ogórki - 26028 przepisów (strona:139/1736)

Mizeria z octem na winie do słoików na zimę 133

Uwielbiam ogórki przygotowane w tej winno- octowej zalewie. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu:) Składniki: 2 ½ kg ogórków gruntowych, 1 szklanka octu, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 6 łyżek cukru, 3 szklanki wody, 6 łyżek soli, 1 pęczek koperku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać trzema łyżkami soli, wymieszać i odstawić do lodówki(...)najlepiej na noc). Następnie ogórki osączyć z nadmiaru płynu i powkładać do słoików razem z pokrojonym drobno koperkiem. Ocet zagotować w trzech szklankach wody i winem, dodać cukier i resztę soli - następnie gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować około 15 minut (Jest to porcja na cztery litrowe słoiki

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki kiszone na zimę- sprawdzony przepis 102

polski przysmak, których skosztowania nie potrafimy sobie odmówić.  Poprawiają pracę układu nerwowego oraz koncentrację, witaminę E oraz K, a także składniki mineralne. U mnie dziś dopiero co zakiszone ogórki :) Składniki: 1 kg ogórków gruntowych, 1 ½ łyżki soli 1,5 ząbku czosnku/słoik 0,5 chrzanu z liściem/ słoik 1 liść laurowy/ słoik 3-4 ziaren pieprzu/słoik(...)Wykonanie: Ogórki umyć, włożyć do wyparzonych słoików, zalać przegotowaną ostudzoną wodą z solą ( około 2 szklanki). Z 1 kg ogórków wychodzi około 2 słoiki litrowe. Do każdego słoika dodać pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, chrzan pokrojony w słupki, liść laurowy i pieprz. Zamknąć słoiki i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu

Tradycyjna Kuchnia
Marynowane ostre ogórki meksykańskie do słoików na zimę 111

Prócz konserwowych i kiszonych w moich zimowych zapasach nie może zabraknąć ogórków na ostro. Nazywam je "diabeliki", ze względu na dodatek papryczki i czosnku. Składniki: 2 ½ kg świeżych ogórków 6 łyżek soli 55 dag cukru 1 ½ szklanki octu 7 łyżek oleju 2 płaskie łyżki papryki ostrej 5 ząbków czosnku Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić w słupki( nie obierać(...)zasolić i odstawić na sześć godzin. Następnie odlać powstały sok. Zagotować cukier z octem i olejem, wsypać ostrą paprykę i zmiażdżony czosnek, po czym zalać ogórki(wcześniej odstałe) i zostawić ponownie na 12 godzin. Po tym czasie napełnić słoje z ogórkami zalewą i pasteryzować około 8 minut na wolnym ogniu

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki 431

majonezu 2 przeciśnięte ząbki czosku sól, pieprz por (biała część) 200 g mała puszka kukurydzy 2 czerwone cebule 3 jajka Dzisiaj dosyć ciekawa sałatka z kurczakiem i świeżymi ogórkami o dosyć mocno cebulowym posmaku. Postanowiłam odrobinę zmienić jedynie smak sosu tzatziki w stosunku do oryginału, ponieważ wydawał mi się troszkę nijaki. Zdecydowanie polecam tą sałatkę do zjedzenia tego samego(...)dnia, w którym została przyrządzona, ponieważ użyte świeże ogórki, mimo odciśnięcia - cały czas puszczają soki i im dłużej sałatka stoi - tym bardziej podchodzi wodą. Filety oczyścić, pokroić w dosyć drobną kostkę i obtoczyć w przyprawie gyros wymieszanej z oliwą. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, żeby mięso przeszło przyprawą. Po tym czasie kurczaka usmażyć na rozgrzanej

Świat Domowej Kuchni
Klopsy wołowe 232

niewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni). W międzyczasie obieramy cebulę, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w cienkie półtalarki. Dzielimy je następnie na poszczególne piórka. Ogórki kroimy na dość cienkie plasterki lub słupki i mieszamy z cebulą. Ta ostatnia powinna nabrać nieco pełniejszej barwy od kwaśnego soku z ogórków. Upieczone klopsy podajemy na gorąco(...)gotowanymi ziemniakami polanymi rozpuszczonym masłem oraz surówką z cebuli i ogórków. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska Kulinarna Pokusa/div> #gallery-96 {margin: auto;} #gallery-96 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-96 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-96 .gallery-caption {margin-left

Kulinarna Pokusa
Ogórki z musztardą - w słoiki 125

zakrapianą imprezę :) ale nie tylko :) ja zrobiłam (i tak polecam) z ogórków średniej wielkości - nie przerośniętych. Zbyt duże mają za dużo miąższu i twardą skórkę, przez co ogórki wychodzą twarde zamiast chrupiących. Duże pewnie lepiej byłoby obrać ze skórki.   Składniki: 4-5 kg ogórków gruntowych 5 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 i 1/2 szkl(...)cukru 5 łyżek musztardy 6 ziaren ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu 4-5 liści laurowych 3 łyżki soli Sposób przygotowania:   Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wycinamy miąższ z ziarnami (nożem lub łyżeczką deserową). Układamy ciasno w słoikach. Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy. Zalewamy przygotowane ogórki. Pasteryzujemy około 10 minut

Kolorowy Przepisownik
Ogórki małosolne 1544

czym mniejsze tym lepsze) 1 główka czosnku 1 pęczek kopru 5 cm chrzanu (korzeń) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka stołowa soli 1 L wody PRZYGOTOWANIE: Ogórki myjemy i usuwamy szypułki. Główkę czosnku kroimy na sześć części. Chrzan obieramy i kroimy w słupki. Zagotowujemy wodę, w której rozpuszczamy sól w proporcjach 1L wody :1 łyżka soli(...)Ogórki układamy ściśle w słoiku. Pomiędzy ogórkami wciskamy czosnek, chrzan, koper, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy jeszcze gorącą wodą z solą tak, aby składniki były całkowicie pod powierzchnią zalewy. Słoik z ogórkami przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 2-3 dni, aby się ukisiły. Smacznego

kulinarnyJa
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 136

jest taka kwaskowata. Ta jest zdecydowanie bardziej delikatna. natomiast jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie wody(...)udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych  ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ogórkowa z ogórków małoslonych 156

jest taka kwaskowata. Ta jest zdecydowanie bardziej delikatna. natomiast jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie wody(...)udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych  ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ogórkowa 143

pieprz 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę w słupki. Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami, aż będzie miękkie. Dwa ogórki odkładam na bok, a resztę ścieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Na patelni rozpuszczam margarynę, wrzucam starte ogórki i duszę kilka minut. Do miękkich warzyw dodaję podduszone(...)ogórki i wszystko razem gotuję przez kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, a jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna ścieram odłożone wcześniej ogórki i wrzucam bezpośrednio do wywaru. Mąkę mieszam ze śmietaną, hartuję gorącym wywarem i zaprawiam zupę. Nakładam na talerz i posypuję po wierzchu koperkiem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Ogórki małosolne + film 113

szybkie w przygotowaniu ogórki małosolne, są smaczną przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek a także drugich dań. Można je zajadać już następnego dnia po przygotowaniu. składniki na 1 kg ogórków 1 kg małych ogórków gruntowych 1 litr wrzątku 2 łyżeczki soli 5-6 baldachimów suszonego kopru 6 ząbków czosnku przepis Do dużego słoja lub kamiennego garnka wkładamy suszony(...)koper, dodajemy czosnek i układamy w nim umyte ogórki. Do garnka z wodą, wsypujemy sól i wszystko zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy słoik z ogórkami a zajadać je możemy już kolejnego dnia

Smakowite Dania
Sałatka warstwowa z gulaszem angielskim + film 177

zyskuje  bardzo ciekawy smak. składniki na 6 porcji 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g żółtego sera 300 g gulaszu  angielskiego z puszki 1 duża cebula 6 ogórków konserwowych 4 duże marchewki 200 g śmietany 12% 250 g majonezu czarny pieprz przepis Majonez  łączymy ze śmietaną doprawiamy pieprzem. Marchew gotujemy razem ze skórką do miękkości(...)ugotowaniu odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek a następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno szklanej miski. Na warstwie białek rozprowadzamy niewielką ilość sosu  majonezowo- śmietanowego i tak postępujemy po każdej warstwie składników

Smakowite Dania
Ogórki w zalewie musztardowej i z Curry 193

poniżej. Ja zrobiłam kilka słojów z samą musztardą i kilka z dodatkiem Curry, by każdy z domowników mógł wybrać opcje w sam raz dla siebie :) Składniki: Około 3 kg ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 10% spirytusowego 1 ½ szklanki cukru 2 ½ łyżki soli 5 łyżeczek musztardy np. delikatesowej Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, chwilę mieszamy by cukier(...)się rozpuścił. Jeśli ogórki są w twardej, grubej skórce obieramy je, jeśli skórka jest ładna pozostawiamy. Ogórki kroimy w słupki i układamy ciasno w słojach (podana porcja wystarcza na około 5 litrowych słojów). Do każdego słoja dodatkowo dodajemy: 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 6 ziarenek gorczycy 1 ząbek czosnku 1 średniej wielkości liść laurowy Można również

Smakowy Raj
Chłodnik na upalne dni 157

się chłodnik na bazie świeżych warzyw. Zwłaszcza, że jego przygotowanie trwa jedynie kwadrans. Składniki (dla 2-3 osób): - 1 pęczek rzodkiewek - 4 świeże ogórki (osobiście wolę gruntowe) - 4 ogórki kwaszone - 1 duży pomidor - 1 ząbek czosnku - 1 pęczek natki pietruszki - 1 pęczek koperku - 1 pęczek szczypiorku - sól czosnkowa - pieprz ziołowy - czarny pieprz mielony - jogurt naturalny 400 g - śmietana(...)proc. 400 g - kefir 400 g Przygotowanie: Najlepiej zacząć od przygotowania świeżych ogórków. Mają one dużo wody, której musimy się pozbyć, by nasz chłodnik nie zamienił się w rzadką zupę. W tym celu obrane i poszatkowane ogórki przekładamy na sito, zasypujemy sporą ilością soli i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. W następnej kolejności myjemy i tniemy

W SMAK
Korniszony w zalewie pomidorowej. 116

fantazji i zrobić ogórki na różne sposoby. Zainspirowana RYBAMI W ZALEWIE POMIDOROWEJ (przepis we wcześniejszym poście) pomyślałam, że skoro ryby w tej zalewie tak dobrze komponują się z ogórkami konserwowymi, to same ogórki w podobnej zalewie muszą być równie pyszne. Tak, więc do dzieła... SKŁADNIKI: 2 kg małych ogórków, ZALEWA: 1 szklanka octu 10%, 4 szklanki(...)liść laurowy, 5 ziarenek czarnego pieprzu.  WYKONANIE: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i zagotować, po czym ostudzi, Ogórki umyć, włożyć do słoików,  Zalać przestudzoną zalewą, szczelnie zakręcić. Pasteryzować

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania