się nim, gdy śnieg już pokryje wszystko. Tym razem mamy dla was ogórki. Takie raczej zwykłe, bez wydziwiania. S taraliśmy się utrzymać tradycyjny smak sałatki ogórkowej. Sałatki, bo ogórki już są pokrojone w plastry. Więc tym łatwiej serwować je np. do obiadu. Są naprawdę smaczne. Ogórkowy smak przełamany słodkością cukru trzcinowego, wyrazistością octu i posmakiem korzennych dodatków. Smakują(...)dokładnie tak, jak powinny smakować domowe konserwowe ogórki. Zdecydowanie polecamy ten przepis. Potrzebujemy: 2 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 3/4 szklanki soli kamiennej Na zalewę: 1,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1,5 szklanki cukru trzcinowego 1,5 łyżki ziaren gorczycy 2,5 szklanki wody 0,5 łyżki ziela angielskiego 4 liście laurowe
Marder&Marder Manufacturemusztarda pasuje do ogórków o tym w sumie wiadomo. Znane i lubiane są ogórki w musztardzie. Ale, że miód i ogórki? I tutaj was zaskoczymy: miód w zasadzie pasuje do wszystkiego. I do rzeczy gorzkich, i kwaśnych, a i do słodkich rzecz jasna. Miód z każdej potrawy (stosowany z umiarem oczywiście) potrafi wydobyć głębię smaku.. Dlaczego(...)więc do ogórków nie dodać? A pewnie, że dodać, to naprawdę dobry pomysł. Z tym że, jak wspomnieliśmy, wszystko z umiarem. Byliśmy kiedyś w pewnej tajskiej restauracji na warszawskiej Starówce. Zamówiłem tam żeberka w miodzie (uwielbiam żeberka i wszędzie gdzie jest okazja to zamawiam). Niestety nie dało się tego jeść, był to bardziej talerz miodu z żeberkami niż żeberka
Marder&Marder Manufacturetrzeba trzeć ogórków kiszonych na tarce wystarczy dodać słoiczek przygotowanego przez siebie przecieru i gotowe, a do tego jest o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Składniki: ogórki gruntowe (ilość wedle zapotrzebowania) sól (łyżka na kilogram ogórków) gałązki kopru (najlepiej z kwiatostanem, czyli nasionkami) czosnek ziele angielskie Ogórki dokładnie umyć i obciąć końcówki, ponieważ mogą mieć(...)gorzki smak. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na szatkownicy (dużo mniej czasu zajmuje na szatkownicy, zwłaszcza przy większej ilości ogórków). Poszatkowane ogórki posypać solą i wymieszać, odstawić na jakiś czas, aby puściły swoje soki. Do każdego wyparzonego słoiczka nałożyć kulkę ziela angielskiego, ząbek czosnku (najlepiej przekroić na pół lub na cztery) i gałązki kopru. Ogórki
talerz przyjemnościogórków gruntowych, świeżych 250 ml octu 240 g cukru 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki ziół prowansalskich 50 g soli wykonanie: Ogórki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3 cm), wkładamy do dużego garnka, zasypujemy solą i pozostawiamy na ok. 3 godz.. Ocet mieszamy z cukrem, curry oraz ziołami prowansalskimi(...)przygotowaną zalewą zalewamy ogórki. Odstawiamy ponownie na ok. 3 godz. Następnie odcedzamy ogórki na durszlaku do innego naczynia. Ogórki przekładamy do wyparzonych słoików. Do każdego wkładamy po 2 ząbki czosnku oraz szczypcie gorczycy i zalewamy zalewą. Zakręcamy zakrętką. Pasteryzujemy 10 min. Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaowoców. Chwilo trwaj. Do domu wróciłam z pięknymi, chrupiącymi ogórkami gruntowymi. Malutkie, słodkie, wprost idealne do zrobienia pyszności zamkniętych w słoiczkach. Nie, nie robię przetworów, ale kocham ogórki małosolne, takie domowej roboty, najlepsze! Lubię eksperymentować, nigdy nie korzystam z gotowych przepisów z książek czy gazet. Dzisiejszy eksperyment ogórkowy już teraz wiem, że jest sukcesem. Do podstawowej zalewy(...)ogórki małosolne dodałam ostrą paprykę i ukochaną czarnuszkę oraz czosnek. Genialne połączenie, idealne do mięsnych kanapek, na grilla, do sałatek, czy jako dodatek do obiadu. Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Składniki: ( składniki podane na 1 litrowy słoik ) małe ogórki gruntowe 4 łyżki czarnuszki 1/2 łyżki ostrej papryki czosnek 1 l wody gorącej, przegotowanej 1 łyżka
Moja smaczna kuchniaskładniki: 2000 g świeżych ogórków gruntowych 600 g papryki czerwonej 300 g cebuli 50 g soli wykonanie: Ogórki kroimy w słupki, cebulę w piórka a paprykę w paski. Wkładamy do garnka, wsypujemy sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godz. Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku. Uzyskany sok mieszamy z zalewą. Ogórki, paprykę oraz cebulę wkładamy do słoików. Zalewamy je gorącą zalewą. składniki na zalewę: sok, który puściły ogórki 375 ml wody 300 ml octu 330 g cukru 1 czubata łyżka curry wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zagotowujemy i zalewamy ogórki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniapaprykarza w Szczecinie), a potem poszła w całą Polskę. Bo ogórki kartuskie obecnie produkuje wiele firm, z całej Polski. Ich charakterystyczną cechą jest dodatek warzyw marynowanych razem z ogórkami. Są rewelacyjne, i ogórki i warzywa, które można podjadać jako dodatek. Pierwszy raz robiliśmy te ogórki, ale już mamy pewność, że nie ostatni. Potrzebujemy(...)słoiki litrowe 1,5 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1,5 litra wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 250 g cukru Dodatki: 2 marchewki 1,5 papryki czerwonej 1 papryczka chili pokrojona na plasterki korzeń chrzanu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki gorczyca w ziarnkach koper ogrodowy ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny
Marder&Marder Manufacturepory było mi nie znane. Tak było właśnie z ogórkami w zalewie z dodatkiem przyprawy gyros. Wiele osób zachwalało więc i ja stworzyłam swoją wersję. Ogórki do tej zalewy można przygotować tak jak lubimy, mogą być obrane lub nie, można pokroić w plastry cieńsze lub grubsze albo pikle. składniki: ok 2,5 kg średnich ogórków gruntowych(...)łyżki soli kamiennej 2,5-3 szklanki cukru 1-1,5 szklanki octu 10 % 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (ok 25-30g) Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię nieobierane. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeMiałam ogromną ochotę na przygotowanie ogórków małosolnych kiedy moja mama obdarowała mnie kilogramami ogórków gruntowych. Ilość nie do przerobienia jak na dwie dłonie w kuchni, chwała Bogu obie prawe. Postanowiłam, że podkręcę trochę smak ogórków cytryną, którą umieściłam jedynie na dobę w słoiku z tymi przetworami. Małosolne wyszły bardzo smaczne, jedynie delikatnie pachną cytryną, co moim zdaniem(...)dodaje im dodatkowego waloru. Napakowałam do słoika również przeróżne liście: dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Wyszło bardzo aromatycznie! Polecam! Składniki: 2 kg ogórków gruntowych po 3 liście dębu, wiśni i czarnej porzeczki 1 litr wody 1,5 - 2 łyżki soli 5 cm korzenia chrzanu 4-5 łodyg z kwiatami kopru 2 ząbki czosnku 1 wyparzona we wrzątku cytryna
Mango Papajapietruszki, Czasem lubię przeglądać stare książki z mojej biblioteczki. Mam tych książek całkiem sporo, więc jest co przeglądać. Ostatnio znalazłam kilka, bardzo ciekawych i smacznych przepisów z wykorzystaniem świeżych ogórków. Dzisiaj przedstawię przepis z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. W oryginalnym przepisie użyta jest słonina, ja dodałam boczek wędzony parzony. Danie jest zagęszczone mąką, uznałam mąkę(...)zbędny dodatek. Użyłam natomiast mniej bulionu. Ogórki z ziemniakami , według Marii Disslowej mają być oddzielnym daniem, według mnie, dobrze się sprawdzą w roli dodatku do dań mięsnych. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie – uważać aby nie rozgotować ! Odcedzone ziemniaki ostudzić i pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Boczek pokroić w cienkie plasterki a następnie
królestwo garówznakomicie smakują zimą jako dodatek do kanapek. Są słodko - kwaśne, ale też i pikantne dzięki chilli i sporej ilości czosnku. Gorąco polecam, bo są naprawdę pyszne. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 4 lyżeczki soli kamiennej 2 łyżeczki chilli 2 główki czosnku 8 łyżek oleju 1 kg cukru 1,5 szklanki octu 10% Ogórki umyć i pokroić wzdłuż(...)czwórki. Zasypać solą. przykryć miskę ściereczką i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać wodę, która powstała w misce. Czosnek drobno posiekać i dodać do ogórków. Wsypać chilli, dobrze wszystko wymieszać i zalać gorącym olejem. Do garnka wlać ocet, wsypać cukier i co jakiś czas mieszając zagotować. Gotującą zalewą zalać ogórki i wymieszać. Ponownie nakryć miskę ściereczką
kuchnia doskizamrozić w nich zupę, a przechowywane w nich produkty jak: przyprawy, kawa czy herbata, zachowują swój aromat. Specjalne pole na woreczku pozwala na opisanie jego zawartość. 1 kg ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm) 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć) 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku(...)zgniecione ziela angielskie (można pominąć) 1 łyżka ziaren gorczycy 4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 2 płaskie łyżeczki niejodowanej soli Cenos dodatkowo : woreczek z suwakiem Gosia Ogórki umyć i osuszyć. Odciąć końcówki .Do worka włożyć ogórki, dodać sól, wymieszać, dołożyć przyprawy.Woreczek z ogórkami zamknąć, potrząsnąć aby wymieszać zawartość. Włożyć na 4 godziny do lodówki
Moje domowe kucharzenieKoniec czerwca to czas ogórków małosolnych. Wystarczy odrobina cierpliwości i w ciągu kilku dni można zajadać się pysznymi małosolnymi, które są bardzo łatwe do zrobienia. Teraz, kiedy ceny ogórków są bardzo atrakcyjnie można eksperymentować i przygotowywać różne wersje. Nie robię zapasów na zimę, nie korzystam też z zalew w składzie których jest ocet, olej czy inne niezdrowe produkty(...)Preferuję proste zalewy, im mniej tym lepiej, ale z charakterem. Tak też zrobiłam dzisiaj. Już pod koniec weekendu będą gotowe, idealnie! Ogórki małosolne z ognistą przyprawą Składniki: zielone ogórki gruntowe ognista przyprawa w młynku, u mnie kamis gorąca woda czosnek sól * Na 1 litr wody użyj 1 łyżki soli * Ilość czosnku oraz ognistej przyprawy zależy od Twoich preferencji
Moja smaczna kuchniazalewy. Nie była bym sobą gdybym tego nie wypróbowała. Zrobiłam małą ilość bo nie wiedziałam jak będą smakować no i nie ma co ukrywać cena jeszcze trochę wysoka. Ale ogórki w smaku trochę inne jak z zalewy ale jak dla mnie smaczne. I co najbardziej mnie urzekło to to, że są bardzo chrupiące a takie właśnie lubię najbardziej. Składniki(...)ogórków gruntowych małych 1 płaska łyżeczka soli morskiej kawałek korzenia chrzanu mały liść chrzanu kilka gałązek zielonego kopru 3 ząbki czosnku ( z łupiną) Przygotowanie: Ogórki umyć i delikatnie ściąć końcówki. Czosnek razem z łupinką przekroić na pół. Do grubego i szczelnego woreczka zamykanego strunowo włożyć ogórki, koper, liść chrzanu, czosnek i wsypać sól. Woreczek zamknąć i delikatnie
Ala piecze i gotujekupić. Tym razem nie było mizerii, była zupa krem. Pyszna, aksamitna i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować. Składniki: 1 kg świeżych ogórków (najlepiej gruntowych) 2 średnie cebule 12-15 cm jasnej części pora 3-4 duże ząbki czosnku zielona papryczka chili mały pęczek koperku oliwa(...)oliwek sól do smaku Ogórki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pora oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Papryczkę chili przekroić, usunąć nasionka i posiekać drobno. 2-3 łyżki oliwy rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać
Codzienna kuchnia niecodzienna