Uwielbiam ogórki małosolne, najlepiej smakują mi takie na drugi-trzeci dzień.Takie domowe są najlepsze, ja zawsze robię z własnych ogórków. Składniki: 2 kilogramy ogórków gruntowych 1 litr ciepłej wody 1 łyżka soli kamiennej kwiat kopru liść chrzanu lub korzeń czosnek cebula Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy ciemne końcówki od ogonka. Do słoika lub innego naczynia wkładamy baldachim kopru,liść chrzanu lub korzeń,czosnek i pokrojona cebule. Układamy ciasno ogórki. W 1 litrze wody rozp... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...