zbiory na mojej działce. W tym roku ogórki i cukinia pięknie obrodziły. Zerwałam też pierwszą dynię, będzie zupka dyniowa. Lubicie robić przetwory? Ja bardzo. Mam już kilka słoików ogórków w kurkumie, w musztardzie, ogóreczków po żydowsku i kilka słoików ogórków kiszonych. Pora więc na sałatką szwedzką. Pierwszy raz zrobiłam ją w ubiegłym roku, według przepisu zaczerpniętego(...)internetu. Sałatka wyszła pyszna, ale ogóreczki były odrobinę za twarde, dlatego wydłużyłam czas pasteryzowania. Składniki: 1 kg ogórków 4 marchewki kilka różyczek koperku 1 szklanka octu- 10% 3 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Ogórki oraz marchewkę kroimy w plastry , mieszamy w miseczce wraz z porwanym
Kasia i jej kobiecy światOgórki konserwowe to znakomity dodatek do mięsa, szczególnie w sezonie grillowym. Moja propozycja to smaczne i aromatyczne ogóreczki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i wyrazistej cebulki. Składniki: 2,5kg ogórków 1/2 kg cebuli 200g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1/2 oleju 3 łyżki soli Wykonanie: 1. Ogórki dokładnie oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić(...)słupki, dodać pokrojoną w piórka cebulę, posypać solą i całość wymieszać. Odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odlać sok, a ogórki powkładać ciasno do słoików. 2. Olej zagotować z cukrem i octem, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach, pasteryzować 15-20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinysmaku mieszanki przypraw z całego świata są świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, rewelacyjnie sprawdzą się do dań grillowych oraz jako przekąska stołu imprezowego. Składniki: 1,5 kg ogórków 2 cebule Zalewa: 1 litr wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10% 1,5 łyżki soli 3 łyżki curry Przyprawy(...)liście selera gorczyca Wykonanie: 1. Ogórki umyć, wysuszyć, obrać (można zrobić bez obierania, będą chrupiące) i pokroić w słupki. 2. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę, zdjąć z ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć po liściu selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki
Szalona Kuchnia Ewelinyorganizuje piknik rodzinny w swojskim klimacie, z okazji 15lecia istnienia naszego ośrodka. To dla naszej pracowni kolejne ogromne wyzwanie. Będziecie trzymać kciuki by wszystkim naszym gościom smakowały nasze przekąski? Ogórki małosolne Składniki: Ogórki gruntowe Chrzan Koper Liść winogrona Czosnek 1 łyżka grubej soli na litr wody Wykonanie: Na spód kamieniaka wrzuciliśmy 3 ząbki czosnku, gałązke kopru, korzeń chrzanu(...)oraz liść winogrona. Bogusław ciasno poukładał ogórki ciemną końcówką ku dołowi. Na górze ponownie poukladaliśmy kawałki czosnku, kopru, chrzanu, liść winogrona. Całość zalaliśmy roztworem wody z solą. Mamy nadzieję, że za 5 dni ogórki będą już gotowe. Pozdrawiamy, Boguś, Paula
Sprawni w smakuszklanki cukru -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki curry Przyprawy: -całe łodygi selera wraz z liśćmi -ziarna gorczycy -cebula Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i curry. Umyte ogórki pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Słoiki wyparzyć, na dno położyć po całej łodydze selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Pasteryzować(...)a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Tą sama zalewą można zalać sałatkę z ogórków. Obrane ogórki kroimy w plastry. Na dno słoika układamy kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy, pokrojoną młodą główkę cebuli, kilka pasków papryki żółtej i czerwonej. zalewamy zalewą
Kulinarne przemysleniablogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii(...)marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 duże malinowe pomidory 2 gruntowe ogórki 1 duża czerwona papryka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól kłodawska pieprz czarny
Kulinarne przygody Gatityprzygotowywane aż z 5 jaj, delikatne w smaku i smakujące jak domowe, ręcznie robione! 4 porcje zupy: * makaron Lubella Jajeczna Wstążki- około 200 g * bulion warzywny/rosół- 2 litry * ogórki kiszone- około 300 g * masło- 60 g * marchewka- 1 średniej wielkości * pietruszka- 1 średniej wielkości * cebula- 1 mniejsza * sól, pieprz- do smaku * natka pietruszki- do posypania Ogórki kiszone(...)oczkach i wycisnąć z nich sok (soku nie wylewać). Marchewkę oraz pietruszkę również zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle. Następnie dodać startą pietruszkę, marchew, odciśnięte ogórki i całość smażyć około 5 minut. Zagotować bulion. Do wrzącego wywaru przełożyć warzywa i gotować kolejne 5 minut- w międzyczasie spróbować zupy, aby ewentualnie zakwasić pozostałym z wyciskania ogórków
Kraina Miodem Płynącafont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na słoik litrowy: ogórki ½ papryczki chili ząbek czosnku 4 łyżki soli Ogórki myjemy i przekrajamy wzdłuż na 4 części. Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie wylewamy sok, który puściły ogórki. Na dnie(...)słoika układamy czosnek pokrojony na plasterki. Następnie układamy ciasno ogórki i po kawałku papryczki. Zalewamy przestudzoną ale nie zimną zalewą. Pasteryzujemy 5 minut, od momentu zagotowania wody. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
kulinarnyswiatdomiznów nadchodzą jakieś niemiłosierne upały, mam dla Was prosty przepis na pyszny chłodnik z zielonego groszku i ogórków. Składniki: ½ kg zielonego groszku (może być mrożony) 4-5 niedużych ogórków gruntowych 2-3 ząbki czosnku 500 g naturalnego jogurtu (zwykłego, nie żadnego typu greckiego) Przyprawy (po ok. łyżeczce – można sobie przygotować takiej przyprawy więcej na przyszłość): kolorowy pieprz, nasiona(...)kolendry, płatki chili Sól do smaku wg uznania Solidna garść drobno posiekanego świeżego kopru Zielony chłodnik z groszku i ogórków na bazie jogurtu naturalnego Przygotowanie: Groszek gotujemy. Ogórki obieramy ze skórki (ale ładny rym) i kroimy na mniejsze cząstki. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Ugotowany i wystudzony groszek, ogórki, czosnek i jogurt umieszczamy w mikserze/blenderze i miksujemy
Kate's Kitchenwierzch cebulka karmelizowana i nic więcej nie potrzeba ,bo danie samo w sobie jest smaczne .u mnie dodatkowo ogórki. Składniki 2-3 ogórki 1 łyżka miodu,lub cukru brązowego 1 łyżka octu z szampana ,lub jabłkowego sól do smaku pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwa z oliwek -można więcej Wykonanie Umyte ,osuszone(...)ogórki zszatkować na mandolinie na plasterki. Sól ,pieprz do smaku dodać ,lekko wydusić całość. Odlać powstały płyn z ogórków. Ocet wymieszać z miodem ,lub cukrem brązowym do rozpuszczenia całkowitego miodu ,połączyć z oliwa ,ponownie wymieszać .Wlać do ogórków ,wymieszać ,pozostawić do przegryzienia smaków
w mojej kuchnismaku. Pycha! :) Tztatziki - wypróbowany, tradycyjny przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam! Jak zrobić tzatziki Oto składniki na domowe tzatziki SKŁADNIKI : 350g naturalnego jogurtu greckiego 3 świeże, długie ogórki sałatkowe 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 płaska łyżeczka soli morskiej mielony, biały pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego koperku (bez łodyżek) 3 listki świeżej mięty, drobno posiekane(...)łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka soku z cytryny Przepis na sos tzatziki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ścieramy na tarce do jarzyn, przekładamy na sito, solimy i zostawiamy na około 10 minut do odsączenia - dalej ogórki dokładnie odciskamy w rękach z nadmiaru wody. Krok 2. W miseczce łączymy
Moja Książka Kucharskapieprz i liście bobkowe” . 800 g ryby – głowy, kręgosłup, lub całe rybki, 1 – 2 pietruszki, kawałek selera, cebula, pieprz czarny ziarnisty, 1 – 2 liście laurowe, 300 ml kwasu z ogórków kiszonych, 6 ogórków kiszonych, 1 łyżka mąki pszennej, 150 ml śmietany 18 %, natka pietruszki lub koperek, Obraną włoszczyznę, ryby, przyprawy włożyć do garnka, zalać zimna wodą (tylko(...)przykryć). Gotować do rozgotowania ryb. Przecedzić. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać trochę gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Do zupy włożyć ogórki. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością gorącej zupy (zahartować), następnie wlać ja do zupy. Zagotować. Podawać z natką pietruszki lub koperkiem
królestwo garówdodatkiem wody z kiszonych ogórków. W smaku nie jest ona bardzo wyczuwalna, raczej jest tylko delikatny aromat. Za to zapach jest bardziej intensywny i chlebek przyjemnie pachnie kiszonymi ogórkami. składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 3/4 szklanki otrąb pszennych 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3/4 szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka(...)soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki siemienia lnianego Wodę z kiszonych ogórków przygotować wcześniej aby była w temperaturze pokojowej. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, odstawić aby zaczęły się pienić. W dużej misce wymieszać mąkę z otrębami, solą i ziarnami siemienia. Dodać rozpuszczone drożdże i wodę z kiszonych ogórków. Wyrobić dobrze ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe
Monia miesza i gotujeogórków konserwowych, przez co zawdzięcza swój smak. SKŁADNIKI : 1 kg schabu 2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa 300 g pieczarek 4 cebule 4-5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 30 % 2 litry bulionu 2 liście laurowe, kulki ziela angielskiego, kilka kulek(...)ziele i pieprz, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy potrawę pod przykryciem około 1 godziny. W razie konieczności dolewamy wody. Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, dodajemy przecier, ogórki i wodę z ogórków. Chwilkę gotujemy, co jakiś czas mieszając. Strogonowa doprawiamy do smaku według uznania oraz gdy jest zupa za rzadka zagęszczamy ją mąka wymieszaną
Kulinarne Fantazje Marioliilości śmietany :D, to domowe ogórki kiszone. W tym roku wyszły mi wyjątkowo dobre. Jeżeli więc nie macie swoich kiszonek, a możecie od kogoś wyżebrać, zróbcie to. Kupne ogórki nigdy nie będą smakowały tak jak trzeba. Składniki: 1,5 l wody 6 ogórków kiszonych z zalewą 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera pół małej(...)czasie z wywaru wyciągamy warzywa i wrzucamy do niego pokrojone w kostkę, umyte ziemniaki, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy do tego starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki kiszone, a także zalewę z ogórków, wszystko gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy poszatkowany koperek i świeżo mielony pieprz. Jeżeli zupa jest mało słona, doprawcie ją. Przed podaniem
Kardamonovy