ogórki - 26028 przepisów (strona:89/1736)

Ogórek,czy wart pożądania? 148

Ogorek siewny (Cucumis sativus L.) to najstarsze warzywo,znane od 5 tysiecy lat pochodzace z Azji.Do dzis w dzikim stanie porasta zbocza Himalajow.Dzieki wyprawom morskim Krzysztofa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z ogórka i zielonego jabłka 220

Ogorek to jeden z najpopularniejszych dodatkow obiadowych w okresie letnim.w ogole to warzywo ,ktore smialo mozna nazwac polska specjalnoscia narodowa.Czy to malosolny,czy mizeria z ogorkow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałata z kukurydzą i ogórkiem 374

sałatkowy i wymieszać go. tak przygotowany odstawić na 5 minut. Do miski wrzucić mieszankę sałat, dodać kiełki, szczypior i odsączoną kukurydzę oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach ogórka. Dodać sól i pieprz i wlać przygotowany sos. Sałatę wymieszać z sosem i podawać ja do dań obiadowych. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sałatka z mango, gruszką, papryką i ogórkiem 238

Składniki: garść roszponki pół mango pół gruszki 1/4 czerwonej papryki 1/3 ogórka Roszponkę myjemy, warzywa i owoce kroimy w kostkę i układamy na warzywach. Gotowe

Mango Papaja
Pasta z awokado z ogórkiem małosolnym 242

każdym razem kiedy robię pastę z awokado staram się zrobić jakąś inną jej wersję. Dzisiejsza pasta jest na bazie ziół (z miętą włącznie) z dodatkiem ogórka małosolnego, bo akurat mi się nawinął pod rękę i bardzo, jak się okazało, to paście posłużyło:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Mielone z kaszą i ogórkiem 190

Mielone z kaszą i ogórkiem - brzmi bardzo zwyczajnie, prawda ? W wyobraźni widzę kotleta mielonego, obok stertkę kaszy i może mizeria do tego ? Tak to się kojarzy i użyłam składników takich jak właśnie do takiego dania. Ale postarałam się podać je troszkę inaczej. Mała zmiana a jednak potrawa wyszła zupełnie inna :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka z roszponki, łososia i ogórka 242

Sałatka z delikatnej sałaty z rybą i chrupiącymi dodatkami czyli marynowanym ogórkiem oraz szalotką. Przyznam, że dawno nie jadłam takiej dobrej :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Surówka z ogórków po węgiersku 47

Słodko-kwaśne ogórki są zaskakujące w smaku. Na Węgrzech to jest najpopularniejsza sałatka z ogórków, podawana w każdej restauracji. To taka nasza mizeria po węgiersku. Szczypiorek dodatkowo zaostrza jej smak. Jest naprawdę smaczna i zagości na dłużej w naszym domowym menu. Składniki: ? 500 g ogórków ? 1 łyżka soli ? pęczek szczypiorku ? 1/2 łyżeczki słodkiej papryki ? 1 łyżka kwaśnej(...)śmietany ? pieprz do smaku Marynata ? 3 łyżki octu winnego ? 3 łyżki wody ? 2 łyżki cukru Wykonanie: ? Ogórki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, umieścić w durszlaku i wymieszać z łyżką soli. ? Po godzinie przepłukać ogórki zimną wodą i osuszyć. ? Zagotować składniki marynaty i przestudzić. ? Wymieszać ogórki z marynatą, doprawić pieprzem. ? Wstawić do lodówki na 1-2 godziny

To co kocham
Ogórki kiszone na zimę 56

Jeśli jeszcze wpadną Wam w ręce ogórki gruntowe i nie wiecie co z nimi zrobić, to proponuję błyskawiczne ogórki kiszone. Może przepis trochę spóźniony ale to z powodu mojego urlopu w sezonie ogórkowym. Ten przepis również jest w mojej rodzinie od bardzo dawna, jest sprawdzony, ogórki są sprężyste i twarde. Składniki: ? ogórki gruntowe ? główka czosnku ? koper(...)chrzanu ? liście winogron Zalewa ? 1 litr wody ? 5 dkg soli ? 1,5 dkg cukru Wykonanie: ? Zagotować wodę z solą i cukrem w powiększonej proporcji w zależności od ilości użytych ogórków. ? Ogórki umyte ułożyć w słoikach, poprzekładać liśćmi winogron, wiórkami chrzanu, obranymi ząbkami czosnku, koprem wg uznania. ? Zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki

To co kocham
Ogórki po japońsku 59

Sezon ogórkowy w pełni, a na polskich stołach króluje nieśmiertelna mizeria, którą osobiście bardzo lubię. Dla tych, którym znudziła się mizeria, przedstawiam alternatywę czyli ogórki po japońsku z sezamem i chrzanem wasabi. Robiłam je pierwszy raz i bardzo mi przypadły do gustu. Zaskakujący słodko-kwaśno-ostry smak z chrupiącym sezamem. Ostrość regulujemy ilością dodanego wasabi, ja dałam tylko(...)łyżeczkę, bo nie przepadamy za ostrymi daniami. Składniki: ? 6 ogórków gruntowych ? 1 łyżeczka soli ? 1-2 łyżeczki chrzanu wasabi ? 1 łyżka octu winnego ? 1 łyżka sosu sojowego ? 1 łyżeczka cukru ? 2 łyżki sezamu Wykonanie: ? Ogórki obrać i zetrzeć na plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać wodę z ogórków. ? Połączyć razem sos sojowy

To co kocham
Czosnkowe ogórki z koperkiem 57

Dostałam ogórki i niektóre były dość duże. A te większe mają niesmaczne, łykowate nasiona, które notabene i tak nie są trawione w naszym organiźmie, tylko go zaśmiecają. Powstała więc sałatka z półplasterków ogórków pozbawionych nasion. Sałatka pachnie koperkiem i czosnkiem, jest kwaskowa i bardzo mało kaloryczna. Składniki: – 6 większych ogórków – 4 łyżki jogurtu greckiego(...)czubata łyżka koperku – 2 łyżki soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – po 1/2 łyżeczki soli i cukru – pieprz do smaku Wykonanie: – Ogórki obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona łyżeczką. – Połówki ogórków pokroić w paseczki, posolić i odstawić na 5 minut, po czym odlać powstałą wodę. – Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny

To co kocham
Musztardowe ogórki 62

Ogórki, ogórasy, ogóreczki czyli sezon na ogórki w pełni. Podaję Wam przepis na szybką i orzeźwiającą surówkę z ogórków, wzbogaconą w orzechy i sezam. Kwaskowa i chrupiąca! Idealna na pourlopowe przejedzenie. Składniki: ? ogórki gruntowe – ok. 10 sztuk ? 2 łyżeczki musztardy ? garść orzechów włoskich ? 1 łyżka sezamu czarnego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ogórki obrać(...)skórki, pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 10 minut. ? Z ogórków odlać powstałą wodę, wymieszać z musztardą, orzechami i sezamem. ? Doprawić do smaku pieprzem

To co kocham
Ogórkowa sałatka z żółtym serem 58

Dostałam sporo wyrośniętych ogórków i inspirację od siostry Uli na chrupiącą sałatkę, którą jadła u koleżanki w Nowym Jorku. Nie pozostało więc nic innego jak zabrać się do dzieła. Nie wiem, czy dorównała oryginałowi, ale zapewniam, iż była smaczna, szczególnie schłodzona. Do sałatki należy użyć miękkiego sera żółtego. Składniki: ? 5-6 dużych ogórków zielonych ? 200 g sera żółtego(...)pęczki szczypiorku ? 2 łyżki majonezu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ogórki obrać ze skórki, przeciąć na pół i wydrążyć nasiona. Ogórki pokroić w kostkę. ? Ogórki posolić i odstawić na 30 minut, po czy osączyć na sitku. ? Ser żółty pokroić w drobną kostkę. ? Szczypiorek posiekać. ? Wymieszać ogórki, ser, majonez, szczypiorek. ? Doprawić solą i pieprzem

To co kocham
Mizeria z koperkiem na zimę 62

Dostałam świeżą dostawę ogórków, ale ponieważ były trochę przerośnięte, zrobiłam z nich sałatkę na zimę. Takie ogórki słodko-kwaśne, pachnące koperkiem, można wyjąć do obiadu dodając świeżą cebulkę i gęstą śmietanę. Składniki: ? 5 kg ogórków ? 3 łyżki soli ? 3/4 szklanki cukru ? 1 łyżeczka pieprzu ? 3/4 szklanki octu ? pęczek koperku Wykonanie: ? Ogórki obrać i pokroić w plasterki(...)Dodać sól, pieprz, cukier, ocet i posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać. ? Odstawić ogórki na noc. ? W tym czasie ogórki puszczą wodę. Zapakować je do słoików i zalać powstałą zalewą. Szczelnie zamknąć. ? Włożyć do garnka z wodą wypenioną na 3/4 wysokości słoików i posteryzować przez 10 minut, licząc od czasu zagotowania wody. ? Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć

To co kocham
Surówka z ogórków kiszonych i pora – pyszny dodatek do obiadu 314

Surówka z ogórków kiszonych i pora jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia, ale za to smakuje przepysznie i jest bardzo zdrowa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu np. w towarzystwie ziemniaków i kotletów mielonych. Taka surówka powstaje z kilku prostych składników, które są dostępne przez cały rok, więc można ją podać zarówno do mięsa z grilla(...)świątecznej pieczeni. Składniki na surówkę z ogórków kiszonych i pora: 6-7 ogórków kiszonych (400 g) niewielki por niewielka marchew mała cebula 1 łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju np. rzepakowego sól i pieprz Przygotowanie Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Białą część

e-PrzepisyKulinarne