zimowych zapasów stanowią kiszonki. Ogórki, kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów. Kiszona papryka SKŁADNIKI 7 średniej wielkości papryk 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru(...)włoskiego 1/2 łyżeczki gorczycy 1 litr wody 1 łyżka soli 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na ćwiartki. Na dno słoika wsypuję gorczycę a następnie wkładam pokrojoną paprykę, wrzucam obrane ząbki czosnku, chrzan, pokrojona na kawałeczki chilli i koper. Sól rozpuszczam w 1 litrze wody (można rozpuścić sól
Magiczna kuchnia Dariiteraz dostawiać nowe butle z nalewkami i winem. Mam ręce pełne roboty, ale za to jaki efekt!!!. A poniżej znajdziecie linki do ulubionych przepisów na przetwory i nalewki : Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki Korzenna cytryna z imbirem do herbaty(...)Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry z liściem selera Malinówka, nalewka z malin Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni To tylko mała część wszystkich przepisów, więcej znajdziecie w zakładce przetwory
Apetyczna babeczkaszkl soli morskiej Zalewa: 2,5 l wody 6 szkl octu 6 szkl cukru Do każdego słoika: 2 kulki ziela angielskiego 3 kulki pieprzu 0,5 łyżeczki gorczycy Przygotowanie: Ogórki umyć, zalać zimną wodą i odłożyć na około pół godziny. Po tym czasie pokroić w cienkie plasterki. Wodę połączyć z solą, zalać ogórki i zostawić(...)godziny. Ogórki odcedzić, przełożyć na durszlak lub sitko i pozostawić do odsączenia. Umyte i wyparzone słoiki napełnić odsączonymi ogórkami. Do każdego słoika dodać przyprawy. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewę rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut. Przepis - Gotuję, bo lubię
Ala piecze i gotujebaldachami ząbek czosnku, pokrojony w plastry 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu czarnego kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry 1 liść laurowy 0,5-1 łyżeczka gorczycy ogórki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 5 czubatych łyżek cukru 1 czubata łyżki soli kamiennej 1 litr wody Ogórki dokładnie umyć i odsączyć. Składniki zalewy połączyć, do rozpuszczenia soli(...)słoika wsypujemy gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew, czosnek oraz korzeń chrzanu. Przykrywamy baldachem nasion kopru wraz z pociętą łodygą. Słoiki wypełniamy ciasno ogórkami i uzupełniamy zalewą. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i uzupełniamy wodą do 2/3 wysokości słoików. Gotować parę minut !, tylko do momentu zmiany koloru ogórków
Atlas Smakówmamy co wyciągać z naszej piwniczki. Lubię eksperymentować i poszukiwać nowych smaków. A te ogórki to po prostu mistrzostwo! ;) Jeśli nie macie pomysłu co jeszcze można przygotować z ogórków, zachęcam do zrobienia tych z poniższego przepisu. Mają wspaniały słodko-kwaśny smak, a poza tym są wygodne w użyciu, otwieramy słoik i hop! na kanapkę :) Podobno najlepsze(...)kilku tygodniach, ale ja nie mogłam się doczekać i otworzyłam je już po tygodniu. Skoro teraz mi tak smakują to co będzie później ?:D Składniki: 3-3,5kg ogórków (najlepiej takich zbliżonych długością do wielkości słoika) 5 szklanek wody 2,5 szklanki octu spirytusowego 3,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżki gorczycy 2 płaskie łyżki
Czerwona Porzeczkaprzetwory to zachęcam do wypróbowania ogórków po meksykańsku, doprawione zalewą z wędzona papryką, chili, czosnkiem i miodem są znakomite. Składniki na 3 litrowe słoiki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - 30 dag cebuli - 3 łyżki soli - 1/2 główki czosnku Zalewa: - 1 i 1/2 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanka cukru - 2 łyżki miodu spadziowego - 1 łyżeczka ostrej papryki(...)Użyłam papryki wędzonej, bo daje dodatkowy smak, ale jeśli nie uda Wam się jej kupić dajcie zwykłą. Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na www. Skworcu.com.pl . 1. Umyte i osuszone ogórki kroimy w słupki, dodajemy cebulę pokrojoną w plastry, ząbki czosnku i mieszamy z solą. Odstawiamy na 2-3 godziny żeby ogórki puściły sok, wytworzy się go tak dużo
Apetyczna babeczkaChłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki pół sporego pęczka koperku 400 ml zsiadłego mleka 400 ml jogurtu greckiego naturalnego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier(...)ząbek czosnku sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Całkowicie ostudzić (można ugotować dzień wcześniej, a gdy przestygnie schować do lodówki) . Rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki zielone i jabłko obrać, umyć, również zetrzeć na tarce. Koperek i cebulkę dymkę umyć, osuszyć i posiekać. pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej
Moja Delicjaszklanki* octu 10% Do każdego słoika: 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu ½ łyżeczki gorczycy 2 – 3 plasterki surowej marchewki (można dać więcej) *szklanka o pojemności 250 ml Ogórki dobrze umyć, pokroić w cienkie plasterki. Z 9 szklanek wody i ½ szklanki soli zrobić roztwór. Zalać pokrojone ogórki, tak aby były przykryte i odstawić na 3 godziny(...)jakiś czas zamieszać. Odcedzić na durszlaku. Słoiczki wyparzyć, do każdego ze słoiczków wrzucić przyprawy i marchewkę. Włożyć odcedzone ogórki (niezbyt ciasno, aby mogły przejść smakiem zalewy). Składniki zalewy zagotować, następnie zalać nią ogórki (zalewy nie studzić). Zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać gorącą wodę do wysokości 2/3 słoiczków, przykryć pokrywką. Od momentu zagotowania pasteryzować
Pelusiowa KuchniaSkładniki (proporcje na 1 kg ogórków): 1 kg ogórków gruntowych ok. litr wody 1,5 łyżki soli 2 ząbki czosnku koper (ten wielki, z żółtymi baldachimami) kilkucentymetrowy kawałek korzenia chrzanu liście: chrzanu, wiśni i/lub porzeczki Ogórki dokładnie oczyszczamy, urywamy im ogonki, szorujemy z resztek ewentualnej ziemi. Myjemy chrzan, obrany czosnek i liście. Chrzan kroimy na mniejsze paseczki(...)liście rwiemy na kawałki aby obdzielić każdy słoik po równo. Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia. Koper układamy na dnie słoików, ogórki układamy pionowo, a w wolne miejsca wtykamy czosnek, porwane liście i chrzan. Zalewamy zagotowaną wodą i lekko zakręcamy zakrętkami. Ogórki gotowe są do jedzenia po 4-5 dniach. Smacznego
Moje-pitraszenieBardzo lubię nowości kulinarne, więc kiedy zobaczyłam tą wersję ogórków u mojej znajomej musiałam zrobić swoją wersję. Wspaniałe ogórki konserwowe z liściem dębu i carry. Składniki: - 2 kg małych ogórków gruntowych - ok. 10-12 liści dębu - mała cebula Zalewa: - 1 szklanka octu 10% - 1 szklanka cukru - 2 szklanki wody - 2 łyżeczki gorczycy - kilka ziaren ziela angielskiego(...)łyżeczki carry - 2 łyżeczki soli Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Ogórki myjemy, suszymy i układamy ciasno w słoikach z plastrami cebuli i liśćmi dębu. Zalewę gotujemy, zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego
Apetyczna babeczkacoś bardziej wyszukanego. Postanowiłam więc zrobić jakiś nowy przepis na sałatkę, a że i ogórków też w ogródku nie zabrakło, to powstał przepis na sałatkę z fasolki i ogórków w większości. Sałatka jest bardzo smaczna, lekko słodka ale i lekko pikantna z pomidorowym sosem, natomiast sam przepis poszedł w świat zanim jeszcze go spisałam, bo już znalazł swoich(...)zrobić coś jeszcze bogatszego w smaku. Zachęcam do przygotowania, bo lato w słoiku zamknięte musi być :-) Składniki (wyjdzie około 7-8 litrów): 2 kg fasolki szparagowej 2 kg ogórków 0,5 kg cebuli białej 0,5 kg marchwi pół szklanki oleju 1 szklanka octu 10% 500 ml koncentratu pomidorowego 3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru pół łyżeczki
Poezja Smaków - blog kulinarnydodaje żadnego cukru czy octu tylko samą sól i ewentualnie koperek ale zimą taka wersja mi smakuje. Na pewno jest dużo smaczniejsza niż ta zrobiona ze świeżych ogórków, które zimą są raczej niezbyt smaczne. składniki: 5 kg średnich ogórków gruntowych 1/2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki cukru 1 łyżka soli kamiennej pęczek koperku(...)Ogórki dokładnie umyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Koperek drobno posiekać. Wszystko przełożyć do dużej miski i wymieszać. Następnie dodać olej, ocet, sól i cukier. Ponownie wszystko wymieszać. Odstawić na ok 4-5 godzin. W międzyczasie przemieszać ze 2-3razy. Potem ogórki razem z płynem przełożyć do słoiczków. Słoiczki zakręcić, pasteryzować 5 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujebardzo ciekawy smak, poprzez dodatek świeżych ziół. Sprawdzi się idealnie do typowych dań z mięsem. Zerknijcie na listę składników, co będzie Wam potrzebne do przygotowania sałatki do obiadu z ogórków! SKŁADNIKI: - 4 duże ogórki gruntowe - 1/4 pęczka natki pietruszki - 1/4 pęczka natki koperku - 15 listków mięty - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól - 1 łyżeczka(...)miodu - 1 łyżeczka octu balsamicznego (jeśli nie masz użyj soku z cytryny) - 1/2 awokado dojrzałego Awokado kroimy na drobną kosteczkę. Ogórki myjemy i szatkujemy w plasterki. Zioła siekamy bardzo drobno, mieszamy z olejem, oliwą, octem balsamicznym i miodem. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut ab ogórki troszkę zmiękły pod wpływem soli. Przed podaniem całość jeszcze raz przemieszaj
SMYKWKUCHNIogórkowy w pełni więc u mnie też w kuchni królują ogórki. Do marynaty wybrałam musztardę francuską, a Wy dodajcie taką jaką lubicie, jej intensywność decydująco wpłynie na smak ogórków, miłośnikom łagodnych smaków polecam musztardę stołową lub sarepską. Składniki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - koper - zioła, cząber, oregano, tymianek Marynata: - 3 szklanki wody - 1 szklanka(...)octu 10% - słoik musztardy francuskiej 180 ml - 3 łyżki miodu, ja użyłam spadziowego 1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki, układamy w słoikach razem z koprem lub wybranymi ziołami. 2. Łączymy wszystkie składniki zalewy, doprowadzamy do wrzenia, studzimy. Przestudzoną zalewą musztardową zalewamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i pasteryzujemy 10-12 minut
Apetyczna babeczkagazie dżemy, keczupy, ogórki w słoikach czekają na zalewy. Zwykle jak szykujemy się do przetworów wyszukujemy ciekawe przepisy, kupujemy najlepsze owoce a potem ….pyk…dżem wykipiał, ogórki spleśniały, coś poszło nie tak. Przedstawiamy wskazówki, co zrobić, aby nasze przetwory zawsze się udały Po pierwsze….Nie przepłacaj Nie musisz do wszystkich przetworów kupować najładniejszych warzyw(...)owoców. Jeśli coś marynujesz/kisisz w całości, to faktycznie, nad wyborem danego warzywa lub owocu podumaj chwilę. Ogórki do kiszenia powinny być jędrne, twarde w dotyku. Jeśli jednak potrzebujesz owoców na dżem, w czasie robienia którego i tak się one rozpadną, czy użyjesz pomidorów na keczup, mogą być one niekoniecznie zbyt piękne, bo i tak będą się dalej rozpadać
Mieszam w Garnku