ogórki - 26028 przepisów (strona:103/1736)

Kiszone ogórki, ogórki małosolne 152

ruszy sezon ogórkowy, dlatego już teraz przedstawiam mój domowy sposób na małosolne , a po kilku dniach kiszone ogórki.  Przepis nie zawodzi od wielu lat ! Pyszne , zdrowe, chrupiące.... Ogórki koper wraz z kwiatami liście i korzeń chrzanu czosnek sól ( na 1l wody łyżka soli przy małosolnych, 2 łyżki do kiszonych )  przegotowana woda ( rok temu robiłam z woda(...)nieprzegotowaną i też wyszły ) Na dno słoików wrzucić kilka ząbków czosnku, koper i chrzan. Ogórki dobrze umyć i powkładać ciasno do słoików. W szczeliny poupychać czosnek, chrzan lub koper.  Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią ogórki, tak aby całe były zamoczone. Po około 2-3 dniach mamy pyszne małosolne ogóreczki

Jemy Pijemy
Zielone ogórki słodko-pikantne 498

Chrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :) Zalewę można przygotować wcześniej, a ogórki zrobić tuż przed podaniem. Nie zajmie to więcej, niż 10 minut. 6 ogórków gruntowych (długości około 10 cm ) 5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka octu(...)razem rozetrzeć. Olej lniany wlać do niewielkiej miski, dodać sól i mieszać do rozpuszczenia soli. Dodać ocet jabłkowy, cukier, pieprz kajeński i czosnek z kolendrą. Wszystko razem dobrze utrzeć. Ogórki przekroić wzdłuż na 8 części, a następnie wszystkie kawałki w poprzek na pół. Ogórki włożyć do miseczki z zaprawą i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut

Trzeci talerz
Ogórki nadziewane w śmietanowym sosie 123

Uwielbiam warzywa faszerowane, ale przyznam szczerze że to mój debiut z faszerowanymi ogórkami. Wyszły pyszne! Składniki: 3 szklarniowe ogórki, 20 dag mięsa mielonego, 1 czerstwa bułka, 1 jajo, ½ szklanki śmietany, sól do smaku, pieprz, koperek, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżka masła. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć nasiona.  Mięso mielone zmieszać(...)namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, lekko przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i napełnić wydrążone ogórki. Masło stopić, ułożyć na nim ogórki, podlać niewielką ilością osolonej wody i gotować około 25 minut na wolnym ogniu.  Następnie zalać ogórki śmietaną z mąką, doprawić, zagotować i posypać koperkiem

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki małosolne 156

Kiedy zaczyna się sezon na ogórki to jestem w raju. Uwielbiam małosolne, mizerię, w sałatkach i pod każdą inną postacią. Ale prym wiodą ogórki małosolne. Jeden słój się kończy zaczynam robić kolejny. Idealne do kanapek, obiadu, sałatek, zupy lub jako zdrowa przekąska. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 l wody 2 łyżki soli koper 3 liście laurowe(...)liść chrzanu 5 cm korzeń chrzanu 4 ziela angielskie 6 ząbków czosnku Wykonanie Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wodę wraz z solą zagotować. (Ja gotuję wodę, bo to przyspiesza czas kiszenia) W dużym szklanym słoju lub naczyniu kamiennym na dnie wyłożyć  dwie gałązki kopru . Ogórki układać ściśle jeden obok drugiego. Dodać pozostałe składniki, a wierzch przykryć

O kuchni z uczuciem
Ogórki małosolne. 147

sklepach warzywniczych coraz więcej ogórków w dobrej cenie , pora więc pomyśleć o ogórkach małosolnych. Pyszne jako dodatek obiadowy, czy dodatek do kanapek. SKŁADNIKI: 0,8 kg. ogórków pęczek koperku 2 łyżki soli około 1l wody przegotowanej, wystudzonej 6 ząbków czosnku (lubię czosnkowe) 3 kawałki chrzanu liść wiśni gałązka lubczyku WYKONANIE: ogórki myjemy, w wodzie rozpuszczamy sól(...)kamionki wkładamy 1/2 pęczka koperku, 3 ząbki czosnku, 1-2 kawałki chrzanu, układamy ciasno ogórki, na wierzch wkładamy liść wiśni, lubczyk, resztę koperku , pozostały chrzan i zalewamy wodą z solą, po 3-4 dniach ogórki gotowe

Kuchnia Beaty
Zupa ogórkowa dla półtorarocznego smyka 172

zbieram szumowinę przed zagotowaniem. Dodaję przyprawy ( pieprz mielony, ziele, listek). Kiedy mięso robi się miękkie dodaję startą marchew, pietruszkę i pokrojonego w plastry pora. W osobnym garnuszku zagotowuję starte ogórki wraz z masłem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Należy podlać je odrobiną wody i oprószyć pieprzem. Długość gotowania zależy od tego czy w zupie wolimy twarde czy miękkie ogórki. Ugotowane mięso wyciągamy na talerz, a do otrzymanego wywaru przelewamy ogórki wraz z powstałym sosem. Zagotowujemy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna dolewamy odrobinę sosu z ogórków. Na pierwszy raz proponuję zrobić zupkę mniej kwaśną. Odstawiamy z gazu i zaprawiamy lekko osoloną śmietaną lub jogurtem. Podajemy z osobno ugotowanymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz obranym z kości

Kuchnia po mojemu
Zupa ze świeżych ogórków 160

Przyznam szczerze, że nigdy nie przyszło mi do głowy by ze świeżych, zielonych ogórków gotować zupę. Ogórki(...)konserwowe, czy kiszone, świeży ogórek na kanapkę, czy mizeria- owszem, ale zupa? Nigdy. Aż trafiłam na przepis pochodzący z "Oliwii" i sprawdziła w internecie, czy takie przepisy znajdę. A owszem, znalazłam i postanowiłam, że też wypróbuję taką wersję zupy. I jest! Świeża, kremowa po prostu pyszna:) Składniki: 1 litr wywaru mięsno-jarzynowego 1/2 kg świeżych ogórków 2 łyżki masła

Bea(u)ty kitchen
Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana + film 189

małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek pora 2 ząbki czosnku 6-7 średnich ziemniaków 40 dag ogórków kiszonych łyżka masła lub margaryny szklanka śmietany 18% szklanka kwasu z ogórków 2 łyżki mąki pszennej łyżka przyprawy typu wegeta ( przepis tutaj ) łyżka cukru łyżka soli przepis Warzywa ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, ząbki czosnku, ziemniaki ) obieramy, marchew i pietruszkę kroimy(...)drobne kawałki, ziemniaki w większą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą około 2 litrów i gotujemy do miękkości. Wywar doprawiamy solą i cukrem. W trakcie gotowania zupy ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na rozgrzanym tłuszczu dusimy do miękkości starte ogórki kiszone, od czasu do czasu mieszamy. Podduszone ogórki wrzucamy do zupy, dodajemy kwas

Smakowite Dania
Ogórki na ostro do słoików + film 355

świetną przekąską na domowe imprezy. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty a swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie. składniki na 4 - 5 litrowych słoików 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka papryczki chili w proszku 2 główki czosnku 1/2 kg cukru 1,5 szklanki octu 10 % 1/4 szklanki oleju przepis Dokładnie umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, obrane ząbki czosnku w większą kostkę. Następnie ogórki wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy pokrojony czosnek, wsypujemy sól oraz paprykę chili, wszystkie składniki razem łączymy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach przygotowujemy zalewę, do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, na końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy

Smakowite Dania
129. Ogórki po meksykańsku - zaprawa na zimę 147

najważniejsze ogórki są przepyszne, twarde i jędrne w swej konsystencji i jak przystało na meksykańskie klimaty o bardzo wyrazistym smaku. 2,5 kg małych ogórków 4 łyżki soli 1 - 2 główki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku zalewa:  8 łyżek oleju rzepakowego 1 i 3/4 szklanki octu 10% 1/2 kg cukru Ogórki pokroić wzdłuż na 4-8 części (w zależności od ich wielkości), posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały sok a ogórki posypać papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Składniki na zalewę zagotować i zalać ogórki. Wymieszać i pozostawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie włożyć ogórki do słoików i zalać zalewą. Dokładnie

Jadło i czytadło
Ogórki z przyprawą do grilla. 171

ogórki są w moim domu prawdziwym rarytasem. Są super przekąską, a także smacznym dodatkiem do dań obiadowych-polecam. Z tej porcji otrzymacie 14 słoików 0,5l. OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ DO GRILLA Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cebuli pęczek kopru 3 paczki gorczycy pęczek natki pietruszki papryczka chili 3szt.(w zasadzie wg. uznania) 4 szklanki octu(...)szklanek wody 6 szklanek cukru 6 łyżek przyprawy do grilla klasycznej 6 łyżek soli WYKONANIE: Ogórki porządnie umyć i pokroić w plastry grubości 1-2 cm , lekko posolić i odstawić na 2 godziny,  cebulę pokroić w plastry , posolić i odstawić na 2 godziny.  Do słoików włożyć koper, natkę pietruszki i gorczycę oraz papryczkę chili-paseczek (będą bardziej

Kuchnia Beaty
Trochę smaku lata w słoikach 112

każdej postaci: kiszone, konserwowe, małosolne. To już zależy od nas, które lubimy bardz iej. Moje ulubione to kiszone, ale mam już ich sporo w spiżarce. Dlatego dzisiaj przepis na ogórki małosolne. Robi się je błyskawicznie i można się nimi zajadać już po kilku dniach.  Ogórki małosolne 3 kg małych ogórków (proporcje według potrzeb) koper korzeń chrzanu(...)ząbków czosnku 1 łyżka soli na 1 l wody Wkładamy ogórki do słoików, przekładamy koprem, chrzanem i czosnkiem. w osobnym naczyniu rozpuszczamy sól z gorącą wodą (1l zalewy 1łyżka soli). Należy pamiętać, żeby ogórki były dość ciasno poukładane. Zalewamy wrzątkiem z solą pod samo wieczko. Zakręcamy lub w przypadku dużego słoja zakrywamy folią i obciążamy talerzykiem. Zostawiamy

noteskulinarnyfiga
Ogórki kiszone bez "dziur" w środku. 159

Składniki : Nakłuwamy każdy ogórek 5 kg małych ogórków czosnek korzeń chrzanu koper woda   (najlepiej nie chlorowana) sól Sposób wykonania : Ogórki dokładnie umyć. Chrzan obrać,opłukać. Czosnek obrać z łupinek. Do każdego słoja (około 1,5l) włożyć po 1 baldachimie kopru (najlepiej z ziarnkami), 4-5 ząbków czosnku, 1 mały kawałek chrzanu. Możemy też włożyć do każdego(...)słoika po jednym listku czarnej porzeczki,wiśni lub dębu według gustu i uznania. Przed włożeniem ogórków do słoja, każdy ogórek nakłuwamy wykałaczką lub cienkim drucikiem. Następnie nakłute ogórki układamy w słoju, ale niezbyt ciasno. Przegotowujemy wodę z solą najlepiej nie jodowaną ,specjalną do przetworów w proporcjach : 1 litr wody +1 łyżka soli. Lekko studzimy , zalewamy ogórki

Przepisy i porady kulinarne
OGÓRKI MAŁOSOLNE 130

znam też takich amatorów "małosolnych" (patrz np. moja mama), którzy sprawdzają ich smak już po 3-4 godzinach :) Acha, mama zawsze mi powtarza, że lepsze są do kiszenia takie ogórki, które nie mają bardzo ciemnej skórki. SKŁADNIKI: ok. 2 kg ogórków gruntowych kilka gałązek kopru 5-6 ząbków czosnku korzeń chrzanu (ok. 10 cm) sól woda(...)zrobić: Ogórki umyć, czosnek obrać i przekroić każdy ząbek na pół, chrzan obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Na dnie słoja ułożyć trochę kopru, czosnku i chrzanu, a następnie układać ogórki (najlepiej w pionie, częścią od ogonka da dołu. Na wierzchu ułożyć pozostałą część przypraw i przygotować zalewę. Proporcje są proste na litr wody, używamy 1 łyżkę soli

Kuchnia w opałach
Ogórki małosolne 186

Sezon ogórkowy prawie zakończony... Jednak dla fanów ogórków, szczególnie tych w wersji kiszonej polecam ogórki małosolne;) Nie trzeba czekać do zimy, by zjeść takie pyszności;) Wystarczy poczekać 3-4 dni i gotowe! I  nie słuchajcie tych, którzy się z nas śmieją, że jemy zepsute ogórki ;) Ogórki małosolne Składniki: ogórki cebula czosnek koper Przygotowanie(...)czystego słoika wkładamy ogórki, najlepiej takie malutkie! Wtedy są najsmaczniejsze ;) Koper, dwa ząbki czosnku i przekrojoną na pół cebulę umieszczamy w słoiku i zalewamy zalewą. Zalewa: na litr letniej! wody łyżka soli. Słoik szczelnie zamykamy i uzbrajamy się w cierpliwość;) Po 3-4  dniach są dobre do jedzenia

Lawendowe Niebo