zyskuje bardzo ciekawy smak. składniki na 6 porcji 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g żółtego sera 300 g gulaszu angielskiego z puszki 1 duża cebula 6 ogórków konserwowych 4 duże marchewki 200 g śmietany 12% 250 g majonezu czarny pieprz przepis Majonez łączymy ze śmietaną doprawiamy pieprzem. Marchew gotujemy razem ze skórką do miękkości(...)ugotowaniu odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek a następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno szklanej miski. Na warstwie białek rozprowadzamy niewielką ilość sosu majonezowo- śmietanowego i tak postępujemy po każdej warstwie składników
Smakowite Daniaponiżej. Ja zrobiłam kilka słojów z samą musztardą i kilka z dodatkiem Curry, by każdy z domowników mógł wybrać opcje w sam raz dla siebie :) Składniki: Około 3 kg ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 10% spirytusowego 1 ½ szklanki cukru 2 ½ łyżki soli 5 łyżeczek musztardy np. delikatesowej Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, chwilę mieszamy by cukier(...)się rozpuścił. Jeśli ogórki są w twardej, grubej skórce obieramy je, jeśli skórka jest ładna pozostawiamy. Ogórki kroimy w słupki i układamy ciasno w słojach (podana porcja wystarcza na około 5 litrowych słojów). Do każdego słoja dodatkowo dodajemy: 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 6 ziarenek gorczycy 1 ząbek czosnku 1 średniej wielkości liść laurowy Można również
Smakowy Rajsię chłodnik na bazie świeżych warzyw. Zwłaszcza, że jego przygotowanie trwa jedynie kwadrans. Składniki (dla 2-3 osób): - 1 pęczek rzodkiewek - 4 świeże ogórki (osobiście wolę gruntowe) - 4 ogórki kwaszone - 1 duży pomidor - 1 ząbek czosnku - 1 pęczek natki pietruszki - 1 pęczek koperku - 1 pęczek szczypiorku - sól czosnkowa - pieprz ziołowy - czarny pieprz mielony - jogurt naturalny 400 g - śmietana(...)proc. 400 g - kefir 400 g Przygotowanie: Najlepiej zacząć od przygotowania świeżych ogórków. Mają one dużo wody, której musimy się pozbyć, by nasz chłodnik nie zamienił się w rzadką zupę. W tym celu obrane i poszatkowane ogórki przekładamy na sito, zasypujemy sporą ilością soli i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. W następnej kolejności myjemy i tniemy
W SMAKfantazji i zrobić ogórki na różne sposoby. Zainspirowana RYBAMI W ZALEWIE POMIDOROWEJ (przepis we wcześniejszym poście) pomyślałam, że skoro ryby w tej zalewie tak dobrze komponują się z ogórkami konserwowymi, to same ogórki w podobnej zalewie muszą być równie pyszne. Tak, więc do dzieła... SKŁADNIKI: 2 kg małych ogórków, ZALEWA: 1 szklanka octu 10%, 4 szklanki(...)liść laurowy, 5 ziarenek czarnego pieprzu. WYKONANIE: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i zagotować, po czym ostudzi, Ogórki umyć, włożyć do słoików, Zalać przestudzoną zalewą, szczelnie zakręcić. Pasteryzować
Kuchnia BeatyJednak nie ma tak dobrze. Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na jedną z moich wariacji lecza, a mianowicie na wersję z ogórkami małosolnymi. Leczo z dodatkiem cukinii i ogórków małosolnych SKŁADNIKI : 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 mała cukinia 3 ogórki małosolne 2-3 kiełbaski śląskie 1 cebula biała 1 kostka bulionowa(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka słodka wędzona do smaku PRZYGOTOWANIE : Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę razem z kiełbasą. Ogórki i cukinie myjemy, kroimy w słupki. Do garnka przekładamy paprykę, podlewamy około 500-700 ml wody, dodajemy kostkę i zagotowujemy. Dodajemy cukinie i gotujemy 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisuszonymi pomidorami pochodzi ze zbiorów mojej cioci, a ja tylko troszeczkę zmieniłam jego smak. Przyznam, że przepis ten jest strzałem w dziesiątkę - ostre, kwaśne-słodkie ? Koniecznie wypróbujcie. Ogórki z chilli, papryką i płatkami suszonych pomidorów SKŁADNIKI: na 4 słoiki 560ml 1,3 kg ogórków 1 papryka czerwona 2 łyżeczki płatków suszonych pomidorów 125 ml octu(...)PRZYGOTOWANIE: Do garnka o szerokim dnie wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól, dodajemy chilli, płatki suszonych pomidorów i czosnek obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki. Całość mieszamy. Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki, wkładamy do maranty i odstawiamy minimum 5 godzin, co pewien czas dokładnie mieszając. Paprykę myjemy i kroimy w podłużne paski. Do słoików przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKiszone ogórki puste w środku - co robić ? Często nasze kiszone ogórki są puste w środku i znajduje się w nich woda. Jest to spowodowane tym że podczas kiszenia powstają gazy, a ogórek ma twardą skórkę i gazy te nie mogą wydostać(...)się na zewnątrz. Powoduje to powstawanie tak zwanych ''bomb ogórkowych''. Aby temu zapobiec należy podczas kiszenia przekłuć każdy ogórek cienkim patyczkiem, grubą igłą lub cienkim drucikiem. W ten sposób spowodujemy że gazy powstałe podczas kiszenia będą się ulatniać na zewnątrz, a ogórki będą pełne w środku. Duże ogórki można też np. poprzekrawać na pół i w taki sposób
Przepisy i porady kulinarnecały ) gorczyca biała ziele angielskie zalewa : 1 litr wody ( najlepiej źródlanej ) 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu 10% Sposób wykonania : Ogórki dokładnie myjemy z letniej wodzie. Do każdego litrowego słoika wkładamy po 1-2 listku laurowym,3 ząbki czosnku, łodygę zielonego koperku, kawałek chrzanu, kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarenka ziela(...)angielskiego i 2 łyżeczki białej gorczycy. Na 3 kg ogórków będzie nam potrzebne około 4 l zalewy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, cukier oraz ocet i zagotowujemy. Gdy trochę przestygnie zalewamy nią ogórki, zakręcamy wieczkami i pasteryzujemy 15-20 minut w temperaturze 85-90 C. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy pasteryzować tym ogórki będą
Przepisy i porady kulinarnerazem były to śledzie ale i również kiszone ogórki. Więc postanowiłam troszkę poeksperymentować i stworzyć swoją własną przystawkę tudzież po prostu misz masz śledziowo-ogórkowy. Składniki: duży słoik ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich 300-400 g śledzi a'la matias w leju 100 ml oliwy z oliwek cukier 3 łyżeczki pieprz czarny(...)mielony 1 łyżeczka 2 duże cebule Przygotowanie: Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy do słoika. Zasypujemy to pieprzem i cukrem. Zamykamy słoik i mieszamy ogórki z dodatkiem pieprzu i cukru. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Po upływie tego czasu, do słoika z ogórkami dolewamy troszkę oleju ze śledzi. Śledzie kroimy na kawałki
ClauditteMissCookingSkładniki: 2kg ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku 2 gałązki kwitnącego kopru 1 liść chrzanu 2 litry wody 2 łyżki soli 3 łyżki octu Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć, przekroić na pół lub na ćwiartki ( nie przecinając do końca ). 2. Ogórki ułożyć w słoiku, garnku lub glinianym naczyniu (na dnie większe, na wierzchu małe) 3. Do ogórków dodać rozgniecione ząbki czosnku, koper i liść chrzanu. 4. W garnku zagotować wodę, sól i ocet. Gorącym płynem zalać ogórki. 5. Naczynie przykryć talerzem. Odstawić na co najmniej
A Ty Smakuj Mniekażdego słoika - po 2 albo 3 ziarenka ziela angielskiego po 2 - 3 ziarenka czarnego pieprzu po ok. 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej sposób przygotowania : ogórki - gruntowe, umyć i osuszyć. Poszatkować cienko, razem ze skórką - Wodę wymieszać z solą żeby ta się rozpuściła i zalać pokrojone ogórki - przemieszać dokładnie(...)wyparzonego słoika nałożyć po 2-3 ziarenka ziela i pieprzu ,wsypac gorczyce .Dolożyć po parę plasterków marchewki. Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odcedzone z solanki ogórki nałożyć do słoików, mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Wlać zalewę, delikatnie pomieszać , dolać zalewy prawie do pełna i zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 10 minut.ps.u mnie
w mojej kuchnicebulę w drobne pióra. Mieszamy z serkiem ziarnistym, uprażonymi dodatkami, majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Mieszamy i gotowe! :)) Najlepiej smakuje bogato posypana żółtym serem. PIKLE Z OGÓRKÓW - W tym roku nasze zapasy ogórkowe w spiżarni wylądowały w koszu. Podziękowania należą się szanownej pani babci/teściowej, ale nie ma co wchodzić w te bolesne szczegóły(...)domu to... strzał w piętę. Ogórki kochamy i jemy je przez cały rok. Dodajemy je do wielu potraw i układamy na kanapkach lub jemy jako swoistą przekąskę. Trudno więc było pogodzić się z ich brakiem do czasu przetestowania "Pikli z ogórków" firmy ORZECH - tu musimy pochwalić zawartość słoiczka (a w zasadzie byłą zawartość). Jesteśmy nimi totalnie zaskoczone
Wypisz Wymalujskończyć, zajadajmy póki można! składniki (na ok 1100 ml zupy) ok 500 g zielonych ogórków 400 g kefiru 200 g jogurtu greckiego pęczek koperku 10 rzodkiewek 2 małosolne ogórki 1 - 2 starte ząbki czosnku sól, pieprz ew chili w płatkach do smaku sok z cytryny oliwa do polania przygotowanie zielone ogórki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przetrzeć(...)przy pomocy blendera. Dodać kefir i jogurt, starty czosnek, wymieszać. Rzodkiewki i ogórki małosolne pokroić w paski lub kostkę, koperek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką i polane oliwą, Smacznego
Stare Garyjuż od kilku lat i zawsze wszystkim smakuje. Jest prosta w przygotowaniu i idealna na grila czy na imprezę ze znajomymi… Sałatka z ogórkiem i koperkiem Składniki: ok. 200 g makaronu penne 1-2 ogórki wężowe lub 4-5 normalnych pęczek koperku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron gotuję w osolonej wodzie aż będzie „al dente(...)Odcedzam, przelewam zimną wodą, ponownie odcedzam i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Ogórki myję, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Koperek myję i siekam. Makaron, ogórki i koperek łączę i doprawiam solą i pieprzem. Dodaję majonez. Całość mieszam i gotowe… Smacznego! Przepis zgłoszony do akcji: Post Sałatka z ogórkiem i koperkiem pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plChłodnik z buraków jak w Ikea... Soczyście buraczany chłodnik na jogurcie. Z dodatkiem ogórka i rzodkiewki. Posypany szypiorkiem i koprekiem. Pycha! Składniki: 500 g buraków czerwonych; Pęczek rzodkiewki; 2 zielone ogórki; Pęczek szczypiorku; Pęczek koperku; 250 ml bulionu (u mnie 250 ml wrzątku + kostka rosołowa drobiowa)J; 800 g jogurtu greckiego; Sok wyciśnięty z jednej cytryny; Cukier; Sól(...)przypaliły. Bulionu nie może być zbyt dużo, bo chłodnik byłyby za rzadki. Gotować do miękkości. Ugotowane buraki z wywarem schłodzić i dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Rzodkiewkę, ogórki, szczypiorek i koprek umyć i osuszyć. Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Do zimnego wywaru z burakami dodać
Gospodyni Miejska