Post Sałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojektóre składają się na najlepszą sałatkę warstwową, jaką jadłam! Sałatka składa się z sałaty strzępiastej, panierowanego tofu (zamiast tofu możesz użyć wybranego mięsa), sera cheddar, czerwonej cebuli, pomidorów i ogórków konserwowych. Całość łączy się za sprawą majonezowego sosu z dodatkiem śmietany, syropu klonowego (lub miodu), musztardy i papryki wędzonej. Są to składniki, które znajdziesz w uwielbianym burgerze z McDonalda(...)wybranego mięsa) 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 40 g bułki tartej olej do smażenia 150 g sera cheddar (w kawałku) 2 czerwone cebule 4 pomidory 4-5 ogórków konserwowych Składniki na sos do sałatki: 140 g majonezu 70 g śmietany 18% (kwaśnej) 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki papryki wędzonej (słodkiej) sól
Via Gustomoje pierwsze przetwory na occie jabłkowym. Przyznam, że ogórki wyszły bardziej aromatyczne niż te na zwykłym spirytusowym occie. Ilość chilli wedle uznania, te są lekko ostre. Polecam. Składniki (na 12 niedużych słoiczków): 3 kg świeżych gruntowych ogórków 4 łyżki soli niejodowanej Zalewa: 1 szklanka wody 400 ml octu jabłkowego 1 szklanka cukru(...)ząbków czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżki suszonych płatków chilli Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć, odciąć końce. Pokroić w grubsze plastry, zapylać solą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie wylać otrzymany sok. 2. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Odstawić na 12 godzin. Wydaje
Kuchnia domowa Aniupały. Zupa ładnie schłodziła się przez noc i na drugi dzień była jak znalazł. Róbcie, róbcie. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki wody źródlanej lub przegotowanej 5 ogórków gruntowych 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku garść orzechów włoskich 1 łyżeczka oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy nasiona, kroimy w kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wodę, olej i sok z cytryny. Wrzucamy do niej pokrojone ogórki, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki na paręnaście godzin. Przed podaniem posypujemy kawałkami orzechów. Podobne przepisy: Gazpacho Chłodnik z ogórkami i awokado
Kardamonovychce mi się myśleć. Od 5 minut zastanawiam się co napisać i naprawdę nie wiem. Szybko więc i na temat – pyszne to to. Składniki: 5 jajek 4 ogórki konserwowe biała część pora pęczek koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich ogórki(...)majonez. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Sałatka z jajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi Sałatka z jajkami, rzeżuchą i fetą Sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi Sałatka z jajkami, porem, serem
KardamonovyZioła robią tutaj dobrą robotę, nie pomijajcie ich. Tymczasem uciekam, dziś zdecydowanie mam co robić. Składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju) pół zielonego ogórka lub 1 większy gruntowy pół małej cebuli pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną(...)wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Ogórki, obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części, wycinamy pestki, kroimy w kostkę, wrzucamy do jajek. Dodajemy do tego, odsączonego tuńczyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowane zioła, majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Podobne
Kardamonovydomu znalazłam jedynie czarną, dlatego wylądowała w słoikach. Z tej ilości składników wyszło mi 9 średnich słoików. Różnie to może u Was wyjść, wszystko zależy od wielkości ogórków, kształtu słoików, itd. Zalewę zresztą zawsze można dorobić. Składniki: 1-1,5 kg małych ogórków 2 litry wody 1 szklanka octu 10% 1 czubata łyżka soli kamiennej 2 łyżki cukru(...)duża marchewka pokrojona w grubsze plasterki około 9 ząbków czosnku około 9 liści laurowych około 18 ziaren ziela angielskiego 9 małych kawałków korzenia chrzanu kilka łodyg kopru gorczyca Ogórki dokładnie myjemy, odstawiamy. Słoiki i zakrętki wyparzamy. Wodę, ocet, sól i cukier wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Do słoików wrzucamy po 2 plasterki marchewki, po 1 ząbku czosnku
Kardamonovypostanowiłam ją pominąć, bo sałatka była w sumie do wędlin. I od siebie dodałam także kukurydzę. Jak wiadomo niedługo Sylwester, więc blablablaaaa. Korzystajcie. Składniki: 5 jajek 2 ogórki konserwowe 1 duży por (biała i jasnozielona część) 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka wkładamy do garnka(...)zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego odsączone kukurydzę i seler, ogórki i jajka pokrojone w mniejszą kostkę, majonez, jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Sałatka z jajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem
KardamonovySałatka z ogórkami, chili i kolendrą to sałatka, do której przymierzam się od wielu lat. Tak, lat. Jest sezon ogórkowy, najlepszy czas na tego typu eksperymenty. Wiedziałam dokładnie jaki chcę uzyskać efekt, wyszło super. Jest słodycz, kwas, ostrość i chrupkość. Nie sądzę aby ta sałatka idealnie pasowała do fasolki szparagowej z bułką tartą , ale akurat taki duet trafił się(...)obiad. Myślcie co chcecie, było pysznie. Składniki: 6 średnich ogórków gruntowych 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 chili 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz parę liści kolendry Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski, dodajemy dużą szczyptę soli
Kardamonovybogini . W tym samym dniu, do potraw z grilla, zrobiłam raitę. Szukałam przepisów na ciekawe sosy do grilla i wyszperałam właśnie te dwa. Raita to indyjski sos jogurtowy z ogórkami, który jest z jednej strony bardzo łagodny, ale z drugiej bardzo aromatyczny, jest dość dziwaczny. Plus dodatek kuminu i świeżej kolendry, za którymi nie wszyscy przepadają. Jako dodatek(...)rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka
Kardamonovymąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno(...)przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 7 średnich dojrzałych pomidorów 1 średnia czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 średnie ogórki gruntowe 1 duży ząbek czosnku garść liści bazylii +parę liści do przybrania 1/4 szklanki oliwy extra virgin 1,5-2 łyżki octu jabłkowego (w oryginale jest sherry lub ocet
Kardamonovyrąk wyszła jednak sałatka z makaronem, jajkami i tuńczykiem. Do zużycia miałam ugotowane jajka, tuńczyka przywiezionego z majówki i dość sporą ilość ziół. Potem w lodowce zobaczyłam resztkę słoika ogórków konserwowych. Makaron przypałętał się przypadkiem, godzinę wcześniej myślałam o sałatce makaronowej, którą mam zrobić na najbliższą komunię. I w sumie… czemu nie, może akurat i z tego dzisiejszego(...)sałatki z drobnym makaronem, rzućcie sobie okiem. I smacznego. Składniki: 100 g suchego drobnego makaronu 4 jajka 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam tego z oliwą) 3 średnie ogórki konserwowe pęczek grubego szczypiorku 3 gałązki koperku 3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej) 2 łyżki majonezu sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą
Kardamonovyrąk wyszła jednak sałatka z makaronem, jajkami i tuńczykiem. Do zużycia miałam ugotowane jajka, tuńczyka przywiezionego z majówki i dość sporą ilość ziół. Potem w lodowce zobaczyłam resztkę słoika ogórków konserwowych. Makaron przypałętał się przypadkiem, godzinę wcześniej myślałam o sałatce makaronowej, którą mam zrobić na najbliższą komunię. I w sumie… czemu nie, może akurat i z tego dzisiejszego(...)sałatki z drobnym makaronem, rzućcie sobie okiem. I smacznego. Składniki: 100 g suchego drobnego makaronu 4 jajka 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam tego z oliwą) 3 średnie ogórki konserwowe pęczek grubego szczypiorku 3 gałązki koperku 3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej) 2 łyżki majonezu sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą
KardamonovyŚledzie po cygańsku to zimne danie robione z filetów śledziowych, ogórków, grzybów oraz cebuli. Po pokrojeniu składniki mieszane są z sosem na bazie ketchupu, musztardy i doprawiane do smaku pieprzem, solą oraz papryką. Tak przygotowane śledzie są świetne jako przystawka lub przekąska , podawana w trakcie Świąt, ale także każdej innej uroczystości. Przygotowanie śledzi po cygańsku zaczynam zazwyczaj od podsmażenia(...)będzie taka sama jak tej podsmażonej. Tak naprawdę podsmażenie cebuli to jedyna czynność, która wymaga jakiegokolwiek gotowania, gdyż poza cebulą nie ma potrzeby gotowania pozostałych składników. Grzybki oraz ogórki po odlaniu z zalew, w których się marynowały, kroję w kostkę. Ogórków nie obieram ze skórki, gdyż lubię kiedy “chrupią pod zębem” w trakcie jedzenia. Śledzie, jeśli
MeCooks