Klasyczne ogórki małosolne Ogórki małosolne to zawsze pierwszy wyrób sezonu .. Każdy je zna i każdy potrafi zrobić , tak myślę . Oczywiście ile domów tyle patentów , ten jest mój . Od wieków robię je tak samo w niezmienny sposób i takie najbardziej smakują moim chłopakom . Moja babcia robiła nieco inaczej , ale cóż każde pokolenie coś modyfikuje , choćby nieznacznie Polecam , może komuś(...)się przyda ten przepis .. składniki na duży 3 l słój : 2 kg ogórków gruntowych , średniej wielkości , prostych i jędrnych ( najlepiej z własnego ogródka , bo takie są najświeższe ) 2 duże główki czosnku , najlepiej tego lekko wpadającego w fiolet 5-6 dużych plastrów świeżego chrzanu ( solidnych, dużych , grubości około 0,5 cm ) 4 gałązki kopru z dużymi baldachami kwiatowymi 2 liście
Ogrodnik w podróżyflamingi. Buzia upaćkana od czerwonych porzeczek. Korniszony. Obowiązkowe ogórki w każdej piwnicy. Niezastąpione do obiadu, sałatek czy jako zakąska. Każda pani domu ma zapewne swój przepis na takie ogórki. Ja dzisiaj zostawiam Wam mój :) Składniki: 2,5 kg małych ogórków Do każdego słoika po: 1 ząbku czosnku kawałku korzenia chrzanu 2-3 plasterki marchewki 4-5 ziaren(...)szklanki octu 4 łyżki soli 1 szklanka cukru Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Czosnek, marchewkę i chrzan obrać. Marchewkę pokroić na grubsze plasterki a chrzan w słupki. Ogórki umyć u ułożyć ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodać czosnek, marchewkę, chrzan oraz przyprawy. Na wierzch ułożyć gałązki kopru. Ogórki zalać przygotowaną zimną zalewą i szczelnie zakręcić
My simple kitchenpięknie wygląda na talerzu, że aż szkoda zabrać się za jedzenie. SKŁADNIKI 3 ogórki małosolne lub kiszone 3 małe botwinki 2 ząbki czosnku 1 litr maślanki 3 małe ogórki gruntowe (o wadze łącznej 125 g) 3 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki koncentratu barszczu Krakus 1 pęczek koperku sól, pieprz WYKONANIE Buraczki obrać ze skórki i zetrzeć(...)wraz z ogórkami małosolnymi na tarce o dużych oczkach do garnka. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek oraz kilka małych liści botwinki posiekanych na bardzo małe kawałki. Zalać wodą (tak aby zakryła całość) i gotować do miękkości. Ugotowane botwinki i ogórki zostawić do ostudzenia. Ogórki gruntowe obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka
Passions hobbies lifeJeżeli znudziła Wam się tradycyjna mizeria, to ten przepis jest właśnie dla Was. Przyjęło się, że ogórki zwykle trzemy na tarce lub kroimy na cienkie plasterki, tutaj kroimy ogórki wzdłuż, przez co obraz samego dania zupełnie się zmienia. Pikanterii nadaje tu ostra papryczka oraz piórka czerwonej cebuli, a zwykle dodawaną śmietanę, zastępujemy sosem sojowym. 3-4 długie ogórki(...)dać całego ogórka, ale wówczas będzie bardziej wodnisty). Cebulę obieramy i kroimy na plasterki lub półplasterki. Całość umieszczamy w misce i polewamy sokiem z połowy limonki. W szklance mieszamy pozostałe składniki, a więc resztę soku z limonki, 3 łyżki sosu sojowego, olej rzepakowy, cukier, sól oraz drobno pokrojoną i pozbawioną nasion papryczkę chili. Chwilę przed podaniem polewamy ogórki przygotowanym
Smaki Na TalerzuSkładniki 500g ogórków, 1/2 łyżki soli, kawałek chrzanu 1mala główka czosnku nie obranego ,przeciętego na pół worek strunowy gałązka kopru z nasionami ew. liść chrzanu Wykonanie Umyte ogórki włożyć do woreczka .Dodac sól,koper,chrzan i czosnek.Wszystko razem wymieszać .Zamknąć woreczek strunowy i jeszcze potrząsnąc nim kilka razy.Tak przyrządzony woreczek wstawic do lodówki na noc.Wody nie dajemy(...)ogórki same ja wytworzą. Rano po wyjęciu z lodówki mamy pyszne ,pachnace ,smakowite ogórki malosolne .Ogórki robilam i są pyszne.Przepis przywieziony przez męża z jego wojaży . Componenti 500g cetrioli, Sale 1/2 cucchiaio un pezzo di rafano 1mala testa d'aglio pelati
w mojej kuchniPost Sałatka z wędzonym kurczakiem, papryką, pomidorkami, ogórkiem i grzankami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojektóre składają się na najlepszą sałatkę warstwową, jaką jadłam! Sałatka składa się z sałaty strzępiastej, panierowanego tofu (zamiast tofu możesz użyć wybranego mięsa), sera cheddar, czerwonej cebuli, pomidorów i ogórków konserwowych. Całość łączy się za sprawą majonezowego sosu z dodatkiem śmietany, syropu klonowego (lub miodu), musztardy i papryki wędzonej. Są to składniki, które znajdziesz w uwielbianym burgerze z McDonalda(...)wybranego mięsa) 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 40 g bułki tartej olej do smażenia 150 g sera cheddar (w kawałku) 2 czerwone cebule 4 pomidory 4-5 ogórków konserwowych Składniki na sos do sałatki: 140 g majonezu 70 g śmietany 18% (kwaśnej) 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki papryki wędzonej (słodkiej) sól
Via Gustomoje pierwsze przetwory na occie jabłkowym. Przyznam, że ogórki wyszły bardziej aromatyczne niż te na zwykłym spirytusowym occie. Ilość chilli wedle uznania, te są lekko ostre. Polecam. Składniki (na 12 niedużych słoiczków): 3 kg świeżych gruntowych ogórków 4 łyżki soli niejodowanej Zalewa: 1 szklanka wody 400 ml octu jabłkowego 1 szklanka cukru(...)ząbków czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżki suszonych płatków chilli Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć, odciąć końce. Pokroić w grubsze plastry, zapylać solą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie wylać otrzymany sok. 2. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Odstawić na 12 godzin. Wydaje
Kuchnia domowa Aniupały. Zupa ładnie schłodziła się przez noc i na drugi dzień była jak znalazł. Róbcie, róbcie. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki wody źródlanej lub przegotowanej 5 ogórków gruntowych 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku garść orzechów włoskich 1 łyżeczka oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy nasiona, kroimy w kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wodę, olej i sok z cytryny. Wrzucamy do niej pokrojone ogórki, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki na paręnaście godzin. Przed podaniem posypujemy kawałkami orzechów. Podobne przepisy: Gazpacho Chłodnik z ogórkami i awokado
Kardamonovychce mi się myśleć. Od 5 minut zastanawiam się co napisać i naprawdę nie wiem. Szybko więc i na temat – pyszne to to. Składniki: 5 jajek 4 ogórki konserwowe biała część pora pęczek koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich ogórki(...)majonez. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Sałatka z jajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi Sałatka z jajkami, rzeżuchą i fetą Sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi Sałatka z jajkami, porem, serem
KardamonovyZioła robią tutaj dobrą robotę, nie pomijajcie ich. Tymczasem uciekam, dziś zdecydowanie mam co robić. Składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju) pół zielonego ogórka lub 1 większy gruntowy pół małej cebuli pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną(...)wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Ogórki, obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części, wycinamy pestki, kroimy w kostkę, wrzucamy do jajek. Dodajemy do tego, odsączonego tuńczyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowane zioła, majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Podobne
Kardamonovydomu znalazłam jedynie czarną, dlatego wylądowała w słoikach. Z tej ilości składników wyszło mi 9 średnich słoików. Różnie to może u Was wyjść, wszystko zależy od wielkości ogórków, kształtu słoików, itd. Zalewę zresztą zawsze można dorobić. Składniki: 1-1,5 kg małych ogórków 2 litry wody 1 szklanka octu 10% 1 czubata łyżka soli kamiennej 2 łyżki cukru(...)duża marchewka pokrojona w grubsze plasterki około 9 ząbków czosnku około 9 liści laurowych około 18 ziaren ziela angielskiego 9 małych kawałków korzenia chrzanu kilka łodyg kopru gorczyca Ogórki dokładnie myjemy, odstawiamy. Słoiki i zakrętki wyparzamy. Wodę, ocet, sól i cukier wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Do słoików wrzucamy po 2 plasterki marchewki, po 1 ząbku czosnku
Kardamonovypostanowiłam ją pominąć, bo sałatka była w sumie do wędlin. I od siebie dodałam także kukurydzę. Jak wiadomo niedługo Sylwester, więc blablablaaaa. Korzystajcie. Składniki: 5 jajek 2 ogórki konserwowe 1 duży por (biała i jasnozielona część) 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka wkładamy do garnka(...)zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego odsączone kukurydzę i seler, ogórki i jajka pokrojone w mniejszą kostkę, majonez, jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Sałatka z jajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem
Kardamonovy