ogórki - 26028 przepisów (strona:103/1736)

ogórki w zalewie z przyprawą do steków 129

składniki: 4000 g świeżych gruntowych ogórków 500 g cebuli 250 g soli 2 l i 250ml wody dodatkowo: korzeń selera wykonanie: Ogórki i cebulę kroimy wg uznania np. w koreczki albo w słupki, zalewamy je wodą z solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przekładamy ogórki wraz z cebulką do wyparzonych słoików(...)szkl cukru 1 łyżeczka przyprawy do steków 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka białej gorczycy liść laurowy wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotową zalewą zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy. (inspiracja z przepisu Joanny Bryndzy

Domowy Smak Jedzenia
MOJE SPOSOBY NA OGÓRKI 161

ogórkowy w pełni. Część z Was zapewne ma go już za sobą. Kto jednak jeszcze ma ogórki do przetworzenia chętnie podpowiem Wam kilka moich sprawdzonych sposobów na pyszne ogórki na zimę. 1. OCTOWE OGÓRECZKI Z CEBULKĄ - fajne, delikatnie słodkowate ogóreczki, uwielbiane przez dzieciaki 2. OGÓRKI W MUSZTARDZIE  - szybkie do przygotowania, nie wymagają obierania, pyszne 3. OGÓRKI W KECZUPIE - lekko słodkawe, ulubione ogórki mojego męża 4. OGÓRKI Z PAPRYCZKAMI CHILI 5. BABCINE OGÓRECZKI  - Tradycyjny przepis na pyszne, jędrne ogóreczki octowe takie jak u Babci 6. MAŁOSOLNE WG PRZEPISU BABCI - robione wg tradycyjnej receptury mojej babci. Można je przełożyć na zimę do słoików i uzyskać kwaszone ogóreczki. 7. SZYBKIE MAŁOSOLNE -gotowe do spożycia już

Z Majeczką w kuchni
Ogórki z papryką, cebulą i imbirem - sałatka na zimę 145

Przepis na kolejny domowy gotowiec (po połączeniu ogórków z chili ) ze słoika. Tym razem ogórki połączyłam ze słodką papryką i cebulą, choć odrobiną chili nie pogardziłam ;) Do tego świeży imbir dla podkręcenia smaku. Składniki (na 8 słoików 500 ml): ok. 3 kg ogórków 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg obranej cebuli 1-2 świeże papryczki chili(...)świeżego imbiru szklanka octu szklanka cukru łyżka soli 3 szklanki wody Usunąć gniazda nasienne z papryk i pokroić je na paski szerokości ok. 3-5 mm (zdjęcie obok). Ogórki umyć i usunąć ich końcówki. Cebule pokroić na ćwiartki. Chili pokroić według uznania. Imbir pokroić w cienkie słupki. Ogórki i cebule pokroić np. na tarce malaksera w grubsze plastry

Weekendy w domu i ogrodzie
domowe ogórki kiszone na zimę 137

składniki: ogórki gruntowe (dowolna ilość) 2 ząbki czosnku korzeń chrzanu 2 baldachy kopru z nasionami kilka liści z czarnej porzeczki 1 łyżka soli na litr wody wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy. Do wyparzonych słoików o pojemności 900 ml wkładamy po 2 ząbki czosnku (przekrojonego na pół), cząstki chrzanu ok. 3 cm długości (pokrojone w słupki), 2 łodygi baldachu kopru(...) układamy pionowo, bardzo ściśle w słoikach, stroną którą był połączony z łodygą w dół, mamy wtedy gwarancję, że gorycz z końcówki ogórka nie przejdzie wyżej. Wlewamy wodę z rozpuszczoną solą tak, aby woda przykryła całkowicie ogórki. Dokładnie wycieramy z zewnątrz słoik jednorazowym ręcznikiem papierowym, zakręcamy zakrętką. Odstawiamy i po kilku dniach wynosimy słoiki do zimnej spiżarni

Domowy Smak Jedzenia
Ogórki w zalewie musztardowej 133

mną ogórki w zalewie musztardowej i postanowiłam zrobić . Wszak mamy sezon ogórkowy więc na czasie a na zimę będzie jak znalazł .     Składniki: - 5 kg ogórków - 300 g cukru -3 łyżki soli - 250 ml octu - 1.1/2 litra wody - liść laurowy na słoik półlitrowy  - ziele angielskie 2 na słoik półlitrowy  - czosnek(...)słoik półlitrowy  - chrzan 1 cm na słoik półlitrowy  - koper jeden kwiatek słoik półlitrowy  - 9 łyżeczek musztardy rosyjskiej Develey  Wykonanie: Ogórki umyłam osuszyłam , poobcinałam końce i pokroiłam w słupki ( razem ze skórką ). Wyparzyłam słoiki , powkładałam do środka ziele, listek ,czosnek ,chrzan i koper . Powkładałam ogórki dosyć ciasno poupychałam je. Przygotowanie

Różowa kuchnia
Pikle w zalewie musztardowej 228

zalewie z musztardą. Ogórki można obrać ze skórki ale ja wolę wersję ze skórką bo są lepsze w smaku i chrupiące. składniki: ok 3 kg dużych długich ogórków gruntowych bez dużych pestek 1 l wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 5 łyżek musztardy delikatesowej, u mnie musztarda Kielecka 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżeczka ziarenek angielskiego ziela(...)czarnego pieprzu małe listki laurowe Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól i musztardę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko zagotować i odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć na ściereczce. Wybieram ogórki duże długie ale nie przerośnięte, bez dużych pestek tak abym po odkrojeniu końcówek akurat zmieściła je do słoiczka półlitrowego. Następnie

Monia miesza i gotuje
Ogórki po warszawsku w zalewie octowej 180

warszawsku. Te ostatnie znakomicie nadają się jako zakąska i jako dodatek wielu sałatek. Z tego przepisu ogórki wychodzą dokładnie takie jak kupne.     Ogórki korniszony - ilości w stosunku do zalewy nie podaję, gdyż wszystko zależy od ich wielkości a nie wagi, gdy ułożycie ogórki do słoików, sami musicie wywnioskować ile litrów zalewy należy przygotować. Najlepsze(...)najmniejsze ogóreczki.   Ogórki układamy w wyparzonych słoikach do których dodajemy w zależności od  wielkości słoików: 2-3 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego 5-8 ziaren czarnego pieprzu 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry 1 łyżeczka gorczycy cząstka cebuli ok. 1/4 1 baldachim kopru   Tak przygotowane ogórki zalewamy gorącą zalewą

Jadło i czytadło
Placki cukiniowo-ziemniaczane z tzatziki 317

ziemniaki ("Młody lubi placki ziemniaczane" - pomyślałam), a chwilę później wzrok spoczął na cukinii. A ponieważ mamy wysyp ogórków, postanowiłam przygotować tzatziki, czyli typowy w Grecji dip na bazie ogórków, jogurtu greckiego i czosnku. Przepis pozwala na wykorzystanie cukinii, które nadmiernie nam wybujały, ale jeszcze nie zaczęły wytwarzać nasion. Składniki: Dip tzatziki 5 dorodnych ogórków 2 ząbki czosnku(...)łyżki jogurtu greckiego sól Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać ok. połową łyżeczki soli. Wymieszać. Przełożyć na sito, by odciekł nadmiar soku. Można ewentualnie sok odcisnąć. Czosnek zetrzeć do ogórków na drobnej tarce. Wymieszać. Tuż przed podaniem wymieszać ogórki z jogurtem. Placki pół większej cukinii kilka ziemniaków 3 liście szałwii 2 gałązki pietruszki naciowej jajko

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki małosolne 136

nikomu przedstawiać.  Są idealna na kanapki, albo do chrupania solo.  Nie trzeba czekać na nie długo, bo gotowe są już po 2 - 3 dniach.     Składniki: ogórki gruntowe kawałek korzenia chrzanu kilka liści chrzanu niewielka główka czosnku koperek sól   Wykonanie: Ogórki umyć i osuszyć.  Na dno naczynia kamionkowego włożyć baldachy kopru i część(...)liści chrzanu.  Włożyć ząbki czosnku (w całości).  Ułożyć ogórki.  Zagotować wodę.  Posolić.  Na każdy litr wody dać 1 łyżkę soli.  Ciepłą wodą zalać ogórki.  Na wierzchy położyć ponownie koperek.  Przykryć ogórki i docisnąć (np. talerzem).  Odstawić na kilka

Sto kolorów kuchni
Ogórki małosolne 126

szybko pobiegłam do sklepu i nadrabiam zaległości. Przepis mam od mojej mamy, więc jest sprawdzony i pewny. A przy tym prosty, każdy sobie z nim poradzi. Najważniejsze aby użyć ogórków dobrej jakości. Ja zalewę robię z gotowanej wody, ogórki wcześniej są dobre to jedzenia. Ale spokojnie można zrobić je z zimną wodą. Co do soli to na każdy(...)litr wody używamy   łyżkę soli. Zapraszam!!!   Składniki: 1,5 kg ogórków, 3 ząbki czosnku, chrzan, koper, 1,5 l zagotowanej wody, 1,5 łyżki soli   Wykonanie: Wodę gotujemy, dodajemy do niej sól i dokładnie mieszamy. Ogórki układamy w słoiku razem z czosnkiem, chrzanem i koprem. Zalewamy wodą. Ogórki po 2-3 dniach są gotowe

Passion of Cooking
Kiszone ogórki, ogórki małosolne 129

ruszy sezon ogórkowy, dlatego już teraz przedstawiam mój domowy sposób na małosolne , a po kilku dniach kiszone ogórki.  Przepis nie zawodzi od wielu lat ! Pyszne , zdrowe, chrupiące.... Ogórki koper wraz z kwiatami liście i korzeń chrzanu czosnek sól ( na 1l wody łyżka soli przy małosolnych, 2 łyżki do kiszonych )  przegotowana woda ( rok temu robiłam z woda(...)nieprzegotowaną i też wyszły ) Na dno słoików wrzucić kilka ząbków czosnku, koper i chrzan. Ogórki dobrze umyć i powkładać ciasno do słoików. W szczeliny poupychać czosnek, chrzan lub koper.  Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią ogórki, tak aby całe były zamoczone. Po około 2-3 dniach mamy pyszne małosolne ogóreczki

Jemy Pijemy
Zielone ogórki słodko-pikantne 478

Chrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :) Zalewę można przygotować wcześniej, a ogórki zrobić tuż przed podaniem. Nie zajmie to więcej, niż 10 minut. 6 ogórków gruntowych (długości około 10 cm ) 5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka octu(...)razem rozetrzeć. Olej lniany wlać do niewielkiej miski, dodać sól i mieszać do rozpuszczenia soli. Dodać ocet jabłkowy, cukier, pieprz kajeński i czosnek z kolendrą. Wszystko razem dobrze utrzeć. Ogórki przekroić wzdłuż na 8 części, a następnie wszystkie kawałki w poprzek na pół. Ogórki włożyć do miseczki z zaprawą i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut

Trzeci talerz
Ogórki nadziewane w śmietanowym sosie 102

Uwielbiam warzywa faszerowane, ale przyznam szczerze że to mój debiut z faszerowanymi ogórkami. Wyszły pyszne! Składniki: 3 szklarniowe ogórki, 20 dag mięsa mielonego, 1 czerstwa bułka, 1 jajo, ½ szklanki śmietany, sól do smaku, pieprz, koperek, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżka masła. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć nasiona.  Mięso mielone zmieszać(...)namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, lekko przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i napełnić wydrążone ogórki. Masło stopić, ułożyć na nim ogórki, podlać niewielką ilością osolonej wody i gotować około 25 minut na wolnym ogniu.  Następnie zalać ogórki śmietaną z mąką, doprawić, zagotować i posypać koperkiem

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki małosolne 134

Kiedy zaczyna się sezon na ogórki to jestem w raju. Uwielbiam małosolne, mizerię, w sałatkach i pod każdą inną postacią. Ale prym wiodą ogórki małosolne. Jeden słój się kończy zaczynam robić kolejny. Idealne do kanapek, obiadu, sałatek, zupy lub jako zdrowa przekąska. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 l wody 2 łyżki soli koper 3 liście laurowe(...)liść chrzanu 5 cm korzeń chrzanu 4 ziela angielskie 6 ząbków czosnku Wykonanie Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wodę wraz z solą zagotować. (Ja gotuję wodę, bo to przyspiesza czas kiszenia) W dużym szklanym słoju lub naczyniu kamiennym na dnie wyłożyć  dwie gałązki kopru . Ogórki układać ściśle jeden obok drugiego. Dodać pozostałe składniki, a wierzch przykryć

O kuchni z uczuciem