ogórki - 26028 przepisów (strona:100/1736)

Przepis na ogórki kanapkowe do słoików. 20289

dużo ogórków w ogródku? A może lubisz ogórki kanapkowe? Przedstawiam bardzo fajny przepis, który ucieszy podniebienie w ciemny zimowy wieczór :-) Lekko pikantne ogórki, chrupiące i idealne do kanapek (ale też do wypełniania przekąsek, burgerów itp). Robię je już drugi rok, i w tym roku nieco udoskonaliłam przepis, przez co są jeszcze smaczniejsze :) Nie może ich zabraknąć(...)półce w  naszej spiżarni. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików) 1 czerwona papryka 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 duże ząbki czosnku 2,5 szklanki cukru 2 pełne łyżki soli płaska łyżka kurkumy na dno każdego słoika: 1 łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego  Wykonanie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ogórki kanapkowe 6924

Ogórki kanapkowe z kurkumą... Składniki na 6 słoików po 400 ml: 1,5 kg ogórków średniej wielkości (lepsze są te z ciemnozieloną skórką) 2 szklanki* wody (500 ml) 1 i ¾ szklanki* octu spirytusowego 10 % 1 i ¾ szklanki* cukru 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 płaska łyżka(...)soli (około 15 g) *Używam szklanki o pojemności 250 ml Słoiki i pokrywki umyć, wyparzyć (ja to robię w piekarniku nagrzanym do 125 stopni przez 15 minut). Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć ciasno w słoikach. Wodę z cukrem i przyprawami zagotować. Dolać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać ogórki

Pelusiowa Kuchnia
Domowe ogórki kiszone 401

Kiszone ogórki. Coś, bez czego tradycyjny polski dom obejść się nie może. No dobra, my może tradycyjnego polskiego domu nie stanowimy, ale i tak chcieliśmy mieć takie ogórki na blogu. Bo blog kulinarny bez kiszonych ogórków jest jak początkujący gitarzysta, który nie umie zagrać Stairways to heaven . Dla niewtajemniczonych: każdy początkujący szarpidrut uważający się za mistrza gitary(...)Zresztą Anarchy in The UK zagrałem na pierwszym swoim koncercie. Jak na młodych pankowców przystało zrobiliśmy taką burdę, że wyrzucili nas ze sceny. Eeehhh... Ale ja właściwie o ogórkach chciałem... ;)       Potrzebujemy: 5 kg ogórków gruntowych ok. 5 litrów wody 8 łyżek soli 3 główki czosnku koper ogrodowy liście chrzanu kilka liści z czarnej porzeczki i/lub

Marder&Marder Manufacture
Ogórki w zalewie musztardowej z papryczką chili 259

odrobinie papryczki chili do każdego słoika. Po tygodniu spróbowałam i jestem zadowolona. Ostrość nie jest dominująca, a taka "zagrycha" na pewno znajdzie u mnie swoich zwolenników. Składniki: 3 kg ogórków liście laurowe gorczyca ziele angielskie korzeń chrzanu czosnek kilka gałązek kopru wraz z baldachami Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 łyżki soli mały(...)słoiczek musztardy sarepskiej Sposób przygotowania: Umyte i obrane ogórki kroimy wzdłuż na 8 części jeśli są duże, na 6 jeśli mniejsze. Do wyparzonych słoików wkładamy na spód odrobinę łodygi kopru z baldachami, kawałek chrzanu i ząbek czosnku. Ciasno obok siebie układamy słupki ogórków, dodajemy po pół łyżeczki gorczycy (na każdy słoik), 3 ziarenka ziela angielskiego

Kuchnia w czekoladzie
Ogórkowa ze świeżych ogórków 153

ogórków świeżych (5 średnich ogórków), masło, 500 ml wywaru z włoszczyzny*, 150 ml śmietany 30%, 1 łyżka masła, 2 żółtka, łyżka siekanego koperku Przepis, na który natknęłam się, podczas przeglądania książki „praktyczna kuchnia domowa” Danuty Wyrybkowskiej, z 1937/8 roku. W oryginalnym przepisie zupę należy zagęścić łyżką mąki. Ja ten krok zawsze pomijam. Ogórki umyć, obrać, pokroić(...)plasterki. Na 50 gramach masła poddusić ogórki. Ogórki dusimy, aż będą miękkie. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Wlać wywar z włoszczyzny, zagotować. Do śmietany wlać trochę gorącego wywaru, wymieszać. Wlać całość do zupy, wymieszać. Zagotować. Doprawić do smaku solą. Żółtka rozetrzeć z masłem, dodać koperek, wlać 50 ml gorącej zupy, zamieszać, przelać całość do zupy, wymieszać, nie gotować. Zupę

królestwo garów
Ogórki konserwowe z miodem. 585

małych ogórków 3/4 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru około 5 szklanek wody  3-4 łyżki naturalnego miodu  2 łyżki soli Sposób wykonania :   Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, garnek zdejmij z ognia, wlej ocet. Gdy zalewa trochę ostygnie dodaj miód, wymieszaj. Ogórki posiekaj na plasterki(...)wsyp do słoików zalej zalewą. Słoje szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut. Gotowe.   Zamiast siekanych ogórków możesz dać ogórki całe (  małe ) , tylko wtedy będzie Ci potrzeba trochę więcej zalewy. Ogórki te doskonale nadają się do obiadu z ziemniakami i mięsem

Przepisy i porady kulinarne
Ogórki małosolne 297

małosolne, a gotowe w przeciągu tygodnia. Po 3 dniach były dla mnie jeszcze za "słabe", ale po równym tygodniu smakowały mi o niebo bardziej! Składniki: ok 3 kg ogórków 2 średnie gałązki kopru wraz z baldachami 1 średniej wielkości korzeń chrzanu 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 litry wody 60g soli Sposób przygotowania: W wysokim kamionkowym naczyniu układamy warstwę ogórków, dodajemy gałązki kopru, czosnek i pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Układamy resztę ogórków. Odmierzoną,, osoloną ilością wody zalać ogórki. Jeśli chcemy, by szybciej się ukisiły zamiast zimnej wody użyjmy przegotowanej ciepłej, ale nie wrzącej. Naczynie przykrywamy talerzem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej. Ogórki gotowe są już po kilku dniach

Kuchnia w czekoladzie
Ogórki w zalewie z curry i chilli! 747

OGÓRKI W CURRY I CHILLI Najlepszy pomysł na zimowe przetwory, ogórki w curry i chilli, idealne do obiadu bądź na imprezy.  Przepis sprzed roku nadal aktualny, korzystajcie ;-))) SKŁADNIKI: - ogórki gruntowe 1,5 kg - chili suszone (kilka płątków na słoiczek) - curry (1/2 łyżeczki na słoik) - gorczyca (po 15 ziarenek na słoik) - ziele angielskie (1-2 sztuki(...)ziarna na słoik) - kurkuma (1/4 łyżeczki na słoik) - różowy pieprz cały (kilka ziaren na słoik) Zalewa: - 3/4 szklanki octu - 4,5 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki soli Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry. Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy. Wkładamy ogórki. Zalewę zagotuj, i wrzątkiem zalewaj ogórki. Szybko

SMYKWKUCHNI
Mizeria 137

potrzebujemy jedynie świeże ogórki gruntowe, , jogurt naturalny, sól, pieprz, cukier i kwasek cytrynowy. Czego chcieć więcej ;) Składniki: (dla 4 osób) 1 duży jogurt naturalny (400 gram) 3 średnie ogórki gruntowe sól pieprz łyżeczka cukru kwasek cytrynowy tak na czubku łyżeczki opcjonalnie 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki , kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy(...)tarce o średnich oczkach. Łączymy je z 2 – 3 szczyptami soli i odstawiamy ogórki na bok, aż puszczą wodę. Jogurt naturalny mieszamy z kwaskiem cytrynowym, cukrem, pieprzem i opcjonalnie ze śmietaną, ja nie daję. Odstawiamy do momentu, gdy ogórki puszczą wodę.  Gdy ogórki puszczą wodę lekko je odciskamy, łączymy ze schłodzonym jogurtem, smakujemy, czy nie potrzeba

Wołowina od rekina
KISZONE RZODKIEWKI 173

Kiszonki cieszą się u nas niesłabnącą popularnością. W olbrzymich ilościach kiszę zawsze ogórki na zimę , które niezależnie od ilości znikają zawsze przed następnym sezonem. Oprócz ogórków kisiłam już szparagi (i choć te nie cieszyły się u nas wielkim powodzeniem, to było to ciekawe doświadczenie...), kisiłam także buraki na zakwas buraczany (dodaję go do barszczu, botwiny, można go także(...)mój małżonek nie podzielał na początku mojego entuzjazmu, to po degustacji zmienił zdanie. Są przepyszne i to zarówno takie małosolne, po 2-3 dniach kiszenia (zakwaszone wodą od kiszonych ogórków) jak i później już ukiszone, po 5-7 dniach. Polecam, wszak kiszonki są zdrowe o każdej porze roku... :-) Moje kiszonki przygotowuję zawsze wg tej samej receptury co ogórki

Smaczne Zdrowe
Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą 864

Już od lat te ogórki goszczą w naszym domu, ale jakoś mi umknęło, żeby je wrzucić na blog, więc dzisiaj uzupełniam zaległości. Idealne ogórki w plastrach na kanapki z dodatkiem kurkumy i czosnku, smakują wyśmienicie, a do tego łatwo i szybko można je zawekować, polecam Kochani za zimowe zapasy. Potrzebujemy: - 1 kg ogórków, lub jej wielokrotność, mogą(...)kilka ząbków czosnku, w zależności od upodobań i wielkości słoika po 1 lub 2 ząbki na słój - 2 płaskie łyżeczki gorczycy Dobrej jakości przyprawy znajdziecie w sklepie www.Skworcu.com.pl . 1. Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać solanką na 1 godzinę, po godzinie zlewamy solankę, a ogórki układamy dość

Apetyczna babeczka
CURRY Z KURCZAKIEM, KALFIOREM I POMIDORAMI 190

kostkę 300 g kalafiora podzielonego na drobne różyczki 2 małe pomidory malinowe 125 ml gorącej wody 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego SURÓWKA Z OGÓRKA 3-4 ogórki gruntowe 1 mały ząbek czosnku starty na tarce ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka(...)soku z cytryny 1 płaska łyżeczka miodu szczypta soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: ryż *zamiast pasty curry możemy użyć własnoręcznie przygotowanej mieszanki przypraw WYKONANIE SURÓWKA Z OGÓRKA :Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce ząbek czosnku i posiekane chili (bez pestek). W  miseczce

cool and minty
Ogórki małosolne 687

Najlepiej smakują jako dodatek do obiadu, kanapek czy właśnie na orzeźwiającą przegryzkę w upalny dzień.  A tymczasem... gdy jedne są gotowe do jedzenia, nastawiam następne... 2 kg ogórków gruntowych kilka długich łodyg kopru 6 ząbków młodego czosnku (w łupinkach) 1/2 korzenia chrzanu 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 litry wody 2 łyżki soli kamiennej do przetworów(...)niejodowanej o'Sole Ogórki dokładnie umyć i godzinę (lub dłużej) moczyć w zimnej wodzie. Zagotować 2 litry wody z 2 łyżkami soli, lekko przestudzić. Na dno dużego słoika lub kamionkowego naczynia ułożyć połowę kopru i ząbków czosnku. Ogórki układać pionowo jeden obok drugiego, wciskając pomiędzy kawałek chrzanu, resztę czosnku, kopru, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość zalać

Smakołyki Asi
Mało solne z czerwoną porzeczką 219

ogórków 1 główka czosnku pęczek świeżego kopru 3-4 liście chrzanu 5-7 kiści czerwonej porzeczki zalewa: 2 litry wody 2 czubate łyżki soli kamiennej nie jodowanej Wykonanie : Ogórki przekładamy do miski zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 20 minut. W rondlu gotujemy wodę,  wsypujemy sól dokładnie mieszamy. Liście chrzanu, koper oraz kiście porzeczki przepłukujemy pod bieżącą wodą(...)Wyjmujemy ogórki z wody, poodcinamy końcówki ogórków z obu stron.Do dużego słoj a układamy warstwami ogórki, liście chrzanu, koper, kiście czerwonej porzeczki oraz rozgniecione ząbki czosnku (nie obrane). Ogórki zalewamy gorącą zalewą, przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień są gotowe do spożycia. Smacznego

kgwjanczewo