ogórki - 26028 przepisów (strona:136/1736)

Ogórki do słoików 90

pyszne ogóreczki. Będą świetną przekąską. Zaletą jest to, że można wykorzystać duże ogórki, które nie nadają się na korniszony. Przepis moja mama dostała od koleżanki. 3kg ogórków 3 czerwone papryki 25 dag cebuli 15 dag selera Zalewa 1: 7 szkl wody 3/4szkl soli Zalewa 2: 5 szkl wody 2 szkl cukru 2 szkl octu 1 torebka gorczycy(...)torebka ziela ang. Ogórki wyszorować i pokroić w duże kawałki. Papryki umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalewa 1: wodę zagotować z solą, ostudzić i zalać ogórki na 3 godziny. Zalewa 2: Z podanych składników przygotować zalewę. W słoikach układać warstwami ogórki, paprykę, cebulę

Smakołyki Asi
sałatka z ogórków 136

składniki: 4 kg ogórków 2-3 duże cebule 2 łyżki soli pieprz w ziarenkach koper zalewa: 4 szklanki wody 2 szklanki cukru 2 szklanki octu sposób wykonania: Ogórki umyłam, pokroić w talarki. Cebulę obrałam pokroiłam w kostkę. Cebulę i ogórki przełożyłam do miski, dodałam sól i odstawiłam na 2 godziny.  Zalewa: Zagotowałam wodę z cukrem(...)octem. Dodałam sok z ogórków, ponownie zagotowałam. Słoiki wcześniej wyparzyłam. Do każdego słoika włożyłam koper, 3 - 4 ziarenka pieprzu i pokrojone ogórki z cebulą. Zalałam przygotowaną zalewą. Pasteryzowałam 10 minut

Darcia w kuchni
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 202

orientalnym stylu robi się naprawdę szybko i – jak dalekowschodnia kuchnia – są słodkie, pikantne, słone i kwaśne jednocześnie. Swoją świeżością i soczystością idealnie pasują do wołowiny bulgogi. Wszystkie składniki (oprócz ogórków) mieszamy w małym zamykanym pojemniku, do dokładnego połączenia, rozpuszczenia cukru i soli. Ogórki obieramy, całkowicie lub zostawiając wąziutkie paski skórki, a następnie szatkujemy na przeźroczyste plasterki. Dodajemy(...)marynaty, pudełko zamykamy i potrząsamy, żeby marynata rozeszła się po ogórkach. Odstawiamy na 30 do 50 minut do lodówki, akurat na czas szykowania bulgogi. Jeśli nie chce Wam się robić marynaty samemu, można ją kupić. Oryginalną koreańską (na zdjęciu obok składników) dostaniecie w sklepach z orientalną żywnością i na Allegro. Kosztuje około 12-15zł. Jeśli

Karo in the Kitchen
Sałatka z tuńczykiem 181

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}    Z tuńczyka odlewamy sos i rozdrabniamy go widelcem w dowolnym naczyniu. Między czasie gotujemy jajka na twardo. Ogórki ścieramy na tarce na grubym oczku, następnie odciskamy je ręcznie. Do tuńczyka wrzucamy kukurydzę (odlewamy z niej zalewę) oraz ogórki. Jajka po przestudzeniu ścieramy na grubym oczku. Dodajemy(...)majonez, doprawiamy solą pieprzem i dokładnie mieszamy całość. Smacznego.  Odlewamy sos własny z tuńczyka i rozdrabniamy go. Ogórki ścieramy na grubym oczku, następnie odciskamy. Do tuńczyka, dodajemy kukurydzę oraz ogórki. Ostudzone jajka ścieramy na gubmy oczku. Do wszystkich składników dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smacznego

Sprawdzone przepisy kulinarne
Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 187

słodyczy. Ogórki dokładnie myję i nie do końca obieram je ze skórki nożem szczelinowym – po pokrojeniu będą miały dzięki temu dwa odcienie zieleni (i przy okazji trochę błonnika). Ogórki tnę na cienkie plastry na mandolinie lub szatkownicy. Wszystkie pokrojone ogórki lądują w misce. Solę i cukrzę je, żeby puściły sok i zmiękły. Tak naszykowane odstawiam na sito(...)bardzo drobno. Szczypior, razem z cebulkami, również kroję jak najdrobniej. Mieszam wszystko razem i odstawiam do lodówki na przynajmniej 30 minut, a najlepiej na około godzinę przed podaniem obiadu. Ogórki bez śmietany, ale z jogurtem, są zdecydowanie mniej kaloryczne. Jogurt którego używam jest lekko słodki i delikatnie kwaskowy, idealnie współgra z ostrością cebulki i szczypiorku. Takie mocno wilgotne surówki

Karo in the Kitchen
ZUPA OGÓRKOWA 146

witaminy C oraz B6 i B12. Z tego powodu są one polecane osobom zmagającym się z anemią. Są one lekkostrawne i skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich. Ogórki kiszone przyczyniają się również do szybszego  usuwania wody z organizmu,   dzięki czemu likwidują obrzęki i zastój płynów. Jakby tego było mało, ogórki kiszone pomagają zwalczać infekcje(...)więc jedzmy kiszoniaki jak najczęściej!           Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek pora, pokrojony na kawałki seler i kostkę

potrawyregionalne
flaczki babci Cylki (zabielane z kurczakiem) 104

zupa mięsna niż tradycyjne flaki ale bardzo je lubię. Składniki: 500 g flaków wołowych ciętych obgotowanych 500 g fileta z kurczaka 2 marchewki pietruszka biała kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 2 cebule szklanka wody z ogórków szklanka słodkiej śmietanki 30% (najlepiej takiej z butelki) 3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego majeranek ziela angielskie sól pieprz liście(...)kurczaka pokroić, flaki wypłukać. Warzywa obrać, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić na ogień, dodać flaki i mięso. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki, wodę z ogórków i przyprawić, dodać czosnek. Na końcu wlać śmietankę, zagotować i zdjąć z ognia. Najlepiej smakują na drugi dzień, podane z chlebem lub z ziemniakami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ogórki kanapkowe w ketchupie 138

zrobić ich w ketchupie. Te od razu pokrojone są w plasterki dlatego są świetne do kanapek. Zalewa nadaje im słodko-kwaśny smak, delikatnie pikantny. To jedne z naszych ulubionych ogórków zaraz po piklach (przepis-klik) Składniki na 7 słoiczków: 2 kg ogórków główka czosnku kwiaty kopru łyżka pieprzu ziarnistego ziele angielskie liście laurowe 1/2 papryczki chilli 3/4 szklanki(...)pikantnego ketchupu 1/2 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 litr wody 2 łyżki soli Ogórki wymyć i pokroić wzdłuż w plasterki. Na dnie wyparzonych słoików ułożyć koper, plasterki papryczki chilli i czosnek. Wodę zagotować z solą, ketchupem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i czosnkiem. Gorącą zalewą zalać ogórki i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa ogórkowa 186

Bardzo smaczna zupa ogórkowa, którą zrobiłam wykorzystując ostatnie ogórki  kiszone z ubiegłego roku - trzeba przecież zrobić miejsce na świeże przetwory a już pełna spiżarka. Do startych ogórków dodałam łyżkę smalcu i przez chwilę podsmażyłam je na patelni. Wtedy ogórki nie mają takiego "surowego" smaku i zupa jest o wiele smaczniejsza.  2 skrzydełka z kurczaka(...)ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 0,5 selera 4-5 ogórków kiszonych 1 cebula mąka smalec sól pieprz 4 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrzydełka ugotować,dodać liście laurowe i ziele angielskie. Pogotować dłuższą chwilę, aż zrobi się lekki wywar. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka szwedzka 140

soli,   9 szklanek wody, Zalewa: 4 szklanki wody, 2 szklanki octu 10%, 3 szklanki cukru, Dodatkowo: gorczyca biała, ziele angielskie, pieprz prawdziwy ziarnisty 1/2 kg cebuli, Sposób przygotowania: Ogórki umyć i poszatkować w cienkie talarki. Z wody i soli przygotować solankę i zalać nią ogórki. Odstawić na 4- 5 godzin. Po tym czasie solankę zlać i lekko(...)odcisnąć ogórki. Z podanych składników zagotować zalewę i lekko przestudzić. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić - marchew w talarki, cebulę w piórka. Do umytych i wyparzonych słoików nakładać po kilka plasterków marchwi i piórek cebuli .Do każdego słoika nasypać po pół łyżeczki gorczycy, po kulce ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Napełnić słoiki ogórkami i zalać zalewą

Nie tylko w kuchni
OGÓRKI KISZONE 116

mnie nie ma jeszcze przepisu na pyszne i zdrowe kiszone ogórki.Już nadrabiam zaległości,których nabawiłam się przez nasz urlop.   Najważniejsze są zdrowe i jędrne ogórki,najlepiej jeśli macie swoje jak ja lub kupujecie od kogoś  sprawdzonego,zaufanego.Druga sprawa to nieuszkodzone słoiki,dobre,niezardzewiałe zakrętki.Trzecie to przepis,po który zapraszam do mnie. Składniki: ogórki(dowolna ilość) czosnek korzeń chrzanu koperek liście z wiśni,porzeczki   Zalewa:   1 l wody łyżka soli kamiennej  Ogórki dokładnie  umyć,koper i liście też.Chrzan i czosnek obrać i rozdrobnić na porcje.Ogórki układać pionowo,jaśniejszym końcem do góry bardzo ściśle. Na każdy litrowy słoik dawać po dwa ząbki czosnku,kawałek chrzanu(może być

Niespełnione zdolności kulinarne
Ogórki z papryką na zimę 112

roku. Wszystko już przetworzone - kilka zostało na mizerię - ostatnią też z własnych ogórków w tym roku. Robicie przetwory? Czy kupujecie gotowe? Ja polecam dzisiaj słoiczki z ogórkami, które na pewno przydadzą się za trzy miesiące. Składniki : * 3 kg ogórków gruntowych * kg czerwonej papryki * 4 szklanki wody * pół szklanki octu * 4 łyżeczki soli * pół szklanki cukru  * opcjonalnie(...)koper, czosnek i gorczyca  Przygotowanie : Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paseczki. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać czosnek i gorczycę oraz sól. Ogórki z papryką ułożyć w słoikach, dodać po gałązce kopru. Zalać wodą z octem. Zakręcić słoiki, pasteryzować 10 minut

Magiczne Życie Marty
sałatka szwedzka z olejem 122

cztery liście laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu i ziarna gorczycy, całość zalewamy wodą, olejem i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki wkładamy je do miski, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na dwie godziny. Następnie zlewamy wodę, a ogórki kroimy w cienkie plasterki. Do plastrów ogórków, dodajemy obraną(...)marchew, oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość  wkładamy do słoików,  zalewamy marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słoje. Pasteryzujemy ogórki (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
Zupa ogórkowa. 118

Zupa ogórkowa jest tradycyjną polską zupą.  Przepis: 4l wody, 1skrzydełko, 1udko, słoik ogórków kiszonych ( waga samych ogórków to ok.420g ) 1duża pietruszka, kawałek selera, 4 duże marchewki, por, 6 średnich ziemniaków, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby ) mąka, śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez). Przygotowanie: Skrzydełko i udko zalać wodą(...)wstawić na palnik. Gotować na średnim ogniu, tak by nie gotowało się mocno. W między czasie szumować. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Gotować na małym ogniu na wodzie z ogórków. Ewentualnie dolewać wody podczas gotowania. Przygotować warzywa. Selera dać jeszcze połowę mniej niż na zdjęciu.  Obrane i umyte warzywa można przygotować w następujący sposób : marchew, seler

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania