olej, sól, pieprz i zamarynować w tym mięso. Odstawić do lodówki. • Z zielonego ogórka wyciąć z długości 6 cienkich plastrów, resztę ogórka pokroić w drobną kostkę. • Pieczarki, ogórki kiszone i cebulę pokroić w drobną kostkę. • 2 kromki chleba przekroić po przekątnej i obsmażyć na oleju na złoty(...)kolor. • Usmażyć jajka przepiórcze na sadzone. • Na talerzu ułożyć obok siebie 3 plastry ogórka zielonego równo przycięte w kwadrat. • Z pozostałych 4 kromek pieczywa wyciąć kwadraty wielkości odpowiadające obręczy, w której będziemy układać tatar. • Na zielonych ogórkach położyć metalową obręcz, na spód chleb tostowy i kolejno 1/4 masy mięsnej, łyżkę cebuli
To co kochamgęsia tuszka, więc ugotowałam z niej wywar. Zupa ogórkowa na drobiowym bulionie to jest to! Domowe kiszone ogórki już mi się skończyły. Mój mąż przepada za polskimi ogórkami, więc nic się przed nim nie uchowa. Byłam niedawno w Polsce i zrobiłam nowe zapasy. Trafiłam na pyszne kiszone ogórki, więc i ogórkowa wyszła idealna. Zawsze dodaję wodę(...)ogórków. Lubię kiedy zupa jest dostatecznie kwaśna. Doprawiam ją majerankiem i białym pieprzem. Ogórkowa na gęsinie to idealna zupa na mrozy. Miseczka gorącej zupy dosłownie stawia na nogi! Ogórkowa Składniki: 4-6 porcji 3 l wywaru z gęsiny 600 g kiszonych ogórków 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pietruszki 5 ziemniaków 1 liść laurowy 1 łyżeczka
codojedzeniakaszy jaglanej i ogórków małosolnych ;-). Lubię takie kilkuskładnikowe dania. Niewiele się przy nim napracowalam, a bardzo ucieszyło moje podniebienie i oko (wyglądało bowiem bardzo efektownie). Zrobiłam przepyszne ogórki małosolne, które jadam z każdym posiłkiem. W tym wydaniu smakowały nieziemsko. Połączenie z grillowaną cukinią i sosem pomidorowym to był strzał w dziesiątkę. Polecam! Składniki na 2 porcje(...)szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej), 1/2 cukinii, 3 ogórki małosolne, 2 pomidory, 1 łyżka śmietanki kokosowej, owsianej lub sojowej eko, kilka liści natki selera, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 ząbek czosnku. Wykonanie: Kaszę jaglaną namaczamy na kilka godzin. Następnie obficie przepłukujemy wodą, zalwamy i gotujemy do miękkości. Cukinię kroimy w paski
Jeść, by żyć w zdrowiuprzepisów na tzw. ogórki małosolne na sucho. Na sucho, bo rzeczywiście nie dodajemy do nich wody. Wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Średnio 2 razy w tygodniu przygotowuję te ogórki i cieszą się naprawdę popularnością. To też świetny sposób dla osób na dłuższych piknikach czy biwakach, gdzie byłoby nieco kłopotliwe przygotować ogórki w słoiczkach. Na 1 kg ogórków(...)płaskie łyżki soli mały pęczek koperku 4-5 ząbków czosnku ( kroje na połówki aby wydobyć smak) Liście chrzanu u mnie dodatkowo liście wiśni Kawałek korzenia chrzanu ale nie koniecznie Ogórki umyć, obciąć końcówki z obu stron. Wszystkie produkty wrzucić do woreczka foliowego, zamieszać i zawiązać. Na 3-4 godzinki wstawić do lodówki po czym wyjąc i pozostawić
W garach u GosiŚwietny pomysł na ogórki. Idealne jako dodatek do kanapek, grilla czy obiadu. W pysznej słodko-kwaśnej zalewie, z dużą ilością czosnku i chili. Składniki na 1 kg ogórków gruntowych: 3/4 szklanki octu 2 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1 średnia główka czosnku 2 łyżki soli 2 łyżeczki chili (w zależności od upodobań można dodać więcej) Ogórki umyć(...)pół godziny. Po tym czasie dodać przeciśnięty czosnek i ponownie wymieszać. Ocet zagotować i dodać do niego cukier.Wymieszać. Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Ułożyć w nich gęsto ogórki (później się kurczą) i zalać gorącą zalewą. Nie układać jednak za dużo ogórków w jednym słoiku, bo zalewa za bardzo się wychłodzi po zalaniu i jest ryzyko
Bulliojest mnóstwo bo każdy ma inne potrzeby smakowe i tworzy przepis pod swój smak. Tak też ja inspirując się tym przepisem nieco go przerobiłam i utworzyłam swoją wersję na ogórki kanapkowe. 2,5 kg średnich ogórków 1 czerwona papryka Ogórki umyłam,pokroiłam nożem w podłużne plastry średniej grubości. Paprykę pokroiłam w cienkie paseczki. W słoikach układałam(...)ciasno plastry ogórków i po kilka paseczków papryki. zalewa: 3 szkl. wody 2 szkl. octu 10% 2,5 szkl. cukru 2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 2 łyżki soli kamiennej 2 duże ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki Wodę,cukier,ocet i wszystkie
Kolorowa kuchnia Elkijędrne,zielone i nieprzerośnięte. Najlepiej zerwane rano prosto z krzaczków,a mam to szczęście uprawiać je u siebie w ogrodzie. Wyhodowane ekologicznie,bez nawozów i chemii. Dokładnie myję ogórki,koper,chrzan oraz staranne wyparzam słoiki i nakrętki,wtedy mam gwarancję,że nie popsują mi się przetwory. Do każdego słoika na dno wkładam po gałązce kopru,2 ząbki(...)czosnku,kawałek korzenia i liścia chrzanu. Ogórki ustawiam pionowo,przekładam gałązką kopru i na wierzch układam mniejsze ogórki. Wodę gotuję ze solą,na 1 litr wody daję 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej. Gorącą solanką zalewam słoiki i zakręcam szczelnie nakrętkami. Słoiki z ogórkami zostawiam na 3-4 dni w ciepłym miejscu po tym czasie wynoszę do zimnej
Kolorowa kuchnia Elkisłodko-kwaśna, z nutą egzotyki, którą daje dodatek kurkumy i garam masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się w moim domu ogórki curry (przepis tutaj ) i sałatka z ogórków (przepis tutaj ). Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj ). Dla odmiany zrobiłam sałatkę z cukinii (żółtej i zielonej(...)pieprzu i 1/2 łyżeczki gorczycy. Gorącą sałatkę przełożyć do słoików, mocno dokręcić wieczka, obrócić do góry dnem. Słoiki przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia. SAŁATKA Z CUKINII, OGÓRKÓW, PAPRYKI I DYNI Wczoraj przygotowałam nieco inną wersję tej sałatki. Dodałam więcej kolorowych warzyw i odrobinę nasion kopru włoskiego. Tym razem zrezygnowałam z siekanej natki, zamiast niej dodałam całe
Codziennik Kuchennymałosolne pewnie w wielu domach zajmują czołowe miejsce w menu. Są pyszną przekąską, składnikiem sałatek, dodatkiem do obiadu i tak dalej... Niedawno trafiłam w internecie przepis na te ogórki na sucho- bardzo mnie zaciekawił! Ponoć przepis ten pochodzi z Rosji, gdzie właśnie przygotowuje się te pyszne ogórki bez zalewy. Tak, więc za 24 godziny poznam ich smak(...)Powiem Wam, czy warto! Wzięłam małą porcję, jakby co! SKŁADNIKI: 0,5 kg. ogórków 5 cm. korzenia chrzanu 2 kwiatostany kopru lum kilka gałązek zielonego 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy WYKONANIE: ogórki myjemy, odcinamy końcówki, aby wyszła goryczka, osuszamy, wkładamy do woreczka, rozkładamy równomiernie, posypujemy solą, dodajemy sól, kawałki chrzanu, koper, czosnek
Kuchnia BeatyLekko ostre, lekko słodkie, mocno ogórkowe. Czyli po prostu ogórki w musztardzie, jedne z naszych ulubionych. Kto by pomyślał, że musztarda tak dobrze zagra z ogórkami. A zagrała rewelacyjnie, możecie nam wierzyć. Zresztą wcale nie musicie wierzyć na słowo, wystarczy, że zrobicie te ogórki korzystając z poniższego przepisu. Warto mieć taki zapas na zimę. Co prawda długich(...)mroźnych zim od dawna już u nas nie było, ale nie zmienia to faktu, że zimą świeżych ogórków w sprzedaży nie ma. Warto zatem zabezpieczyć się już teraz, żeby zimą jeść rarytasy. Potrzebujemy: 1,5 kg ogórków gruntowych kilka liści laurowych kilka kulek ziela angielskiego 2 łyżeczki gorczycy Zalewa: 2 litry wody 1 szklanka octu
Marder&Marder Manufactureogórki konserwowe w mojej spiżarni. W tym sezonie zrobiłam eksperyment i zrobiłam w innej niż zwykle zalewie i z czarną gorczycą. Na efekty trzeba jeszcze trochę poczekać, gdyż ogórki muszą z 3 miesiące leżakować. Składniki: ogórki konserwowe Zalewa: 1,5 l octu 1,5 l wody 200 g cukru 40 g soli kamiennej Do każdego słoika(...)baldachim kopru 1 listek laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego 3-4 kulki czarnego pieprzu 1 łyżeczka czarnej gorczycy 3 plasterki marchewki 2 ząbki czosnku kilka piórek cebuli Przygotowanie: Ogórki zalać zimną wodą, pozostawić na jedną godzinę i po tym czasie umyć i opłukać w czystej wodzie. Słoiki umyć i do każdego włożyć na dno przyprawy. Powkładać do słoików
Ala piecze i gotujeViolaPassion Następny przysmak z Polski Przedstawiam ogórki mało solne Składniki: Ogórki gruntowe około 1-1,5 kg Wiązanka do kiszenia (W jej skład wchodzą:koper,liść i korzeń chrzanu ,czosnek,liść wiśni) 2-2,5 litra wody Polecam zalać ogórki gorąca wodą taka metoda pozwoli nam na drugi dzień rozkoszować(...)się już full smakiem. 2 łyżki soli Kamiennej jeśli nie mamy może być jodowana Sposób: Ogórki myjemy i odcinamy "dupki" Dzięki temu również przyspieszamy proces solenia Rozpuszczamy sól w gorącej wodzie wsadzamy naszą wiązankę jeśli jest duża rozdzielmy na pół Nie dodajemy całego
Viola cooks with passionAromatyczna zupa ogórkowa, moim zdaniem najlepiej smakuje z ogórkami świeżo kiszonymi. Czyli, z takimi, które nie kisiły się dłużej niż tydzień, wtedy są najbardziej aromatyczne. Oraz sok, z ogórków, który dodaje do zupy po krótkim kiszeniu ma najlepszy smak delikatnie kwaśny, i to właśnie on nadaje zupie całego smaku . SKŁADNIKI: 600 g żeberek pęczek włoszczyzny 6 dużych(...)ogórków kiszonych 8 średnich ziemniaków 300 ml śmietany 18% szklanka soku z ogórków sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Umyte żeberka włożyć do garnka, zalać około 2,5 l zimnej wody. Zagotować, gdy zbierze się szumowina zebrać ją. Do wywaru mięsnego dodać umytą obraną i pokrojona włoszczyznę oraz sok z ogórków i gotować aż mięso będzie miękkie. Na około
RAROSSALubicie ogórki małosolne? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję na sałatkę z ogórków małosolnych. Idealna do letniego obiadu. Zachęcam również do przeczytania przepisu na ogórki małosolne . Składniki: 6 małych ogórków małosolnych 1 mała cebula czerwona sól pieprz 2 łyżki oliwy extra vergine Wykonanie: Ogórki kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Całość
Smak mojego domugruntowych, świeżych 500 g cukru 1 i 1/4 szkl octu 250 ml oleju 2 łyżki papryki ostrej, w proszku 2 małe główki czosnku 4 płaskie łyżki soli wykonanie: Ogórki myjemy, kroimy w ćwiartki, przekładamy do dużego garnka, posypujemy solą i pozostawiamy na ok. 6 godz. Po tym czasie odcedzamy ogórki. Przygotowujemy zalewę. Ocet mieszamy z olejem, dodajemy(...)paprykę, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki w garnku i pozostawiamy na ok. 12 godz. Następnie przekładamy ogórki do słoików, zalewamy je zalewą, w której się „macerowały”. Zakręcamy i pasteryzujemy. ok. 15 min. (inspiracja z przepisu Joanny Bryndzy ) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia