paprykarza w Szczecinie), a potem poszła w całą Polskę. Bo ogórki kartuskie obecnie produkuje wiele firm, z całej Polski. Ich charakterystyczną cechą jest dodatek warzyw marynowanych razem z ogórkami. Są rewelacyjne, i ogórki i warzywa, które można podjadać jako dodatek. Pierwszy raz robiliśmy te ogórki, ale już mamy pewność, że nie ostatni. Potrzebujemy(...)słoiki litrowe 1,5 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1,5 litra wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 250 g cukru Dodatki: 2 marchewki 1,5 papryki czerwonej 1 papryczka chili pokrojona na plasterki korzeń chrzanu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki gorczyca w ziarnkach koper ogrodowy ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny
Marder&Marder Manufacturepory było mi nie znane. Tak było właśnie z ogórkami w zalewie z dodatkiem przyprawy gyros. Wiele osób zachwalało więc i ja stworzyłam swoją wersję. Ogórki do tej zalewy można przygotować tak jak lubimy, mogą być obrane lub nie, można pokroić w plastry cieńsze lub grubsze albo pikle. składniki: ok 2,5 kg średnich ogórków gruntowych(...)łyżki soli kamiennej 2,5-3 szklanki cukru 1-1,5 szklanki octu 10 % 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (ok 25-30g) Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię nieobierane. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeMiałam ogromną ochotę na przygotowanie ogórków małosolnych kiedy moja mama obdarowała mnie kilogramami ogórków gruntowych. Ilość nie do przerobienia jak na dwie dłonie w kuchni, chwała Bogu obie prawe. Postanowiłam, że podkręcę trochę smak ogórków cytryną, którą umieściłam jedynie na dobę w słoiku z tymi przetworami. Małosolne wyszły bardzo smaczne, jedynie delikatnie pachną cytryną, co moim zdaniem(...)dodaje im dodatkowego waloru. Napakowałam do słoika również przeróżne liście: dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Wyszło bardzo aromatycznie! Polecam! Składniki: 2 kg ogórków gruntowych po 3 liście dębu, wiśni i czarnej porzeczki 1 litr wody 1,5 - 2 łyżki soli 5 cm korzenia chrzanu 4-5 łodyg z kwiatami kopru 2 ząbki czosnku 1 wyparzona we wrzątku cytryna
Mango Papajapietruszki, Czasem lubię przeglądać stare książki z mojej biblioteczki. Mam tych książek całkiem sporo, więc jest co przeglądać. Ostatnio znalazłam kilka, bardzo ciekawych i smacznych przepisów z wykorzystaniem świeżych ogórków. Dzisiaj przedstawię przepis z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. W oryginalnym przepisie użyta jest słonina, ja dodałam boczek wędzony parzony. Danie jest zagęszczone mąką, uznałam mąkę(...)zbędny dodatek. Użyłam natomiast mniej bulionu. Ogórki z ziemniakami , według Marii Disslowej mają być oddzielnym daniem, według mnie, dobrze się sprawdzą w roli dodatku do dań mięsnych. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie – uważać aby nie rozgotować ! Odcedzone ziemniaki ostudzić i pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Boczek pokroić w cienkie plasterki a następnie
królestwo garówznakomicie smakują zimą jako dodatek do kanapek. Są słodko - kwaśne, ale też i pikantne dzięki chilli i sporej ilości czosnku. Gorąco polecam, bo są naprawdę pyszne. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 4 lyżeczki soli kamiennej 2 łyżeczki chilli 2 główki czosnku 8 łyżek oleju 1 kg cukru 1,5 szklanki octu 10% Ogórki umyć i pokroić wzdłuż(...)czwórki. Zasypać solą. przykryć miskę ściereczką i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać wodę, która powstała w misce. Czosnek drobno posiekać i dodać do ogórków. Wsypać chilli, dobrze wszystko wymieszać i zalać gorącym olejem. Do garnka wlać ocet, wsypać cukier i co jakiś czas mieszając zagotować. Gotującą zalewą zalać ogórki i wymieszać. Ponownie nakryć miskę ściereczką
kuchnia doskizamrozić w nich zupę, a przechowywane w nich produkty jak: przyprawy, kawa czy herbata, zachowują swój aromat. Specjalne pole na woreczku pozwala na opisanie jego zawartość. 1 kg ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm) 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć) 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku(...)zgniecione ziela angielskie (można pominąć) 1 łyżka ziaren gorczycy 4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 2 płaskie łyżeczki niejodowanej soli Cenos dodatkowo : woreczek z suwakiem Gosia Ogórki umyć i osuszyć. Odciąć końcówki .Do worka włożyć ogórki, dodać sól, wymieszać, dołożyć przyprawy.Woreczek z ogórkami zamknąć, potrząsnąć aby wymieszać zawartość. Włożyć na 4 godziny do lodówki
Moje domowe kucharzenieKoniec czerwca to czas ogórków małosolnych. Wystarczy odrobina cierpliwości i w ciągu kilku dni można zajadać się pysznymi małosolnymi, które są bardzo łatwe do zrobienia. Teraz, kiedy ceny ogórków są bardzo atrakcyjnie można eksperymentować i przygotowywać różne wersje. Nie robię zapasów na zimę, nie korzystam też z zalew w składzie których jest ocet, olej czy inne niezdrowe produkty(...)Preferuję proste zalewy, im mniej tym lepiej, ale z charakterem. Tak też zrobiłam dzisiaj. Już pod koniec weekendu będą gotowe, idealnie! Ogórki małosolne z ognistą przyprawą Składniki: zielone ogórki gruntowe ognista przyprawa w młynku, u mnie kamis gorąca woda czosnek sól * Na 1 litr wody użyj 1 łyżki soli * Ilość czosnku oraz ognistej przyprawy zależy od Twoich preferencji
Moja smaczna kuchniazalewy. Nie była bym sobą gdybym tego nie wypróbowała. Zrobiłam małą ilość bo nie wiedziałam jak będą smakować no i nie ma co ukrywać cena jeszcze trochę wysoka. Ale ogórki w smaku trochę inne jak z zalewy ale jak dla mnie smaczne. I co najbardziej mnie urzekło to to, że są bardzo chrupiące a takie właśnie lubię najbardziej. Składniki(...)ogórków gruntowych małych 1 płaska łyżeczka soli morskiej kawałek korzenia chrzanu mały liść chrzanu kilka gałązek zielonego kopru 3 ząbki czosnku ( z łupiną) Przygotowanie: Ogórki umyć i delikatnie ściąć końcówki. Czosnek razem z łupinką przekroić na pół. Do grubego i szczelnego woreczka zamykanego strunowo włożyć ogórki, koper, liść chrzanu, czosnek i wsypać sól. Woreczek zamknąć i delikatnie
Ala piecze i gotujekupić. Tym razem nie było mizerii, była zupa krem. Pyszna, aksamitna i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować. Składniki: 1 kg świeżych ogórków (najlepiej gruntowych) 2 średnie cebule 12-15 cm jasnej części pora 3-4 duże ząbki czosnku zielona papryczka chili mały pęczek koperku oliwa(...)oliwek sól do smaku Ogórki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pora oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Papryczkę chili przekroić, usunąć nasionka i posiekać drobno. 2-3 łyżki oliwy rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki kaparów, 1 cebula czerwona, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i kroję w paski. Ze słoika wyjmuję ogórki i paprykę. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę czerwoną kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Śledzie, ogórki(...)przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Ogórki Kaszubskie, które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA. Ogórki Kaszubskie to połączenie ogórków, papryki, cebuli i przypraw. Warzywa zalane są pyszną słodko- kwaśną zalewą. Ogórki zachwyciły
Tradycyjna kuchnia Kasipropozycja, którą przygotujecie w kilkanaście minut! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: ok 200 g świeżego kalafiora (same różyczki) ok 200 g brokuła ok 2 garście ugotowanej ciecierzycy 4 pomidory 1 ogórek wężowy oliwę z oliwek duży pęczek świeżej pietruszki sok z 1 cytryny sól, pieprz, mielone chilli Przygotowanie sałatki zacznijcie od obrania i pokrojenia ogórka. Pomidory możecie również sparzyć, obrać
Szybko Tanio Smacznietakich należą kiszone ogórki, są smaczne i zdrowe. Bardzo je lubimy, używamy do różnych dań. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami mój tato zawsze wypijał wodę ze słoja po ogórkach. Jak wyczytałam tutaj : "sok z kiszonych ogórków w spomaga trawienie i wspiera układ odpornościowy , w tym wzrost w witamin z grupy B ( nawet witamina B12) , omega- 3 kwasy(...)tłuszczowe, enzymy trawienne, laktazy i kwas mlekowy i inne enzymy odpornościowe, które zwalczają szkodliwe bakterie, a nawet komórki nowotworowe." Ja - przyznaję - zwykle po wyjedzeniu już wszystkich ogórków ze słoja resztę wylewam do kompostu... Tymczasem mamy akcję: stop marnowaniu żywności! Może warto znaleźć więc sposób na wykorzystanie tego zdrowego "poogórkowego" soku? Przypomniałam sobie o przepisie, który jakiś czas temu wypatrzyłam
6niebomoże się to zmieni. Chłodnik możemy dodatkowo podać z młodymi ziemniaczkami na osobnym talerzu. Będziemy potrzebować: 1 litr maślanki (dobrze schłodzonej) 5 łyżek jogurtu naturalnego około 500 g ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 1 łyżeczka cukru pudru szczyptę cząbru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Zupa chłodnik z ogórków https://www.youtube.com/watch?v=5XnR0zz8rj8 Przygotowanie(...)Ogórki obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte ogórki przekładam na sito, delikatnie ugniatam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Umyty i osączony koperek drobno siekam. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Teraz do garnka (wazy) wlewam maślankę dodaję jogurt i dokładnie mieszam (roztrzepuję) rózgą. Następnie dodaję pozostałe składniki
Uwaga Babcia Gotujepysznych pieczonych, ziemniaczków, które swój piękny, żółty kolor zawdzięczają dodatkowi kurkumy. Do tego świetne w smaku tzatziki w wersji z ogórkami kiszonymi, które robię najczęściej zimą z domowych ogórków oraz prosta sałatka z pomidorów, papryki, sałaty masłowej, czerwonej cebuli i świeżego ogórka ( kto mi zabroni łączyć dwa rodzaje ogórów w jednym daniu?! :D). Wracając do ziemniaków, muszę dodać(...)ilość można zwiększyć/zmniejszyć) 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki kurkumy 3/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 - 3/4 łyżeczki soli SKŁADNIKI NA TZATZIKI: 300 g kremowego serka 2-3 ogórki kiszone 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki brązowego cukru pieprz SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ: 8-10 większych listków sałaty masłowej 2 - 3 pomidory 2 małe cebule czerwone 1/2 papryki czerwonej
Słodko-Słony Świat IlonyMizeria z rzodkiewkami... Plasterki świeżego, zielonego ogórka. Chrupkie, ostre rzodkiewki. Aromatyczny koperek i czosnek. Zatopione w kwaśnej śmietanie. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 2 świeże, długie ogórki lub 5 średnich, gruntowych ogórków; Pęczek rzodkiewki; 2 ząbki czosnku; 1/2 pęczka koperku; 1 łyżka octu spirytusowego 10% - opcjonalnie; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób(...)przygotowania: Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Plasterki ogórków i rzodkiewek przełożyć na sito, posolić i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wylać wodę, która obciekła z warzyw. Do tak przygotowanych ogórków
Gospodyni Miejska