tego sposobem jest przygotowanie klasycznej, jakże doskonale znanej zupy wielu Polakom, czyli ogórkowej. Moja wersja jest błyskawiczna i wymaga już od nas przygotowanego bulionu. Niemniej smak i zapach kiszonych ogórków w mojej zupie jest równie wspaniały, jak w przypadku zupy gotowanej klasycznie. Zatem zabieraj się do pracy i wypróbuj mój przepis, nie pożałujesz, ale za nim to zrobisz obejrzyj(...)poniższy krótki film. Będzie ci łatwiej ją przygotować. Możecie też wypróbować też moją błyskawiczną zupę kalafiorową . Film Składniki – błyskawiczna zupa ogórkowa szklanka tartych ogórków kiszonych trzy średnie marchewki dwie średnie cebule cztery ziemniaki litr bulionu pęczek kopru pieprz i sól Przepis Koperek szatkujemy i odkładamy na bok. Przyjdzie na niego pora. Natomiast następnie kroimy w kostkę cebulę
Kuchennyviral.plDobrze, że miałam w lodówce kluseczki lane od Hilcona Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 cebuli 10 ogórków kiszonych trochę wody z ogórków kiszonych sól pieprz pietruszka lane kluseczki Hilcona śmietana mąka Do garnka wlałam wodę. Włożyłam mięso. Gotowałam około 20 minut. Dodałam obrane i pokrojone warzywa. Gdy warzywa zmiękły dodałam starte(...)tarce ogórki (5 szt), pozostałe ogórki przekroiłam na pół, dolałam około 1/3 szkl wody z ogórków. Chwilę gotowałam. Dodałam lane kluseczki od Hilcona. Gotowałam jeszcze przez 4 minuty. Dodałam 2 łyżki śmietany wymieszanej z 1 łyżką mąki i odrobiną wody. Dzięki temu zupa mi się zagęściła. Dodałam sól, pieprz do smaku i świeżą natkę pietruszki. Fajna odmiana
MojaQchnia.plplacki roti (można użyć też kukurydzianych tortilli ze sklepu) 8 dużych pieczarek 1 cebula 2 szklanki sosu salsa 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 szklanki fasolki z puszki 4 ogórki konserwowe 1/2 szklanki wody olej Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę(...)naczyniu żaroodpornym. Najpierw smarujemy dno i ściany naczynia olejem, na spodzie układamy tortille tak, aby dokładnie zakryły dno. Wylewamy na nie POŁOWĘ zawartości patelni i posypujemy POŁOWĄ porcji ogórków. Przykrywamy pozostałymi tortillami. Wylewamy salsę i posypujemy resztą ogórków. Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez około
Lamarida.plplacki roti (można użyć też kukurydzianych tortilli ze sklepu) 8 dużych pieczarek 1 cebula 2 szklanki sosu salsa 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 szklanki fasolki z puszki 4 ogórki konserwowe 1/2 szklanki wody olej Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę(...)naczyniu żaroodpornym. Najpierw smarujemy dno i ściany naczynia olejem, na spodzie układamy tortille tak, aby dokładnie zakryły dno. Wylewamy na nie POŁOWĘ zawartości patelni i posypujemy POŁOWĄ porcji ogórków. Przykrywamy pozostałymi tortillami. Wylewamy salsę i posypujemy resztą ogórków. Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez około
Lamarida.plmalutkich ogórków 2 łyżki soli 1 czubata łyżka ostrej mielonej papryki 10 ząbków czosnku Składniki na zalewę: 1 szkl octu 1/2 kg cukru 1/4 szkl oleju Ogórki kroję na ćwiartki. Umieszczam w misce. Solę i zostawiam na 4 godziny żeby ogórki puściły wodę. Wylewam wodę, dodaję ostrą paprykę i pokrojony w plasterki czosnek. Zostawiam na chwilę żeby(...)składniki się przeżarły. Gotuję zalewę. Cukier musi się rozpuścić. Umieszczam ogórki w słoiku, zalewam zalewą i pasteryzuję 10 minut. Doskonałe do obiadu – świetnie smakują do mielonych z ziemniakami Artykuł Krokodylki czyli ogórki na zimę na ostro pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plpolecam przyrządzić ją co najmniej dzień przed podaniem – gdy przegryzie się przez noc w lodówce, jest jeszcze smaczniejsza. Możemy ją przechowywać ok. 3-4 dni. Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi: ok. 1,2 – 1,4 kg sałatkowych ziemniaków (waga przed obraniem) ok. 6 ogórków małosolnych (poza sezonem – kiszonych) ok. 6 rzodkiewek 1 czerwona cebula(...)wrzątku (można ugotować obrane lub jeszcze lepiej – w mundurkach i obrać jeszcze gorące po ugotowaniu – nie będą się rozpadać). Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki. Umyte rzodkiewki i ogórki małosolne także kroimy w plasterki. Wkładamy wszystko do dużej miski. Dodajemy drobno posiekany koperek i szczypiorek. Zalewamy dressingiem ze słoiczka i dokładnie mieszamy całość. Chłodzimy w lodówce przez kilka
Poezja smakuFajne, słodko - musztardowe ogórki. Do kanapki, dodatek do obiadu, na grilla ... Zalewa może nie wygląda zachęcająco - ale ogórki są PYSZNE!!! Składniki: na 2 duże słoiki: 10-12 dużych ogórków 500 ml wody, ok 100 -120 ml octu, 3/4 szklanki cukru łyżka musztardy łyżeczka soli, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy na 4 części. Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, musztardą, octem. Studzimy. Ogórki układamy ciasno w słoikach, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Zalewamy zimną zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania. inspiracja
Lena Gotujewcześniej muszę zetrzeć na tarce. W tym roku zrobiłam kilka słoiczków gotowych tartych słoików :) Podczas gotowania zupy wystarczy tylko całą zawartość słoika dodać do wywaru. Polecam! Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 płaskie łyżki soli kamiennej 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki siekanego koperku gorczyca Sposób wykonania: 1. Ogórki umyć, uciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej(...)dużych oczkach. 2. Ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać do ogórków. Dodać sól i koperek, wszystko starannie wymieszać i odstawić przynajmniej na 2 godziny pod przykryciem. 3. Ogórki wraz z sokiem, które puściły przełożyć do słoików, docisnąć tak, aby na wierzchu słoika pojawił się sok. Dorzucić trochę gorczycy (ok 1/2 łyżeczki na słoik), zakręcić. W temperaturze pokojowej trzymać słoiki przez
Kuchnia domowa AniOgórkowy sezon w pełni , dostałam kolejną porcję ekologicznych ogórków, wiec dziś korzystaliśmy z tej ogórkowej obfitości jedząc na obiad delikatną, kremową zupę ze świeżych ogórków. Jeśli jeszcze nie wiecie, jak dobrze taka zupa smakuje, wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis. składniki: 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 kg świeżych ogórków gruntowych 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)śmietany kremówki sól, pieprz koperek lub pietruszka groszek ptysiowy ser typu feta wykonanie: Obraną cebulę kroję i podsmażam na niewielkiej ilości oleju razem z posiekanym czosnkiem. Ogórki myję i obieram ze skórki, z większych usuwam pestki, kroję w kostkę. Do wrzącego bulionu wkładam podsmażoną cebulę z czosnkiem i pokrojone ogórki, gotuję do miękkości, około 15-20 minut. Całość
babka w formieblogu :) Może ktoś się skusi na fajną łagodną sałatkę z ogórków? Polecam. Przepis dostałam od kuzynki, którą serdecznie pozdrawiam i wiem, że tu zagląda :) Składniki: 5 kg ogórków 6 dużych cebul 4 łyżki soli Dodatkowo: 1,5 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 4 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżki mielonego pieprzu 2 opakowania sosu koperkowo-ziołowego(...)łyżek oleju Sposób wykonania: 1. Ogórki i cebulę obrać, ogórki pokroić w plasterki, a cebulę w półtalarki. Warzywa posolić, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odlać wodę (nie będzie już potrzebna). 2. Do ogórków wsypać cukier, dodać ocet, koperek, olej, pieprz i sos koperkowo-ziołowy (proszek). Całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Sałatkę
Kuchnia domowa AniBardzo lubię ogórki szczególnie małosolne i kiszona, ale takim w occie też nie pogardzę. Dziś mam dla Was mój przepis na przepyszne, chrupiące ogórki konserwowe, które zimą będą pyszny dodatkiem do obiadu, kanapki albo po prostu do schrupania. Składniki: 5 kg ogórków gruntowych 3 marchewki 2 cebule na każdy słoik(...)ziarenkami 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu ziarnistego 1 duży liść laurowy zalewa 3 L wody 2,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 3 łyżki soli Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć. Marchewkę obrać, pokroić w słupki. Cebulę pokroić w plasterki. Do każdego słoika wkładam koper, ogórki, marchewkę, plaster cebuli, 2 ząbki czosnku, 3 ziarna ziela angielskiego, liść
magiczna kuchnia Kasipowodzeniem mogę zaserwować do obiadu. Sałatka szwedzka to właśnie jedna z tych, która po otwarciu słoika zimą przypomina mi letnie smaki. Składniki: ok 2 kg ogórków (nieco większych niż do kiszenia) 12 szklanek wody pół szklanki soli 2 szklanki cukru 2 szklanki octu ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca 4 marchewki Przygotowanie: Ogórki dokładnie umyć(...)szatkowania warzyw, jednakże dobrze sprawdzi się do tego także tarka, bądź nóż do sera. Pół szklanki soli zalewamy 9 - cioma szklankami ciepłej wody. Tak przygotowanym roztworem zalewamy pokrojone ogórki i odstawiamy na około godzinę. Następnie odcedzamy je na durszlaku. Marchewkę obieramy i również kroimy w plastry. Do każdego słoika wrzucamy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz około
Taste TherapyPogoda Wam dopisała i macie za duże ogórki do słoików? Lubicie zupę ogórkową? Ułatwcie sobie życie i ukiście już starte ogórki! Składniki: (takie same jak do zwykłych kiszonych ogórków) ząbki czosnku chrzan dojrzały koper opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki duże ogórki słoiki (mogą być małe, dostosujcie sobie wielkość do porcji na 1 zupę(...)Wykonanie: Na dno słoików włożyć po kawałku chrzanu, ząbku czosnku. Włożyć gałązkę kopru. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce. Najlepiej gdy będą duże i ciężko je inaczej wykorzystać. Tartą papkę powkładać do słoiczków. Zakręcić i ostawić na pewien czas w ciemne miejsce do ukiszenia. Potem dodawać przy gotowaniu zupy ogórkowej lub może nawet w ramach surówki? Smacznego
W kuchni bez szafekJeden przepis na małosolne już jest, ale tradycyjny, w zalewie. Kusił mnie jednak sposób "na sucho", a dokładniej mówiąc kusił mnie ich wygląd. Bo jak ogórek może być nadal tak zielony jak się już przecież ukisił 😁 Byłam pewna, że się nie da, że to obróbka komputerowa albo że to w ogóle nie dobre i takie nijakie. I przekonałam się! Wystarczyło(...)soczystą zieleń :) No i czas oczekiwania- jak już wspominałam wystarczy doba, gdzie w przypadku tradycyjnych jest to jednak kilka dni. Jeśli więc lubicie i macie dostęp do gruntowych ogórków (w sklepach są na pewno, na działkach też już się pojawiają), to z czystym sumieniem mogę Wam polecić ten sposób kiszenia. Przygotowane na sucho mogą być przechowywane
Kuchnia w czekoladzietego sposobem jest przygotowanie klasycznej, jakże doskonale znanej zupy wielu Polakom, czyli ogórkowej. Moja wersja jest błyskawiczna i wymaga już od nas przygotowanego bulionu. Niemniej smak i zapach kiszonych ogórków w mojej zupie jest równie wspaniały, jak w przypadku zupy gotowanej klasycznie. Zatem zabieraj się do pracy i wypróbuj mój przepis, nie pożałujesz, ale za nim to zrobisz obejrzyj(...)poniższy krótki film. Będzie ci łatwiej ją przygotować. Możecie też wypróbować też moją błyskawiczną zupę kalafiorową . Film Składniki – błyskawiczna zupa ogórkowa szklanka tartych ogórków kiszonych trzy średnie marchewki dwie średnie cebule cztery ziemniaki litr bulionu pęczek kopru pieprz i sól Przepis Koperek szatkujemy i odkładamy na bok. Przyjdzie na niego pora. Natomiast następnie kroimy w kostkę cebulę
Kuchennyviral.pl