Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 1 seler naciowy 10 średnich ogórków kiszonych 6 ziemniaków 200 ml soku z kiszonych ogórków 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 4 listki laurowe 2 łyżeczki kminku mielonego świeży koperek sól Sposób wykonania: Do dużego(...)sól. Gotujemy przez 20 minut pod przykryciem. W tym czasie obieramy marchewki i pietruszki, myjemy je, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. Seler szatkujemy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy selera i przesmażamy go aż zacznie mięknąć. Pod koniec dodajemy starte ogórki
Qchnia po prostumusztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) olej do smażenia mąka do obtoczenia sól, świeżo zmielony pieprz do podania: ugotowana kasza bulgur, natka pietruszki Sałatka z kiszonych ogórków: 12 kiszonych ogórków 1 duże, słodkie jabłko pół czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka 1 mała marchewka 2 łyżki posiekanego koperku 1-2 łyżki oliwy z oliwek(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i próbujemy, czy schab jest odpowiednio miękki – jeśli tak, podajemy wraz z bulgurem (lub inną kaszą) posypany posiekaną natką pietruszki. Sałatka z kiszonych ogórków: Ogórki kiszone kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w małe paseczki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Słodkie jabłko oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Poezja smakukapusty kiszonej 1 jajko 2 łyżeczki musztardy chrzanowej 1 ząbek czosnku Pieprz czarny grubo mielony Sól Papryka słodka mielona Kurkuma Bazylia Gorczyca Ogórki kiszone Cebula Wykonanie: Cebulę oraz ogórki kiszone pokroić w podłużne paski. Do miski wrzucić mielone, kapustę kiszoną, musztardę, jajko i przyprawy. Nie przesadzić z solą, ponieważ kapusta jest słona. Ja dałam odrobinę soli. Wszystko zagnieść(...)Odrywać kulki o średnicy ok. 3 – 4 cm. Spłaszczać na wewnętrznej stronie ręki, nałożyć cebulę oraz ogórki. Formować zwijki i układać w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia włożyć 2-3 małe kawałki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 0 C przez 45 – 50 minut. W razie konieczności, podczas pieczenia, można troszkę podlać wodą, aby klopsy się nie przypaliły. Podawać
Przepisy Babcizimę sałatkę szwedzką z ogórków, która sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadu,ale często jadamy ją do kanapek. W tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Ogórki w długich plastrach w słodkiej zalewie. Już po tygodniu od zrobienia musiałam otworzyć jeden słoik i koniecznie spróbować. To był strzał w dziesiątkę. Są pyszne. Koniecznie spróbujcie sami. OGÓRKI KANAPKOWE w ZALEWIE MUSZTARDOWO-MIODOWEJ Składniki: ogórki gruntowe (ok.3 kg) zalewa: 5 szklanek wody 1,5 szkl octu spirytusowego 1/2 szkl cukru 3 łyżki miodu 4 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka goryczcy 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Ogórki myjemy i kroimy za pomocą szatkownicy w cienkie plastry. Wodę zagotowujemy z cukrem, miodem,czosnkiem oraz gorczycą. Na koniec dodajemy
Bon appetit mon amieSałatka szwedzka to klasyk sałatek, pasteryzowanych z ogórków. Bardzo smaczna, słodkawo - kwaśna, idealna do obiadu, pieczonych mięs lub podjadania. Osobiście bardzo ją lubię. SKŁADNIKI : 2/5-3 kg ogórków 2 marchewki 1 litr wody 1/2 szklanka soli(...)PRZYGOTOWANIE : Ogórki i marchewkę szatkujemy, przekładamy do miski. 1 litr wody mieszamy z solą, zalewamy ogórki i odkładamy na 3-4 godziny aby puściły soki. Po upływie tego czasu ogórki odcedzamy na durszlaku. Składniki zalewy zagotowujemy. Do słoiczków nakładamy gorczycę, ziele, pieprz i krojone, odcedzone ogórki. Zalewamy zalewą i dokładnie zakręcamy
Kulinarne Fantazje Mariolizupę ogórkową ze świeżych ogórków gruntowych. Robiłam ją pierwszy raz ale na pewno nie ostatni. Zupa wyszła delikatna w smaku a przy tym treściwa. Polecam Składniki: 300 g ogórków gruntowych 1 mała cebulka 200 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 łyżka masła 0,5 l bulionu 1 łyżka domowej vegety 1/3 szkl śmietany 18% sól, pieprz(...)pietruszkę obieramy i kroimy w małą kostkę, ponownie myjemy. Do garnka wlewamy bulion, zagotowujemy i do gotującego wrzucamy warzywa. Gotujemy przez ok. 10 minut. W tym czasie od ogórków odcinamy końcówki a ogórki wraz ze skórką kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę wraz z ogórkami przez chwilę
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzepis na te ogórki mam od 2001 roku, więc musicie mi uwierzyć, że ogórki z tego przepisu wychodzą g e n i a l n e ! Robię je co roku i co roku znikają najszybciej ;) Już nie wspomnę, że co roku robię ich coraz więcej i wszystkie słoiki znikają w ekspresowym tempie(...)poradzę, że te ogórki uwielbia każdy! Składniki: - 3kg ogórków gruntowych - 4-5 szklanek przegotowanej wody - 3/4 szklanki octu 10% - 3 płaskie łyżki soli - 1 szklanka cukru - 5 łyżek musztardy (stołowej, sarepskiej, rosyjskiej - jeśli lubicie wersję ostrzejszą) Ogórki moczymy w wodzie, następnie obieramy i kroimy wzdłuż na 2-4 kawałki. Musztardę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Z pozostałych
CookYourselfBanalny przepis na chrupiące małosolne ogórki gruntowe, które bardzo szybko znikają, więc polecam od razu zrobić dwa słoiki ;) Składniki na słoik: ogórki gruntowe kawałek korzenia chrzanu kilka gałązek kopru kilka ząbków czosnku czubata łyżka soli litr przegotowanej wody Ogórki umyć i ułożyć w dużym słoiku. Chrzan i czosnek obrać i pokroić na kawałki, razem(...)koprem również umieścić w słoiku pomiędzy ogórkami. Wodę posolić i lekko lub całkowicie przestudzić. Zalać nią przygotowane ogórki, a słoik przykryć gazą, talerzykiem lub nie zakręcanym wieczkiem. Odstawić słoik na około 2 dni, aż ogórki nabiorą charakterystycznego smaku
wyzwania kuchennepapryką i cebulą w lekkiej słodko-kwaśnej zalewie octowej. Takie koreczki ze słoika, doskonale pasuję do obiadu, do grilla lub jako przekąska na przyjęcie. Składniki: 2 kg ogórków 0,5 kg papryki (użyłam żółtej i czerwonej papryki) 2-3 cebule zalewa 1: 5 szklanek wody Pół szklanki soli zalewa 2: 3 i 1/2 szklanki wody 1 szklanka(...)octu 2 szklanki cukru *** Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm *** *** Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę *** *** Cebulę kroimy w piórka *** *** Pokrojone ogórki, papryki i cebule mieszamy ze sobą *** *** Przygotowujemy pierwszą zalewę: w miseczce mieszamy wodę (zimną) z solą. Zalewamy pokrojone warzywa i odstawiamy na 3 godziny
Blog z ApetytemWitam serdecznie Sezon na ogórki małosolne w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis na smaczną i prostą w przygotowaniu sałatkę do obiadu z ogórkami małosolnymi i pomidorami. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 300 g ogórków małosolnych 500 g pomidorów 100 g czerwonej cebuli 2-3 łyżki oliwy lub oleju do smaku sól, pieprz suszona bazylia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Link do filmu z przepisem: Sałatka z ogórkami małosolnymi Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę. Ogórki kroję w w cienkie półplasterki. Pomidory kroję razem ze skórką w kostkę. Składniki przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem, bazylią, dodaję oliwę, dokładnie mieszam i odstawiam na około 30 minut aby sałatka przeszła smakiem. Sałatka z ogórków małosolnych jest gotowa, życzę
Uwaga Babcia GotujeOgórki kanapkowe do tej pory robiłam na ostro w ketchupie (przepis TU) ale zachciało mi się spróbować czegoś nowego. Ostatnio popularne są ogórki w miodzie ale żeby nie było tak prosto to połączyłam go z musztardą, trochę przerabiając przepis mojej Mamy na pikle. Ogórki z tego przepisu są lekko ostre ale przełamane słodkim smakiem. Jako dodatek(...)kanapki z szynką są idealne. Sama nie wiem, które lepsze. Składniki na 9 małych słoiczków: 1,5 kg ogórków 1 litr wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru 40 g miodu akacjowego Stovit 2 łyżki soli 2 duże łyżki musztardy 5 ząbków czosnku 10 liści laurowych łyżka ziaren ziela angielskiego łyżka czarnego pieprzu w ziarnach kwiaty kopru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest to genialne rozwiązanie, gdy wyjeżdżamy na działkę, wczasy pod gruszę ... gdy sami przygotowujemy przynajmniej część posiłków. Nie dodaję do nich innych przypraw, niż do normalnych słoikowych. 500 g ogórków, 1/2 pełnej łyżki soli, 3 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku, kawałek korzenia chrzanu, Ogórki umyć, odciąć końcówki. Włożyć do torebki. Wsypać sól. Dodać koper, pocięty w paski (najlepiej(...)obieraczką do warzyw) chrzan, oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko wymieszać i zamknąć torebkę wyciskając z niej jak najwięcej powietrza. Włożyć na kilka godzin torebkę z ogórkami do lodówki, a następnie wyjąć. Po kilku – kilkunastu godzinach ogórki będą już gotowe. Ja na wyjazd przygotowałam kilka torebek z ogórkami i co jakiś czas wyjmowałam z lodówki
królestwo garówZwykle kupuję ogórki kiszone czy małosolne, ale w tym roku zdecydowałam się zrobić na próbę smam. Udało mi się wybrać ogórki takiej samej wielkości ok 7 cm. 1 kg ogórków 1 litr wody przegotowanej zimnej 1 łyżka soli himalajskiej przyprawy: koper, czosnek, korzeń chrzanu, nasiona kopru włoskiego, czosnek Ogórki umyć. Na dno czystych i wyparzonych słoików(...)ułożyć przyprawy i ciasno ułożyć ogórki (ja do każdego słoika włożyłam po 2 ząbki czosnku, szczyptę nasion kopru, jeden baldachim kopru, kawałek chrzanu). Zalać zimną wodą wymieszaną z łyżką soli himalajskiej. Woda powinna przykrywać ogórki. Nie zamykać pokrywką, a jedynie położyć lekko uchyloną nakrętkę. Odstawić na 2-3 dni w pokojowej temperaturze. Za kilka dni będą już własne
AZgotuj!dobrze,aż do rozpuszczenia soli i cukru. Wymyć ogórki ,usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki .Pokrojone ogórki zalać solanką. Połączyć ogórka i solankę. Wymieszać ,odstawić na 90 minut. Odcedzić i smacznego:)). Ogórki konserwowe prawdopodobnie zacz ęły się tysiące lat temu w Mezopotamii i stały się popularne w starożytnym świecie. (Legenda głosi, że Kleopatra przypisywała jej wyglądowi(...)dietę bogatą w pikle). Amerykanie przyjęli tę tradycję na serio w 1659 roku, gdy holenderscy rolnicy mieszkający na Brooklynie sprzedawali nadmiar ogórków w postaci płynu do różnych stoisk na rynku rolniczym na Manhattanie. Chociaż pursiści twierdzą, że prawdziwe i tradycyjne marynaty są wytwarzane bez octu (zamiast tego są naturalnie fermentowane przez fermentację mlekową), nie ma nic tak łatwego
w mojej kuchni