składniki: 2000 g ogórków gruntowych 500g cebuli 3 łyżki soli 270 g cukru 700 ml wody 250 ml octu 1 czubata łyżki przyprawy do grilla 1/2 łyżki gorczycy natka pietruszki baldachimy kopru wykonanie: Ogórki myjemy, (nie obieramy), kroimy w słupki. Cebule obieramy i kropimy w półksiężyce. Ogórki wraz cebulą przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz. Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy cukier, gorczycę oraz przyprawę do grilla, dokładnie mieszamy i doprowadzamy ... czytaj dalej...
Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...