ogórki - 26028 przepisów (strona:134/1736)

Najlepsze ogórki kanapkowe 177

mamy co wyciągać z naszej piwniczki. Lubię eksperymentować i poszukiwać nowych smaków. A te ogórki to po prostu mistrzostwo! ;) Jeśli nie macie pomysłu co jeszcze można przygotować z ogórków, zachęcam do zrobienia tych z poniższego przepisu. Mają wspaniały słodko-kwaśny smak, a poza tym są wygodne w użyciu, otwieramy słoik i hop! na kanapkę :) Podobno najlepsze(...)kilku tygodniach, ale ja nie mogłam się doczekać i otworzyłam je już po tygodniu. Skoro teraz mi tak smakują to co będzie później ?:D Składniki: 3-3,5kg ogórków (najlepiej takich zbliżonych długością do wielkości słoika) 5 szklanek wody   2,5 szklanki octu spirytusowego   3,5 szklanki cukru   2 płaskie łyżki gorczycy   2 płaskie łyżki

Czerwona Porzeczka
Ogórki po meksykańsku 1333

przetwory to zachęcam do wypróbowania ogórków po meksykańsku, doprawione zalewą z wędzona papryką, chili, czosnkiem i miodem są znakomite. Składniki na 3 litrowe słoiki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - 30 dag cebuli - 3 łyżki soli - 1/2 główki czosnku Zalewa: - 1 i 1/2 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanka cukru - 2 łyżki miodu spadziowego - 1 łyżeczka ostrej papryki(...)Użyłam papryki wędzonej, bo daje dodatkowy smak, ale jeśli nie uda Wam się jej kupić dajcie zwykłą. Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na  www. Skworcu.com.pl . 1. Umyte i osuszone ogórki kroimy w słupki, dodajemy cebulę pokrojoną w plastry, ząbki czosnku i mieszamy z solą. Odstawiamy na 2-3 godziny żeby ogórki puściły sok, wytworzy się go tak dużo

Apetyczna babeczka
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 178

Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki pół sporego pęczka koperku 400 ml zsiadłego mleka 400 ml jogurtu greckiego naturalnego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier(...)ząbek czosnku sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Całkowicie ostudzić (można ugotować dzień wcześniej, a gdy przestygnie schować do lodówki) . Rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki zielone i jabłko obrać, umyć, również zetrzeć na tarce. Koperek i cebulkę dymkę umyć, osuszyć i posiekać. pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej

Moja Delicja
Sałatka szwedzka 372

szklanki* octu 10% Do każdego słoika: 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu ½ łyżeczki gorczycy 2 – 3 plasterki surowej marchewki (można dać więcej) *szklanka o pojemności 250 ml Ogórki dobrze umyć, pokroić w cienkie plasterki.  Z 9 szklanek wody i ½ szklanki soli zrobić roztwór. Zalać pokrojone ogórki, tak aby były przykryte i odstawić na 3 godziny(...)jakiś czas zamieszać. Odcedzić na durszlaku. Słoiczki wyparzyć, do każdego ze słoiczków wrzucić przyprawy i marchewkę. Włożyć odcedzone ogórki (niezbyt ciasno, aby mogły przejść smakiem zalewy). Składniki zalewy zagotować, następnie zalać nią ogórki (zalewy nie studzić). Zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać gorącą wodę do wysokości 2/3 słoiczków, przykryć pokrywką. Od momentu zagotowania pasteryzować

Pelusiowa Kuchnia
Ogórki małosolne. 225

Składniki (proporcje na 1 kg ogórków): 1 kg ogórków gruntowych ok. litr wody 1,5 łyżki soli 2 ząbki czosnku koper (ten wielki, z żółtymi baldachimami) kilkucentymetrowy kawałek korzenia chrzanu liście: chrzanu, wiśni i/lub porzeczki Ogórki dokładnie oczyszczamy, urywamy im ogonki, szorujemy z resztek ewentualnej ziemi. Myjemy chrzan, obrany czosnek i liście. Chrzan kroimy na mniejsze paseczki(...)liście rwiemy na kawałki aby obdzielić każdy słoik po równo. Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia. Koper układamy na dnie słoików, ogórki układamy pionowo, a w wolne miejsca wtykamy czosnek, porwane liście i chrzan. Zalewamy zagotowaną wodą i lekko zakręcamy zakrętkami. Ogórki gotowe są do jedzenia po 4-5 dniach. Smacznego

Moje-pitraszenie
Ogórki z liściem dębu, pikle dębowe 210

Bardzo lubię nowości kulinarne, więc kiedy zobaczyłam tą wersję ogórków u mojej znajomej musiałam zrobić swoją wersję. Wspaniałe ogórki konserwowe z liściem dębu i carry. Składniki: - 2 kg małych ogórków gruntowych - ok. 10-12 liści dębu - mała cebula Zalewa: - 1 szklanka octu 10% - 1 szklanka cukru - 2 szklanki wody - 2 łyżeczki gorczycy - kilka ziaren ziela angielskiego(...)łyżeczki carry - 2 łyżeczki soli Przyprawy znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl   1. Ogórki myjemy, suszymy i układamy ciasno w słoikach z plastrami cebuli i liśćmi dębu. Zalewę gotujemy, zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego

Apetyczna babeczka
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków - na zimę. 1030

coś bardziej wyszukanego. Postanowiłam więc zrobić jakiś nowy przepis na sałatkę, a że i ogórków też w ogródku nie zabrakło, to powstał przepis na sałatkę z fasolki i ogórków w większości. Sałatka jest bardzo smaczna, lekko słodka ale i lekko pikantna z pomidorowym sosem, natomiast sam przepis poszedł w świat zanim jeszcze go spisałam, bo już znalazł swoich(...)zrobić coś jeszcze bogatszego w smaku. Zachęcam do przygotowania, bo lato w słoiku zamknięte musi być :-) Składniki (wyjdzie około 7-8 litrów): 2 kg fasolki szparagowej 2 kg ogórków 0,5 kg cebuli białej 0,5 kg marchwi pół szklanki oleju 1 szklanka octu 10% 500 ml koncentratu pomidorowego  3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru pół łyżeczki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mizeria na zimę 1253

dodaje żadnego cukru czy octu tylko samą sól i ewentualnie koperek ale zimą taka wersja mi smakuje. Na pewno jest dużo smaczniejsza niż ta zrobiona  ze świeżych ogórków, które zimą są raczej niezbyt smaczne. składniki: 5 kg średnich ogórków gruntowych 1/2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki cukru 1 łyżka soli kamiennej pęczek koperku(...)Ogórki dokładnie umyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Koperek drobno posiekać. Wszystko przełożyć do dużej miski i wymieszać. Następnie dodać olej, ocet, sól i cukier. Ponownie wszystko wymieszać. Odstawić na ok 4-5 godzin. W międzyczasie przemieszać ze 2-3razy. Potem ogórki razem z płynem przełożyć do słoiczków. Słoiczki zakręcić, pasteryzować 5 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
Sałatka z ogórków do obiadu! 27739

bardzo ciekawy smak, poprzez dodatek świeżych ziół. Sprawdzi się idealnie do typowych dań z mięsem. Zerknijcie na listę składników, co będzie Wam potrzebne do przygotowania sałatki do obiadu z ogórków! SKŁADNIKI: - 4 duże ogórki gruntowe - 1/4 pęczka natki pietruszki - 1/4 pęczka natki koperku - 15 listków mięty - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól - 1 łyżeczka(...)miodu - 1 łyżeczka octu balsamicznego (jeśli nie masz użyj soku z cytryny) - 1/2 awokado dojrzałego Awokado kroimy na drobną kosteczkę. Ogórki myjemy i szatkujemy w plasterki. Zioła siekamy bardzo drobno, mieszamy z olejem, oliwą, octem balsamicznym i miodem. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut ab ogórki troszkę zmiękły pod wpływem soli. Przed podaniem całość jeszcze raz przemieszaj

SMYKWKUCHNI
Ogórki w zalewie musztardowej 256

ogórkowy w pełni więc u mnie też w kuchni królują ogórki. Do marynaty wybrałam musztardę francuską, a Wy dodajcie taką jaką lubicie, jej intensywność decydująco wpłynie na smak ogórków, miłośnikom łagodnych smaków polecam musztardę stołową lub sarepską. Składniki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych  - koper - zioła, cząber, oregano, tymianek Marynata: - 3 szklanki wody  - 1 szklanka(...)octu 10% - słoik musztardy francuskiej 180 ml - 3 łyżki miodu, ja użyłam spadziowego 1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki, układamy w słoikach razem z koprem lub wybranymi ziołami. 2. Łączymy wszystkie składniki zalewy, doprowadzamy do wrzenia, studzimy. Przestudzoną zalewą musztardową zalewamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i pasteryzujemy 10-12 minut

Apetyczna babeczka
Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory 242

gazie dżemy, keczupy, ogórki w słoikach czekają na zalewy. Zwykle jak szykujemy się do przetworów wyszukujemy ciekawe przepisy, kupujemy najlepsze owoce a potem ….pyk…dżem wykipiał, ogórki spleśniały, coś poszło nie tak. Przedstawiamy wskazówki, co zrobić, aby nasze przetwory zawsze się udały Po pierwsze….Nie przepłacaj Nie musisz do wszystkich przetworów kupować najładniejszych warzyw(...)owoców. Jeśli coś marynujesz/kisisz w całości, to faktycznie, nad wyborem danego warzywa lub owocu podumaj chwilę. Ogórki do kiszenia powinny być jędrne, twarde w dotyku. Jeśli jednak potrzebujesz owoców na dżem, w czasie robienia którego i tak się one rozpadną, czy użyjesz pomidorów na keczup, mogą być one niekoniecznie zbyt piękne, bo i tak będą się dalej rozpadać

Mieszam w Garnku
Zupa z ogórków małosolnych z ryżem 142

Zupa z ogórków małosolnych. Smakuje inaczej niż tradycyjna zupa z kiszonych ogórków, ale jest również smaczna. Koniecznie spróbujcie i przygotujcie na obiadek. Moja rodzinka nie przepada zbytnio za zupami, ale od czasu do czasu gotuję. Na moim blogu znajdziecie również inne pomysły na zupy. Te tradycyjne jak rosołki, pomidorowe, ale również i takie z cykorii z omletem(...)inne . Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj 4 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków małosolnych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć , skrzydełka z kurczaka  i zalać 3 litrami wody. Gotować  około 30 minut. Marchewkę

O kuchni z uczuciem
Ogórki małosolne na sucho (z woreczka) 305

blogu Moje Małe Czarowanie znalazłam świetny przepis na ogórki małosolne. Szybko i wygodnie, a smak ten sam! Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka soli niejodowanej a nawet mniej, bo nie wszyscy lubią tak słone 10 cm korzeń chrzanu pokrojony w słupki liść chrzanu 3 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami 5-6 ząbków czosnku 1 łyżeczka(...)ziaren gorczycy 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 5 świeżych liści laurowych (pominęłam) Ogórki umyć i osuszyć. Zaleca się ścięcie końcówek. Do dużego woreczka z zapięciem strunowym (ja miałam zwykły dość gruby worek) włożyć ogórki, koper, słupki chrzanu, liść chrzanu, poprzekrawane na połówki ząbki czosnku, pieprz, gorczycę, sól i liście laurowe (pominęłam). Jeśli macie sól grubą dodajcie 1 łyżkę

Czerwień i błękit
Chłodnik z cielęciną 97

Chłodnik  z cielęciną Czas przygotowania: Składniki: 400 g łaty cielęcej ok. szklanki wody 1 pęczek botwinki 2 duże zielone ogórki  starte na grubej tarce 3 kiszone ogórki starte na grubej tarce ( jeśli mamy wodę z ogórków nie wylewamy jej !) 6 rzodkiewek startych  na grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku(...)paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy  i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir i jogurt, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgniecione ząbki czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biała jogurt barwi się na intensywny biskupi kolor ! Cielęcinę kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem ze świeżych ogórków 176

Zupa ogórkowa kojarzy się z kwaśną zupą na ogórkach kiszonych. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Świeże, zielone ogórki podaję raczej na surowo - w formie mizerii albo do kanapek. Czasami robię potrawkę ze świeżych ogórków i za pierwszym razem to było trochę dziwne doświadczenie bo zielone ogórki na gorąco były zaskakujące. Ponieważ potrawka przypadła(...)gustu a chłodnik ogórkowy też lubię więc postanowiłam zrobić inną niż zwykle zupę ogórkową, właśnie z ogórków zwykłych, takich nie kiszonych. Czułam, że będzie smaczna i nie zawiodłam się. Jest świeża, soczysta a jednocześnie pożywna dzięki dodatkowi ziemniaków i groszku ptysiowego. Szybka zupa kiedy nie macie dużo czasu na stanie przy garach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania