ogórki - 26028 przepisów (strona:87/1736)

Piknikowa sałatka ziemniaczana 243

wyprawę w plener. Można ją przechowywać przez kilka godzin poza lodówką i nie traci smaku, ani się nie psuje. Sałatka jest połączeniem kremowych ziemniaków (koniecznie sałatkowych), chrupiących, kwaśnych ogórków oraz aromatycznej dymki i koperku. Wymieszana jest z niewielką ilością lekko pikantnego sosu i mocno przyprawiona świeżo mielonym pieprzem. Sałatka ziemniaczana doskonale nadaje się jako dodatek do dań z grilla(...)imprezach z grillem w roli głównej, męczy mnie nadmiar potraw mięsnych i z przyjemnością zajadam wtedy sałatkę ziemniaczaną. Co i Wam polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych 3 ogórki konserwowe 2 dymki ze szczypiorkiem 2 czubate łyżki posiekanego koperku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony, do smaku 4 łyżki marynaty z ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu

Codziennik Kuchenny
Zupa ogórkowa babci Basi 142

narażeni na przeziębienia polecam zupę ogórkową z jajkiem. Bardzo pożywna i dużo witaminy C , pochodzącej z ogórków kiszonych. Zupę tą podaję z gotowanym jajkiem. Potrzebne składniki : 3-4 ogórki kiszone ( moje były własnej produkcji ) 2 marchewki, 3 ziemniaki, pół selery (niedużej bulwy ) 3 – 4 jajka gotowane, żurek z paczki Winiary, drobny makaron Zacierka, vegeta czerwona, cukier, Sposób(...)przygotowania : ziemniaki, marchew i seler kroimy w kostkę, ogórki zaś trzemy na dużych oczkach tarki, do 1,5 litra wody dodajemy 10 łyżeczek żurku Winiary dobrze rozprowadzamy do rozpuszczenia. dodajemy warzywa w kostce (bez ogórków ), gotujemy ok. 15 min. Gdy warzywa są podgotowane, dodajemy pół paczki zacierki i gotujemy 3-4 min, Na końcu dodajemy starte kiszone ogórki

Pysznosci Babci Basi
Ogórki pikle, ale trochę inaczej 188

cienkie podłużne paski. Jeśli macie duże do obrać i pokroić również w podłużne cienkie kawałki. Na dno słoika położyć liść pietruszki i liść selera. Do słoika ciasno włożyć ogórki, włożyć kawałek marchewki i plaster małej cebulki. Zalewa – do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zagotować i zalać ogórki. Cukier musi się rozpuścić. Wstawić słoiki(...)garnka w którym dno jest wyłożone szmatką. Wlać wody do 1/2 wysokości, gotować ogórki 5 minut od zagotowania się wody. Wstawić słoiki do piwnicy, polecam są pyszne. Dziękuję

Kuchnia Pokoleń
przetwory na zimę - ogórki kiszone 158

Dziś, w przerwie między kolejnymi zaprawami, przepis na pyszne kiszone ogórki. Przepis sprawdzony i "praktykowany" w naszej rodzinie od pokoleń ;-) składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych główka czosnku  korzeń chrzanu łodygi i baldachimy kopru zalewa: 1 litr wrzącej wody 2 płaskie łyżki soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję. Czyste układam pionowo dość ciasno w wyparzonych słoikach(...)każdego dodając ząbki obranego czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz łodygi i baldachimy kopru (ilość w zależności  od wielkości słoika, w tym roku zrobiłam ogórki w litrowych słoikach, do każdego włożyłam 2-3 ząbki czosnku, ok. 5 cm chrzanu i jedną średnią łodygę kopru). Zalewam gorącą solanką i zakręcam. Odstawiam na kilka dni, dopiero potem wynoszę ogórki

babka w formie
Ogórki – koreczki z papryką i cebulką... pyszne 185

bratanicy z Warszawy. Kiedy pierwszy raz je jadłam, byłam tak zachwycona i smakiem i ich wyglądem, że po powrocie do domu od razu zabrałam się za zrobienie tych ogórków. Do dziś, każdego roku je robię i przez zimę zawsze „wyjdą” do ostatniego słoiczka          Składniki na 18 słoiczków(...)małych ogórków 4 kolorowe papryki 0,5 kg małej cebuli   Zalewa z soli: 13 szklanek przegotowanej wody 1 ¼   szklanki soli   Zalewa octowa: 6 szklanek przegotowanej wody 1   l octu 10% 6 szklanek cukru        Wykonanie: Ogórki umyłam i pokroiłam w ok.2 cm koreczki. Paprykę po umyciu usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam

Kuchnia u Krysi
ogórki kanapkowe w zalewie z curry 291

szkl cukru 1/2 -1 łyżka curry 1/2 łyżki kurkumy 2-3 ząbki czosnku 1 czubata łyża ziela angielskiego, ziaren 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 czubate łyżki soli wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy. Kroimy w podłużne plastry, staramy się aby raczej były takiej samej grubości. Następnie wkładamy ciasno do umytych słoików. wykonanie zalewy: Do garnka wlewamy wodę, ocet. Wsypujemy(...)cukier raz wszystkie przyprawy. Całość mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy słoiczki. Następnie pasteryzujemy. Wkładamy słoiczki do garna z gotującą się wodą (wyścielonego samo dno ściereczką) i gotujemy ok. 6-10 min., aż skórka ogórków straci swój zielonkawy kolor. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Ogórki małosolne 361

ogórków. Znajdzie się w niej koper, czosnek, odpowiednie liście itp.  Jednak najważniejsza jest zasada, której zawsze się trzymam: 1 litr wody - 1 łyżka soli. 1-2 kg ogórków 4 ząbki czosnku 4 gałązki kopru kilka liści wiśni kilka liści czarnej porzeczki 1 liść chrzanu 1 korzeń chrzanu 2 litry wody 2 łyżki soli Z umytych ogórków poodcinać końcówki. Ogórki ciasno ułożyć w dużym słoju.  Robić to na przemian z koprem, czosnkiem i pozostałymi dodatkami. Wodę z solą zagotować, lekko ostudzić i następnie zalać nią ogórki. (Najczęściej robi się to po ostudzeniu, lecz zalewając warzywa gorącą zalewą szybciej staną się one gotowe do spożycia.) Ogórki przycisnąć spodkiem i odstawić na około

Di gotuje
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym 217

razem przygotowałam coś dla osób, które nie jedzą mięsa. Połączenie ryżu z ogórkiem i pieczarkami było strzałem w dziesiątkę, farsz wyszedł bardzo smaczny. Potrawa jest lekka, smaczna i szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone, 1 saszetka ryżu kolorowego, 250g pieczarek, 1 cebula, 4 ogórki konserwowe Kartuskie ORZECH, 50g sera żółtego, 1 szklanka bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz(...)zioła prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż kolorowy gotuję około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Podsmażam około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe kroję w kostkę. 2. Ryż, pieczarki oraz ogórki przekładam do miski. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 3. Z papryk odkrawam wierzchołki. Usuwam gniazda

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ogórki Kiszone 194

Chyba robię najlepsze ogórki kiszone pod słońcem:) Nie wydziwiam, nie kombinuję z przepisu mojej babci. Mój pomocnik;) Już się kiszą:) Ogórki świeże ( żeby zbyt długo nie leżały, ja zawsze zrywam i w ten sam dzień kiszę) Koper  (przerośniety czyli baldachy i  łodygi) Czosnek ok 4 ząbków na litrowy słoik Chrzan (pół  dużego korzenia im więcej(...)ogórki będa twardsze) Sól tylko kamienna (1 duża łyżka na 1 litr wody) Ogórki umyć, słoiki wyparzyć. Na dnie ułożyc koper, chrzan i 2 ząbki czosnku. Ułożyć dość ciasno ogórki, dołożyć następne 2 ząbki czosnku (jeśli są duże to przekroić) i na wierzch znów koper. Wodę zagotować z solą (na 1 l wody 1 łyżka kopiasta soli

Moje Słodkie Piekiełko
Sałatka z ogórków z kurkumą 518

Super ogórki-sałatka w zalewie słodko-kwaśnej z kurkumą. Można ogórki do niej ciąć-kroić na różne sposoby. W paski, talarki itp. 2,5 -3 kg ogórków 5-6 ząbków czosnku 1 szklanka soli 8 szklanek wody Ogórki pokroić w talarki i zalać zalewą wody z solą. Pozostawić na 2-3 h. Po tym czasie ogórki(...)łyżeczek kurkumy 1 łyżeczka ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 szklanki cukru 2 łyżeczki gorczycy 2-3 cebule pokrojone w talarki szczypta pieprzu Zalewę zagotować, zalać gorącą ogórki i pasteryzować ok 5-7 minut

Moje Słodkie Piekiełko
Ogórki konserwowe 195

Ogórki konserwowe robię według tego przepisu od lat, są bardzo smaczne i chrupiące. Zalewa jest delikatna, o lekko słodkim smaku. Składniki: Ogórki(dowolna ilość) marchewka cebula koper ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy gorczyca Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3 łyżeczki soli 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy.Do każdego słoika wkładamy:kilka plasterków(...)marchewki,kawałek cebuli,ząbek czosnku,baldachim kopru,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,listek laurowy i gorczycę.Układamy ogórki w słoikach .Składniki zalewy łączymy ze sobą, zalewamy słoiki z ogórkami..Pasteryzujemy przez 10-15 minut.Ja pasteryzuję do momentu aż ogórki zmienią kolor

Bajeczna Kuchnia
Ogórki małosolne 159

Uwielbiam ogórki małosolne, najlepiej smakują mi takie na drugi-trzeci dzień.Takie domowe są najlepsze, ja zawsze robię z własnych ogórków. Składniki: 2 kilogramy ogórków gruntowych 1 litr ciepłej wody 1 łyżka soli kamiennej kwiat kopru liść chrzanu lub korzeń czosnek  cebula Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy ciemne końcówki od ogonka. Do słoika(...)innego naczynia wkładamy baldachim kopru,liść chrzanu lub korzeń,czosnek i pokrojona cebule. Układamy ciasno ogórki. W 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Zalewamy zalewą ogórki, przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka

Bajeczna Kuchnia
Ogórki kiszone na zimę 131

Ogórki smakują całą zimę jak małosolne,są chrupiące i nie są bardzo kwaśne. Składniki: 1-1,5 kilograma ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej Dodatkowo na każdy słoik: Czosnek - ząbek Chrzan -2 cm. Koper - baldachim Gorczyca - 1,2 łyżeczki Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy. Do każdego słoika wkładamy czosnek, chrzan, koper i gorczycę. Ogórki układamy dość ścisło w słoikach. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia zalewy.Trzymamy ogórki przez tydzień w temperaturze pokojowej, potem przenosimy w chłodne miejsce

Bajeczna Kuchnia
Ogórki krokodylki 133

Polecam ogórki w marynacie z chilli i czosnku. Mają pyszny słodko-pikantny smak . Doskonale nadają się do mięs.Polecam!!! Składniki: 4 kilogramy ogórków 2-3 główki czosnku 7 łyżek soli Zalewa I 0,5 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy chilli Zalewa II 3 szklanki octu 1 szklanka wody 1 kilogram cukru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy nie obierając(...)kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy, drobno kroimy, dodajemy do ogórków. Dodajemy sól, mieszamy i pozostawiamy na noc pod przykryciem. Olej zagotowujemy z przyprawą chilli. Zlewamy wodę z ogórków, zalewamy gorącą zalewą, mieszamy. Koreczki nakładamy do umytych słoików, dość ciasno. Zalewę nr.II zagotowujemy, zalewamy ogórki. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia