobić placki po naszemu. Bo skoro cukinia daje radę, no to dlaczego nie polskie, świeże ogórki? Powiemy Wam, PYSZNE! Składniki 1 kg ogórków gruntowych 2 jajka 4-5 łyżek mąki 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 1 cebula olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą, mieszamy, pozostawiamy(...)pół godziny by ogórki puściły wodę. Odciskamy. Do ogórków wbijamy jajka, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy ze śmietaną
R'n'G Kitchenwarzyw z ogródka Mimo wszystko, ja czasami lubię , do mięsa w sosie własnym , zaserwować właśnie taką obiadową sałatkę , jest pyszna i wystarczy tylko otworzyć słoiczek … Składniki : 3 kg ogórków 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki , grubościennej 2 opakowania, ziaren gorczycy ( około 4-5 łyżek ) 4 łyżki soli 2 szklanki, oleju słonecznikowego Zalewa: 5 szklanek(...)wody 3 szklanki octu 10 % ,spirytusowego 3 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki ,kroimy na mandolinie w cieniutkie plasterki . Marchew , obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cebulę , tak jak ogórki ,ścieramy na mandolinie, na cieniutkie plasterki . Paprykę ,oczyszczamy z gniazd nasiennych , kroimy w paseczki , jak pozostałe warzywa . Wszystkie warzywa mieszamy w misce , razem z solą,olejem
Ogrodnik w podróżyOgórki konserwowe to znakomity dodatek do mięsa, szczególnie w sezonie grillowym. Moja propozycja to smaczne i aromatyczne ogóreczki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i wyrazistej cebulki. Składniki: 2,5kg ogórków 1/2 kg cebuli 200g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1/2 oleju 3 łyżki soli Wykonanie: 1. Ogórki dokładnie oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić(...)słupki, dodać pokrojoną w piórka cebulę, posypać solą i całość wymieszać. Odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odlać sok, a ogórki powkładać ciasno do słoików. 2. Olej zagotować z cukrem i octem, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach, pasteryzować 15-20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinysmaku mieszanki przypraw z całego świata są świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, rewelacyjnie sprawdzą się do dań grillowych oraz jako przekąska stołu imprezowego. Składniki: 1,5 kg ogórków 2 cebule Zalewa: 1 litr wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10% 1,5 łyżki soli 3 łyżki curry Przyprawy(...)liście selera gorczyca Wykonanie: 1. Ogórki umyć, wysuszyć, obrać (można zrobić bez obierania, będą chrupiące) i pokroić w słupki. 2. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę, zdjąć z ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć po liściu selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki
Szalona Kuchnia Ewelinyorganizuje piknik rodzinny w swojskim klimacie, z okazji 15lecia istnienia naszego ośrodka. To dla naszej pracowni kolejne ogromne wyzwanie. Będziecie trzymać kciuki by wszystkim naszym gościom smakowały nasze przekąski? Ogórki małosolne Składniki: Ogórki gruntowe Chrzan Koper Liść winogrona Czosnek 1 łyżka grubej soli na litr wody Wykonanie: Na spód kamieniaka wrzuciliśmy 3 ząbki czosnku, gałązke kopru, korzeń chrzanu(...)oraz liść winogrona. Bogusław ciasno poukładał ogórki ciemną końcówką ku dołowi. Na górze ponownie poukladaliśmy kawałki czosnku, kopru, chrzanu, liść winogrona. Całość zalaliśmy roztworem wody z solą. Mamy nadzieję, że za 5 dni ogórki będą już gotowe. Pozdrawiamy, Boguś, Paula
Sprawni w smakuszklanki cukru -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki curry Przyprawy: -całe łodygi selera wraz z liśćmi -ziarna gorczycy -cebula Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i curry. Umyte ogórki pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Słoiki wyparzyć, na dno położyć po całej łodydze selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Pasteryzować(...)a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Tą sama zalewą można zalać sałatkę z ogórków. Obrane ogórki kroimy w plastry. Na dno słoika układamy kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy, pokrojoną młodą główkę cebuli, kilka pasków papryki żółtej i czerwonej. zalewamy zalewą
Kulinarne przemysleniablogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii(...)marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 duże malinowe pomidory 2 gruntowe ogórki 1 duża czerwona papryka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól kłodawska pieprz czarny
Kulinarne przygody Gatityprzygotowywane aż z 5 jaj, delikatne w smaku i smakujące jak domowe, ręcznie robione! 4 porcje zupy: * makaron Lubella Jajeczna Wstążki- około 200 g * bulion warzywny/rosół- 2 litry * ogórki kiszone- około 300 g * masło- 60 g * marchewka- 1 średniej wielkości * pietruszka- 1 średniej wielkości * cebula- 1 mniejsza * sól, pieprz- do smaku * natka pietruszki- do posypania Ogórki kiszone(...)oczkach i wycisnąć z nich sok (soku nie wylewać). Marchewkę oraz pietruszkę również zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle. Następnie dodać startą pietruszkę, marchew, odciśnięte ogórki i całość smażyć około 5 minut. Zagotować bulion. Do wrzącego wywaru przełożyć warzywa i gotować kolejne 5 minut- w międzyczasie spróbować zupy, aby ewentualnie zakwasić pozostałym z wyciskania ogórków
Kraina Miodem Płynącafont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na słoik litrowy: ogórki ½ papryczki chili ząbek czosnku 4 łyżki soli Ogórki myjemy i przekrajamy wzdłuż na 4 części. Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie wylewamy sok, który puściły ogórki. Na dnie(...)słoika układamy czosnek pokrojony na plasterki. Następnie układamy ciasno ogórki i po kawałku papryczki. Zalewamy przestudzoną ale nie zimną zalewą. Pasteryzujemy 5 minut, od momentu zagotowania wody. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
kulinarnyswiatdomi