Ogórki w Azjatyckich smakach z curry, kurkumą do słoików na zimę Składniki: 2,5 ogórków Dodatki do słoików: (pojemność 400 ml) 1 mała łyżeczka białej gorczycy 2 ziarenka czarnego pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego Zalewa: 1200 ml przegotowanej wody 250 ml octu 10 % 300 g białego cukru 2 łyżki stołowe miodu 2 łyżki soli 3 łyżeczki przyprawy curry(...)łyżeczka kurkumy Wykonanie: Ogórki (wymoczone wcześniej przez ok. 1 godziny) możemy przygotować w dwóch wariantach. Możemy obrać je ze skórki i pokroić w plasterki w formie sałatki, bądź również obrać i wydrążyć nasiona i pokroić w paski / łódki. Do każdego słoika wrzucamy przyprawy podane w proporcjach jak podane w przepisie: 1 mała łyżeczka gorczycy, 2 ziarenka czarnego pieprzu
W Moim Magicznym DomuNONE X-NONE Robiłam te ogórki już jakiś czas temu. Później była mała przerwa, bo rodzinie się nieco przejadły. W tym roku postanowiłam znów przygotować kilka słoiczków. Ogórki z musztardą są fajne, chrupiące a za sprawą przypraw u mnie Cykoria pyszne i aromatyczne. Składniki: Ogórki około 2 kg nie podaję dokładnej ilości Baldachimy kopru Czosnek(...)listku laurowym u mnie Cykoria Zalewa: 1 litr wody 5 łyżek ulubionej musztardy u mnie Kremska 3 płaskie łyżki soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu Przygotowanie: Ogórki umyć małe przekroić na pół większe na cztery. Do każdego słoiczka włożyć koper, chrzan, czosnek oraz rozdzielić przyprawy. Ogórki ułożyć ciasno w słoiczkach. Zalewę zagotować, wystudzić po czym zalać
W garach u GosiSezon ogórkowy w pełni więc przedstawiam Wam nowy,fajny przepis na ogórki.Najlepsze są małe,ale średnie też dają radę. Jeśli lubicie ogórki po żydowsku to gwarantuję Wam,że ten przepis również przypadnie Wam do gustu. Składniki: 2 kg małych bądź średnich ogórków 2 średnie papryki 2-3 cebule Do namoczenia(...)szklanki wody 1/2 szklanki soli Zalewa: 3 szklanki wody 3 szklanki octu 10% 3 -4 szklanki cukru 1 łyżeczka kolendry kilka listków laurowych Ogórki oczyścić,pokroić ze skórką na grubsze plastry.Cebulę pokroić w krążki. Ogórki i cebule wymieszać,zalać przegotowaną wodą z rozpuszczoną solą i odstawić na 3 godziny. W tym czasie możemy przygotować
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 2,5 kg małych ogórków 3 łyżki soli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 główka czosnku 1.5 szklanki octu 8 łyżek oleju 3 szklanki cukru 1. Ogórki myjemy. 2. Ogórki kroimy wzdłuż na 2 lub 4 części. 3. Zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin. 4. Wodę która powstanie wylewamy. Dodajemy chili, pieprz(...)czosnek wyduszony przez praskę, wszystko razem mieszamy. 5. Z octu, oleju i cukru robimy zalewę ,gorącą zalewamy ogórki i również mieszamy. 6. W tej zalewie pozostawiamy na 12 godzin. 7. Po 12 godzinach układamy ogórki do słoików, do każdego słoika wlewamy tą zalewę żeby przykryła ogórki i zakręcamy słoiki i odstawiamy na półkę. JUŻ SIĘ NIE GOTUJE
Kuchnia u Bietkiklik . Te są rewelacyjne, trochę ostrzejsze, no pycha po prostu :-). Dzisiaj zabieram się za cukinie, zobaczymy jak mi pójdzie, a Wy już robicie przetwory? ;-). Życzę Wam miłego dnia :-) Składniki: ogórki gruntowe czosnek koper chrzan liść chrzanu pieprz ziarnisty liście laurowe gorczyca biała Zalewa: na 1 litr wody 1 1/2 łyżki soli morskiej niejodowanej 1. Ogórki myjemy(...)czosnku, po kawałku chrzanu, po kawałku liścia chrzanu, ja dałam po dwa ziarenka pieprzu, po jednym listku laurowym i po 6 ziarenek gorczycy. 4. W słoikach układamy ciasno ogórki, podobno ciemniejszą zieloną stroną do dołu (takie instrukcje dostałam), tak też zrobiłam :-) 5. Ogórki zalewamy wystudzoną zalewą i dobrze zakręcamy. Zalewa musi przykrywać ogórki. Ja zostawiam
kruche babeczkizupa musi być. Podchwyciliśmy pomysł ze starych przepisów na inną ogórkową ;) Składniki 3 podudzia z kurczaka 200 g żołądków drobiowych 1,5 l zimnej wody 1 szklanka kwasu z ogórków 5 ogórków kiszonych 1 kalarepka 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięsiwo(...)Podudzia wyjmujemy wcześniej, żołądki po godzinie. Cały wywar przecedzamy. Oddzielamy mięso od kości, dzielimy na mniejsze kawałki, żołądki kroimy w paski. Warzywa kroimy w słupki, wrzucamy do wywaru (bez ogórków), gotujemy 20-25 min, dodajemy kwas z ogórków (dzięki niemu warzywa będą chrupkie) i ogórki. Śmietanę harujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości razem z posiekanym
R'n'G KitchenSałatka z ogórków smakuje wyjątkowo, niemal jako ogórki małosolne. Wystarczy pokroić na cienkie półplasterki ogórka zielonego, połączyć z posiekanym koperkiem i solą. Odstawić na kilka minut i gotowe. Sałatka z ogórków pasuje do dań z grilla, ale i klsycznych dań obiadowych jk np. młode ziemniaczki z kotletem mielonym. Sałatka z ogórka zielonego z koperkiem / 1 porcje Składniki(...)ogórek zielony 1/4 koperku sól do smaku Przygotowanie: Ogórka zielonego myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Przekładamy do miski. Koperek siekamy i dodajemy do ogórków. Oprószamy solą. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aby smaki "przegryzły się
Moja smaczna kuchnianazwałam, bo skoro są ogórki po żydowsku zresztą bardzo smaczne, to dlaczego miałby nie być kurczak po żydowsku :) Jak pomyślałam tak zrobiłam, połączyłam pałki z kurczaka z ogórkami, pieczarkami i pikantnym sosem, upiekłam razem i powstał tak smaczny obiad, że byłby doskonały nawet na świąteczny stół, czy inne uroczystości. Spróbujcie sami, polecam :) Składniki - 7 pałek z kurczaka(...)inne dowolne części ) - 25 dag pieczarek - 3 duże ogórki konserwowe po żydowsku od ORZECH - 3 łyżki zalewy z ogórków j/w - 3 łyżki keczupu premium od Folwark - 2 łyżeczki czosnku mielonego - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - łyżeczka papryki ostrej mielonej - sól -olej Wykonanie Pałki z kurczaka posypałam delikatnie solą i natarłam wszystkimi przyprawami, odstawiłam w chłodne miejsce
Kuchnia z widokiem na ogródugotowaniu. Studzimy, obieramy ze skorupek. Do tej sałatki nie używam domowych ogórków kiszonych – dużo bardziej pasują te z beczki, kupowane w warzywniaku – pierwszorzędnie kwaśne i równie słone. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy obraną cebulę – dodatkowo warto wrzucić ją na sito i przelać szybko wrzącą wodą prosto z czajnika. Taki zabieg sprawia, że pokrojona cebula(...)winie (nieodmiennie polecam musztardę Maille). Musztardę dokładnie rozsmarowujemy po śledziach. Pieprzymy. Pokrywamy warstwę musztardy posiekaną cebulą. Na tą warstwę ścieramy ¼ ziemniaków i lekko przyklepujemy. Na ziemniaki wysypujemy kiszone ogórki i warstwę wyrównujemy – na ogórki kładziemy majonez wymieszany ze śmietaną w proporcji 2:1 (u mnie na każdą salaterkę to po czubatej łyżce majonezu i czubatej łyżeczce śmietany
Karo in the KitchenOGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ Kolejna odsłona z serii 'przetwory domowe na zimę' - ogórki w zalewie musztardowej. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 6 łyżek ostrej musztardy np. sarepskiej, rosyjskiej. 1,5 - 2 łyżki soli niejodowanej (smakujemy zalewę i ewentualnie doprawiamy(...)pieprzu kolorowego lub czarnego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy i wyparzamy (zardzewiałe lub uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi). Krok 2. Ogórki myjemy i kroimy w plastry. Krok 3. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Ciasno układamy ogórki. Krok 4. Przygotowujemy zaprawę : podane składniki
Moja Książka Kucharskatygodniu. Po 3 latach przerwy, postanowiłam odtworzyć ten smak! Składniki: 1l bulionu (dla leniwych 10 wody+ 2 kostki rosołowe) 4-5 ogórków kiszonych+ 500ml wody z ogórków śmietana 18% 3 marchewki pęczek koperku 2 cebule 1 łyżka mąki Przygotowanie: 1. Ogórki i marchewkę zetrzeć na tarce. 2. Na patelni zeszklić cebule, dodać ogórki i łyżkę(...)mąki. 3. Bulion połączyć z wodą z ogórków i dodać marchewkę. 4. Gotujemy przez 5-7 min, dodajemy zawartość patelni i gotujemy do momentu miękkości marchewki. 5. Podbijamy śmietaną i doajemy pokrojony koperek. Smacznego! Sok, który powstaje w procesie kiszenia ogórków jest niezwykle ważny. Zawiera bakterie probiotyczne, które przede wszystkim polecane są osobom z nietolerancją laktozy. Ponad
FITBUuKlitry): żeberka wieprzowe około 200 g 1/2 porcji rosołowej z kurczaka albo mała włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 3 - 4 ziemniaki 4 duże ogórki kiszone słoik wody z ogórków 3/4 szklanki śmietany 12 % łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie pęczek koperku sól pieprz cukier (opcjonalnie; ja nie dodawałam ponieważ moje ogórki kiszone były(...)Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się wywaru na 15 minut. W tym czasie pokroić wyłowioną marchewkę, a z reszty warzyw można zrobić sałatkę warzywną. Połowę ogórków zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a połowę pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle przez około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą z ogórków
Karola gotujeczosnki 1 pietruszka pół selera średni por (zielona część) 2 łyżki smalcu 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych 2 puszki pomidorów ziele angielskie liście laurowe pieprz(...)cebulę podsmażyć z czosnkiem na smalcu. Dodać krojone pomidory z puszki i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem. Podsmażyć kiełbasę i boczek oraz słoninę na patelni. Przełożyć do zupy. Ogórki pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy. Następnie dolać zalewę z ogórków kiszonych. Dodać pieprz. Solianka musi być kwaśna
Bon Appetit Małgorzatydniach śledzie są idealne do zjedzenia! Składniki : 5 - 6 filetów śledzia z zalewy solnej 1 i ½ średnich główek cebuli Koperek ( ilość wedle uznania ) 8 -10 ogórków korniszonów ( 8-10 sztuka małe ) Sól morska pieprz Mleko ( do zamoczenia śledzi ) S os : 500 g śmietany ( używam 18% ) 3 łyżki majonezu ( nie czubate ) Przygotowanie: Normal(...)wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy mlekiem aby całe się pokryły i odstawiamy 4-6 h aby straciły słoność. Cebulkę siekamy drobno i obficie posypujemy solą, zostawiamy na 3h. Ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Koperek jeśli świeży siekamy drobno ( można użyć mrożonego z własnych zapasów ). Po upływie czasu śledzie osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego. Do dowolnego naczynia wkładamy
Sprawdzone przepisy kulinarne